Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Ytterst få land i verden fremkaller så mange følelser som Israel: fra landets fantastisk skjønne daler, den nesten nifse stillheten i Dødehavet og den fascinerende canyonen Makhtesh Ramon til de antikke veggene og gangveiene i Nazareth og Jerusalem vil Israel helt sikkert gjøre inntrykk på deg.

Du kommer til å bli lamslått av det stille landskapet i nærheten av Dødehavet. Her kan du blant annet observere ville steinbukker eller få øye på nærmest utilgjengelige huler — samme type huler som holdt dødehavsrullene skjult i mer enn 18 århundrer. Det er nesten vanskelig å tro at Jerusalems travle, jødiske nabolag Mea Shearim bare er en times kjøretur fra denne rolige og øde atmosfæren.
Noen få kvartaler fra Mea Shearim igjen finner du de labyrint-aktige arabiske basarene i Jerusalems gamleby. Hopper du inn i en sherut (de lokale taxiene som ser ut som gule minibusser) til Tel Aviv kommer du inn i en verden fylt av skyskrapere i glass, surfebrett og strandliv. Israel er utrolig mangfoldig land hvor du kan oppleve mye ved å ta en kort kjøretur: her venter forskjellige byer, nydelig natur og historiske monumenter på rekke og rad.

Høydepunkter

 • Dødehavet – Det laveste punktet på jorden, Dødehavet (som befinner seg 431 meter under havnivå), kan by på naturlig skjønnhet, fascinerende historie og moderne mineral-spaannlegg som beroliger og skjemmer bort kroppen din. Her kan du beundre de bratte klippene i Judeaørkenen som deles av tørkede canyoner, og som strekker seg ut av det koboltblåe vannet i Dødehavet. I oaser som Ein Gedi gir finner du blomstrende natur som næres av kilder, og områdene er så frodige at det har blitt sammenlignet med Edens hage. I dalene ved Dødehavet kan du også oppleve spennende daler hvor mennesker har bygget i flere århundrer, og her burde du få med deg de arkeologiske stedene Masada og Qumran (hvor dødehavsrullene ble funnet).
 • Gamlebyen i Jerusalem – dette er et UNESCO verdensarvsted, og denne delen av byen var verdens kulturelle, religiøse og historiske episenter i et helt årtusen. Her trenger du ikke å bekymre deg om du går deg vill, for selv lokale israelere som har bodd i Jerusalem i flere år går seg bort i bydelens labyrinter av svingete, brosteinsbelagte gangveier. Denne multikulturelle og mangfoldige delen av Jerusalem er delt inn i fire kvartaler; et kristent, et muslimsk, et armensk og et jødisk nabolag. Du kan også besøke flere steder som blir nevnt i bibelen, som tempelhøyden, Davidsbyen og rommet der Jesus skal ha spist sitt siste måltid.
 • Caesarea Maritima – denne nydelige havnebyen er kjent for sin bemerkelsesverdige blanding av gammel og ny arkitektur. Byen ble bygd av Herodes den store rundt 100 f.Kr. og var en gang regionens hovedstad. Caesarea inviterer deg på en reise som går tusenvis av år tilbake i tid og inkluderer og i tillegg kan du finne en helt unik undervannspark her: ruinene av Herodes’  havn og vrakene av sunkne skipene på havbunnen ser ut som de har blitt tatt rett fra en Pirates of the Caribbean-film. Det er bare å ta inn over deg de mange ruinene som en gang var viktige deler av havnen som brygger og fyrtårn.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Israel (Jerusalem)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (28ºC), Kaldeste måned: januar (14ºC) / Våteste måned: januar (55.7mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Israel har et Middelhavsklima langs hele kysten og et ørkenklima i de tørrere områdene av landet. Ved kysten er vintrene som regel milde og regnfulle med varme, fuktige somre som også har sporadiske avkjølende briser. I ørkenområdene karakteriseres været som regel av varmere temperaturer og kaldere netter. Været i Israel kan deles inn i to årstider, en vintersesong og en sommersesong. Vinteren varer fra november til mars og det kan bli veldig kaldt og til og med snø i denne perioden. Om sommeren, som er mellom april og oktober, er det varmt, solrikt og skyfritt. Det kan forekomme regn mellom november og mars. Hetebølger kan forekomme, spesielt mellom april og juni, når vinden fra den egyptiske ørkenen kan øke temperaturene til rundt 40 grader, selv i kystområdene. 
Beste tid til å besøke landet
Den beste tiden å besøke Israel på er enten om våren eller om høsten. April, mai og oktober er de aller beste månedene å reise hit på. Hvis du skal på strandferie ved Middelhavskysten er det best om du drar mellom mai og oktober, selv om vannet fortsatt kan være noe kjøligere her i mai. Det er varmere ved Rødehavskysten, men om sommeren (juni til september) er det for varmt for å sole seg og bade. Om vinteren (mellom desember og februar) er det mer behagelig, men det kan også være noe kjølig. Alt i alt er den beste tiden å dra på strandferie ved Rødehavet på enten i løpet av april eller mellom midten av oktober og midten av november. 
Myntenhet: I Israel brukes det Ny israelsk shekel (ILS) og 1 ILS = 100 agorot. Det finnes minibanker over hele landet, bortsett fra i områdene ved grenseovergangene til Jordan og Egypt. Du kan bruke kredittkort så og si overalt i landet. 
Tips: I de fleste situasjoner blir dette ikke forventet, men tips har blitt mer og mer vanlig i Israel.  Hvis du er veldig fornøyd med servicen kan du tipse slik: 
 • Restauranter: Kelnere og servitører forventer ofte tips, og du burde legge igjen 10-15%.  
 • Puber: Her vil du oftest finne krukker som man kan legge igjen tips i, og her burde du også legge igjen 10-15% av regningen din. 
 • Guidede turer: Det er alltid bra å gi guider litt ekstra, og her anbefaler vi at du gir 10-20 ILS. 
 • Hoteller: Her kan du tipse rengjøringspersonellet mellom 10 og 20 ILS per natt. 
 • Taxi: Generelt aksepterer ikke taxisjåfører tips, men du kan runde opp prisen. 
Interessante fakta: Mange kjenner kanskje til den komplekse politiske situasjonen i Israel, men her er tre fakta du kanskje ikke visste om landet. 
 1. Israel har 137 offisielle strender fordelt på kun 273 kilometer med kystlinje. 
 2. Verdens første antivirusprogramvare for computere ble oppfunnet i Israel i 1979. 
 3. Genesaretsjøen (som befinner seg 0.212 km under havnivå) er den laveste ferskvannsinnsjøen i verden og den største i Israel. 
Festivaler: I Israel arrangeres det mange festivaler, men vi syns de som feirer landets kultur, musikk og arkitektur er særlig verdt å få med seg.  
 • Lysfestivalen i Jerusalem (juli) – i løpet av denne festivalen blir hele gamlebyen i Jerusalem belyst. Den antikke arkitekturen får et helt annet utrykk med den dramatiske belysningen og du burde også få med deg fremføringene og utstillingene som blir holdt av noen av Israels fremste lysteknikere. Det settes opp fire belyste ruter gjennom gamlebyen som du kan følge.   
 • Tamarfestivalen (oktober) – denne musikalske feiringen finner sted i Negevørkenen, som er ved Dødehavet og du kan oppleve den på tre forskjellige steder: I Kikar Sdom landsbyene, hvor du kan oppleve festivitetene med et magisk ørkenlandskap som bakteppe, i Masada nasjonalpark, hvor det arrangeres soloppgangskonserter mens solen stiger over ørkenen, og sist men ikke minst på den frodige gressplenen i Kibbutz Ein Gedi botaniske park. På grunn av de fabelaktige beliggenhetene til denne festivalen kan du oppleve så mye mer enn musikk – du kan for eksempel også bli med på daglige gåturer for å få med deg den nydelige naturen.
 • Helligdagen av alle helligdager (desember) – dette er en unik feiring av den religiøse og kulturelle mangfoldigheten i byen Haifa, som er nord i Israel. Festivalen markerer både den jødiske festivalen Hanukka og den muslimske måneden Ramadan. Festivalen varer hele måneden og det avholdes arrangementer som konserter, utstillinger, konferanser og show nesten hver dag. Her kan du lære mye om israelsk kultur. 
Se vår destinasjons video fra Israel:
© Israel Tourism Board

Se våre reiser til dette reisemålet