Vi leter nå etter din drømmereise

Elfenbenskysten – Vest-Afrikas mangfoldige juvel

Elfenbenskysten er et land med mange kontraster. Her finner du alt fra pulserende metropoler til uberørte regnskoger, praktfulle kirker og grønne åser til fancy restauranter og fristende matboder. Elfenbenskysten er et nydelig land med strender fulle av sjøstjerner, palmefrie skoger og veier som er så oransje at de ligner striper med solpudder.

Landets rykte som turistdestinasjon har lidd etter perioder med politisk ustabilitet, men de fleste områdene er stabile og venter bare på å bli oppdaget. Drar du til noen av de større byene vil du oppleve at dette tropisk paradiset også er et land i endring – det har gått gjennom en utrolig rask modernisering av innbyggernes livsstil og kultur uten å miste sin identitet.
Elfenbenskystens naturlige skjønnhet blir ekstra synlig når du drar ut av byene, for her kan du finne alt fra savanner til frodige tropiske skoger. Du må også forberede deg på å se dyr som løver, leoparder, jordsvin og afrikanske elefanter.

Høydepunkter
 • Abidjan – landets tidligere hovedstand har blitt kalt for Afrikas Manhattan, og dette med god grunn. Byens sentrum er en glitrende miks av sterke lys og høye skyskrapere, mens den mer tradisjonelle gamlebyen, Treichville, kan friste med strålende nattliv, gode spisesteder og fargerike markeder. En av byens kanskje mest kjente bygninger er St. Paul Katedralen. Dette er en av verdens største katedraler og du burde absolutt få med deg denne. Du burde også besøke Ifonmuseet og nasjonalmuseet, som viser imponerende historiske gjenstander, statuer og elfenben.
 • La Cascade (Man) – fra byen Man kan du gå til La Cascade, et nydelig fossefall som fyker ned i bambusskogen. Du kommer deg til fossefallene via en asfaltert sti som også byr på en harmonisk gåtur gjennom skogen. Har du lyst til å oppleve lokalliv kan du ta en omvei og besøke landsbyene Biankouma og Gouessesso, hvor du vil få en varm velkomst. 
 • Taï nasjonalpark – denne nasjonalparken finner du sør i landet og under sine frodige tretopper skjuler den nøtteknekkende sjimpanser og mange andre spennende arter. Her vil du finne noen av de siste uberørte områdene med regnskog i hele Afrika. Nasjonalparken ble anerkjent som et verdensarvsted av UNESCO så tidlig som i 1983, og den spektakulære naturen vil rett og slett etterlate deg måpende.
 
Hvordan er været? Elfenbenskysten har et tropisk klima. På grunn av den afrikanske monsunen varer tørkesesongen fra desember til februar og regnsesongen fra april til oktober. Landets kystområder har en lengre regnsesong som varer fra mars til november, mens de vestligste delene av landet til og med kan ha regn i desember. I løpet av vinteren er været fint og temperaturene behagelige utover hele landet. Selv i desember og januar blir det sjeldent varmere enn 32/34 grader inni landet og 30 grader ved kysten. Innenlands er luftfuktigheten relativt lav om vinteren fordi ørkenvinden Harmattan blåser, noe som til og med kan medføre tåke. Fra og med februar begynner temperaturen å stige i innlandet og da når den gjerne 40 grader. På kysten er temperaturene mer moderate selv om luftfuktigheten øker og været blir mer og mer trykkende. 
Beste tid å besøke landet? Den beste tiden å besøke Elfenbenskysten på er om vinteren, mellom desember og februar. Alt i alt er januar den beste måneden å besøke hele landet på. Dette er fordi kystområdene, spesielt de som befinner seg i de vestlige delene av landet, fortsatt kan ha regnskurer i desember mens i innlandet kan februarmåneden allerede være veldig varm. I området rundt Abidjan er det vanligvis noe oppholdsvær i august, så det kan være verdt å besøke denne delen av landet da, selv om det som regel er overskyet.
Myntenhet: I Elfenbenskysten brukes det Vest Afrikanske CFA franc (XOF) og 1 XOF= 100 centimes. Det er viktig å vite at kun kontanter som har blitt utstedt av Banque des États de l’Afrique de l’Ouest (Sentralbanken for de vestafrikanske statene) er gyldige her. Valuta som har blitt utstedt av Banque des États de l’Afrique Centrale (Sentralbanken for de sentralafrikanske statene) kan ikke brukes i Elfenbenskysten. Du kan bruke kredittkort i byene, og MasterCard og American Express blir oftest akseptert. Diners Club og Visa er mindre vanlig. Det er få minibanker i Elfenbenskysten, og de få som finnes er kun i de større byene og tettstedene. 
Tips: Tips blir ikke alltid forventet i Elfenbenskysten, men du burde gi noe ekstra i følgende situasjoner:
 • Ansatte på gjestehus: Hvis servicen er veldig god kan du gi rundt 500 XOF.
 • Rengjøringspersonell på hotell: du velger selv om du vil gi tips, men hvis du er veldig fornøyd med jobben de har gjort kan du gi opptil 1500 XOF.
 • Guider: Hvis turen din har vært utmerket kan du gi 500-1000 XOF i tips.
 • Taxisjåfører: Siden du vanligvis må prute ned prisen er det ikke vanlig å gi tips.
Interessante fakta: Elfenbenskysten er et land som overrasker. Her er tre spennende fakta om landet: 
 1. Elfenbenskysten er verdens ledende produsent av kakaobønner og hele 33 prosent av verdens kakao kommer herfra.
 2. Verdens største kirke, Basilique Notre-Dame de la Paix, befinner seg i hovedstaden Yamoussoukro. 
 3. En av verdens minste edderkopper, Anapistula caecula (Natuurinformatie), finnes kun i Elfenbenskysten.
Festivaler: De fleste festivalene i Elfenbenskysten er feiringer som dreier seg rundt kultur og tradisjoner. Her er tre av våre favoritter:
 • Fête du Dipri (april) – denne eksentriske feiringen blir holdt i landsbyen Gomon. Her kan du bli med og se hvordan lokalbefolkningen utfører forskjellige typer ritualer for å drive ut onde ånder fra landsbyen. Skal du bli med på hele festivalen må du også forberede deg på å få lite søvn: Begivenheten starter ved midnatt og fortsetter til sent på ettermiddagen den neste dagen. 
 • Fêtes des Masques (november) – dette er den mest populære begivenheten i hele Elfenbenskysten. I løpet av festivalen hyller lokalbefolkningen tradisjonelle skogkledde ånder ved å kle seg ut som dem. Her er det bare å ta turen innom byen Man og beundre de nydelige kostymene og maskene som deltagerne har på seg under feiringen. 
 • Karnevalet i Bouaké (mars) – dette er Elfenbenskystens svar på Mardi Gras og du kan forvente å se tusenvis av mennesker i gatene. Karnevalet, som varer i en uke og blir arrangert i byen Bouaké, feirer livet og vennskap. Her samles både turister og lokale for å spise tradisjonell mat, utforske markeder og bli med på forskjellige parader og fester. Det kommer kjente artister fra hele Afrika hit hvert år, så her kan du også få gleden av mye god musikk.