Oversikt

Ukraina har et variert landskap med både fjell og skogområder. Fjellene finner man i vest, midten av landet er preget av flate områder, og den nordlige del er dekket av skogområder og store stepper. Dessuten er landet praktisk talt delt i to av floden Dnieper, som renner ut i Svartehavet. Landet har mange byer med flott og variert arkitektur, mest kjent er Kiev, Lviv og Odessa men det finnes også mange små og mellom store byer som er vel verdt et besøk. 

Fjellkjeden Karpatene i øst er et bra sted å gå fjelltur med mange turløyper som er lett tilgjengelige.
Høydepunkter:
 • Lviv – er kultur hovedstad i Ukraina. Byen er mer influert av Polske og Tyske tradisjoner enn av Ukrainske. Gamlebyen står UNESCOs verdensarvliste og er full av fargerike småhus, brosteinsbelagte gater og fine kirker og er et perfekt sted å rusle rundt og nyte det pittoreske kafelivet. I toppen av klokketårnet på rådhuset får man en fantastisk utsikt over gamlebyen, utsikten er vel verdt klatre turen opp dit.    
 • Kiev – har en annen rytme og er kjent for sitt natteliv og ikke minst de vakkert restaurerte kirkene og klostrene. Man bør besøke Maiden Square der revolusjonen i 2004 og 2013 fant sted. Pechersk Lavra Monastery er også verdt et besøk med sine mange huler med mumifiserte nonner.
 • Odessa – ligger ved Svartehavskysten og har en turbulent historie. Russiske Catherine den Store inviterte immigranter til byen og den ble en multikulturell by. Revolusjonen i 2014 skapte også problemer men nå er byen på fremmarsj igjen. Det utsmykkede operahuset og Potemkin Steps er «must sees» men byen er også kjent for sine strender.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Ukraina (Kiev)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (21ºC), Kaldeste måned: januar (-3ºC) / Våteste måned: juni (47.1mm)- Alle verdier basert perioden 1985-2015.
 
Hvordan er været i Ukraina? Ukraina har de samme årstidene som oss. Sommeren er varm og solfylt, temperaturene holder seg behagelige til langt utpå høsten. Våren er en flott tid med milde temperaturer.
Beste tid å besøke landet? april-mai og september-oktober er den beste tiden å besøke landet. Vær oppmerksom på at flere av Kievs attraksjoner holder stengt i vinter halvåret når gradestokken kryper langt under null.
Myntenhet: I Ukraina brukes det Ukrainsk hryvnja (UAH). Bruk av kredit kort er vanlig i de større byene i Ukraina både på hoteller, butikker og spisesteder. Minibanker for uttak av lokal valuta er vanlig i alle byer.

Tips: det begynner å bli mer vanlig å gi tips i Ukraina etterhvert som det kommer flere turister. Men ukrainerne er ikke opptatt av det så ikke føl deg forpliktet dersom servicen ikke er god.

 • Taxi – det er ikke vanlig å gi tips men vanlig å runde opp til nærmeste hele beløp. Og det vil bli satt pris på.
 • Hoteller – service tillegg er ofte inkludert i regningen. Hvis ikke kan du gi et mindre beløp dersom servicen er eksepsjonell.  
 • Restauranter – på de finere restaurantene er det vanlig å gi tips, hvis det ikke er inkludert i regningen er det vanlig å gi 10-15%.

Interessante fakta:

 • Ukraina er nesten dobbelt så stort som Norge og etter Russland det største landet i Europa.
 • I Ukraina finnes det cirka 100 pattedyr arter, mer enn 350 fuglearter, 21 krypdyrarter, 17 amfibiearter og mer 200 fiskearter.
 • Landet har 7 steder som står på UNESCOs verdensarvliste.

Festivaler:

 • Leopolis Jazz Festival (juni/juli) – denne festivalen er kjent langt utenfor landets grenser og regnes som en av de 10 beste jazz begivenhetene i Europa. Hvert år strømmer 40.000 tilskuere til de 3 scenene for å oppleve verdens kjente jazz artister. I tillegg til konserter kan man oppleve «jam sessions» og delta i forskjellig workshops.
 • Ukraina har også mange andre festivaler med forskjellig musikk.

 

Se våre reiser til dette reisemålet