Oversikt

Det er ingen overdrivelse å påstå at Arktis er en av jordens siste uberørte villmarker.

Dette enorme geografiske området som ligger rundt Nordpolen og innenfor Polarsirkelen er for mange eventyrlystne den ultimate reisedrømmen. Arktis huser et av de rikeste og mest mangfoldige dyrelivshabitatene på jorden, og i dette spektakulære området kan du blant annet oppleve imponerende isbjørnen, den hardføre moskusoksen, den vakre arktiske reven og den elegante grønlandshvalen.  

Det er ikke bare å kaste seg på et fly i siste liten og bestille hotell på internett og håpe på det beste når du planlegger en reise til Arktis. Med våre samarbeidspartnere Explore, Exodus Travel og Quark Expeditions kan du på en av våre guidede turer til Arktis utforske polene komfortabelt på et ekspedisjonsfartøy. På et polarcruise vil du oppleve dette arktiske natureldorado i trygge omgivelser på nært hold med erfarne ekspedisjonsledere.

Isen på Arktis utgjør rundt 10 prosent av all ferskvann på jorden, og det geografiske området inkluderer deler av Norge, Sverige, Finland, Russland, Island, Grønland, Canada og USA. Det er ingen vedtatt grense av Arktis mot sør, men man regner med at området utgjør omtrent 26 millioner kvadratkilometer, hvorav rundt åtte millioner kvadratkilometer er land, og resten er hav.

På et cruise utenfor kysten av Grønland kan du beundre massive isfjell og se hvordan vær og vind former isen til fantastiske skulpturer. Med opptil 300 klare værdager i året finnes det sannsynligvis heller ikke noe bedre sted å oppleve det spektakulære nordlyset. På land kan du oppleve et eksepsjonelt dyreliv, en fargerik tundra og utforske en rik historie og et en godt bevart inuittkultur i Thule. Her kan du også se godt bevarte ruiner av en norrøn kirke som ble forlatt på 1400-tallet. Nordøst på Grønland ligger verdens største nasjonalpark, og her lever blant annet isbjørn, hvalross og andre arktiske skapninger side om side.

Dersom du leter etter muligheter til å se og fotografere en rekke arktiske dyr i vakre, naturlige omgivelser, bør du vurdere å reise til Svalbard. Halvveis mellom Norge og Nordpolen er Svalbards dramatiske kystlinje og fjorder stort sett isfrie om høysommeren, noe som gir utrolige muligheter for passasjerer på ekspedisjonsskip til å nyte det beste av Arktis i et mikrokosmos. Du kan seile blant havisen gjennom praktfulle fjorder og beundre synet av blant annet hvalross, sel, hval, millioner av hekkende fugler og selvfølgelig «kongen av Arktis» - den mektige isbjørnen.

På Baffin Island i Canada venter et mangfold av arktiske opplevelser. Her kan du utforske spennende inuittkultur, et enestående arktisk dyreliv og utrolig spektakulære avsidesliggende landskap. Baffin Island er den femte største øya i verden og strekker seg over store deler av Øst-Canada, med mange små samfunn, dyrereservater og nasjonalparker.

I Alaska kan oppleve enorme villmarkspanoramaer med tundrafylte landskap og utforske avsidesliggende urfolkskulturer. I dette spektakulære området du blant annet krysse polarsirkelen, oppleve den mektige Yukon-elven og beundre kysten av Polhavet ved det nordligste punktet i Nord-Amerika. Dyrelivet i Alaska er like mangfoldig som landskapet, og utenfor kysten av dette enestående området kan du blant annet oppleve flere hvalarter, spekkhoggere, sel og isbjørn.

Island er et eldorado for naturelskere, og på en reise til Island kan du blant annet oppleve majestetiske isbreer, hvalsafari, spektakulære vulkaner, boblende geysirer, og storslagne fossefall. I storslagne Vestfjorden kan du oppleve et dramatisk klippelandskap og kjenne duften av ramsalt sjø mens hvaler bryter havoverflaten i lyset fra midnattssolen.

Høydepunkter

 • Polarcruise i Nordvestpassasjen – På denne enestående polarekspedisjonen seiler du deler av ruten til arktiske oppdagelsesreisende. Denne legendariske havpassasjen skjærer gjennom de avsidesliggende arktiske områdene i Canada, og du vil oppleve den rå og skremmende skjønnheten i terrenget som noen av historiens største oppdagelsesreisende måtte overvinne. Erfarne ekspedisjonsledere vil også fortelle om hvilke utfordringer Roald Amundsen sto overfor da hans seilte i dette området på begynnelsen av 1900-tallet.
 • Bli med på et Zodiac-cruise – Et Zodiac cruise tar deg med til steder større fartøyer ikke kan gå, og på disse ekspedisjonene har du mulighet for å oppleve steder få andre mennesker har vært. Denne muligheten for enestående opplevelser tilbys flere steder i Arktis, og i området rundt Baffin Island kan du blant annet oppleve isbjørn, grizzlybjørn, moskus, hvithval, hvalross og trekkfugler i deres naturlige habitat.
 • Spitsbergen på Svalbard – Spitsbergen er også kjent som «naturhovedstaden i Arktis», og er et godt utgangspunkt for å oppleve et arktisk dyreliv i verdensklasse. På et cruise i havområdene rundt Spitsbergen kan du beundre flere hvalarter, hvalross, tusenvis av fargerike sjøfugl og selvfølgelig isbjørn.
 • Isbreen Sermeq Kujalleq på Grønland – Med en bredde på 10 kilometer og en tykkelse på 1000 meter er denne enorme isbreen en av de raskest bevegelige isbreene i verden. Isbreen når havet i den Unesco-listede byen Ilulissat på vestkysten, og produserer 20 millioner tonn is per dag.
 • Smeerenburg på Svalbard – Smeerenburg var opprinnelig en hvalfangststasjon i første halvdel av 1600-tallet, og er et minnesmerke over hvalfangere som mistet livet på 1600- og 1700-tallet. Dette er et av de mest besøkte kulturminnene på Svalbard, og ligger i et naturskjønt området med vakre fjorder, høye brefronter og bratte, forrevne fjell.
 • Landsbyen Pangnirtung i Canada – Denne lille polarbyen 50 kilometer sør for polarsirkelen er kjent for sine tradisjonelle inuittiske håndvevde bilder og litografiske trykk. Pangnirtung Fjord er inngangsporten til Auyuittuq nasjonalpark, og tiltrekker adrenalinsøkende turgåere, klatrere og skiløpere. Polarhistorieinteresserte tar ofte en dagstur til Kekerten i nærheten, en ubebodd øy som var et viktig hvalfangstmål på 1800-tallet.
 • Utforske Alaska – En reise til Alaska vil bli et minne du aldri vil glemme. I den desidert største staten i USA kan du oppleve magiske tundrasletter, endeløse skogsområder, spektakulære fjell og mer enn 5000 isbreer. Du kan blant annet bli med på et cruise i Kenai Fjords nasjonalpark, padle i Kachemak Bay og se bjørner i Lake Clark nasjonalpark.

Hvordan er været i Arktis – Været i Arktis er preget av lange, kalde vintre og korte, kjølige somre. Det er relativt stor variasjon i klimaet i Arktis, men alle regioner opplever høy solstråling både sommer og vinter. Noen deler av Arktis er dekket av is eller snø året rundt, og nesten alle områder i Arktis opplever lange perioder med en eller annen form for is på overflaten.

Klimaet i Arktis modereres i store grad av havvannet i området, som aldri kan ha en temperatur under -2 grader. Om vinteren hindrer dette relativt varme vannet, selv om det er dekket av polarisen, at Nordpolen ikke er det kaldeste stedet på den nordlige halvkule.

Beste tiden å besøke Arktis? Den beste tiden å besøke Arktis er mellom mai og september. I denne perioden er havisen i ferd å bryte opp, og dyrelivet er også mer aktivt i denne perioden. Fra oktober til mars er store deler av Polhavet dekket av is, noe som gjør det vanskelig for cruiseskip å navigere i området.

I høysommermånedene juni-august har du store sjanser for å oppleve det spektakulære nordlyset og beundre imponerende arktiske solnedganger. I denne perioden jakter Isbjørn og hvalross etter føde fra isflak, fugler kommer tilbake for å hekke på steinete klipper og hvaler vender tilbake etter å ha tilbrakt de kaldeste månedene i varmere vann.

Interessante fakta:

 • Isen i Arktis utgjør rundt 10 prosent av verdens ferskvann.
 • Navnet Arktis stammer fra det greske ordet Arktos, som betyr bjørn. Navnet har verken med bjørner eller isbjørner å gjøre, men referer til stjernebildene Store Bjørn og Lille Bjørn.
 • Arktis er den nordligste delen på jorda, mens Antarktis er den sørligste.
 • På Svalbard går solen aldri helt ned fra midten av april til midten av august.
 • Midnattssol er et naturfenomen som oppstår om sommeren på steder nord for polarsirkelen.
 • Inuitter antas å være de første innfødte innbyggerne i den arktiske regionen.
 • Arktis er at det er det eneste stedet på jorden hvor du finner narhvalen. Disse skapningene er kjent som "havets enhjørninger".
 • Den underjordiske isen i store deler av Arktis er fra 1-1500 meter tykk.

 

Se våre reiser til dette reisemålet