Mens noen land kan imponere sine besøkende med nye retter, kreative fusjoner og banebrytende kulinariske ferdigheter, holder Vietnam seg til det de kan best – deres deilige eldgamle oppskrifter som har matet både lokale bønder og keisere gjennom tidene. Enten du leter etter varme og trøstemåltid eller noen brennende sterke og smakfulle smakebiter, har "landet til den nedstigende drage" mye å tilby sine besøkende. Vi har delt et par av våre favorittdelikatesser nedenfor som du kan prøve på våre Vietnameventyr, som går langt utover en bolle med Pho (risnoodlesuppe).


Unn deg selv en kopp cà phê trứng i de pulserende gatene i Hanoi

Som den nest største kaffeprodusenten i verden etter Brasil, blir Vietnam definitivt kreativ når det kommer til kaffen. På kjølige morgener når byen Hanoi våkner fra dvalen eller på late ettermiddager, kan vi anbefale å ta turen til den hyggelige Café Giang.

Etablert i 1946, har kafeen overlevd tidens tann og får publikum til å reise fra fjern og nær for å prøve husets spesialitet – cà phê trứng (eggekaffe). Oppfunnet av en bartender på byens Sofitel Legend Metropole Hotell da det var lite melk i Vietnam under andre verdenskrig, pisket han sammen  eggeplomme og kondensert melk for å ligge som et lag på toppen av den bitre kaffen som erstatning. I dag fortsetter sønnen hans, Nguyen Van Dao, arven på sin egen kafé, Café Giang, og tilsetter litt smør og ost til blandingen for å gjøre den velduftende og søt. Resten - er familiens egen hemmelige oppskrift.

Så hvorfor ikke prøve denne unike kaffen selv i de folksomme gatene i Hanoi på vår klassiske Vietnam- og Angkoreventyr? På dag 2, etter en omvisning i litteraturtempelet, Hoa Lo-fengselet og det gamle kvarteret i byen med din lokale guide, er resten av ettermiddagen fri til å nyte en tur rundt Hoan Kiemsjøen, og nyt lokale delikatesser, som en søt kopp cà phê trứng på Café Giang.

Vis alle turer i Vietnam


Prøv en bot loc til lunsj nær Hue's Forbudte Lilla By.

Hue tjente som landets hovedstad frem til 1945, og har en rik og fascinerende historie. Hue ligger i sentrum av Vietnam, klemt mellom parfymeelven og Sørkinahavet, og er hjemsted for mange deilige regionale retter, fra enkle delikatesser som brennende sterke suppeblandinger og urtetilførte pølser med komplekse, eksplosive smaker som selges fra gatevogner.

På dag 11 av vår Vietnam Rundt på Sykkel, kan du fordype deg i den historiske og kulturelle byen Hue med en guidet tur. Etter å ha besøkt de fascinerende ruinene av den forbudte lilla byen, tar du en båt langs Parfymeelven mot de forseggjorte gravene til Nguyen-keiserne og den berømte Thien Mu-pagoden. Før du hopper på Reunification Express på en overnattingstur til Hanoi, hvorfor ikke stoppe på en av kafeene og nyte en av Hues særegne retter?

En av Hues mange spesialiteter, bortsett fra vannbregnekakene, er deres seige risboller, kalt bot loc. En hvit dumpling. Hues seige dumplinger er primært laget av tapiokabasert deig og fylt med reker eller svinekjøtt. De fleste kommer innpakket individuelt i bananblader som gir den en ekstra hint av urter når den dampes. For å virkelig spise som en lokal, nyt disse dumplingene med sterk fisk og chilisaus for litt ekstra spark.

Vis alle turer i Vietnam


Lær hvordan du lager tradisjonelle vårruller fra bunnen av i Hoi An

Hoi Ans gamle havn ligger sentralt på Vietnams kystlinje, og har i stor grad formet rettene du finner i byen, med fransk, japansk og kinesisk innslag som har påvirket den kulinariske maten som tilbys gjennom århundrene. Og hvilken bedre måte å prøve maten på enn å ta et matlagingskurs med familien din? Ikke bare er dette morsomt for barna, men du vil også kunne reise tilbake til eventyret deres ved å gjenskape disse deilige autentiske rettene hjemme sammen med dine kjære.

På dag 6 av vår Chopsticks & Coconuts familieferie får dere muligheten til å sykle på de rolige veien på landet forbi sjarmerende landsbyer og lokale matmarkeder før dere fortsetter til Cua Dai-stranden. Denne vakre hvite sandstranden ligger 5 km fra Hoi An, og er perfekt for en ettermiddag med svømming, snorkling eller dra ut på en båttur.

Om kvelden blir det matlagingskurs for familien, inkludert en av Hoi Ans spesialiteter, ferske vårruller. I motsetning til andre vårruller som har melbaserte omslag, pakker vietnameserne sine inn med rispapir og er vanligvis fylt med en urteblanding av svinekjøtt, grønnsaker, reker og risnudler. Deres smakfulle hoisin (fisk) og peanøttsaus prikken over i-en til denne velsmakende middagssnacksen! Du vil garantert ha mye moro med å lære hvordan du ruller vårruller med barna.

Vis alle turer i Vietnam


Chè Ba Màu – Vietnams flytende dessert på Mekongdeltaet.

Med de varme temperaturene i Vietnam, kommer det ikke som noen overraskelse at en av lokalbefolkningens favorittdesserter kommer i kald, flytende form. I det som bare kan beskrives som dessertsuppe, oversettes Chè Ba Màu til "3-farget dessert", en trafikklysdrikk fylt med isslam, kokosmelk, røde kidneybønner, myke gule mungbønner og grønne sprettende gelébiter toppet med rik kokossaus. Vanvittig søt, men umiddelbart forfriskende, den må bare prøves når du besøker Vietnam.

Vietnam Adventure turen vårt kjører vi til Vin Long, i Mekongdeltaet, kjent som "risbollen" i Vietnam. Det er her vi begynner vår båttur langs den mektige Mekongelven mot Cai Be Flytende Marked. Hopp av og gå rundt på markedet for å kjøle deg ned og ta en fargerike chè ba màu. Men ikke la deg lure av å tro at dette er den eneste søte desserten på menyen i regionen. Overraskende nok produserer lokale fabrikker i Mekongdeltaet det meste av landets sukkerrør og kokosnøtter. Så på turen vår har du muligheten til å stoppe og se noen små hyttefabrikker som produserer rispapir og søt kokosnøttgodteri og prøve noe selv.

Hvis dette har inspirert deg til å bestille et eventyr til Vietnam, ta en titt på alle våre utrolige Vietnamturer her.