Langt der ute, nesten i midten av det enorme Stillehavet finner du en liten (nesten) perfekt og sjarmerende øy, garantert et sted hvor ingen av dine venner noensinne har vært eller kanskje hørt om. Neste spørsmål blir da: hvorfor reise hit?
Pohnpei har i prinsippet nesten ingen strender, men nok av mangrove sumper og småsteinet kystlinje eller grå basalt klipper. Men dette betyr ikke at du ikke kan bade også her, det er nok av rolige bukter, fargerike tropiske fisker under deg hvis du hopper i havet. Men Pohnpei er ikke stedet du velger hvis du leter etter innbydende vakre strender (det er det forresten ingen av i øyene i Føderasjonen som har). Her finner du ingen suvenir butikker, fast-food sjapper eller internasjonale hotellkjeder. Hadde Gud på et tidspunkt valgt å la Pohnpei beholde sine strender hadde nok også dette stedet mistet sin tiltrekningskraft.
.
Pohnpei er verts “nasjon” og hovedsete for Mikronesia Føderasjonen og har faktisk mye spennende å utforske, spesielt for de som liker fotturer g naturopplevelser.
Pohnpei er den største (og høyeste» øyen innen Mikronesia Føderasjonen og siden det finnes mye fjell og topper er det mye nedbør og mer enn 40 elver danner en rekke fossefall, fra små til mektige og imponerende fosser.
Pohnpei er stort sett omkranset av rik mangroveskog og ingen strender. Kystripen rund Pohnpei er delt inn i en rekke kanaler som bringer næringsrikt vann inn i lagunen, noe som gjør farvannet rundt Pohnpei til noe av det mest varierte marinbiologiske farvannet i Mikronesia.
Til tross for dette har faktisk ikke Pohnpei all verdens dykking og er lite spennende, bortsett fra forholdsvis god sikt på utsiden av lagunen. Ikke lange båtturen fra fastlandet ligger de to nabo atollene Ant og Pakin, og her finner du ditt idylliske sydhavsparadis. Vi har dessverre ikke hatt muligheten til å dykke utenfor disse to atollene, en de skal da være annerledes enn kysten utenfor selve Pohnpei. Har du muligheten, og om du ikke dykker, legg inn en utflukt til disse 2 sjarmerende atollene for en uforglemmelig opplevelse. De siste 15 årene (2017) har Pohnpei raskt vokst frem som den mest vestlige av øynasjonene innenfor Føderasjonen, mye av dette skyldes selvsagt at hovedstanden ligger på nettopp Pohnpei. Men til tross for spiller fortsatt tradisjonelt lederskap en viktig rolle.
Hva bør du få med deg på Pohnpei:
Nan Madol - For mange reisende til Mikronesia er Nan Modul et av høydepunktene på ferden. Det er fortsatt mye vi ikke vet om mystiske Nan Modul ruinene også kjent som Stillehavets Venezia. Denne menneskelagde byen med kanaler huset en gang en vibrerende og kongelig sivilisasjon. Enorme søyler er alt som står igjen etter denne mystiske sivilisasjonen fra Pohnpei og mye gjenstår i arbeidet med å finne ut hvordan og hvorfor denne byen døde og forsvant.
Nan Modul er bygd over 92 kunstige øyer blant lavtliggende tidevannssletter og revet. Det vi i dag kan se i Nan Modul er ruiner etter gravkammer, bade- og ritual områder og oppbevaringssteder for fisk og bl.a. skilpadder.
Surfing – er en populær aktivitet og Pohnpei tiltrekker seg da også en rekke surfere fra hele verden takket være sine konstante bølger på utkanten av barriererevet ved P-Pass. Sesongen for surfing er mellom oktober – april.
Dykking – Pohnpei er også et anerkjent dykkested (vi dykket der i 2017), men selve revet er stort sett hard koraller og skuffende lite med fisk egentlig. Du har også gode mantadykk, men sikten kan variere en god del siden dette er i passasjer nærmere mangrovesumpene.
Prøv den lokale drikken Saku - Pohnpei er kjent for sin lokale alkoholholdige drikk Saku, noe likt kava som drikkes heftig i alle sammenhenger på bl.a. på Fiji og Vanuatu. Forsøk å få med deg hvordan drikken lages, noe som er en unik opplevelse for Pohnpei. Pepper planten som brukes vokser vilt og blir presentert i en særskilt seremoni, men den selge også stort sett i de fleste barer på Pohnpei.