Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Colombo (Sri Lanka)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mai (30°C), Kaldeste måned: januar (27°C), Våteste måned: november (214.8mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
-Weather_and_rainfall.jpg)
Hvordan er været? Sri Lanka har et tropisk klima, og det bytter alltid på mellom monsun –og regnsesong. Til enhver tid vil forskjellige områder av landet være i hver sesong, så avhengig av tiden på året er det alltid godt vær i alle fall et sted i landet. Det eneste unntaket er perioden mellom oktober og den første halvdelen av november, når det er uvær og regnskurer over hele landet. Den sørvestlige monsunen bringer med seg regn til de sørvestlige delene av Sri Lanka mellom mai og september, mens tørkesesongen i denne regionen er fra desember til mars. De nordlige og østlige kystregionene i landet blir påvirket av den nordøstlige monsunen, noe som gjør at det er mye og vind og regn i oktober og januar og tørrere vær mellom mai og september. Temperaturene er vanligvis rundt 27 grader året rundt, både i luften og vannet! Været på Sri Lanka kan være ganske kompleks og det finnes ikke en bra eller dårlig tid å reise til Sri Lanka - For en bedre oversikt over alle klima varianter -
klikk her Beste tid til å besøke landet? På grunn av det spesielle værmønsteret på Sri Lanka er det mest behagelig å besøke de vestlige og sørlige områdene av øya mellom desember og mars. Skal du øst i Sri Lanka burde dra nytte av tørkesesongen og dra mellom mai og september.
Myntenhet: I Sri Lanka brukes det Srilankisk rupi (LKR) og 1 LKR=100 cents. Du kan bruke debet –og kredittkort over hele landet (selv i landsbyer) men det er alltid smart å ha med seg litt kontanter.
Tips: Dette er veldig vanlig i Sri Lanka, og du burde gi tips som du pleier. I tillegg burde du legge igjen noen få kontanter i pengeboksene på landets templer, spesielt hvis du har fått en omvisning fra en av munkene som bor der. Ellers anbefaler vi at du tipser slik:
Kelnere: På større restauranter legges det vanligvis automatisk til rundt 10% serviceavgift på restaurantregningen. Hvis du er fornøyd med betjeningen kan du legge til enda 10%.
Taxisjåfører: Det forlanges ikke at du tipser taxisjåfører, men de håper ofte på litt ekstra fra turister. Det holder vanligvis om du runder opp prisen for turen. Hvis du har tatt en dagstur med taxi, burde du tipse rundt 1000 LKR per dag.
Guider: Hvis du reiser med en større operatør er det ikke vanlig å tipse, for da er nok 10% serviceavgift inkludert i prisen. Hvis en lokal tilbyr seg å vise deg rundt, kan du gi maks 500 LKR.
Spaansatte: Her burde du tipse rundt 10% avhengig av hvor fornøyd du er med behandlingen.
Pikkoloer/rengjøringspersonell/kelnere eller bartendere på hotell: Er du på et mindre hotell burde du gi rundt 50 og 100 LKR.
Interessante fakta: Her er tre fakta du kanskje ikke visste om Sri Lanka.
Verdens eldste tre plantet av mennesker befinner seg på Sri Lanka. Treet Sri Maha Bodhi i Anuradhapura ble plantet for over 2000 år siden.
Det sies at Sri Lanka er det eneste landet på kloden hvor du kan se verdens største pattedyr på land, elefanten, og verdens største pattedyr til sjøs, blåhvalen, på samme dag.
Sri Lankas største eksportvare er te. Det relativt lille landet er verdens 4. største eksportør av produktet, og det sies at tebladene du finner her er de reneste (minst forurenset med pesticider) i verden.
Festivaler: Når det kommer til festivaler i Sør-Asia er kanskje India det første landet de fleste tenker på, men Sri Lanka har også en rekke fargerike og interessante festivaler.
Nawam Maha Perahera (februar) – dette er landets mest fargerike festival, og den blir holdt hvert år i Colombo. Her vil du se hundrevis av elefanter pyntet med nydelige stoffer gå rundt i hovedstadens gater, og byen blir ikke bare tatt over av elefanter men også mengder med dansere, trommespillere, musikere, akrobater og flammekastere. Er du så heldig at du er i Sri Lanka i løpet av denne festivalen må du ikke gå glipp av den!
Aluth Avurudda, Srilankisk nyttår (april) – nyttår i Sri Lanka blir feiret med en rekke ritualer som har som mål å bringe glede og rikdom til landet og dets befolkning. Med en gang ritualene har blitt fullført starter feiringen for fullt og gatene over hele landet blir stengt, så folk i alle andre kan starte å spille eller danse til musikk og spise festmåltider.
Deepavali Festival (november) – denne festivalen er også kjent som lysfestivaen og symboliserer seieren av det gode over det onde. Lokalbefolkningen tar oljebad, har på seg nye klær og gir hverandre gaver. Festivalens kanskje mest kjente egenskap er at det på nattestid fyres opp oljelamper i mørket, i tillegg til at det brukes kinaputter.