Vi leter nå etter din drømmereise

Hviterussland | gjestfrihet uten grenser

Minsk, View Of All Saints Church In Sunset, Belarus (Copyrigth shutterstock_782334592)Hviterussland har for mange turister blitt sett på som en kuriositet i mange 10-år og har først den siste tiden (og spesielt etter valget i august 2020) fått en prominent plass i nyhetsbildet, men ikke for de riktige årsakene. Hviterussland er som mange vet også blitt kalt Europas siste diktaturstat, men landet hadde også så vidt begynt å bli registrert på radaren til en del nysgjerrige besøkende og Hviterussland startet å bli en av Europas «hotteste» destinasjoner.

Mye av den nyoppdagede interessen kommer nok sikkert grunnet mer liberale visum bestemmelser, en meget blomstrende kunst og kafé kultur sammen med lokalbefolkningens rykte for å være ekstremt gjestfrie og landet var på ei til å ha det livlig og morsomt igjen.
Bli med oss på en reise til et av Europas mest bortgjemte stater og møt lokalbefolkningen. Bli med å prute på grønnsaker, frukt og nøtter på et av Minsk mange markeder. Oppdag et annerledes Hviterussland utenfor storbyene hvor du finner storslagne nasjonalparker med et rikt dyreliv og bortgjemte prinsesseslott og historiske byer.
REISEbazaar har en del små grupper til Hviterussland, men kan også hjelpe til med skreddersydde reiser til landet.
Denne teksten er skrevet før den siste tids politiske uroligheter herjer landet etter valget i august 2020 som de fleste mener var uhederlig gjennomført og det strides selvsagt om legitimiteten til dagens leder, Lukasjenko

Hvor bør du reise? Hviterussland er et land full av intriger med en eim av gamle Sovjetunionen takket være sin ofte brutale arkitektur. Byene med sine mange monumenter står derfor i stor kontrast til den vakre flora og fauna du for eksempel finner i Berezinsky nasjonalpark og en reise til Hviterussland vil garantert gi deg en annen side av Europa. Få med deg noen av de mange slottene og historiske byene under ditt besøk til Hviterussland, et land med mye historie og storslagne nasjonalparker og imponerende byggverk. Her er noen av stedene du bør få med deg i løpet av et besøk (om tiden tillater).
 • Minsk – De fleste som reiser til Hviterussland vil ha hovedstaden som sitt første møte med denne Europeiske utposten. Minsk har et meget pulserende uteliv, kunst, musser og imponerende Stalinistisk arkitektur som det mest iøynefallende. En annen kuriositet er blandingen av gatekunst som har oppstått som en blanding av Hviterussland og Brasil! Dette gjør at du aldri vet hva som venter rundt neste hjørne; et gigantisk monument fra Sovjettiden, en gate med garekunst, en hyggelig familiepark eller en gate full av barer og restauranter. 
 • Vitsebsk (men kjent stort sett kun med sitt russiske navn Vitebsk) – Dette er kanskje en av Hviterusslands mest historiske og attraktive byer ligger forholdsvis nær grensen til Russland og nærmere 300km fra hovedstaden Minsk. Byen var et viktig senter for jødisk kultur og var tidligere en av de viktigste byene hvor jøder fikk «tillatelse» til å bosette seg i det tidligere Russiske Imperiet. Byen ble berømt og udødeliggjort i de tydeligere arbeidene til maleren Marc Chagall, byens store sønn.
 • Slott og borger, de fleste på UNESCOs verdensarvliste) – Hviterussland har en lang rekke storslagne slott og borger og selv om de ikke lenger er hjem til prinsesser og konger lever historie fortsatt. Ifølge lokale legender kan du fortsatt oppleve spøkelser som saumfarer i korridorene den dag i dag. Noen av borgene og slottene som vi anbefaler at du avlegger et besøk er bl.a Nesvizh slottet (bygget i 1533), Mir slottet i gotisk stil (konstruksjonen av slottet ble påbegynt på slutten av 1400-tallet og ferdigstilt i begynnelsen av 1500-tallet). Andre slott og borger som er verdt et besøk er Kossovo, Grodno (både den gamle og den nye) samt Lida slottet.
 • Berezinsky Biosphere Reserve – en del av UNESCOS verdensarv og ble opprinnelig åpnet helt tilbake i 1925 og ble i første omgang opprettet for å beskytte den truede beverbestanden samt regionens unike flora & fauna. Nasjonalparken dekker omkring 8 500 km² og mottar ca. 20 000 besøkende i året. Vegetasjonen består stort sett av den opprinnelige urskogen (stort sett furu og gran), myrområder (faktisk et av de største i Europa) og innsjøer. Parken er tilholdssted til 52 arter av pattedyr, inkludert brunbjørn, elg, ulv, oter, villsvin, lynx, bever samt den meget sjeldne europeiske bison oksen. Parken har også hele 217 registrerte fuglearter (inkludert kongeørn og den sjelden observerte svartstorken), 10 arter amfibier, 5 arter reptiler og 34 ulke arter fisk.
 • Oppdag Hviterusslands fantastiske natur – Hviterussland har mange natur attraksjoner og her kan du bl.a. finne de siste restene etter den europeiske bisonoksen. Dette landet gjemmer også en av de største våtmarksområdene i verden (Yelnya) hvor du kan finne hundrevis av ulike arter med trekkfugl inkludert vanligvis\is over 7 000 traner. Området er omkranset av over 100 innsjøer med krystallklart vann.


 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Minsk, Hviterussland
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (19°C), Kaldeste måned: januar (-4°C) & Våteste måned: juli (51.0mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Været i Hviterussland med ofte milde og fuktige vintermåneder, varme somre og fuktige høst måneder. Gjennomsnittstemperaturen i juli ligger mellom 17-18°C, mens januar ligger på kun -5 til -8°C (unntaket er i f.eks. Nalikboki skogen hvor det er registrert temperaturer ned mot -25°C)
Beste tiden å besøke Hviterussland: vil være fra midten av mai til midten av september når det er relativt deilig varmt klima med høysesong som ellers i Europa i perioden juni - august
Penger & myntenhet: Hviterussland (BYN) = 100 copeks
Hviterusslands pengeenhet (BYN) er en IKKE KONVERTYIBEL pengeenhet så det vil være meget vanskelig å få vekslet til deg noe lokal valuta før du ankommer landet. Det aksepteres kun følgende utenlandske valutaer i landet: Russiske rubler, EURO og USD. Det finnes muligheter for å veksle i stort sett alle byer (enten i hoteller, buss- og jernbanestasjoner). Du finner også minibanker i de større byene (spesielt i Minsk), men sørg for at du alltid har noen kontanter tilgjengelig)
Tips: Hviterussland er kjent for sin gjestfrihet og sjarmerende mennesker og spennende historie og det er egentlig lutt synd at få turister finner veien til dette litt unike landet. Med lite innflytelse av turister er det ikke merkelig at det å gi tipis ikke er så utbredt som man kanskje skulle tro. Til tross for at man ikke er vant til å få tips skader det ikke å gi en liten påskjønnelse der dette føles riktig og du har fått god og eksepsjonell service.
 • Taxi: Hvis du runder opp prisen til nærmeste hele beløp er dette et brukbart nivå på tips når du bruker taxi (I Minsk finnes det også Über som et alternativ, men de ser ikke ut til å være til stede i andre byer i Hviterussland).
 • Hotels: Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller i Hviterussland.
 • Restauranter: Det er ikke forventet at man får tips på restauranter, men hvis du føler at du har fått god service og maten har vært god kan du godt legge på 5% som tips. 
 • Annet: Som sagt er det ikke vanlig å gi tips men det er selvsagt satt stor pris på du velger å gjøre dettew, men ikke føl deg forpliktet til å gjøre dette, om du da ikke har fått eksepsjonell god service selvsagt.
Visum: Det er pr dd (8. okt 2020) ikke nødvendig med visum for norske og svenske statsborgere for reiser til Hviterussland (Belarus)
Hviterussland turistkontor: www.belarustourism.by/en/ .
Festivaler
: Hviterussland er et land av kontraster, inkludert de mange kulturelle tradisjoner. Her vil du kunne finne arrangementer for enhver smak - fra klassisk jazz på hovedtorget i Minsk til ølfestivaler, utendørskonserter og raves med DJ-er fra ulike deler av verden. For å kunne lytte til musikk trenger du ikke å gå langt! Musikere spiller ofte midt i gatene i gamlebyen i Minsk som et eksempel. De fleste av festivalene i Hviterussland har en tendens til å være på slutten av året, deriblant den meget gode Vitebsk festivalen. Hviterussland som nasjon mangler derimot mange mer tradisjonelle feiringer og religiøse festivaler, dette stort sett grunnet sin kommunistiske historie..
 • Vitebsk Festival Of Arts (juli) – er kanskje en av Hviterusslands mest populære festivaler og ha vært arrangert årlig siden 1992 (Lukasjenko er festivals store beskytter!) og er viet hyllesten av slavisk musikk og tiltrekker seg artister og deltagere fra Hviterussland, Russland, Ukraina, Bulgaria og Polen pluss de tidligere delene av det som var Jugoslavia. Berømte sangere fra hele regionen deltar og med fokus på slaviske sanger fremført sammen med Belarus National Concert Orchestra (Ukraina har vunnet festivalen 5 ganger).
 • Frigjøringsdagen – Avholdes den 25. august hvert eneste år og er en overdådig militær dominert parade gjennom gatene i Minsk (inkludert raketter og tanks). Det er selvsagt interessant fra en turists synspunkt, men gir sterke resonnement tilbake til en orwellsk følelse og en tankevekker tilbake til den «kalde krigen»
 • Forsvarer av nasjonens dag – Dette er en etterlevning fra Sovjet-tiden og er fortsatt feiret den 23 februar i noen av de tidligere republikkene som utgjorde USSR. Dagen er til minne om den massive innføringen av verneplikten i forbindelse med den Russiske borgerkrigen i 1918. Etter at Sovjetunionen ble oppløst ble markeringen omgjort til å hedre alle falne soldater fra Hviterussland som tjenestegjorde i denne krigen.
 • Menestral gitarmusikkfestival – Denne store, gitarelskende festivalen arrangerer hvert år i februar & mars og tiltrekker seg både amatører og profesjonelle musikere fra hele Hviterussland. Festivalen ble avholdt for første gang i 1992 og har fokus på klassisk tolkning av berømte folkesanger fra Hviterussland. Hvis du har tenkt å være i landet under denne festivalen bør du bestille både billetter og overnatting tidlig.
 • Kupala natten – en feiing med lange tradisjoner og er til minne om sommersolverv. Feiringen finner sted på natten mellom 6-7. juli. Bakgrunnen til feiringen sies å ha hedenske røtter og har blitt meget populær blant den yngre generasjonen over hele Øst-Europa som benytter anledningen til å ta del i morsomme vannkamper (så pass på kamera og mobiltelefoner)
Interessante fakta
 1. Store skoger – Over 40% av Hviterussland er dekket av skog og er ofte referert til som «Europas lunger». Hviterussland er et av de få gjenværende landområder i Europa som fortsatt har det meste av sin opprinnelige urskog i god behold. Dette har gjort at du også finner et rikt dyreliv og en intrikat flora i de mange nasjonalparkene som finnes over hele landet (den grønne stripen i landets flagg representerer faktisk nettopp skogsområdene).
 2. De elsker sport – med over 23 000 idrettsanlegg åpne til publikum over hele landet er det store sjanser for at de enten er engasjert i en sport, enten til tilskuer eller som aktiv deltager. Favorittsportene er fotball, håndball, ishockey og tennis.
 3. Overtroen lenge leve – Folk fra Hviterussland elsker en god overtro og myter. En populær myte er at hvis du plystrer innenfor husets fire vegger vil du miste alle dine penger. En annen overtro er at du aldri må finne på å rengjøre huset ditt om du har gjester før disse har kommet seg vel hjem! Gjør du det betyr det at du har renset de vekk for godt fra ditt liv.
 4. Et land med elver – Det finnes over 20 800 elver I Hviterussland og hele 9 av disse er lengre enn 500 km,
 5. Langt fra havet – Hviterussland er det største landet I Europa utren noen tilgang til havet. Det nærmeste punktet er faktisk 200km fra Hviterussland.
Se vår destinasjons video fra Hviterussland
Copyrigth Travel VideosSøk etter reiser

clear
Velg Aktivitet
Alle leverandører
joyn

Terms and Agreement

 1. INTRODUKSJON
  1. Velkommen til JOYN & REISEbazaar. Ved å registrere deg hos JOYN godtar du betingelsene beskrevet nedenfor. Reisebazaar er et datterselskap av Airticket Gruppen,
  2. Medlemskap i JOYN er gratis og det er ikke krav til at du kjøper noe for å bli medlem.
  3. JOYN er et lojalitetsprogram hvor du kan opptjene poeng som kan løses inn i tilbud, tjenester, arrangementer med mer.
   • Fra din 5. reise hos oss oppnår du 5% lojalitets bonus (gjelder ikke skatter og avgifter)
   • Fra din 10. reise hos oss oppnår du 10% lojalitets bonus (gjelder ikke skatter og avgifter)
  4. Ved å registrere deg i JOYN og gi oss din e-postadresse, samtykker du til å motta e-post med reiseinspirasjon, tilbud, markedsføring og generelle nyheter fra Airticket Group.
  5. Du gir også ditt samtykke til å bli kontaktet av representanter av REISEbazaar vedrørende ditt medlemskap og spørreundersøkelser om REISEbazaar eller andre selskap i Airticket Group.
  6. Alle opplysninger om deg blir lagret digitalt hos oss og er ikke tilgjengelig for andre enn våre leverandører og samarbeidspartnere som knyttes til en tjeneste, bestilling eller kjøp. Opplysningene deles kun i dette formål til aktører nevnt ovenfor.
 2. MEDLEMSKAP
  1. Medlemskap i JOYN er personlig. Du må ha fylt 18 år, være bosatt i Skandinavia og ha en gyldig e-mail adresse.
  2. Ved å sende inn din søknad, bekrefter du at du er minst 18 år gammel og at du godtar disse betingelsene.
  3. Medlemskapet er personlig, og kan ikke overføres og er underlagt disse betingelsene samt eventuelle andre regler, bestemmelser, policyer og prosedyrer som JOYN vedtar. Vi opererer med en begrensning på kun ett medlemskap per person.
  4. Det er ditt ansvar å holde e-mail adressen og kontaktinformasjonen din oppdatert.
 3. ENDRINGER, SLETTING OG/ELLER FJERNING FRA PROGRAMMET
  1. Du kan slette din konto når du selv ønsker. Dette gjør du enkelt på internet/ i appen ved å følge denne prosedyren.. eller linken.
  2. Hvis du sletter din konto slettes også medlemskapet. Eventuelle opparbeidet poeng som er igjen på kontoen gå tapt.
  3. JOYN kan, etter eget skjønn, søke, tolke, avslutte, forandre, begrense, suspendere eller endre JOYN betingelsene, reglene, bestemmelsene eller fordelene når som helst, uten forvarsel. Det er ditt ansvar å sjekke og vurdere disse betingelsene fra tid til annen for å holde deg informert om eventuelle endringer.
  4. JOYN forbeholder seg retten til å ekskludere enkeltpersoner fra JOYN etter eget skjønn. All påvist eller med rimelighet antatt misbruk av JOYN, manglende overholdelse av betingelsene. Hvis medlemskapet ditt oppheves, vil eventuelle poeng i din konto hos JOYN automatisk slettes.
 4. ANSVARSBEGRENSNING
  1. JOYN er ikke ansvarlig for eventuelle systemfeil eller feilfunksjoner av JOYN, eller konsekvenser dette kan føre til. JOYN påtar seg ikke noe ansvar for tap eller skader som oppstår på grunn av suspensjon, endring eller sletting, eller noe annet ansvar relatert til JOYN, med unntak av ansvar som ikke kan fraskrives i henhold til lovgivningen.
 5. GJELDENDE LOVVERK
  1. Disse betingelsene skal reguleres av norsk lovverk. Eventuelle tvister, krav eller kontroverser som oppstår på bakgrunn av disse betingelsene eller medlemskap i JOYN skal avgjøres av norske domstoler.
 6. MER INFORMASJON OM PROGRAMMET
  1. Hvis du har spørsmål om JOYN, kan du kontakte REISEbazaar på e-post: felles@reisebazaar.no eller via telefon: 22 41 30 30.
betyr REISEbazaar og selskapets øvrige varemerker
betyr alle selskap og varemerker under Airticket Gruppen.