Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Lengst øst i Norden finner vi Finland, et skogrikt land med mange innsjøer. «De tusen sjøers land», blir det kalt. Det er kåret til verdens lykkeligste land, og det er lett å forstå at man kan være lykkelig her. Ren luft, vakker natur og badstusesong hele året. Landet deles gjerne inn i fire regioner, og kan beskrives som et kontrastland: det snødekte Lappland, det fargerike innsjøområdet, den pulserende Helsinki-metropolen og den vakre kystregionen.

Lappland er den nordligste regionen, kjent for sin arktiske natur. Julenissen holder vel også til her. Det er hit du skal dra for å se nordlyset. Du kan med fordel tilbringe tiden utendørs, for Finland er det landet i verden med best luftkvalitet.

Innsjøområdet beskrives best som en labyrint av innsjøer, øyer og skoger. Det er hit finnene drar når de skal slappe av å finne roen i naturen. Med Europas største innsjødistrikt er det plass til alle.

Kystregionen har både livlige kystbyer, bortgjemte fyrtårn, historiske herregårder og nasjonalparker. Med mer enn 50 tusen øyer spredt over kysten, er dette verdens største skjærgård. Skjærgårdsruten i Åbo tar deg fra øy til øy via broer og ferger. Her får du fine naturopplevelser og en tilbakelent atmosfære.

Helsinki-regionen omfatter hovedstaden og byer rundt. Her finner du både naturstier og byliv, og det bugner av god mat, imponerende arkitektur, flott design og museer. Hovedstaden Helsinki er en travel by ved havet og består av grønne byområder og flere øyer. Festningen Sveaborg ligger ved innløpet til byen og er av imponerende omfang.

Hvis du vil oppleve ekte finsk kultur, kan du sette deg i en av de mange offentlige badstuene. Over hele landet finner du dem, blant annet i Tammerfors – byen med flest badstuer i landet. Smak også på den finske maten. Naturens friske, lokale råvarer sørger for store kulinariske opplevelser. Turku er kjent som mathovedstaden, og kombinerer kystkultur med ferske råvarer som serveres i de små, koselige restaurantene.

Høydepunkter

Den finske naturen legger til rette for mange ulike attraksjoner og aktiviteter, enten du liker å være aktiv ute i naturen, eller du foretrekker å betrakte det hele fra en reinsdyrslede, eller se nordlyset direkte fra sengen. Hvis du vil kombinere natur og byliv, er Helsinki et godt valg. Her er noen høydepunkter:

 • Se nordlyset i Lappland – Her er det stor mulighet for å se nordlyset fordi det er synlig omtrent 200 netter i året. Nordlyset kan du se på mange måter – fra hundeslede, snøscooter, ski eller truger. Du kan også velge en mer komfortabel variant og se det fra en glassiglo eller andre unike overnattingssteder som ishoteller og tømmerhytter. Den beste tiden å se nordlyset på er fra september til mars.
 • Sveaborg festning – Denne imponerende kystfestningen finner du i innseilingen til Helsinki. En kort ferjetur tar deg til festningen som ble bygget på 1700-tallet og står på UNESCOs verdensarvliste. Anlegget omfatter flere øyer som er forbundet med broer. Det er et stort område med museum og parker. Det er flere aktiviteter du kan foreta deg her, som guidede turer i festningen, og piknik og spaserturer i de mange grønne områdene.
 • Kjør slede med reinsdyr – Dette er en minneverdig måte å utforske det arktiske landskapet på. Å gli gjennom den snødekte skogen er som å være med i et eventyr. På sleden kommer du tett på dyr og natur – en morsom opplevelse for store og små.
 • Prøv en av de mange badstuene – Finner elsker badstuer, og du finner dem overalt. Det finnes én badstue for hver tredje innbygger. Ikke bare hjemme hos seg selv, men rundt omkring utendørs og inne. Litt spesielt er det å finne en gondol som er gjort om til badstue på Yllas skianlegg. Den svevende badstuen holder 80 grader, og fra høyden kan du nyte utsikten mot vintervakker natur. Det ligger mange badstuer langs de mange innsjøene. Ingenting slår følelsen av å hoppe i en kjølig innsjø etter et opphold i badstuen, er det mange som hevder.
 • Helsinki – Denne hovedstaden bør den som er opptatt av design og arkitektur besøke. På Designmuseet får du presentert design som mange kjenner godt: Mumitrollet, emaljekjeler fra 70-tallet, organiske Iitalia-vaser og Marimekkoblomster. I tillegg til design, er trendy restauranter og varme badstuer noe byen er kjent for. Mange drar også på øyhopping i skjærgården. Det er flere hundre holmer og skjær som både har grønne skoger, sandstrender og kystnatur.
 • Nuuksio Nasjonalpark – Den ligger like utenfor Helsinki og er en av Finlands 40 nasjonalparker. Dette er en naturperle som sprer seg over et område med skog, innsjøer daler, myr og fjell. Den finske naturen danner en fin ramme for mange typer utflukter: piknik, sykkeltur, skitur eller gåtur. Det er også overnattingsmuligheter her

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for destinasjonen Helsinki
Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: februar (-4ºC) / Våteste måned: februar (43.4 mm)

Average min and max temperatures in Helsinki, Finland

Hvordan er været i Finland? Finland har et fuktig kystklima på deler av sørkysten og Åland, og ellers et kontinentalt innlandsklima. Somrene er relativt varme og vintrene kalde og lange med snø fra november til mars.

Beste tiden å besøke Finland: Finland har et fuktig kystklima på deler av sørkysten og Åland, og ellers et kontinentalt innlandsklima. Somrene er relativt varme og vintrene kalde og lange med snø fra november til mars. Finland kan du besøke hele året ut fra hva som er reisens mål.

Myntenhet: Valutaen i Finland er euro. Internasjonale kredittkort brukes overalt. Det finnes også minibanker i alle byer.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Sjåfører forventer ikke tips, men rundt gjerne av oppover hvis du ønsker.
 • Restauranter – Tips er inkludert i regningen, men det er ok å legge på ytterligere 5-10 % hvis du er fornøyd.
 • Hoteller – Det er ikke vanlig å gi tips, men for hjelp med bagasjen kan du gi litt hvis du ønsker. Det samme gjelder for renholder.

 

Interessante fakta:

 • Skoger dekker mer enn 75 % av Finlands landareal.
 • Om lag en tredjedel av landet ligger nord for polarsirkelen.
 • Finsk Lappland har en reinbestand på rundt 200 000. Det er 20 000 flere reinsdyr enn mennesker.
 • Finnene drikker mest kaffe i verden.
 • Hovedstaden har både Helsingfors og Helsinki som likestilte offisielle navn.

Festivaler:
En måte å lære mer om finnene og deres kultur på, er å delta på en festival eller et arrangement. Det finnes flere med tema som mat, drikke og kunst. Her er noen forslag:

 • Sildefestival (oktober) – Festivalen arrangeres hvert år tidlig i oktober. Salutorget i Helsinki gjøres om til et maritimt miljø. Du kan smake på sild tilberedt på en rekke ulike måter, røykt, rå, stekt, syltet og fermentert.
 • Lux Helsinki (januar) – Dette er en lyskunstfestival som arrangeres hvert år i hovedstaden. Mer enn en halv million besøkende kommer hvert år for å se mange kjente kunstverk lyse på kjente bygninger. Bygningene blir levende med farge og lyd. Et flott syn på den mørkeste tiden av året.
 • Helsinki Festivalen (august) – Det er den største multikunstfestivalen i Norden som finner sted hvert år over 3 uker i august og september. Festivalen ønsker å nå et bredt publikum med varierte og unike kunstopplevelser. På programmet står dans, teater, samtidsmusikk og spesielle arrangementer for barn. I 2015 besøkte rundt 300 tusen mennesker festivalen.
 • Helsinki ølfestival (april)Hvert år arrangeres denne ølfestival. Her vises det frem øl, cider og drinker fra rundt 30 finske mikrobryggerier samt mange utenlandske bryggere. Besøkende kan smake på flere ulike øl, cider og annet drikke sammen med mat, levende musikk og annen underholdning. Festivalen har et nytt tema hvert år.
 • Bli med på midtsommerfest! (juni) – I Finland feirer de midtsommer, og Tuusulasjøen er et bra sted å være for å oppleve finsk midtsommerfeiring. Til den tradisjonelle sankthansaftenen i Finland hører bål og dans til. Og her ved denne sjøen finner du begge deler. Flere bål er også tent langs hele kysten, og lokalbefolkningen feirer helt til de tidlige morgentimer. Midtsommer finner sted i slutten av juni.

Se våre reiser til dette reisemålet