Oversikt

De fleste turister som besøker de 15 bittesmå Nord-Marianene kommer fra Sør-Korea eller Japan for å få et utvalg av USA i det vestlige Stillehavet. Imidlertid forblir disse samveldene i USA langt mindre kjent i sitt morderland enn det eneste andre samveldet i USA, Puerto Rico. De høye reisekostnadene og avstanden til disse øyene kan virke avskrekkende for mange, men de som gjør en innsats for å komme hit vil nyte kjente amerikanske bekvemmeligheter i hjertet av Stillehavet.

Over 90 prosent av de nesten 54 000 innbyggerne på Nord-Marianene bor i Saipan, den klart største og mest kjente av øyene. De eneste to andre permanent befolkede øyene er Tinian og Rota. Imidlertid har den ubebodde Managahaøya også blitt populær dagsturer på grunn av sin nærhet til Saipan og et enormt antall vannaktiviteter.

Fra det ideelle dykkestedet for nybegynnere på Lau Lau-stranden til de dramatiske undervannshulene i Saipans grotte, er havet rundt disse øyene lastet med skipsvrak fra andre verdenskrig og et fargerikt marint liv. Parasailing over Saipans lagune, vindsurfing med hjelp fra forfriskende tropiske passatvinder og ta en matbit fra ruvende stup er blant de mange andre måtene å nyte livet på i Nord-Marianene. De mest populære aktivitetene på land er terrengsykling over fjell og i jungelen eller golf på baner designet av Greg Norman og Larry Nelson.

De fleste av Saipans luksuriøse hoteller er rettet mot asiatiske turister på pakkereiser med mye penger til overs. Hotellrommene er dyrest og vanskeligst å finne under japanske helligdager, spesielt i ferieperioden Golden Week fra slutten av april til begynnelsen av mai. Imidlertid er det ganske enkelt å finne rom til gode priser andre tider av året. Det er svært få lavbudsjetthoteller i Saipan, og færre overnattingssteder av noe slag på de mindre Nord-Marianene. Camping frarådes på grunn av sikkerhetshensyn. Kylling kelaguen er blant de tradisjonelle Chamorrorettene som oftest finnes på menyene til Saipans flere asiatiske restauranter. Saipan har også vanlige amerikanske kjederestauranter som McDonald's, Taco Bell og til og med en Hard Rock Café.

Høydepunkter
Lattesteinene spredt over mange strender på Nord-Marianene, som Obyan og Agingan, er rester fra gamle Chamorro-hjem og landsbyer. Langt nyere relikvier fra andre verdenskrig overlever også over hele øyene, men de over 5200 navnene på American Memorial Park er dystre påminnelser om de som mistet livet under denne vanskelige kampen. De to klippene i motsatt ende av den siste japanske keiserhærens kommandopost heter Banzai Cliff og Suicide Cliff etter de mange menneskene som hoppet i hjel fra begge klippene da japanerne overga Saipan til amerikanerne under andre verdenskrig. Hele Saipan kan sees fra Mount Tapochau, en gang et strategisk militært sted for både amerikanske og japanske styrker.

 • American Memorial Park - Midtpunktet i denne nasjonalparken er monumentet som bærer navnene på de 5204 marianene og amerikanske soldatene som mistet livet under andre verdenskrig. Denne tiden i Nord-Marianens øyhistorie er ytterligere avbildet i en utstillingshall. Parken inneholder også en rolig strand, naturskjønn sti, lekeplass og rikelig med grønne områder for piknik og andre aktiviteter.

  Den siste kommandoutposten - Denne bunkeren mellom to ruvende klipper kjent som Banzai og Suicide var den siste komandoposten på Nord-Marianene til den japanske hæren under den andre verdenskrig, kalt Banadero. Etter at japanerne tapte det siste slaget ved Saipankonfrontasjonen, kastet flere koreanske og japanske innbyggere seg utfor disse klippene i stedet for å overgi seg til amerikanerne. Selve kommandoposten er en nøye skjult kalksteinshule fylt med gamle japanske tanks, kanoner og andre militære relikvier.
 • As Nieves Latte Steinbrudd - De opprinnelige beboerne på Nord-Marianene, Chamorrofolket, bygde sine hjem og andre viktige bygninger av karakteristiske lattesteiner. Et av de mest imponerende gjenværende landemerkene fra denne tidsperioden er dette gigantiske uferdige kalksteinbruddet nær Rotalandsbyen Sinapalo. Det er uklart hvorfor dette imponerende prosjektet plutselig ble forlatt, men noen av disse megalittene hadde en høyde på  så høyt som 8 meter og noen av steinene kan dateres så langt tilbake som år 845.
 • Tagahuset - Et annet imponerende eksempel på gammel Chamorros lattesteinarkitektur er dette møtehuset og tempelet knyttet til den mytologiske høvdingen Taga. Legenden sier at ånden til Tagas datter, som antas å ha myrdet faren sin, er fengslet i den siste stående megalitten av den 4,5 meter høye serien som en gang sto foran ingangen til huset. En britisk oppdagelsesreisende skisserte et dusin oppreiste steiner under sitt besøk i 1742.
 • Tongahulen - Betongklosser plassert i hulen i utkanten av Songsong er det eneste gjenlevende beviset på det provisoriske japanske sykehuset som ble etablert i Tongahulen under andre verdenskrig. Mange år tidligere brukte lokalbefolkningen denne hulen som et tyfonly. Fruktflaggermuskolonie som en gang bodde her er erstattet av hvite fagpisjøfugler hvis reir er spredt blant dryppsteinene og stalagmittene.
 • Tapochaufjellet - Den høyeste på Nord-Marianene er mer enn 475 meter høyt og ligger midt på øya Saipan. Dette, for tiden fredelige, kalksteinfjellet var en gang en viktig slagmark mellom amerikanske og japanske styrker under slaget ved Saipan fra andre verdenskrig. I dag har Tapochaufjellet gjenopptatt sin tradisjonelle status som et sted for fred. Hver langfredag ​​blir det reist et nytt kors ved siden av de utallige andre som har blitt plassert på toppen gjennom årene. Ikke bare hele Saipan, men også naboøyene Aguigan, Tinian og Managaha kan tydelig sees fra toppen av Tapochau. På klare dager kan besøkende se så langt som til Anatahan og Rota.
 • Kalaberagrotten - De gamle piktogrammene gravert på veggene i denne gottens 10 meter høye inngangsparti er bevis på dens betydning for Chamorrosfolket. Inngangen til Kalaberahulen blir til slutt opptil 18 meter høy før den forgrener seg til en rekke endeløse huler og sideelver. Skjelettrestene av japanske soldater fra andre verdenskrig og mye eldre Chamorrofolk ligger side om side i de nedre hulene, bevis på grottens år som spansk Chamorrofengsel og japansk feltsykehus.
 • Managahaøya - Denne lille ubebodde holmen kan skilte med en uforholdsmessig stor prosentandel av vannsportsaktiviteter på Nord-Marianene og brede sandstrender. Legendariske Carolineøyas høvding Aghurubw er gravlagt på her bare en kort fergetur vest for Saipan. Overbygde grillpaviljonger er spredt over kyststien som omkranser denne øya med et indre landskap av tropisk jungel.

Hvordan er været på Nord-Marianene
Saipan er oppført i Guinness Rekordbok som stedet med det mest uforanderlige klimaet på jorden. Gjennomsnittstemperaturen på Saipan og de andre Nord-Marianene er behagelige varme og typisk tropiske 26°C i løpet av alle årets 12 måneder. Mellom seks og åtte timer med sol skinner på øyene de fleste dagene.

Sporadiske nordøstlige passatvinder er de eneste tingene som modererer Saipans værforhold bortsett fra regnskurer i juli til oktobern. Månedene mellom desember og juni er tørkesesongen på Nord-Marianene.

Beste tid å besøke Nord-Marianene
Den tørre årstiden, månedene fra desember til juni, er den mest ideelle tiden å besøke Nord-Marianene. De som ønsker å unngå folkemengder bør holde seg unna under japanske helligdager, hvorav mange er i øyenes tørre sesong. Den japanske ferieperioden kjent som Golden Week mellom slutten av april og begynnelsen av mai er en av de travleste ukene av alle.

Regntiden på Nord-Marianene på den annen side ser kanskje ikke ut til å være en ideell tid å besøke, da øyene er sårbare for tyfoner fra juli til oktober. Imidlertid varer de fleste regnskurer sjeldent lenge, og selv den kraftigste nedbøren blir ofte avbrutt av blåklar himmel. Regntøy er viktig for alle øybesøkende, selv i den tørre årstiden, da det oppstår byger til alle tider av året.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Saipan
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (28,6ºC) / Kaldeste måned: februar (26,2ºC) / Våteste måned: september (325 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Nord-Marianenes offisielle valuta er den  Amerkanske Dollar (USD). Og den eneste allment aksepterte valutaen på Nord-Marianene. Vekslingskontorer og internasjonale banker med minibanker (ATMs) er vanlig i Saipan. Kredittkort aksepteres vanligvis på de fleste hoteller, restauranter, og i butikker.

Tips:

 • Taxi – Drosjer på Saipan er dyre, men det finnes rikelig av dem. Det eneste stedet de har lov til å hente eller slippe av passasjerer er på flyplassen eller et hotell. De har vanligvis fastpris, tips er ikke forventet.
 • Hoteller – det forventes ikke at man gir tips. Man kan gi pikkoloene 1-2 USD pr koffert og rengjøringspersonalet 2 USD pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Restauranter – Hvis ikke et servicegebyr eller tips er lagt til i på regningen, så er det vanlig å gi 15% i tips.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 20-25 USD til guiden, om man er på en gruppetur med flere kan man gi 5 USD hver. Å gi 5 USD til sjåføren blir også satt pris på.

Det meste av det store utvalget av feiringer og festivaler på Nord-Marianene finner sted i Saipan, men selv i de minste landsbyene arrangerer det egne årlige og livlige fester for å hedre hver av sine skytshelgener. Marianas Strandvillyballcup og Mahi Fishing Derby er bare to av de spennende sportsbegivenhetene denne tropiske øya arrangerer. Knallrøde flammetrær blomstrer rundt om i Saipan under Flame Tree Arts Festival i april.

Tinian Hot Pepper Festival - Den største festivalen på den lille øya Tinian finner sted i løpet av to februardager på Tachognastranden. Mange av de mest talentfulle sanger på Nord-Marianene underholder de besøkende, som kan smake på hjemmelagde retter tilberedt av noen av Tinians mest begavede kokker. Festivalens høydepunkt er konkurransen om å spise chilipepper hvor deltakerne kjemper om hvem som best kan tåle Tinians berømte donni sali chilipepper. Katdun Pika Kokkekonkurranse deler ut premier til kokkene som tilbereder de deiligste rettene med denne unike ingrediensen.

Marianas Cup Sandvolleyballfestival - Ingen mikronesisk sandvolleyballarrangement har blitt avholdt flere ganger enn denne februarkonkurransen mellom noen av verdens beste sandvolleyballspillere. Profesjonelle og amatører sandvolleyballspillere kommer fra hele USA, Sør-Korea, Japan og så langt unna som Italia. Arrangementet inneholder også oppvisningskamper.

Søtpotetfestival - Denne Rotafestivalen er kanskje blant de nyeste på Nord-Marianene, men den er allerede blant øyas mest populære arrangementer. San Isidro Fiesta, en feiring av Sinapalos skytshelgen, sammenfaller med denne fire dager lange festivalen i midten av mars for søtpotet. Besøkende kan delta på en to-dagers workshop om stell og dyrking av denne grønnsaken eller oppleve en matlagingskonkurranse av smakfulle søtpotetretter på øya.

Marianas Winds Kite Festival & Cultural Food Fair - Den sentrale ballbanen i American Memorial Park er stedet for denne feiringen av mat og drager som arrangeres hver mars. Det er konkurranser i tre kategorier for kjøpedrager, tre kategorier for håndlagde drager, og ytterligere to priser både kjøpte og håndlagde drager. Alle konkurrerende drager må være i luften i minst fem minutter. Festivalen har også ansiktsmaling, tivolispill og rikelig med mat.

Mahi Fisketurnering - Saipan Fishermen's Association sponser denne årlige fiskekonkurransen som arrangeres i midten av april. Hvert år drar mer enn 100 fiskere fra Smiling Cove Marina i rundt 30 til 40 båter tidlig lørdag morgen, og returnerer med fangstene tidlig på kvelden. Sportsfiskere kommer fra hele Guam og Nord-Marianene for å vinne premier i fem forskjellige kategorier.

Flame Tree Arts Festival - Denne tre dager lange Sususpe Civic Center-festivalen ved stranden sentrerer seg rundt de knallrøde flammetrærne i full blomst rundt Saipan i slutten av april. Denne festivalen er også et utstillingsvindu for de beste dansetroppene på Nord-Marianene, musikere, billedkunstnere og matselgere.

Nord-Marianene Internasjonale Matfestival og ølhage - Hver mai arrangerer Saipans American Memorial Park denne populære mat- og drikkefestivalen tre lørdagskvelder på rad. I tillegg til det brede utvalget av matretter tilbrert av Saipans ledende hoteller og restauranter. Festivalen har også bartender- og matlagingskonkurranser samt musikk fra artister fra hele Saipan og verden.

Jul i Marianene - På Nord-Marianene er julen en månedslang feiring som begynner 1. desember, når et enormt juletre med vakre lys avdukes langs Paseo de Marianas. Skoleelever deltar i kostyme- og flåtekonkurranser. Telt er satt opp for mat og underholdning hver lørdag frem mot jul. En mochitsukifestival dedikert til japanske riskaker arrangeres også 22. desember.

Interessante fakta:

 • Chamorro og Carolinian står ved siden av engelsk som de offisielle språkene på Nord-Marianene  
 • Gjennomsnittlig levealder innenfor Nord-Marianene er litt over 77 år. Utrolig nok er dette faktisk over gjennomsnittlig levealder for den generelle globale befolkningen er for tiden 71 år.
 • For alle historieinteresserte kan Nord-Mariana være et perfekt sted å utforske. Øyene er fulle av relikvier fra andre verdenskrig, og hvis du dykker vil du kunne se ulike vrak.

Se våre reiser til dette reisemålet