Få experthjälp och skräddarsy din resa nu!

Översikt

Bhutan er ikke noe vanlig sted. Det er det siste store kongedømme i Himalaya, kledd i mystikk og magi, hvor tradisjonell Buddhistisk kultur varsomt omfavner den globale utviklingen. 

I Bhutan er landskapet fantastisk med høye skogkledde åser og tåke-kledde fjell som stiger opp fra elvene som renner nedenfor. Men det er den fascinerende kulturen som virkelig gjør landet unikt.

Bhutan er et av veldig få steder i Himalaya hvor den tradisjonelle levemåten har overlevd, uforandret opp gjennom tidene. Den litt uvanlige arkitekturen, samt nasjonaldraktene viser innbyggernes nasjonale stolthet og statlig politikk sånn som Bruttonasjonallykke, er tydelig i folks væremåte. 


Høydepunkter:
 • Punakha Dzong (buddhistisk kloster i Punakha & Khuruthang)  er uten tvil den vakreste dzong i landet, spesielt om våren når de lilla blomstene til jacaranda trærne gir de karakteristiske hvite veggene til dzong'en et mykt og frodig preg. Denne dzong'en var den andre som ble bygget i Bhutan og den fungerte som hovedstad og regjeringssete opp til midten av 1950-årene. Alle kongene av Bhutan har blitt kronet her. Denne dzong'en er fortsatt vinterresidensen til dratshang'en (de offisielle munkene).
 • Paro   i denne sjarmerende byen burde du få med deg Bueskytter Arenaen. Etter et besøk på helgemarkedet i Paro eller tempelet Druk Choeding, er det vel verdt å ta turen ned til denne historiske arenaen for bueskyting og se om det er noen konkurranse på gang i denne tradisjonelle sporten. 
 • Taktshang Goemba  Klosteret "Tiger's Nest" er et av de mest utrolige stedene i Himalaya der det klamrer seg på mirakuløst vis til den rette fjellveggen 900 meter over bunnen av dalen Paro. Det er målet for alle besøkende til Bhutan og selv om det krever en del gåing å komme dit, så er det vel verdt innsatsen. Klosteret er et hellig sted, så vis respekt. Bager, telefoner og kamera må legges igjen ved inngangen hos forsvarspersonellet som står der.
 • Haa til Chhuzom  Veien fra Haa til Chhuzom er et alternativ til å returnere til Paro over passet Cheli La. Det er en snarvei hvis du skal direkte fra Haa til Thimphu eller Phuentsholing. Det er flere steder underveis som er vel verdt et besøk og her er det ikke mange turister. 
Det siste Shangri La? - Så hvorfor ikke bruke litt penger på å komme hit? For det første er det det utrolige landskapet i Himalaya, hvor snødekte topper stiger opp over mørke juv dekket i gammel urskog. Det viktigste i dette billedbok-vakre landskapet, er de majestetiske festningene som dzong'ene og klostre. Denne unike arkitekturen er scenen for de spektakulære dansefestivalene tsechu, hvor tilskuerne nesten ser ut som de kommer fra middelalderen. Så er det tekstilene og håndarbeidet, ufattelige bueskytterkonkurranser, fotturer høyt over havet og overveldende flora og fauna. Hvis det ikke er "Shangri La", så er det så nærme du kommer. 


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bhutan (Paro)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (9ºC) / Kaldeste måned: januar (-7ºC) / Våteste måned: juli (112,7 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015


Hvordan er været i Bhutan? Sikten i Himalaya er vanligvis best mellom oktober og desember, siden været da stort sett er klart og solfylt. Fra mars til mai er alle dalene fulle av farger når den kjente rododendronen blomstrer; landet har over 45 ville sorter. Du vil oppleve store temperaturforskjeller i løpet av turen, basert på hvor høyt over havet du måtte befinne deg. Om dagen er temperaturen omtrent 10º - 20º. Om natten vil temperaturen om høsten falle til omtrent 3º -4º. Selv om du ikke reiser hit i det som normalt blir regnet som monsun-tiden, så er det alltid mulighet for regn i Bhutan og du bør forberede deg på dette. Hvis det regner kan stiene for fotturer bli veldig gjørmete. Av og til kan det komme snø på de høyereliggende stiene særlig om våren. 
Beste tiden å besøke Bhutan? Mellom september og november er den mest behagelige perioden, med klarvær som gir deg gode muligheter til å få gode forhold på fotturene, og det samme vil det være om våren, fra mars til mai. Da vil du også få med deg den fantastiske rododendronblomstringen. I desember og januar vil du oppleve kjøligere vær, men det vil være færre turister, og økonomisk kan det lønne seg. Unngå perioden fra juni til august, da det er midt i monsunen. Hvis du ønsker å legge turen til en periode med en av de tradisjonelle festivalene, vit da at det er festivaler nesten hele året i Bhutan. 
Røyking: Røyking er teknisk sett forbudt i Bhutan. Turister har lov til å røye i noen bestemte områder, men må ha med seg sine egne sigaretter (opp til maks 200 stykker). Turister må uansett betale en tobakksavgift på produktene som blir importert (opp til 200 % skatt). Røyking i offentlighet vil gi deg en bot, så lenge du kan bevise at du har betalt avgiften. Hvis du ikke kan bevise dette, så kan du risikere fengsel i minimum tre år. 
Reising i Bhutan - turismen er fortsatt på spedbarnstadiet. Alle utlendinger må reise gjennom et offentlig reisebyrå og må ha med seg en bhutansk guide. Vær oppmerksom på at guidene av og til har restriksjoner på hva de kan gjøre og hvor de har mulighet til å ta med turister
Myntenhet: Ngultrum (BTN) - er bundet til indiske rupee = 100 chertrum

Tips: Det er ikke vanlig med tips i Bhutan.
 • Hoteller - regninger kommer med en 20% påslag og det er ikke nødvendig med ytterligere tips.
 • Restauranter - regninger kommer med en 20% påslag og det er ikke nødvendig med ytterligere tips.
 • Guider/sjåfører -  er helt opp til den enkelte men gir du USD 10 (guide) og USD 6 (sjåfør) er dette mer enn nok. Hvis du er på en fottur i Bhutan er det vanlig å tipse USD 8 per dag til (bærere, kokker etc) på korte fotturer (inntil 5 netter) og er det lengre fotturer er det nok med USD 5 per dag / person.
Interessante fakta:
 • En tredjedel av Bhutans befolkning er under 14 år
 • Bhutan er en av de siste landene i verden som introduserte tv til sitt folk.
 • Plastikkposer har væt ulovlig i Bhutan siden 1999
Festivaler: Festivaler i Bhutan er kjent for å ose av intensitet, liv og glede. Eldgamle elementer av Buddhistisk kultur kommer til syne, legendariske seire blir gjenfortalt gjennom skuespill og rundt om i landet blir det feiret med så mye pomp og prakt at begivenheten tiltrekker seg besøkende fra hele verden. De fleste av disse festivalene er dedikert til guruen Rimpoche – helgenen som introduserte landet til Buddhisme tidlig i det 8. århundret. Feiringene består som regel av mystiske nakendanser, engasjerende forestillinger, nervepirrende ilddanser og klargjørende gjenskapninger. Noen ganger er det til og med sjeldne fremvisninger av silkemalerier og gamle skriftruller. Drar du på festival i Bhutan er du nesten garantert at du får en helt unik opplevelse.
 • Thimphu Tshechu festivalen (10. dagen av den 8. måneden i månekalenderen) – dette er den største og mest populære festivalen i Bhutan og den varer i 3 dager. Tusenvis av mennesker flokker til hovedstaden i ført i nydelige fargerike antrekk for å delta på festlighetene. Du vil oppleve en fest av farger, danseopptredener, aktiviteter og skuespill. Danseforestillingene som involverer fargerike masker og hvor lokalbefolkningen og munker danser som bare det for å feire livet og munterheten i Bhutan vil kanskje fascinere deg mest. 
 • Jambay Lhakhang Drup festivalen (oktober/november) – denne fire dager lange festivalen har alt: forestillinger hvor danserne har på seg fargerike masker, bruker ild og til og med er splitter nakne.  Tradisjonelle danser utføres for å feire grunnleggelsen av Jambay Lhakhang- klosteret og for å ære guruen Rimpoche. Ilddansen Mewang tiltrekker seg tusenvis av turister og her kan du observere hvordan lokalbefolkningen danser under en brennende struktur laget av tørt gress. Høydepunktet av hele festivalen er derimot Tercham, også kalt ‘skattedansen’, når maskerte utøvere og munker danser nakne. Hvil du få med deg denne delen av festivalen må du være forberedt på å være våken lenge – for den finner sted midt på natten.
 • Paro Tshechu festivalen (mars/april) – drar du til en av de mest kjente festivalene i Bhutan, Paro Tshechu, vil du se munker og lekmenn kledd i livlige, flerfargede brokadrakter. Danserne engasjerer seg i samtaler, danser, nyter og feirer. Munkene har på seg masker som fremstiller guder og gjenforteller legendariske historier og anekdoter gjennom skuespill. Festiviteten kommer derimot til et midlertidig stopp når du får se et lite glimt av den 350 år gamle skriftrullen Thangkha. Den inneholder historiske fortellinger og hedrer gjerningene til guruen Rimpoche. Grunnen til at Paro festivalen er den mest besøkte i landet er nok fordi du opplever en helt spesiell gjestfrihet og tilknytting til feiringen. Festivalen varer i 3 til 4 dager hvert år.

Se vår destinasjons video fra Bhutan

Se våra resor till detta resmålet