Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Fra ruinene til den antikke hovedstaden Persepolis, som fortsatt er like magisk som den var når mektige keisere hersket over Persia, til den standhaftige stratovulkanen Damavand og gyllende, glitrende moskeer med minareter som strekker seg mot himmelen: Iran er muslimsk kunst og arkitektur på sitt aller beste.

Den imponerende og detaljerte Muslimske arkitekturen preger Iran sterkt og de mystiske templene og grønne botaniske hagene fra antikkens verden skaper en unik atmosfære i landet. Landskapet her varierer mellom snøkledde fjell, enorme, ubebodde ørkener krydret med små magiske oaselandsbyer og ruinene til øde tidligere persiske byer. I Iran smelter historie og nåtid sammen: På en side er Iran fødestedet til zoroastrismen, en av verdens eldste religioner, som har hatt en sterk innflytelse på landet du gjerne legger merke til om du er interessert i arkitektur. På en annen side er Irans hovedstad, Teheran, landets moderne hjerte og et metropol fylt med liv og energi. De mange basarene og antikke tradisjonene for gjestfrihet slår aldri feil hos reisende som kommer til Iran. Tar du turen til dette landet vil du oppdage et Iran som vil både overraske og fascinere, samt transportere deg tilbake til storhetstiden til det Perserriket.

Høydepunkter
  • Teheran  dette er en spennende by hvor du kan oppdage mye forskjellig. I sentrum finner du byens historiske basar, som vi sterkt anbefaler at du tar en tur innom. Basaren består av over 10 kilometer med labyrintiske bakgater fylt med butikker, prutende kunder og alt fra smykker og tepper til gryter og panner. Her er det bare å hoppe i det og ikke være redd for å forhandle prisen før du bestemmer deg for å kjøper noe i dette kaotiske miljøet. Basaren befinner seg i et av de eldste områdene i Teheran, som også er et kommersielt møtepunkt med mye historie og personlighet. Du kan finne utmerkede restauranter her og er du i Teheran på en fredag burde du også dra til Jomeh-basaren som befinner seg i gaten med samme navn og hvor det selges antikviteter.
  • Esfahan  byen Esfahan er en av de fineste byene i hele Iran og har blitt beriket med arkitektoniske skatter av tallrike konger, sultaner og kalifer som i tusenvis av år har valgt å bringe til liv sine grandiose arkitektoniske ambisjoner i akkurat denne byen. I sentrum finner du Naqsh-e Jahan torget, som er et UNESCO kulturarvsted omringet av keramiske moskeer og nydelige ruiner fra Safavide-dynastiet. Du vil også se glitrende fontener, legendariske madrassaer og arabiske souker overfylt med forskjellige kryddertyper i alle regnbuens farger. Kort fortalt er Esfahen en side av Iran du absolutt må se.
  • Persepolis – Mektige konger som Kyros den store, Dareios den store og Xerxes den store har alle satt fot i gatene til denne historiske byen. Det var her, mellom vingårdene i Shiraz og Pulver-elven, at det storslåtte Perserriket skapte hovedstaden for sitt enorme rike mellom 500 f.Kr. og 300 f.Kr. I dag finner du bare spor av denne en gang så fryktede stormakten, men ruinene er imponerende og gir et godt inntrykk av hvordan denne fantastiske byen bak de høye åsene til Rahmet-fjellet en gang så ut. Her kan du virkelig fordype deg i historie og til og med se graven til Darius den store.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Iran (Teheran)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (31ºC) / Kaldeste måned: januar (5ºC) / Våteste måned: mars (12,8mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Hvordan er været?
Hele landet er varmt og tørt om sommeren, men det nordlige området i Iran som befinner seg mellom de høye fjellene og det Kaspiske hav er alltid mildere og kjøligere. De fleste store byene i Iran befinner seg i nærheten av fjell og de nord-vestlige byene som Tabriz og Urimie er kalde gjennom hele vinteren og har behagelige somre med temperaturer som vanligvis holder seg mellom 20 og 30 grader. Drar du mer sør i landet vil du finne varmere temperaturer. Byer lenger sør som Teheran har vanligvis relativt mildt vær om vinteren og sommeren og på varmere dager kan du forvente at temperaturene vil nærme seg 40 grader. Sør i Iran vil du finne noe høyere luftfuktighet enn nord i landet, men generelt har Iran relativt lav luftfuktighet.  Rundt 70 prosent av gjennomsnitts nedbøren i landet regner ned mellom november og mars. Juni og august er det vanligvis ikke noe regn i det hele tatt. Kystområdet ved det Kaspiske hav, som har et ganske annerledes klima en resten av landet, har mest nedbør på sensommeren og vinteren, men i dette spesielle området kan du oppleve regn hele året.
Beste tid til å besøke landet
Den beste tiden å dra til Iran er mellom mars og mai eller september og oktober – da unngår du den mest intense sommervarmen og bitende vinterkulden (om vinteren kan fjellveier bli blokkert av snø). Disse månedene er også høysesonger for turister, så prisene vil være høyere enn andre tider på året. Du burde også ta i betrakting at hvis du drar i løpet av ramadanmåneden (datoen endrer seg hvert år) kan du ikke spise eller drikke i offentligheten på dagtid og religiøse lover blir fulgt strengere.
Myntenhet: I Iran brukes det Iranske Rial (IRR) men i det daglige livet vil du for det meste finne priser i den gamle myntenheten kalt Toman. Dette kan virke litt forvirrende, men det finnes ikke kontanter i Toman lenger og det står Rial på alle kontanter. Du greier helt fint å manøvre deg gjennom landets basarer så lenge du husker at 1 Toman= 10 Iranske Rial.
På grunn av Amerikanske sanksjoner har ikke Iran tilgang til et annet banksystem enn sitt eget og internasjonale kort som Visa eller Mastercard blir ikke akseptert i det hele tatt. Det er altså veldig viktig at du tar med deg så og si alle pengene du har tenkt å bruke i løpet av hele turen din til i Iran i kontanter (i for eksempel Euro eller Amerikanske dollar). Du kan også få penger overført til Iran. Ekstremt få steder i Iran kan hjelpe deg med det internasjonale bankkortet ditt, og de få som kan, tar seg godt betalt for denne tjenesten. 
Tips: Tips er ikke vanlig i Iran. På upscale restauranter (som i Tehran) kan du eventuelt tipse 10% i tillegg til serviceavgiften som allerede har blitt lagt til (10%). Derimot vil de fleste andre steder regne tips som en hyggelig overraskelse. Hvis noen tilbyr seg å guide deg gjennom en kjent bygning kan du tipse dem noen få tusen IRR. 
Interessante fakta
Iran har lenge vært kjent som et relativt lukket land mange ikke vet så mye om. Dette har derimot begynt å endre seg og det er mange spennende fakta å lære om Iran, som blant annet at:
  1. Iran er verdens største produsent av pistasjnøtter og har blitt omtalt som verdens ‘pistasjnøtt-hovedstad’. Pistasjnøtter er landets nest største eksportvare etter olje og gass.
  2. Landet het Persia helt frem til 1935. På persisk betyr Iran ‘Det ariske land’.
  3. Stratovulkanen Damavand nord i Iran er det høyeste punktet i Midtøsten og den høyeste vulkanen i Asia. Den er 5610 meter høy.
Festivaler
I Iran dreier mange festivaler seg om Islam og de fleste feirer en helligdag eller hendelse. Festivalene er veldig forskjellige fra region til region fordi Iran er et veldig multikulturelt land. Du kan bli med på utrolig mange begivenhetsrike feiringer, men husk at om du skal se eller delta i en religiøs begivenhet må du dekke deg helt til og kvinner burde eventuelt dekke til hodene sine også. Vi anbefaler at du spør noen av våre guider om hva det er vanlig å ha på seg før du drar til en religiøs festival.
  • Nowruz (mars) –  Nowruz er feiringen av Iransk nyttår og den viktigste helligdagen i Iran.  Feiringen varer i hele 12 dager og Iranerne vasker vanligvis husene sine, gir almisse og besøker familiemedlemmer i løpet av festivalen. Hva du opplever i løpet av feiringen er veldig avhengig av hvor du befinner deg, men Kurdernes feiring involverer vanligvis ild.
  • Chaharshanbeh Souri (siste onsdag i månekalenderen) – Denne festivalen kan nesten sammenlignes med halloween og betyr oversatt ‘rød feiring’. Du vil oppleve at Iranere går ut og lager små skogbranner som de lar brenne til neste morgen. Denne handlingen  symboliserer at man brenner alt av smerte, ulykkelighet, sorger og bekymringer for å så se frem til en ny begynnelse.
  • Yalda-festivalen (desember)  Festivalen, som også blir kalt for Shab e Cheleh, blir feiret på den lengste natten i året og markerer at ondskap har blitt beseiret. Iranerne spiser mye melon i løpet av denne festivalen og det er fordi de tror at denne frukten beskytter mot sykdom. Du vil også oppleve at mange restauranter serverer retter med meloner.
Se vår destinasjons video fra Iran:

Se våre reiser til dette reisemålet