Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Velkommen til New Zealand og gjør deg klar for mektige nasjonalparker, mystisk Maori kultur og imponerende landskap. New Zealand kan være avslappende eller et adrenalin stappet destinasjon, men uansett er enhver reise til New Zealand episk.

New Zealand kan bety og tilby så mye til den som besøker landet og det er vanskelig å trekke frem alle de positive opplevelsene som venter. Vi har derfor forsøkt å gi et lite innblikk og forslag til hva du bør oppleve og få med deg på ditt neste besøk. REISEbazaar tilbyr en rekke aktivitets reiser og gruppereiser til New Zealand, men landet oppleves etter vår mening best på egenhånd, enten med en bobil eller med leiebil og hoteller eller gjestehus - se våre ,mange reiseforslag på våre nettsider.

Oppdag New Zealands ville side!
Det er omtrent 4,8 millioner innbyggere på New Zealand, fordelt på 268 000 km² (større enn Storbritannia, men med kun ¼ av innbyggere. Resten er fullt av øde skoger, fjell, innsjøer, strender og fjorder som har gjort New Zealand til et av verdens beste destinasjoner for fotturer og adrenalin aktiviteter. På New Zealand finner du episke fotturer som «Heaphy and Milford Tracks, men det finnes tusenvis av mindre utfordrende turforslag for deg som liker natur og eventyr. Hvis ikke vandring er din aktivitet finnes det nok av andre muligheter som padling, sykkel eller utforske de mange Nasjonalparkene på egenhånd.
Māori kultur
For mange sportsinteresserte er selvsagt New Zealands nasjonallag «All Blacks» synonymt med Maori kultur. Dette er dog kun et eksempel på hvordan Maori kulturen lever seg inn i dagliglivet på New Zealand og levesettet til Kiwi befolkningen. Hvor hen du reiser på New Zealand vil du kunne høre Maori språket, eller se på TV kanaler med Maori temaer, bli med på en Maori fest (hangi) eller la deg trollbinde på en Maori kultur forestilling med sang, dans og den magiske «haka» krigsdansen. De fleste som ønsker å oppleve litt Maori kultur setter gjerne kursen for Rotoroa (som eter vår mening har blitt vel over-kommersialisert) og se heller etter mindre besøkte steder bl.a. på Sørøya av New Zealand hvor du fortsatt kan finne en mer ekte opplevelse av Maori kultur.
Det moderne New Zealand
New Zealand er ikke stedet hvor du vil oppleve mange frustrasjoner på din reise! Busser og annen transport går normalt når de skal gå, veiene er i meget god stand, minibanker finnes på hvert eneste gatehjørne, tyveri er stort sett ukjent og overnattingssteder er generelt av bra kvalitet. En annen ting med New Zealand, det finnes ingen slanger og faktisk kun en eneste giftig edderkopp. New Zealand er et sted du virkelig kan slappe av og finne roen.
Mat, vin & øl
Intet besøk til New Zealand er fullbyrdet uten å ha prøvd noen av de klassiske rettene. Du kan fortsatt finne britiske klassiske som *fish’n chips” men heldigvis har det kulinariske New Zealand kommet litt lengre. Landets ledende kokker I Auckland, Wellington og Napier har brukt innflytelse fra blant annet andre øyer i Stillehavet og Europa og satt sammen kreative retter og benyttet lokale råvarer som sjømat (som f.eks. sjøøre), østers, kamskjell og lam. 
Selv om man foretrekker sjømat og kjøttretter er det en gryende vegetarianer og vegan kultur, men New Zealand er ikke klare til å konvertere i den nærmeste framtid. All maten kan vaskes ned med gode viner og en økende variasjon av godt øl produsert o lokale små bryggerier.
Høydepunkter
Med så mange fantastiske steder og muligheter for aktiviteter er det omtrent umulig å sette opp en liste over steder man bør få med seg under et besøk. New Zealand har rett og slett for mange attraksjoner til å rettferdiggjøre kun et besøk. New Zealand er derfor en destinasjon du må ta i flere omganger og teste ut ulike sesonger i tillegg. Men her er noen av våre All Time favoritter i dette fascinerende landet.

Queenstown – dette er stedet for adrenalin junkies!
Queenstown er like mye et verb som et substantiv, et sted som liker å fremstå som verdens adrenalin hovedstad. Queenstown er da også fødestedet for den moderne formen for strikkhopping (bungy jumping) og listen over adrenalin galskap som du finner i Queenstown er episk og legendarisk med alt fra heliskiing til zip-lining. Det er faktisk meget sjeldent at man reiser herfra uten å ha opplevd hjertebank og panikk, men Queenstown har faktisk en del andre grunner for et besøk og det er fort å glemme byens kosmopolitiske restauranter, kunstscene og områdets gode vinområder. Hvis du ikke føler at adrenalin er noe for deg er det mange muligheter bare å nyte utsikten ut over Wakatipu innsjøen, en vakker perle i et av New Zealands mest dramatiske landskap. Obs! Kommer du hit om sommeren må du forvente at du ikke er helt «alene»

Abel Tasman National Park
Denne parken dekker en stor del av den nordlige kysten av Sørøya og er et yndet område for naturopplevelser, med en rekke fotturer eller med kajakk og kano. Velg mellom stier langs kysten eller innlandet for den beste opplevelsen. Det er shuttlebåter langs hele parken og du kan enten gå i begge retninger eller benytte deg av transport løsninger den ene veien, Dette er et meget populært sted for lokale så kan bli meget folksomt i ferieperioder og vi anbefaler at du legger besøket til mars måned som den beste tiden for på besøke Abel Tasman nasjonalpark.

Milford Sound
Ved enden av Milford Highway (SH94) venter fantastiske Milford Sound (Piopiotahi). Opp av fjordens indigo fargede vann stiger Mitre Peak (Rahotu), symbolet for tusenvis av fotografer og et av New Zealands meste kjente landemerker. Toppen stiger opp i skyene, og det 1692 meter høye fjellet ser ut som om det skulle være skulpturert av en guddommelig hånd. Men sannheten er at dette er resultatet av isbreer som har skapt disse knivskarpe klippene. Fjellsidene er preget av arr etter ras forårsaket av trær som har falt ut hvor røtter har dratt ned seg hele skoger ned i det mørke glitrende vannet. Når det regner dannes det øyeblikkelig en rekke fossefall som danner en vakker ramme rundt det hele. Men dessverre er dette et populært reisemål og det er beregnet at i utgangen av 2019 vil komme over 1 million besøkende så det er liten sjanse for at du får oppleve dette i ensomhet..

Rotorua
Er synonymt med dampende geysirs og Maori tradisjoner. En eim av sulfur henger over Rotorua og danner bakteppe til ethvert besøk. For Maorifolket er Rotorua et hellig sted og en av de mest spektakulære geysirene heter da også Wai-O-Tapu (Hellig vann). I dag er over 34% av befolkningen i denne regionen av maori røtter og dette har da også blitt «big business» innen turistnæringen. Rotorua er også et bra utgangspunkt for de som leter etter Lord of the Rings innspillingssteder og det er her du da også finner Hobbiton landsbyen. Rotorua er i dag blitt et litt for kommersielt sted etter vår mening og er ikke lenger så autentisk som vi gjerne skulle ønske med tanke på å oppleve den mystiske maorikulturen.

Central Otago
Rullene åser som endrer farge fra grønt til gyllent gull i den ubarmhjertige sommersolen skaper et bakteppe til en rekke av små sjarmerende gullrush byer hvor dagens bønder mingler med lykrakledde syklister i bortgjemte puber. I tillegg til å være New Zealands beste vinregion er det også et fantastisk område for de som liker å sykle, enten på terrengsykkel eller langs gamle gruvestier. En annen morsom og severdighet er selvsagt å sykle langs Otago Central Rail Trail.

Bay of Islands
Denne regionen på Nordøya er rangert som en av New Zealands mest populære destinasjoner om sommeren. Idyllen og tiltrekningskraften blir ikke mindre av bilder med turkist vann og over 150 uutviklede øyer og blir flittig brukt i turistkampanjer for New Zealand. Det meste av aktivitetene her finner da også sted i og på vannet og det finnes nok av valgmuligheter med alt fra seilbåter, yachter, utflukter for å lete etter delfiner, hvaler eller å padle rundt på egenhånd. Dette området har også en viktig plass i Maorienes historie (kjent som Pēwhairangi) og det var her den viktige traktaten med de britiske kolonistyrkene og Maoriene ble underskrevet den 6. februar 1840. Bay Islands er også åstedet for den første europeiske bosetningen på New Zealand og byen Russell ble grunnlagt så tidlig som 1843.

Vestkysten
Ikke noe annet sted er ensomheten søtere enn på vestkysten av Sørøya på New Zealand. Her finner du da også noen av New Zealands største naturlige severdigheter som Franz Josef og Fox isbreene og de fantastiske Pancake Rocks! – men du trenger en del hjelpemidler for å få det meste ut av et besøk til denne regionen som jetbåter, helikopter utflukter og være interessert i å ta bena fatt for å utforske de indre perlene i denne regionen.Inneklemt mellom de sørlige alpene og det brutale Tasmanhavet dekker vestkysten nærmere 9% av hele New Zealands landmasse, men kun 1% av befolkningen. Europeiske bosettere ble møtt av harde forhold når de kom hit på 1900-tallet og de som klarte å holde ut fikk formuer bygget på gull, kull og tømmer. For de som ikke klarte dette, ble det etter hvert etterlatt en del spøkelsesbyer og forlatte kirkegårder og graver vitner om harde forhold.

The Transalpine Rail Journey
Denne togreisen er en av verdens “Great Train Journeys”, men husk å ta den Christchurch-Greymouth (og ikke andre veien siden det for det meste vil være natt og mørkt i over halvparten av reisen). Toget følger slettene ut fra Christchurch og traseèn stiger gradvis opp mot Arthur’s Pass (900 moh). Her entrer toget New Zealands lengste tunnel på 8,5km før den kommer ut i dalstrøkene ned mot Tasmanhavet.

Kaikoura
Et obligatorisk stoppested på enhver reise til New Zealand og Sørøya. Kaikoura er en nydelig liten by og ligger ca 180 km bord for Christchurch og i bakgrunnen danner de snøkledde fjelltoppene i Seaward Kaikoura fjellkjeden en vakker ramme rundt det hele. Få steder i verden kan skryte av å ha så mye natur og ville dyr som nettopp Kaikoura! Her kan du med letthet oppdage hvaler, delfiner, NZ pels sel, pingviner, stormfugler, petreller og en rekke arter albatross har tilholdssted i dette området. Havet utenfor er ekstremt næringsrikt takket være havstrømmer og lokale forhold. Kaikoura er også et ypperlig sted hvis du vil oppleve og innføring i maori kultur på en langt mindre kommersiell måte enn i f.eks. Rotorua.

Sesongene på New Zealand er motsatt av sesongene på den nordlige halvkule og er de samme som for Australia. Den beste måten å beskrive klimaet på New Zealand er at de er meget ustabile, og alt annet enn tropisk! Det er ikke uvanlig å oppleve 4 ulike sesonger i løpet av 1 eneste dag i enkelte tilfelle, det er faktisk ganske vanlig.

Hvordan er været på New Zealand? en ting er sikkert med været på New Zealand, det endres konstant. På New Zealand må du være forberedt hele tiden, men landet har faktisk definerte sesonger. Den nordlige delen av New Zealand har nesten et subtropisk klima om sommeren, mens den alpine delen i innlandet kan faktisk ha temperaturer ned mot -10°C om vinteren (husk at sesongene er motsatt av hva vi er vant til i Skandinavia!), mens områdene langs kysten har mildere temperaturer gjennom hele året. Men gjennomsnittstemperaturen på New Zealand synker gradvis dess lengre syd du reiser. Månedene januar & februar er vanligvis de varmeste månedene, mens juli er regnet som de kaldeste på New Zealand. For å få en fullstendig oversikt på vær og temperaturer for New Zealand anbefaler vi at du tar en titt på den lokale værvarslings nettverk - Met Service

Sommer på New Zealand – desember til februar
Å reise til New Zealand i denne perioden har selvsagt fordelen med at været er deilig og behagelig. Dessverre er ulempen at dette er også den travleste perioden av året med skoleferie for de lokale samt en massiv mengde turister fra Europa & Asia, noe som gjør det vanskelig p finne overnattingssteder og prisene skyter i været.
Høsten på New Zealand – mars til mai: Dette er atter vår mening den beste tiden å besøke New Zealand. På denne årstiden får du i tillegg til mindre turister, sterke farger i naturen og et behagelig klima og normale priser. Et av høydepunktene på New Zealand i denne perioden er Wanaka pg Otago regionen på Sørøya eller Hawkes Bay på Nordøya. En annen fordel er at det er selvsagt mindre trafikk på veiene, noe som er perfekt hvis du velger å kjøre selv.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for New Zealand (Wellington)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: januar (18°C), Kaldeste måned: juli (9°C) & Våteste måned: juli (105.7mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Myntenhet & valuta: New Zealand Dollar (NZD) = 100 cents
Det finnes minibanker de fleste steder på New Zealand og du kan stort sett alltid betale med kredittkort. Ha gjerne med noe i kontanter, men det er i det hele ikke nødvendig egentlig.

Tips på New Zealand: 
Det å gi tips er etterhvert blitt en (u)vane rundt om I vreden, men på New Zealand er det ikke alltid verdsatt å gi tips og vi har forsøkt å gi deg noen retningslinjer som du kan følge.
I mange land her f.eks. kelnere en meget lav grunnlønn og baserer mye av sin inntekt på tips, men på New Zealand er grunnlønnen såpass bra at dette ikke lenger er nødvendig.
Men på enkelte turiststeder på New Zealand har de også blitt vant med å få tips (dessverre).
Restaurant – de som jobber i restaurantbransjen på New Zealand er ikke avhengige av tips så ikke føl at du hele tiden må legge igjen noe ekstra. Hvis service var upåklagelig kan du alltid legge på 10%, noe som er mer enn godt nok og de ansatte vil selvfølgelig sette pris på dette.
Taxi – det er ikke vanlig å gi tips i taxier, og forsøker du kan det faktisk bli dårlig mottatt og til og med avslått.
Hoteller – det er vanlig å gi tips på alle hoteller på New Zealand så hvis noen hjelper deg med bagasjen er det vanlig å gi NZD1-2 per kolli og NZD1-5 for værelsesbetjeningen er ansatt som meget godt tips. Hvis du får god service av consierge på et hotell er det vanlig å gi NZD10-15 i tips for oppholdet.
Guider – det er vanlig å gi tips til reiseledere siden deres tjenester er rettet mot turister, men du snakker uansett kun om noen få NZ$
Festivaler
Det finnes en rekke lokale og nasjonale helligdager og festivaler gjennom hele året på New Zealand så de vi har listet opp under er bare et lite utvalg av feiringer som finner sted. Om mulig forsøk å få med deg an av de mange Maori festivalene under et besøk. «Kiwis» elsker mat og vin og mange av festivalene er da sentrert rundt dette temaet.
  • Bluff Oyster & Food Festival: Finner sted i mai måned og Bluff tiltrekker seg da også mengder av besøkene til denne festivalen og muligheten til å smake de ferskeste østersene og annen sjømat på New Zealand.
  • Queenstown Winter Festival - Besøkende og lokale strømmer til Queenstown i juni for å oppleve verdens beste skiløpere I aksjon under denne festivalen. Selve festivalen markerer starten på vintersesongen på New Zealand og har funnet sted hvert eneste år siden 1975. Under festivalen er det også en rekke parader og avsluttes med et imponerende fyrverkeri.
  • Matariki Festival - Er en av de mest interessante kulturelle festivalene på New Zealand og markerer starten på det nye pret for Maori folket. Når den såkalte Matariki stjernen viser seg begynner feiringen og den viser da frem maori kultur i form av dans, kunst og konserter og finner sted normalt i slutten av mai. 
  • Gisborne Wine & Food Festival - Dette er hjertet av New Zealand vin produksjon på østkysten av nordøya. Gisborne Wine & Food Festival er et sted «alle» må være over «Labour weekend» i oktober. Her kan du få prøvesmake noen av de beste vinene fra New Zealand sammen med musikk og god mat. Har du tenkt deg hit bør du skaffe deg adgangsbilletter lang tid i forveien.
  • Caroline Bay Carnival - Dette er en lang festival og går over 3 uker I desember med musikk, dans, teater og kulminerer med et gigantisk fyrverkeri.
Interessante fakta
  1. Maori navnet på New Zealand er Aotearoa, noe som betyr «landet med den lange hvite sky»
  2. New Zealand er 1 av 3 land i verden som har to nasjonalsanger, Den ene er «God Save The Queen» og den andre er «God Defend New Zealand», de har begge samme status.
  3. New Zealand var det første landet i verden hvor de 3 øverste stillingene i regjerningen var besatt av kvinner; Statsminister var Helen Clark, Governor General var Dame Silvia Cartwrigth og Justisministeren var Sian Elias.
  4. Det finnes ingen slanger på New Zealand
  5. Verdens første kommersielle strikkhopp var et 43 meter hopp ut fra Kawaru broen utenfor Queenstown i 1988
Innreiseregler for New Zealand: Skandinaviske borgere trenger nå å søke om NZeTA for innreise etter 01okt19 (The New Zealanbd Electonic Travel Authority) - klikk her 

Se vår destinasjons video fra New Zealand:
Copyright - 100% Pure New Zealand

Se våre reiser til dette reisemålet