Oversikt

USA – en av verdens mest omtalte nasjoner og største økonomier. Underholdningslandet med de mest overfylte tallerkenene, de fleste skuespillerne, den mest omtalte historien og noen av de mest uimotståelige naturområder. Men det er også et land med store motsetninger hvor fattigdom, klimakatastrofer, klasseforskjeller og raseforskjeller lærer oss mye om oss selv som mennesker.

Amerikanere er kjent for til tider å være bombastiske og krevende. Men de er også varme og har som et folk opplevd veldig mye på kort tid. De er ambisiøse or resultatorienterte, og dette kan virke smittende på gjester så vel som et kreativt løft. USA er et land hvor mange drar for å finne en balanse i tilværelsen, og det gjelder også de reisende. Det er veldig mye å se og å oppleve og en reiseplan er ikke til å fornekte!

Besøkende kan smake vin med sitt eget solfylte Californiske særpreg, besøke verdens største peanøtt i Durant, Oklahoma, se Snøhvit spankulere i gatene i Disney World, besøke urbefolkningens reservater, iaktta ulver og bison i sitt eget territorie, nyte sand og strand samt være landkrabbe i vann, oppleve tipsingens samfunn, lære deg å surfe, se de rake motsetningene mellom glitrende arkitektur og majestetisk natur, føle rytmen fra Mardi Gras i kroppen og smake alle verdens matretter med amerikansk vri.

Men USA er ikke bare et underholdende land. Det er også en nasjon med en historie som fortryller og skremmer, og denne ligger i hjertene til folket så vel som i jorden de trår på. Besøk spøkelsesfylte fengsler, varme plantasjer og historiske sentre. USA har en sårbar sjel som fremdeles er i utvikling takket være en underliggende tro på personlig verdi og håpet på mulighetene. USA er ikke et sted som stopper når utfordringer dukker opp, men som ved hver vri i hverdagen kreativt utvikler seg videre. Dette viser seg i både folk og tradisjon, og reisende tar som oftest med seg nye og gode erfaringer og lærdom hjem fra turen.

Høydepunkter:

 • Nasjonalparker - som Yellowstone Lake, Grand Canyon National Park, Grand Teton National Park og Sequoia National Park er ikke til å fornekte på en tur til USA. Her finner vi bemerkelsesverdige naturlige underverker som enorme daler med naturlige steinskulpturer, varmende vakre skoger kledd i alskens farger, overjordiske fjell og trær så høye en ikke ser toppen. Her kan både natur og kultur forenes i urbefolkningens historie, og turen blir ofte som en herlig utdannelse i både arkeologi og historie. Stikk gjerne også innom arkeologiske urfunn som The Great Serpent Mound i Ohio for litt ekstra mystikk og astroarkeologi.
 • Walt Disney World, Orlando, Florida - Denne historiske underholdningsparken består av flere forskjellige fornøyelsesparker, inkludert Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios, Animal Kingdom og Blizzard Beach Water Park. Det sies ofte at en trenger en hel dag for hver av disse parkene for å oppleve nok og det kan bety at budsjettet øker, men er en kløktig og drar januar/februar eller august/september kan en finne mange meget gode tilbud. Besøkende vil kunne nyte spennende turer, se show av Broadway-kvalitet og utforske nattelivet, maten, shoppingen og underholdningen på Disney Springs.
 • Spøkelsessteder - USA er kjent for sine mange spøkelseshistorier og steder med høy åndelig aktivitet, for ikke å snakke om alle bøkene og TV-seriene om disse stedene. Noen av de best kjente områdene er det historiske og flotte French Quarter i New Orleans, det utsøkte romanske Driskill Hotel i Texas med sine unormale lyder og visitering av Jesse Driskill, slottaktige Eastern State Penitentiary i Pennsylvania som tok isolering av fanger til nye høyder, og House of the Seven Gables i Salem, Massachusetts som forståelig nok var inspirasjon for boken av samme navn.
 • Kennedy Space Centre - Kennedy Space Center på Merritt Island, Florida er et landemerke som er mer enn bare en fornøyelsespark. Lærerikt og underholdende, NASAs Kennedy Space Center er hjemsted for en rekke spennende aktiviteter og attraksjoner som gir et glimt inn i verden av rom, vitenskap, innovasjon og fantasi. Senteret er et av de ti feltsentrene til National Aeronautics and Space Administration. NASA har siden 1968 vært oppskytningssenteret for menneskelig romfart. Berømte oppskytningsoperasjoner som den for Apollo og Skylab ble utført fra Kennedy Space Center Launch Complex 39. Senteret administrerer også oppskytingen av robot- og kommersielle mannskapsoppdrag og forsker på matproduksjon og In-Situ ressursutnyttelse for utforskning utenfor jorden. Det er 700 fasiliteter og bygninger over Kennedy Space Center. Visitor Complex er en av dem og huser de største attraksjonene og utstillingene for besøkende i sentrum.
 • Vulkaner - Det finnes 161 potensielt aktive vulkaner i USA og tilegnede territorier. Fra digre Mount Saint Helen i Washington med sine enorme 2550m til skjoldvulkanen Kilauea i Hawaii som fremdeles spyr brennende lava - dette er en naturelskers ekstremsport! Fotturer, sykkelturer, vulkansafari og flyturer er å betrakte som ytterst levende opplevelser. Ta med deg en profesjonell guide og husk – trygghet kommer først.
 • Surfing - USA er kjent for sin surfekultur og har en lang rekke gode steder for å «ri bølgene», både for nybegynnere, utøvende og profesjonelle. Hawaii er et av de mer populære stedene for aktiviteten med sine svulmende bølger og skjønne natur. Ved Californias Highway 1 - også kjent som Pacific Coast Highway - ligger steder som Santa Cruz og Lighthouse State Fields med sitt Surfing Museum. Rhode Island og Long Island har også kjente steder med den rette vanntemperaturen. I Outer Banks i Kill Devil Hills, North Carolina, holder Eastern Surfing Association sine konkurranser, og en kan oppleve uforutsette bølgebrytninger ved Devil’s Punchbowl i Newport, Oregon.
Land of Dreams by Rosanne Cash | Copyright USA Tourism

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for USA: USA er hjem til et bredt utvalg av klima. Generelt er det kontinentalt klima med kalde vintre og varme somre, avhengig av geologi og natur, breddegrad og avstand fra havet.

Beste tiden å besøke USA: Den beste tiden å besøke det nordlige USA er mellom mai og juni. Den beste tiden å besøke det sørlige USA er om våren (mars-mai), eller høsten (september-november). Nord-USA har stort sett likt klima fra kyst til kyst, men har definerte årstider.

For mer informasjon se derfor våre kommende infosider om de ulike delsatene i USA for mer regionale reiseråd og klima.

Penger & valuta: Myntenheten i USA er Amerikansk dollar, USD = 100 cents
Amerikansk papirvaluta kommer i syv typer: $1, $2, $5, $10, $20, $50 og $100. USA utsteder ikke lenger sedler i større valører, for eksempel $500, $1000, $5000 og $10 000 sedler. Men de er fortsatt lovlig betalingsmiddel og kan fortsatt være i omløp – har du flaks i Las Vegas finner du en. All amerikansk valuta utstedt siden 1861 er gyldig og kan løses inn til full pålydende verdi.

FreeCurrencyRates.com


Tips: Tips er ikke påkrevd i USA men det er ofte forventet og er ofte en opplevelse i seg selv. Lønnen ofte er lav og f.eks. restaurantansatte kan leve av tips. Standard tips ellers er som regel 15%, god service 20% og super service 25%.

 • Taxi – mange drosjer har plansjer i baksetet som indikerer korrekt tips, men generelt går det med 15-20%.
 • Hoteller – gi 1USD for hver bagasje som bæres og 2USD for de tyngste.
 • Restauranter – hvis det står «gratuity included» er tips inkludert i regningen. Dette kan skje hvis gruppen er stor. Ellers er det vanlig med et tillegg på 15-20% av regningen, eksklusive moms. Tips på 10% vil som oftest si at servicen ikke var god nok. Hvis en sommelier kommer til ditt bord forventes tips.
 • Guider/utflukter – er du på tur med guide er det greit med 1USD per time per person. M.a.o. hvis dere er et par på en 3-timers tur blir det 3USD x 2 = 6USD. Hvis det derimot er en flere dagers tur er 5-10% av prisen fint.

Interessante fakta:

 • USA har faktisk ikke noe offisielt språk. Selv om engelsk er det mest brukte språket er det ingen lovfesting som sier at amerikansk er hovedspråket.
 • En gang i tiden var Alaska del av Russland. Alaska ble en av Nord Amerikas stater i 1959.
 • Mammoth Cave National Park i Kentucky har verdens lengste hulesystem.
 • Det finnes en by i Oregon som heter Boring, og der bor det 7000 mennesker.
 • New York het en gang i tiden New Amsterdam og var bosatt av nederlendere. Navnet ble omgjort til New York når englenderne tok over området.
 • Det finnes et palass i USA som er laget av mais og bare mais. Mitchell Corn Palace finner du i Mitchell, South Dakota, og er en smakelig om ikke finurlig opplevelse.

Festivaler:
Festivalene i Nord Amerika er veldig mange, for ikke å nevne kreative. Vi kan besøke populære sammenkomster som Burning Man Festival, Coachella Valley Music and Arts Festival, Sundance Film Festival, Boston Marathon, Gilroy Garlic Festival, Banana Split Festival, International Cherry Blossom Festival, Minnesota Renaissance Festival, Alabama Shakespeare Festival og mange, mange, mange fler. Men noen av de mindre kjente festivalene hører vi ikke alltid så lett om i Norge. Noen som er verdt å nevne er:

 • Mardi Gras, Louisiana - «Fat Tuesday» som noen kaller det er den siste dagen i karnevalsesongen, 1. mars hvert år. Tradisjonelt er Mardi Gras en avsluttende del av karnevalsesongen og begynnelsen på fastetiden før påske. I gamle dager skulle alt fett i huset brukes opp denne dagen og det ble ofte til en liten fest. Louisiana er den eneste staten der Mardi Gras er en lovlig helligdag, men karnevalsfester trekket til seg folkemengder i andre deler av USA også, som f.eks. Alabama og Mississippi. Hver region har sine egne arrangementer og tradisjoner. Mardi Gras handler om deilig musikk, flotte parader, pikniker, flåtter og en alltid underliggende spenning. Det er én stor ferie og kjempefest i New Orleans! Deltagere har på seg kostymer i lilla, grønt og gull, og utsmykker seg med lange perler fanget fra flottørene ved tidligere parader.
 • Albuquerque International Balloon Fiesta - Denne høstfestivalen er et fantastisk skue med luftballonger i alle fasonger og farger som fylles med varmluft og sendes til værs med kurven stille dinglende under. Besøkende kan se flygende griser, enorme aper, svevende trær i full blomst, kjente tegneseriefigurer, alle verdens flagg i ballongform, Darth Vader og mye mer langsomt sveve over hodene deres. Det er mye å peke på og mye å ta bilde av – en uforglemmelig opplevelse!
 • Taste of Chicago - Denne smakelige festivalen ble startet i 1980 av en gruppe restaurantkokker som fikk tillatelse fra borgermesteren i Chicago til å organisere en én dag lang matfestival i Chicago, og i dag er Taste of Chicago en av de største matfestivalene i USA. Festivalen arrangeres årlig i juli måned i Grant Park, Chicago og tiltrekker seg mange velkjente kjendiser og Michelin-stjernekokker fra hele verden for å være vitne til festivalen.
 • Capital Pride Washington, D. C. - Denne LGBTQI+ festivalen er den største årlige begivenheten i hovedstadsregionen og er gratis for publikum. Her kan besøkende engasjere seg med over 300 tjenesteorganisasjoner, sosiale grupper, bedrifter, amatøridrettsligaer, trosbaserte grupper, utdanningsinstitusjoner, offentlige etater, kunstnere, konsulenter og potensielle arbeidsgivere.
 • World Science Festival, New York - Denne begivenhetsrike vitenskapsfestivalen skjer årlig og er produsert av World Science Foundation. Her lærer vi om sorte hull, kvarker og kosmos, ungdommelighetens fontene, James Webb romteleskop, psykedelica, har diskusjoner med kjente forskere og vitenskapspersoner som religionshistorikeren Karen Armstrong og Francis Collins – leder av Human Genome Project, forstår oss på søvn og mye, mye mer.
 • Arnold Sports Festival - Velkommen til mer enn 20000 sportsutøvere, mer enn 80 nasjoner og over 60 arrangementer! Arnold Sports Festival ble startet i 1989 og fikk sitt navn etter den kjente skuespilleren Arnold Schwarzenegger. Festivalen holdes årlig i februar/mars i Colombus, Ohio. Festivalen er et multisportarrangement bestående av profesjonell kroppsbyggings-, strongman-, fitness-, figur- og bikiniarrangementer. Festivalen regnes som en av de mest prestisjefylte arrangementet innen profesjonell kroppsbygging, fysikk, figur og bikini for menn. Har du flaks får du en autograf fra selveste Arnold på festivalen – han besøker jevnlig arrangementet.
 • Super Bowl: Denne store og velkjente begivenheten er den årlige tittelkampen i amerikansk profesjonell gridiron-fotball – også kjent som NFL – som arrangeres i februar hvert år. Kampen arrangeres av en ny by hvert år. Dagen for Super Bowl-spillet, kjent som Super Bowl Sunday, har utviklet seg nærmest til en uoffisiell amerikansk høytid, med visningsfester holdt i hjem, barer og restauranter over hele landet. Uken før kampen fremheves av omfattende medieoppbygging og en festivalstemning i vertsbyen. Selve spillet er akkompagnert av stor underholdning fra velkjente artister som Snoop Dog, Whitney Houston, Mary J Blige og Janet Jackson.
 • Coachella Valley Music and Arts Festival: Coachella er en enorm årlig musikkfestival i Indio, California, som skjer i april og går over to helger. Det hele startet da bandet Pearl Jam kom i kamp med Ticketmaster om serviceavgiftene deres. Pearl Jam begynte å se etter alternative steder for deres Vs-turné som ikke inkluderte Ticketmaster og endte opp med å bruke Empire Polo Grounds i Indio, CA, Der holders i dag hele festivalen. I 2012 ble festivalen så stor at arrangørene gjorde den om til to separate helger. Musikkfestivalen har fem scener, og er også kjent for kunstinstallasjoner, mote og besøkende celebre personer som Kendall Jenner og Leonardo di Caprio.

 

 

Se våre reiser til dette reisemålet