Oversikt

Denne utposten av den franske republikken er en endeløs rekke av funklende laguner i alle verdens nyanser av blått, grønt og turkis og sammen med det tilsynelatende evigvarende sollyset er nok for å blinde de fleste sanser. Men Ny-Caledonia er ikke bare en tropisk lekeplass! Ny-Caledonia er en deilig blanding Frankrike og Melanesia; sjarmerende gjestfrihet sammen med fransk eleganse, gourmet mat under palmer, sand, lekre hoteller og innbydende strender. Men utenfor hovedstaden Noumeas vibrerende kafeer og restauranter vil du fort finne de intime små perlene som gjør Ny-Caledonia til en av våre topp 10 destinasjoner i verden!
“Islands of Paradise” 
Fra Ouvèa til Iles des Pines, og de utrolig vakre øyene i Iles des Loyalitè (Lifou, Tiga og Marè) dannes en kjede av det som uten tvil burde befinne seg på enhver liste over de mest innbydende øyer i verden. Grunnen til at de ikke er her er ett og slett latskap av reiselivsjournalister som ikke har sett verden. Ved nærmere inspeksjon finner du utrolige naturlige severdigheter på alle øyene som f.eks den blå lagune ved Hanawa på Ouvèa og Oro Bay på Iles des Pines – begge vil garantert imponere deg!
Selv om Iles des Pines ble oppdager av kaptein James Cook allerede i 1774 ble øyene som i dag kalles Iles de Loyalitè ikke oppdaget før å 1803, og de skulle vise seg å ikke være fullt så lette å vise frem.
Hver øy har sin egenart og sjarm...
Ouvèas kombinasjon av blå himmel, dyp turkise lagune og den frodige grønne faunaen gav denne atollen (ikke uten grunn) «Island of Paradise». Det skal mye til for å overgå Ouvèa når det kommer til vakre strender, en tilsynelatende endeløs 25 km lang puddersand strand som strekker seg nesten uavbrutt fra den ene enden til den andre, kun avbrutt av en liten bro. Her finner du ingen store resorts, yrende natteliv eller stort utvalg av restauranter, men hva du finner er en enkel livsstil, hvor innbyggerne mottar gjester som familie og den eneste trafikken på strendene vil være en og annen skilpadde som kommer om natten for å legge egg og lyden av bølgeskvulp og med noe som kanskje må være den vakreste solnedgangen du noensinne vil oppleve.
 • Lifou - er mer kjent for sin noe mer dramatiske natur sammen med vanvittige strender, høye klipper, dype skoger og imponerende grotter. Lifou er den største øyen i Iles Loyalitè og er kanskje den av øyene som tilbyr de største kontraster, og samtidig har den beste variasjonen av fasiliteter for turister. 
 • Marè - er mer intens og mer vill natur og er mer tradisjonsrik i sitt levesett enn de øvrige øyene i denne øygruppen. Mare har også det høyeste punktet i øygruppen med sitt høyeste punkt 130moh.
 • L'île des Pins - Denne perlen utenfor kysten av den sørlige delen av Ny Caledonia har med rette oppnevnt seg selv som «det nærmeste man kommer paradis», en beskrivelse som ofte er betvilt av dens nordlige konkurrent, Ouvea. Badet I krystallklart og asurblått hav. Kun brutt av en eller annen fargerik kano, som er innbyggernes, Kuniès, stolthet. James Cook seilte lang kysten av Ny Caledonia i 1774 og det var denne admiralen som gav navnet (med rette) til denne utposten, kysten er da også selsvagt dekket av grantrær!
 • Tiga - Er den minst besøkte av øyene i øygruppen og er også den mest tradisjonsrike og de fø turistene som legger veien om Tiga vil oppleve en lokalbefolkning som nyter det fredfulle og stressfire livet på en av Stillehavets utposter med felles måltider, bingo eller lete etter krabber i strandkanten! Tiga er den minste av øyene og dekker ikke mer enn 10km2. Tiga hadde når vi besøkte stedet sist i 2014 ingen restauranter eller overnattingssteder foruten noen rom til leie ved den lokale butikken!
“Fastlandet” Grand Terre
De fleste turister som kommer til Ny Caledonia ender gjerne opp med noen dager i hovedstaden Noumea, en båttur i lagunen (som er verdens største)før de setter kursen for enten en av Iles des Loyalitè eller Ile des Pines. Grand Terre forblir derfor stort sett forlatt og du finner ikke m age beøkende hvis du velger å utforske «fastlandet»
 • Nouméa - er faktisk en innbydende by, og en av de største i Stillehavet. Noumèa strekker seg langs en rekke bukter og viker, med stort utvalg av restauranter, utesteder og promenader, hoteller og andre fasiliteter og er et perfekt stoppested for noen dager med god mat og drikke etter besøk ute i provinsene. Selv om det ikke finnes mye igjen av historiske bygninger finnes det fortsatt noen eksempler på arkitektur fra kolonitiden.
 • Vestkysten – har en stor variasjon i landskapet fra det nordligste punktet og ned til Noumèa men er nok mest kjent for kvegfarmer og den vakre lagunen. Vestkysten av fastlandet kan også tilby en rik historisk bakgrunn.Det nordligste punktet på vestkysten har nesten et månelignende landskap, mens det lengre sør går over i savanne og steppelignende terreng, dette er området for de lokale «cowboys», stockmen, og er da preget av enorme bondegårder. Fra Koumac til Poya, via Kaala-Gomen og Pouembout er kysten stort sett mangroveskog mens innlandet fortsatt består av store åpne områder.
 • Østkysten - er stort sett preget av høye fjell som deler Ny Caledonia på langs og danner en naturlig barriere mellom øst og vestkysten. Utsatt for sterke vinder og derfor mer fuktighet gir østkysten et langt mer frodig landskap og større variasjon i flora og fauna. Denne delen av Ny Caledonia har en mer Melanesisk opprinnelse og har også klart å bevare mye av sin egne identitet. Utenfor østkysten finner du en rekke beskyttende korallrev, noe som gjør denne regionen perfekt for dykking og en av attraksjonene er «Needle of Prony», en undervannsåpning hvor varmt vann kommer opp fra kilder under vann og ble først oppdaget i 1979.
 • Sørkysten - Her finner du kanskje det mest symbolske av Ny Caledonias 3 farger, blå, grønn og rød! Fra regnskog til gruvedrift, her finner du garantert 1000-vis av nyanser av grønt, mens havet blinker i en endelig paljett av blåfarger, men hvis èn farge dominerer denne delen av Ny Caledonia er det definitivt jordens røde farge! Den sørlige delen av Ny Caledonia har også den største nasjonalparken, Blue River og er et perfekt sted for fotturer og som navnet tilsier innbydende bading kanskje verdens blåeste elvevann!
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for New Caledonia (Noumea)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: februar (27°C), Kaldeste måned: juli (20°C) & Våteste måned: mars (135.9mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Noumea, New Caledonie
Hvordan er været? Uansett hvilken periode du velger å besøke New Caledonia, enten det er I den varme årstiden eller den kalde kan du være garantert et herlig sub-tropisk klima med temperaturer og garantert solskinn nok til å lage den perfekte ferien. Gjennomsnittstemperaturen gjennom året er behagelige 24°C i skyggen og i den kalde perioden detter ikke temperaturen ned til mer enn 20-22°C (men det kan være litt kjølig kveldene) i perioden juli/august. I den varmere perioden desember/januar/februar ligger temperaturene på mellom 27-28°C – dette er vestkysten. Legger du reisen til opp i fjellene på Grand Terre kan du faktisk få temperaturer ned mot 0°C om natten, så planlegg etter hvor du har tenkt å tilbringe tiden på New Caledonia. I snitt er det kun 20 dager i pret hvor solen ikke skinner på New Caledonia. 
Vanntemperaturene: ligger på i sommer månedene (des-apr) på mellom 25-28°C og på vinteren kan den krype ned mot det kaldeste på 21°C i oktober måned.
Beste tiden å besøke New Caledonia
Med så mange soldager i året er det egentlig ingen spesiell periode som utpeker seg som den beste til å besøke New Caledonia. Den tørre årstiden er statistisk april/mai og september til november, men igjen avhenger det litt av hvor du skal siden f.eks. vestkysten for over dobbelt så mye som østkysten.
Takket være friske passatvinder og New Caledonias geografiske beliggenhet på den sørlige halvkule nyter landet et nesten konstant sør-østlig bris. Disse vindene holder ikke bare området omsvøpt i et deilig klima, men det gjør også New Caledonia til et paradis for mange sportsaktiviteter.
Myntenhet & Valuta: Myntenheten på New Caledonia er Stillehavs Franc eller Cour de Franc Pacifique (CFP eller XFP). Valutaen er bundet opp mot EURO og er satt til 1 Euro = 119.332 CFP/XPF
Det finnes minibanker på de fleste steder, men sørg for å ha nok kontanter eller EURO hvis du skal besøke Iles des Pines eller Ile des Loyalty
FreeCurrencyRates.com
Tips: Det å gi tips eller å prute på priser er ikke en del av den lokale kulturen, men du kan godt runde opp en regning hvis du spiser på litt mer internasjonale eller europeiske restauranter hvor du forhåpentligvis har fått god service og du er fornøyd.
Interessante fakta
 1. Den evigvarende skye cagou er New Caledonias nasjonalfugl og er litt merkelig i og med at den ikke kan fly og synger ikke men bjeffer som en hund
 2. New Caledonia har en enorm artsvariasjon av fisker og det dukker opp så mange nye arter av fisk og virvelløse dyr at det nesten er umulig for forskere å holde tripp med oppdagelsene og få de klassifisert.
 3. Den totale landmassen av New Caledonia er 18 575 km², det er litt mindre enn Wales og har en befolkning på 271 615 (2015) – det er 1/10 av befolkningen i Wales (så godt med plass)
 4. Det finnes 22 arter av fugler som kun finnes på New Caledonia, inkludert en art kråke som lager sitt eget verktøy!
 5. New Caledonia kan skryte av å ha det nest lengste barriererevet i verden og måler nærmere 1440 km
Festivaler
På New Caledonia er det en eller annen festival eller feiring hele året. Foruten de store nasjonale festivalene vil de fleste landsbyer ha egne spesielle feiringer, ofte relatert til mat, innhøstning, sport eller religion.
Yam Festivalen – Yam har en sentral plassering i New Caledonias dagligliv, og spesielt til Kanak folket. Yam er derfor tilstede i alle viktige hendelser som f.eks. fødsler, begravelser og bryllup. Det er særegne festivaler til åre for yam og disse finner sted over hele landet mellom februar og april. Denne perioden er tiden da de fleste landsbyer jobber med innhøstingen. I Noumea feieres denne med en parade, karneval, utstillinger, konserter og selvsagt smaking på årets yam. Denne feiringen finner sted i midten av april.
 • Omelett Festival – ja du leste riktig! i tiden rundt påske tar byen Dumbea dette prosjektet meget seriøst og setter i gang med å lage verdens største omelett. Dette er faktisk en historisk markering og er til minne om Napoleons ordre om å lage en gigantisk omelett til sine soldater av innbyggerne av landsbyen Bessieres i Frankrike. Men tro det eller ei, denne festivalen finner også sted i en rekke fransktalende byer i canada (og selvsagt i Frankrike)
 • Great Lagoon Regatta – dette er en internasjonal regatta og er åpen for alle type og størrelse av båter. Denne festivalen finner sted hvert år i juni og er til ære for Melanesisk kultur og tradisjoner. De ulike stoppene inkluderer besøk til tropiske små øyer i lagunen, mat, dang og danse oppvisninger.
 • Nouméa Carnival – Noumea avholder sitt årlige karneval i midten av august og er en av New Caledonias Reiserstørste feiring og er normalt besøkt av over 15 000 mennesker. Det er konserter, musikk, kostymer, dansing og mat. På kvelden er det en stor parade som går fra Birkaheim Square gjennom gatene til Jules Ferry Quay hvor paraden ender opp med et stort fyrverkeri.
Aktiviteter på New Caledonia: Entusiastiske windsurfere og kiteboardere og andre som driver med overflate vannsport er fullstendig klar over at lagunen som omkranser New Caledonia er en enorm lekeplass. En nærmere konstant østlig passatvind er tilstedeværende i snitt 250 dager i året, med lite variasjon gjennom året så her er det muligheter for aktiviteter i denne verdens største lagune hele året.
Hva med sykloner? Vår obs! New Caledonia kan av og til bli truffet av tropiske sykloner eller stormer, men dessverre er slike værforhold svært uberegnelige, men heldigvis meget sjeldne og finner sted normalt sett mellom februar og april.
Do's & dont's – du vil utvilsomt få høre ordet «la coutume» på New Caledonia, dette er en introduksjon og en gave hver gang du besøker lokale landsbyer eller bosetninger.
Når en fra New Caledonia (Kanak) kommer hjem til en høvding, vil de alltid gi en liten gave som et bevis på respekt og for å introdusere seg selv.
Dette kan være noen få meter med tekstiler (dette finner du lett på det kinesiske markedet i Noumea), penger eller en pakke sigaretter er de vanligste gavene for dette. Skulle du være så heldig å li invitert inn til en lokal familie er det anbefalt at du følger denne tradisjonen. Hvis du vil slå opp telt på privat eiendom er det lurt å først introdusere deg selv til landsbyens overhode. Husk at alt land på New Caledonia tilhører en eller annen klan. 
Vis respekt for eldre og kvinner – Respekt er demonstrert på ulike måter i ulike kulturer. Det å kle seg konservativt og vente til man er invitert inn i en samtale er noen av måtene man viser respekt på blant de fleste øyene i Stillehavet. Kanak folket viser sin respekt i måten de omgår hverandre og alderdom er et av områdene som man viser respekt overfor. Kvinner skal respektere menn og holde avstand, være stille og bruke særskilte ord for å vise dette. I folkeskikken er det også ansett som uhøflig om man snakker høyt eller gestikulerer mye. Selvsagt er du som besøkende vurdert på en litt annen måte, men det skader ikke å ha noen av grunnprinsippene klare.  
 • Det er også vanlig høflighet å hilse på alle man møter, selv om du sitter i en passerende bil – og du vil legge merke til mye veiving med armer hvis du kjører ut av Noumea.
 • Det er vanlig kutyme for en Kanak å tilby en besøkende en matbit. Ankommer du en landsby kan det derfor godt hende at du lir invitert inn på en kopp te eller kaffe, eller et helt måltid selv etter kun kanskje 10 minutter hos noen du aldri har sett tidligere. Ikke noe mer en «tusen takk – Je vous remercie» er forventet i retur. Ender du opp med å bo i landsbyen noen dager er det da høflig at du returnerer dette og tilbyr din vert mat.
 • Du må for all del ikke gå kledd i badetøy når du kommer til en landsby eller korte shorts for den sags skyld. Kvinner bør sørge for at skjørt eller bukser har en lengde slik at de dekker nedenfor knærne. Menn bør ikke ha bar overkropp. Du kan godt bruke lettere bekledning men dette er forbehold strender eller noen av forstedene til Noumea, men overalt utenfor Noumea er dette sterkt mislikt og på Ile des Pines er det faktisk vedtatt av høvdingen at det er forbudt (utenom på turiststrendene – så følg råd fra hotellet om du skal bevege deg rundt på Ile des Pines)
 • Gå aldri inn på en kirkegård, dette er hellige steder for lokalbefolkningen og er strengt forbudt for utenforstående å besøke.
 • Du må alltid be om tillatelse fra lokal befolkningen før du begynner å utforske naturen eller bader i fossefall, vannhull eller om du har tenkt å spasere i områder som tilhører en landsby (noe alt land egentlig gjør)

Se våre reiser til dette reisemålet