Oversikt

Sicilia er Middelhavets største øy, og den har vært sentral i regionen gjennom årtusener. Beliggende helt på den sørlige spissen av Italia får den rikelig med solskinn, så vel som besøkende hele året. Lokale og internasjonale turister kommer for maten, strendene, historien og kulturen, og drar med en følelse av at de har opplevd en ganske unik og annerledes side av Italia.

Bare fem kilometer skiller Sicilia fra fastlandet, men denne robuste øya virker ofte som en verden unna fra den større nasjonen den nå tilhører. De gamle grekerne, araberne, katalanerne i det moderne Spania og normannerne i dagens Frankrike har alle okkupert denne vakre øya på forskjellige tidpunkt i historien, og alle har satt sine egne spor.

Selv det gamle sicilianske språket som mange av lokalbefolkningen snakker, er helt atskilt fra moderne italiensk. Heldigvis for Sicilias voksende turistindustri kan imidlertid de fleste sicilianere også snakke, eller i det minste forstå, italiensk, bortsett fra i de mest isolerte landsbyene på landsbygda. Yngre sicilianere lærer også engelsk på skolen.

Palermo er både Sicilias hovedstad og kjernen i øyas turistindustri. De fleste av de fineste mesterverkene malt av sicilianske kunstnere henger i Palermos kunstgallerier, mens generasjoner av Palermoinnbyggere ligger bevart mumifiserte  Piazza Cappuccinikatakombene. Gjenstandene som vises i Palermos regionale arkeologiske museum dateres tilbake til den fønikiske, romerske og saracenske epoken.

Selv om de fleste av den sicilianske hovedstadens attraksjoner er innen kort gangavstand fra hverandre i De Fire Hjørner og gamle Palermo, er bilutleie den mest praktiske måten å utforske resten av denne overraskende enorme øya, hvis tyrrenske kyst er fullpakket med turstier i sin gigantiske Madonie Regionale Park og fantastiske strender langs kysten.

Gamle romerske og greske amfiteatre står fortsatt i den sørøstlige Sicilias arkeologiske park i Syracuse, men få av øyas eldgamle strukturer kan måle seg med prakten til den sentralt beliggende Casales keiserlige romerske villa, et fredet verdensarvsted. Ingen siciliansk ferie ville vært komplett uten å begi deg sørover til Tempeldalen, som det tar minst en hel ettermiddag å oppleve.

Det sicilianske folket kan virke konservative utenifra, men det tar ikke lang tid før de fleste besøkende innser at sicilianere også deler kjærligheten for moro, mat og muligheter til å øve på engelsk.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Palermo:
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (29ºC) / Kaldeste måned: januar/februar (12ºC) / Våteste måned: desember (95 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været: Sicilia er ikke bare vanligvis varmere enn fastlandsitalia, men har også noen av de varmeste sommertemperaturene i hele Europa. Faktisk ble en av de varmeste temperaturene registrerte i Europas historie registrert midt på sommeren i 1999. Men som andre steder i Middelhavet er somrene her typisk tørre med lav luftfuktighet. Catania er vanligvis den varmeste byen.


Turister som ønsker å unnslippe både Sicilias brennende sommertemperaturer og myldrende folkemengder vil foretrekke vår- eller høstferier når været forblir varmt nok til å komfortabelt ligge på stranden eller besøke øyas mange arkeologiske steder. Økende antall besøkende kommer i løpet mai og september.

Sicilianske vintre er vanligvis milde og våte, men flere øyhoteller, restauranter og butikker stenger dørene i løpet av de kaldeste månedene. Etna er imidlertid fortsatt like travelt som alltid om vinteren, når Sicilias største vulkan forvandles til øyas mest populære skidestinasjon.

                                                                                                                           
Beste tiden å besøke Sicilia:
Sommeren er Sicilias viktigste turistsesong når besøkende fra hele Italia og Europa strømmer til øyas feriesteder ved kysten, som er spesielt fullpakket med europeiske ferierende i juli og august. Forhåndsreservasjon av hotell og fly er et must for alle besøkende som planlegger en sommerferie her.

Selv om vintrene kan være for kalde til å sole seg eller bade, kan besøkende fortsatt kose seg med de fleste andre av Sicilias aktiviteter. Vinterbesøkende kan også nyte sjømat og andre sicilianske retter som ikke vanligvis serveres på varmere tider av året, og vinterværet på dagtid er vanligvis mildt nok til å nyte en runde golf.

Myntenhet: Sicilias offisielle valuta er Euro (EUR). De fleste kredittkort er akseptert på de fleste steder og minibanker (ATM) finnes tilgjengelig rund om i hele øya.

Tips:

  • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips, men det blir satt pris på.
  • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1-2 EUR pr koffert og rengjøringspersonalet 5 EURO pr natt hvis servicen er veldig bra.
  • Restauranter – tips på 10-15% i form av service gebyr er som regel inkludert i prisen. Sjekk regningen. Litt ekstra på toppen av regningen blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
  • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 30-50 EUR til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 10 Euro hver. Å gi 10 EUR til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

  • Mange museer forbyr blitsfotografering og er stengt på mandager.
  • Barnemenyer er praktisk talt uhørt på sicilianske restauranter.
  • WiFi på Sicilia, generelt, fungerer. Det er normalt å finne pålitelige og sikre forbindelser på mange hoteller, feriehus.
  • Spis iskrem til frokost, det er det lokalbefolkningen gjør.

Festivaler

Hjertet og sjelen til Italia, Sicilia blir levende gjennom hele året med kunst, kultur og festligheter.

Karneval - Mange tror at romerne fant opp det opprinnelige karnevalet for å hedre guden Saturn i håp om å oppnå en rikelig høst. Derfor er det ingen overraskelse at karneval er en av årets mest etterlengtede begivenheter for å nyte parader, kostymer, flottører og fester 40 dager før påske. Den mest forseggjorte festen finner sted i Acireale med konfetti, skum, musikk og fyrverkeri i massevis.

Mandelblomstfestivalen (februar) - Første halvdel av februar feirer mandelblomsterfestivalen (Sagra del Mandorlo) i Tempeldalen og byen Agrigento. Parader, forestillinger, håndverk og en skjønnhetskonkurranse finner sted og ønsker våren velkommen med vakre rosa og hvite blomster.

St. Josefs dag (19. mars) - En katolsk begivenhet som er preget av fester over hele Sicilia med spesielle bakverk, brød og middager til ære for skytshelgenen som brakte regn i en tid med stor tørke.

Langfredag - Fredagen før påske er den viktigste religiøse høytiden på Sicilia. Feiret med prosesjoner og gjenskapelse av bibelhistorier er seremoniene i Påskefeiringen ved Piana degli Albanesi, med Ericeprosesjonen et høydepunkt.

Verdensfestival på stranden (mai) - en uke med sportsbegivenheter og aktiviteter som finner sted på Mondellostranden i Palermo. Nyt windsurfing, volleyball, paragliding og seiling etterfulgt av løpkonkurranse og en triathalon. Et veldig populært arrangement, det anbefales på det sterkeste å bestille overnatting på forhånd.

U Fistinifestivalen (juli) - I fem dager i midten av juli er Palermo dedikert til byens skytshelgen, St. Rosalia. Musikk, dans og drikking er hovedbegivenhetene, mens relikvier paraderes gjennom hovedstadens gater.

Jul i Catania (25. desember) - Den 25. desember arrangeres festligheter med vakre lys og musikalske utstillinger over hele Sicilia på juledag.

 

Høydepunkter
Fra kystens strandferiesteder til Etnas skibakker eller de eldgamle bygningene og museene i Palermo, har Sicilia noe spesielt for alle til enhver tid på året. Til tross for den sicilianske hovedstadens vidstrakte størrelse, tar det vanligvis ikke mer enn noen få timer å utforske område i De Fire Hjørner der de fleste attraksjonene i Palermo ligger.

Palermo er hjem til de mest imponerende landemerkene på Sicilia, inkludert Monrealekatedralen, Normannernes Palass, Mirtopalasset, og byens smaleste gater langs det gamle arabiske kvartalet La Kalsa. Den elegante fontenen i Pretoria er det beste stedet få å nippe til en siciliansk kaffe mens du ser på folkelivet i Sicilias største by.

Ingen siciliansk region tar imidlertid imot flere turister enn øyas østkyst. Blant de første severdighetene mange mennesker ser når de kommer inn til Sicilia fra fastlandsitalia, er de fantastiske fontenene, den restaurerte normanniske katedralen og bulevardene i Messina, øyas nordligste og tredje mest befolkede by.

Messina er også en viktig inngangsport til Sicilias kystferiesteder, hvorav den mest glamorøse og ikoniske er Taormina. Moderne strandhoteller omgir Taorminas antikke greske teater, en hesteskoformet struktur som de gamle romerne bygget på grunnmuren av en enda eldre gresk bygning. Det greske teatret er også rammen for en rekke sommerarrangementer arrangert av det lokale kunstsamfunnet i dette pulserende samfunnet ved Taurosfjellets for.

St Agata's Katedralen er det dominerende landemerket på den sentrale plassen i Catania. Hvite marmorbygninger langs gatene i Sicilias nest største by med Etna som bakteppe – kontinentets mest aktive vulkan. Catania er imidlertid best å oppleve under kjøligere temperaturer, da den rangeres blant Italias varmeste byer.

Busser fulle av turister stopper ofte ved Cefalu, en nordlig fiskerlandsbyen fylt med sandstrender, middelaldergater og et overraskende livlig natteliv. En annen sjarmerende by er det middelalderske fjellsamfunnet Erice, med sitt slott med tårn har ruvet over vestkysten i århundrer.

Se våre reiser til dette reisemålet