Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Turkmenistan er et av de landene som byr på en fantastisk og overraskende blanding av begivenheter, festivaler og avslappende sysler. Her er alt fra festivaler flust av mennesker i fargerike drakter og skinnende hodepynt, til turer på kamelryggen i stille natur hvor nesten ikke en maur beveger seg.

Turkmenistan er kjent for å være vanskelig å besøke så besøker en først landet er det stor grunn til å få med seg alt, inkludert naturreservatene. På reservatene finner vi 91 forskjellige pattedyr, 372 fuglearter, 74 reptiltyper og 60 forskjellige fiskearter i faunaen. Den store Karakum-ørkenen er stille og tankevekkende med sine formasjoner og sanddyner – navnet i seg selv betyr «mørk sand». Turkmenistans fjelldaler er virkelige rikdommer, og reservater som Badkyz-, Krasnodar-, og Repetekreservatet er viktige i kampen om å bevare naturen.

Turkmenistan var et av landene Silkeveien gikk gjennom, og som resultat er landet en skattekiste av arkeologiske funn. Flere av byene var oaser hvor handelsreisende og karavaner stoppet for å hvile både mennesker og dyr, samt skape viktige handelskontakter for videre utvikling av sine reisende bedrifter. Vi kan fremdeles se rester av utsmykket arkitektur i ørkenen og besøkende får et innblikk i hvordan livet var i fortiden når raslende silke og duftende krydder var toppen av luksus.

Men det er ikke bare ruiner i ørkenen som er godt bevart. Inne i hulene i Köýtendag finner vi urgamle fossiler av dinosaur samt graver med tradisjonsrik bakgrunn; mange steder i Turkmenistan er beskyttet av UNESCO og satt på verdensarvlisten som f.eks. ruinene av oasebyene Merv og Dehistan.

Kultur og tradisjon blir også godt tatt vare på i landet. Som et svar på undertrykkelsen i Sovjetunionen og løsrivelsen i 1991 opprettet den første presidenten av Turkmenistan - Saparmurat Niyazov - en mengde nye og fascinerende lover, og flere festivaler understreker viktigheten av løsrivelsen, som f.eks. Uavhengighetsdagen og Melonfestivalen.

Turkmenistan er en ekte perle for turister som søker noe mer, noe nytt å lære om og noe nytt å oppleve.

Høydepunkter:

 • Oasebyen Merv: Merv var en eldgammel by ved Silkeveien og er nå utropt til UNESCO sin verdensarvliste – i dag er byen en arkeologipark. Den er en av de best beholdte oasebyene langs Silkeveien. Byen var et viktig handelssted ved ruten som gikk tvers gjennom Turkmenistan, og det er anslått at Merv var den største byen i verden på 1100-tallet på grunn av handelsruten. I tillegg har flere byer eksistert på samme sted, noe som bidrar til dens kulturelle og historiske appell. Denne store oasen holder over 4000 år historie i sin favn og en rekke monumenter er fremdeles synlige.
 • Dehistan: Nærmere det Kaspiske hav, i et tørt landskap, ligger den urgamle ruinbyen Dehistan. Byen var en oase som eksisterte langs en handelsrute fra Iran, og antallet større ruiner taler om hvor fantastisk byen den gang var. Reisende kjøpmenn stoppet her underveis for å hvile og mate sine kameler og hester. Arkeologer har funnet bevis på at mennesker levde i området så langt tilbake som i den primitive bronsealderen. Stedet ble forlatt på 1400-tallet og rester fra perioden før dette inkluderer en minaret og en moske. Det ble merket på den tentative listen over UNESCO’s verdensarvsteder i 1998.
 • Dinosaurfossiler og huler i Köýtendag: Aller lengst vest i Turkmenistan, i det som heter Köýtendag-fjellene, finner vi huleganger og over 300 huler. Området er kjent for sine dinosaurfossiler, og det er bevis på forhistorie i de mystiske hulene som du kan klatre inn i. Reservatet er videre hjem til den sjeldne Heptneren Markhor, en slags krysning mellom geit og antilope, samt flere sjeldne dyrearter inkludert en fiskeart som er blind. Naturreservatet er det eneste stedet du kan se disse sjeldne dyrene i naturen. Området ble inkludert på den tentative listen over UNESCOs verdensarvsteder i 2009.
 • Yangykala Canyon: Har du noen gang følt genuin ærefrykt over å se naturens egne skaperverk på sitt beste? Yangykala er et slikt skaperverk. Som fra ingensteds stuper landskapet foran øynene dine for å avsløre denne dalen, som strekker seg ut i ørkenlandskap nedenfor. Nesten som støtteben som støtter dalveggene, har årtusener med naturlig erosjon avslørt dette enorme dypet. Det er et spektakulært sted, og de fleste organiserte turer rundt Turkmenistan inkluderer det nå på sine reiseruter siden det har vist seg å være så populært blant turister.
 • Gala Water Park: Gala I Ashgabad er et fantastisk sted å slappe av med hele familien eller venners selskap. Den nye parken vil gi gjester i hovedstaden en mulighet til å nyte naturens skjønnhet, frisk luft og svømme i bassenget med kjølig og rent vann. Hver gjest vil finne underholdning etter sin smak uavhengig av alder. Et avslapningsområde med solsenger for soling, vannsklier og en ekte sjørøverøy står til disposisjon for besøkende til badelandet.
 • Darvaza Gass Krater: Velkommen til «Helvetes Dør». Ute i den svære Karakumørkenen har en massiv grop spytt ild i flere tiår; opprinnelsen av denne gropen anses som topphemmelig. Tilsynelatende boret sovjetiske geologer etter olje i ørkenen i 1971 da de traff en lomme med naturgass. Jorden kollapset og dannet tre store synkehull. For å hindre at metanet lekker ut i atmosfæren, ryktes det at geologer tente en av dem i brann, og trodde den ville brenne ut i løpet av noen uker, men det er fremdeles ganske levende. Grunnet kraterets dramatiske begynnelse og oppførsel ansees det for å være et geologisk mysterium og en sann og nervepirrende turistattraksjon.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Ashkebad
Varmeste måned: juli (38,3ºC) / Kaldeste måned: januar (-0,9ºC) / Våteste måned: mars (45 mm)

Average min and max temperatures in Ashgabat, Turkmenistan

Hvordan er været? Klimaet er arid kontinentalt i Turkmenistan. Gjennomsnittlig dagtemperatur i juli synker fra +30-32°C helt ned til -50 grader om vinteren; er du i nordlige strøk kan du oppleve de kaldeste vintre men mer behagelige somre, men besøker du sørligere strøk av landet opplever du gjerne mildere vintre og meget varme somre. Dagtemperaturene varierer betydelig. I ørkener varierer den årlige gjennomsnittlige nedbøren i fjellene fra 80 til 400 mm. På samme tid er varme vinder og støvstormer populære på slettene.

Beste tiden å besøke Turkmenistan: De beste tidene for å besøke Turkmenistan er mars-mai, og september til november. Dagtemperaturene ligger mellom 23 C og 35 C, og en ungår for det meste regnperioden. Videre er persisk nyttår i mars og dette er en verdig begivenhet

Valuta & penger: I Turkmenistan heter valutaen ‘manat’ (TMT).
Underenheten er ‘tenge’. 100 tenge = 1 manat. Ettersom det fremdeles er få internasjonale banker p.g.a. landets isolasjon er det best å ta med seg vekslede penger hjemmefra.
Du kan også ta med seg amerikanske dollar ettersom hoteller og spesifikke turistkontorer gjerne bruker dem, men en kan ikke betale med USD i butikker. Husk at manat ikke veksles inn utenfor Turkmenistan så bruk det du har mens du er der. Visa og Mastercard kan brukes på noen av de større hotellene, men det er bare noen få minibanker i Ashgabad og de tar 3% av uttaket ditt.

FreeCurrencyRates.com

Tips: Tips er ikke forventet men tas gladelig imot og fungerer mer som et dagligdags ritual enn en forventning.

 • Taxi – 8-20% av prisen på turen.
 • Hoteller – 2-5 EURO.
 • Restauranter – 8-17% av prisen.
 • Guider/utflukter – guider som er med deg hele døgnet skal ofte tipses. Her er det best å spørre byrået som organiserer utflukten hva som forventes.

Interessante fakta

 • Turkmenistan er 70% ørken men for 30 millioner år siden var dette landet faktisk et hav.
 • Landet erklærte seg selvstendig fra Sovjetunionen 27. oktober i 1991.
 • Turkmenske folk assosierer seg fortsatt med fem nomadiske hovedstammer. Et av tegnene på denne nomadiske tradisjonen og kulturen er ‘telpek’ som er en stor saueskinnslue båret av menn. Som med andre lignende nomadiske hodeplagg som finnes andre steder i Sentral-Asia, er telpek skapt for å opprettholde en stabil kroppstemperatur gjennom forskjellige typer vær og årstider, fra de varme sommerdagene til de kalde vinternettene i ørkenen.
 • Så mye marmor ble brukt i byggingen av hovedstaden Ashgabat har Guinness Book of World Records tildelte byen prisen for å ha den tørste tetthet av marmorbygninger i verden.
 • President Saparmurat Niyazov, den første presidenten i Turkmenistan etter løsrivelsen fra Sovjetunionen, var nærmest beryktet for å ha stått for en rekke uvanlige lover som ble vedtatt under hans embetsperiode. Noen av disse lovene ble rasjonalisert under forutsetningen om å prøve å bevare tradisjonell turkmensk kultur, f.eks. ingen opera, gulltenner eller spandex. Miming var ikke lov under konserter, og en lov mot langhårete menn dukket topp i 2004.
 • Landet holder også verdensrekord for verdens største innendørs pariserhjul. Hjulet i seg selv er 46,7m høyt og bygget rundt er 57m.
 • Turkmenistan rangert som et av de vanskeligste landene å komme inn i, med strenge visumsøknader som krever assistanse fra turbyråer og en guide.

Festivaler
Turkmenistan er et land med en fot i øst og en fot i vest. De fleste av byene som eksisterer i dag var en gang handelsposter på den gamle Silkeveien, og derfor er landet knyttet til østen så vel som vesten både historisk og kulturelt. Denne kulturelle blandingen kan sees i festivalene som feires i landet i dag, som den stadig viktige Eid al-Fitr, som muslimsk festival som observeres av rundt 90 prosent av befolkningen. Turkmenistanere er et stolt folk, og bevis på dette kan sees i de turkmenistanske høytidene på uavhengighetsdagen og minnedagen. For noe rart, se til Melon Day-festivalen.

 • Eid al-Fitr: Denne islamske festen feirer slutten av den 30 dager lange fasteperioden fra daggry til skumring av Ramadan-måneden. Du vil se familier som feirer sin tro og slutten på denne viktige perioden for muslimer med tradisjonelle måltider som plov – ris, løk og fårekjøtt, shurpa som er en kjøtt- og grønnsakssuppe, og manti – en slags bolle med kjøttfarse, gresskar og løk. En stor del av poenget med fastingen under Ramadan er at muslimer skal huske hvordan det er å leve uten, så når fasten er over kommer festen på bordet. Alkohol er ikke tillatt.
 • Uavhengighetsdagen: Dette er en av de viktigere helligdagene som feires i Turkmenistan, hvor landets uavhengighet fra Russland fra 1991 feires. Selv om den kalles Uavhengighetsdagen er det faktisk to dager - 27. og 28. oktober. I hovedstaden Ashgabat holdes det militærparade, og den er en av de største i sentral-Asia. Ridekunst fremviset, tradisjonelle sagn og beretninger blir fortalt, og det serveres en god dose solid turkmensk mat på fellessamlinger.
 • Minnedagen: ‘Memorial Day’ holdes 12. januar for å minnes de falne soldatene i Turkmenistan under kampene mot russerne i 1881, ved Goktepe-festningen som 45 km nordvest for hovedstaden. Det er en dag med nasjonal stolthet for turkmenistanere, som holder offentlige tjenester for å hedre alle de som døde og kjempet for nasjonen. Flag henges på halv stang i Ashgabad. Ifølge tradisjonen holdes den viktigste offentlige bønnen samt en nasjonal minnegudstjeneste med presidenten til stede i Goktepe ved moskeen som står på stedet for slaget. Rituelle måltider tilbys over hele landet.
 • Melon Day: Denne nyere helligdagen i Turkmenistan, startet i 1994 og er sentrert rundt den viktige avlingen av meloner i landet. Det feires årlig den andre søndagen i august og fokuserer hovedsakelig på spesiell krysning av moskusmelon. Dagens festligheter inkluderer en stor visning av frukten i hel form eller utskåret til kunst, og en rekke danser og andre musikkarrangementer. Det er ofte folkekostymer i bruk, og har du flaks ser du kanskje småjenter utkledd i oppblåsbare vannmelonkostymer.
 • Navruz: Navruz kan oversettes fra Farsi til norsk som «ny dag». Den persiske nyttårsaften feires 21. mars og markerer sluttet på vinteren og vårens varmende start, og omtales også varm som National Spring Day. Datoen er basert på at antall dagslystimer tilsvarer antall nattetimer. Dagen sees i sammenheng med gjenfødsel, nytt liv og godhet. Her sees fargerike kostymer, smilende fjes og store tilstelninger med nasjonale skikker.. Feiringen varer gjerne i to dager, og det er vanlig at naboer og slektninger besøker hverandre og utveksler søte godbiter og nasjonale retter. Navruz markerer tradisjonelt starten på jordbrukssesongen, og derfor er det vanlig å servere mat laget av hvete, somm for eksempel bakevarer, halva og hvetegrøt. Hvert år deltar statsoverhodet, representanter for det diplomatiske korpset og spesielle gjester i en seremoni for å plante trær før Navruz. Storskala festligheter finner sted i alle regioner i landet og holdes, i henhold til en gammel tradisjon, i et sjelfult friluftsrom.

 

Se våre reiser til dette reisemålet