Oversikt

Hvis du ble spurt om å ramse opp navnet på alle land i verden vil vi nok ikke forvente at du skulle huske på å nevne det dette lille landet på Afrikas horn. Men for et lite land har faktisk Djibouti overraskende mange og imponerende severdigheter så ikke avskriv dette stedet på grunn av størrelsen.
Med unntak av Island har Djibouti kanskje noen av verdens merkeligste samling av landskap i verden; se for deg saltsjøer, utdødde vulkaner, kalksteinspiper som slipper ut damp og majestetiske kløfter. For ikke å snakke om strendene som strekker seg lang kystlinjen. Så er du en som liker å være ute vil du finne et hav av muligheter som fotturer, dykking og hvalhaisafari. En ting er sikkert, dette er IKKE klassiske «Lion King» versjon av Afrika! For å være helt ærlig svært få turister har noensinne hørt om dette stedet, noe som betyr at du vil kunne være en av de første som får oppleve dette fascinerende landet.
Med dette som bakteppe har turistmyndighetene i Djibouti innsett at de har stort potensiale og har begynt å investere i lokal infrastruktur som veier og hoteller. Men dette tar tid og besøker du landet (2020) vil du se at det ikke finnes noe særlig store prosjekter utenfor selve Djibouti by og livet går langsomt videre og du har muligheten til å oppleve dagliglivet til nomadiske stammer som befolker landet utenfor Djibouti by.
Høye temperaturer i landet bidrar til at turisme er stort sett begrenset til månedene november og desember når temperaturene synker til normalt mellom 23-29°C, men selv da utgjør ikke turister mer enn 10% av besøkende til landet (med de fleste av disse fra Frankrike)
Høydepunkter fra Djibouti
  • Oppdag det laveste punktet på det afrikanske kontinentet, Assalinnsjøen – Dette er et unikt sted og et fargespill fra naturen som du knapt trodde var mulig. Kombinasjonen av farger er imponerende med det hvite fra saltet, den svarte lavaen, oker fra jorden, den intense smaragdfargen fra innsjøen og den perfekte blåfargen fra himmelen gjør dette til et magisk sted. Selve innsjøen ligger faktisk 153 meter under havnivå og er faktisk 10 ganger mer saltholdig enn Rødehavet og av 2 deler; en solid del som dekker et område på 52km² og en saltinnsjø som dekker 54km° med en maksdypde på 40m
  • Lac Abbe– Få med deg et besøk til dette «utenomjordiske» landskapet med varme kilder, utrolige steinformasjoner og et økosystem rikt på dyreliv med flamingoer, ibis fuger, strutser, hyener og gaseller.
  • Day Forest nasjonalpark - Et eksepsjonelt reservoar av biologisk mangfold, Day Forest nasjonalpark er et levende eksempel på hvordan vegetasjonen i Sahara og Arabia var for noen tusen år siden. Nasjonalparken ligger på 1500 meters høyde på sidene av Gouda fjellet. Regionen er hjem til gigantiske acacia trær, einer og ville oliventrær, bavianer, den grønne apen, også kjent som sabaeus-apen eller callithrix-apen (en Old World-ape med gullgrønn pels og bleke hender og føtter), vortesvin og et rikt mangfold av fugler (inkludert en endemisk art), samt noen få gjenlevende individer av den afrikanske panteren.
  • Dykking - Djibouti har etterhvert opparbeidet seg et rykte som et samlingssted for hvalhai og i sesongen som strekker seg fra midten av oktober til slutten av desember har vi flere avganger med ulike liveaboard båter hvor du har muligheten til å oppleve verdens største fisk på nært hold.
 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Djibouti
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (38°C), Kaldeste måned: januar (26°C) & Våteste måned: mai (7.5mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Djibouti har et varmt halvtørt klima (med unntak av fjellområdene i innlandet) og det er sjeldent at temperaturene er lavere enn 22°C, mens kystområdene og Djibouti har høy luftfuktighet. Djibouti har 2 sesonger; en kjøligere periode oktober – april (med snitt temperatur på 25°C) vanligvis sammen med vind fra øst som drar med seg noe regn og kan ligne sommerværet ved Middelhavet. Perioden fra mai – september er klassifisert som den varme årstiden (snitt temperaturer på 35°C) hvor du også har 2 varme vinder; Sabo fra sør-vest og Khamsin fra nord-vest, noe som også gir høyere luftfuktighet.
Beste tiden å besøke Djibouti
Djibouti har et lite vindu hvor det er best å besøke landet grunnet de høye temperaturene som regionen sliter med og dette er mellom november – januar som er relativt kjøligere enn resten av året. Mange kommer til Djibouti også for dykking og beste tiden for å se hvalhai utenfor kysten av Djibouti er fra midten av oktober til slutten av februar
Penger & myntenhet: Djiboutisk franc (FDJ)
Det finnes minibanker i Djibouti by og noen bedre hotellet aksepterer også kredittkort (men regne med +/- 5% gebyr for bruk av disse). Det finnes nesten ingen banker utenfor Djibouti by så sørg for å ha nok kontanter om du planlegger å reise utenfor byen.
Det er vanlig å prute hvis du handler på markeder takket være den arabiske innflytelsen i landet (dette gjelder også hvis du tar en taxi hvor prisene ser ut til å avhenge av din nasjonalitet og naivitet).
Djibouti er ikke en billig eller lett destinasjon å reise rundt på egenhånd. Kostnadsnivået i Djibouti er forbløffende høyt og dette skyldes primært at landet har blitt hovedkvarteret for alle FN operasjoner i regionen noe som gir seg utslag på snittprisen for dagsbudsjett på mellom 150-200€.

Tips – med så mange utlendinger på forretningsreise til Djibouti (spesielt FN ansatte og hjelpeorganisasjoner på plass) er det ikke akkurat noen «bombe» at listen er lagt høyt når det gjelder det å gi tips for tjenester i Djibouti så her er noen råd på hva som er vanlig (og forventet).
  • Restauranter – som alle andre steder i verden avhenger standarden på servicen du har fått hvor mye du kanskje gir i tips men et sted mellom 10-20% er vanlig i Djibouti
  • Guider – Standard er 10% av turens kostnad til guide og 5% til sjåfør
  • Hoteller / portører – Det normale er rundt FDJ 200 per bag/koffert. Hvis du bor lenge på et hoteller kan du også legge igjen FDJ 2-300 per natt for de som gjør rent på rommet som en liten påskjønnelse.
  • Taxi – avtal prisen på forhånd
Interessante fakta om Djibouti
  1. Djibouti er Afrikas 3. minste kontinentale land (etter Swaziland & Gambia)
  2. Julen i Djibouti feires faktisk den 7. januar og ikke 24 (eller 25. desember) som de fleste andre land
  3. Djibouti var en del av den franske kolonien Somaliland fra 1888-1977 (og koloniens hovedstad fra 1894). I 1967 ble området omdøpt til «det franske territoriet of Afars og Issas» før landet ble selvstendig under navnet Republikken Djibouti i 1977
  4. I 2018 åpnet den nye 750km lange jernbanelinjen mellom Addis Abeba og Djibouti og erstattet den gamle linjen bygget av Frankrike i 1917. Åpningen av linjen førte også til at Lonely Planet samme år nevnte Djibouti som en av deres nye spennende reisedestinasjoner.
  5. Fotball er nasjonalsporten i Djibouti, men det hjalp ikke og landets nasjonallag ble oppløst i 2017 for å stanse «dårlige resultat». Landet bar da også rangert som #185 av FIFA (og har selvsagt aldri kvalifisert til noen internasjonal konkurranse)
Festivaler
Helligdager og festivaler feires med stor entusiasme i Djibouti. Mange av disse kulturelle feiringene er basert på religiøs praksis og regler, inkludert islamske og kristne feiringer. Ramadan og julen er store høytider, mens Frigjøringsdagen også er en stor høytid, preget av tradisjoner, sang og dans og mye mat. Datoene for islamske festivaler varierer hvert år i henhold til månekalenderen. 
  • Nasjonaldagen – feires den 27. Juni hvert år og er til minne om landets løsrivelse fra Frankrike og setter fokus på de beste lokale tradisjoner. Her kan du forvente fargerike parader med ulike tema (disse endres hvert år) og selvsagt taler fra høytstående og viktige personer i landet. Det er mye dansing, sang og generelt høy stemming og selvsagt militærparader for p vise frem alle de nye lekene til landets militære styrker. Det litt merkelige er at paraden er gjennomført av styrker fra Tyskland, Frankrike og USA! Dagen avsluttes med en tale fra landets president.
  • Ramadan – denne 30 dagers lange fasten i juli er preget av strenge religiøse regler hvor kvinner spiller en viktig rolle hvor de blant annet deltar i lovsanger og lesning av dikt på sine morsmål. Fasten begynner med en bønn ved solnedgang hvoretter ingen annen mat enn det som er «affur» kan inntas frem til fasten avsluttes etter 30 dager med et stort festmåltid.
  • Fest’Horn – er en egen musikkfestival som finner sted i midten av desember og ble startet for å fremme og sette søkelys på musikk fra Afrikas horn og her vil du kunne oppleve musikere fra en rekke stilarter som definerer regionen. 
Se vår destinasjons video fra Djibouti:

Se våre reiser til dette reisemålet