Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Peru (Cuzco)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: november (14ºC) / Kaldeste måned: juli (10ºC) / Våteste måned: januar (94.7 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Klimaet i Peru varierer betydelig fra region til region, men hele landet har regnsesong mellom januar og mars. Kystområdene er ganske varme i løpet av disse månedene, men kjøles ned av La Garuùa, et tykt lag med tåke. Tåken trekker heldigvis ikke veldig langt inn i landet og den vestlige siden av Andesfjellene har god sikt, varme temperaturer og lite regn meste parten av året. Det er som regel tørkesesong i Andesfjellene mellom juni og september. Drar du høyere i fjellene blir natt-temperaturene betydelig kaldere. Den østlige skråningen av Andesfjellene opplever i likhet med områder ved Amazonas bekkenet mye nedbør i løpet av regnsesongen, som varer helt til april i disse to områdene. Områdene med ørken har som regel en varme og sol mellom desember og mars, og en kaldere og mer tåke mellom april og november. Selv om det ikke er like varm som mellom desember og mars er det sjeldent regn, det eneste unntaket er når værfenomenet El Niño herjer i landet, noe som kun skjer rundt hvert tiende år.
Beste tid til å besøke landet? Det er vanskelig å finne et spesielt tidspunkt hvor hele Peru har bra vær, siden klimaet og værmønstrene er geografisk betinget. Våre rå angående når det er best å dra til Peru er derfor forskjellige avhengig av hvor i landet du skal dra. Skal du til områdene rundt og i Andesfjellene eller Amazonas regnskogen anbefaler vi at du reiser mellom juni og august. Drar du derimot til Perus kyst i løpet av denne tidsperioden vil du oppleve kaldt, overskyet og tåkete vær. Derfor anbefaler deg å dra mellom desember og april om du skal til områder nærme kysten.
Myntenhet: I Peru brukes det Sol (PEN). 1 PEN = 100 céntimos. Du burde alltid ha med deg mindre sedler (som for eksempel 10 og 20 sol) fordi butikkeiere vanligvis ikke har større lapper i vekslepenger. I turistområder kan du også bruke amerikanske dollar (USD), men så snart du beveger deg bort fra disse er du som regel avhengig av sol. Tenk også nøye gjennom hvor og med hvem du veksler penger – sirkulasjonen av falske kontanter (både sol og amerikanske dollar) er et problem i landet.
Tips: er ganske vanlig i Peru (spesielt til guider) og her er noen retningslinjer som kanskje kan hjelpe deg.
Restauranter - på de fleste steder er det allerede lagt på regningen, men er det ikke det er det vanlig å gi 10% av totalen.
Guider gjelder følgende forslag. For en fulldags guidet tur mellom US$7-10 (guide) og US$5-7 (sjåfør). For fotturer vil nok guider regne med at du gir det dobbelte. Husk også å gi andre selskapet (bærere, kokker etc) tips.
Interessante fakta: De fleste forbinder kanskje først og fremst Peru med Machu Picchu, men her er tre fakta du kanskje ikke visste om landet:
Det dyrkes mer enn 55 typer mais i landet, og du kan finne variasjoner av dette kornslaget i omtrent alle regnbuens farger, inkludert gul, lilla, hvit og svart.
Du kan finne verdens høyeste sanddyne, Cerro Blanco, i Peru. Den befinner seg i Sechura-ørkenen og måler hele 1176 meter fra bunnen til toppen.
Peru har den neststørste delen av Amasonasregnskogen (kun Brasil har en større andel).
Festivaler: Peru er et fargerikt land som kan by på mange spennende festivaler.
Fiesta de la Cruz (mai) – Denne festivalen feirer en katolsk begivenhet men skiller seg ut fra andre religiøse festivaler. Selv om festlighetene inkluderer tradisjonelle religiøse elementer som prosesjonskors kan du nemlig også oppleve visesang og dansing. Vi syns festivalens høydepunkt er de såkalte saksedanserne, som tradisjonelt sett pleide å danse på kirketak. Festivalen feires overalt i landet men vi syns det er best oppleve den i Lima, Cusco eller Ica.
Inti Raymi (juni) – Festivalen, som også blir kalt solens festival, er en av de mest begivenhetsrike feiringene i hele Sør-Amerika, og finner sted i byen Cusco. Den feires for å hedre Inkaneses solgud på årets lengte dag, når det sies at solen snur. Du kan oppleve fargerike, andinske parader, musikk og danser og i tillegg blir Inkafestningen Saksaywaman forvandlet til en majestetisk scene.
Virgen del Carmen (juli) – Denne festivalen feires i den avsidesliggende koloniallandsbyen Paucartambo, som er rundt 4 timer fra Cusco. Selv om denne landsbyen kanskje er liten og ikke fult å kjent for folk flest, arrangeres en av Perus villeste festivaler her. I tre dager feires det med dansing, drikking, og spising. I tillegg kler folk seg ut med masker og drakter og i flokker på tusenvis av mennesker camper ute i gatene (fordi landsbyen er så liten at det ikke er plass til alle deltagerne).
Se vår destinasjons video fra Peru: