Oversikt

Den kjente forfatteren Mark Twain beskrev Nicaragua som ‘paradis på jord’ og med sin frodige natur er dette et land som kan friste med eventyrlig regnskog, tropiske strender og arkitektoniske perler fra kolonialtiden. Akkurat som Edens hage har Nicaragua alt – det eneste landet faktisk ikke har er horder av turister.
Etter revolusjonene og de brutale bildene av Nicaragua som ble kringkastet verden over på 80-tallet er det fortsatt mange turister som styrer unna landet, men i dag er dette faktisk stedet med den laveste kriminaliteten i Mellom-Amerika. At Nicaragua ikke er på radaren til de store turistmassene ennå er egentlig bare et pluss som gjør en reise til landet helt uforglemmelig og unik. Du får så mye for pengene her og landet fortryller rett og slett sine besøkende med vulkanske landskap, sjarmerende arkitektur, sensasjonelle strender og uberørte skoger. Selv de beste strendene i dette landet er forfriskende lite utviklet, så du kan oppleve dem akkurat som de ser ut fra naturens side. Nicaragua er kanskje ikke landet som står på alles must-see liste, men det burde være det – for dette er et ekstraordinært og vakkert sted som stadig blir mer og mer innbydende for besøkende.

Høydepunkter

  • Kolonialbyen Grenada – dette er en fantastisk by med pastellfargede bygninger, historiske kirker og brosteinsbelagte gater. Her kan du ta mange forskjellige typer transport for å komme deg rundt i byen, inkludert hestekjerrer, men de fleste attraksjonene kan du nå til fots. Vulkanen Mombacho befinner seg rett utenfor byen og du kan bli med på mange forskjellige aktiviteter, som å ta taubane gjennom regnskogen eller besøke varme kilder. Om dette ikke er noe for deg finnes det en mengde av andre aktiviteter å gjøre som for eksempel å besøke de små øyene utenfor Granada eller ta en ridetur rundt gårdene ved foten av vulkanen. Grenada er rett og slett en by som har noe for enhver.
  • Nicaraguansk kultur – Arven etter revolusjonen kan kjennes på ånden til menneskene her i landet, som er vennlige, fyrige, politiske og lidenskapelig opptatt av rettferdighet. De vil helt sikkert gjøre reisen din mer livlig i tillegg til å få deg til å føle deg veldig velkommen. Maten i Nicaragua er det bare å glede seg til: kjøper du tradisjonell mat fra en av de mange gatebodene kan du smake på kremete osteretter, svarte kokebananer, mango strødd med chilipulver eller glasert, grillet kylling.
  • Trekking på Volcán Concepción og Volcán Maderas (Omtepe øya) – denne magiske øya stikker grasiøst opp fra den koboltblå Nicaraguasjøen og med sine to vulkanske topper ser den ut som den er tatt rett fra et eventyr. Du vil helt sikkert bli overveldet av utsikten fra denne økologiske perlen, og strender som strekker seg langs kystsiden, økologiske gårder, tett jungel og gjemte, nesten urørte arkeologiske skatter gjør en tur til denne øya til en enestående opplevelse.
  • Strandliv på øyene Islas de Maiz – utenfor Nicaraguas østkyst finner du Big Corn Island og Little Corn Island. Disse forføreriske øyene, som også går under navnet Corn Islands, kan friste med fantasifulle bungalows og uberørte strender. Det er ikke en eneste bil her (det er ulovlig) og det er nesten bra, fordi en bil hadde ikke hatt kjangs til å kjøre på de tynne asfalt –og gjørmeveiene som snirkler seg gjennom jungelen under mango, kokos –og brødfrukttrær. Vi syns at den nordlige delen av Little Corn Island byr på den fineste stranden her og dette er også den mest skjermede delen av øya. Du kan også dra til øyas koselige landsby, som er satt til en rolig havn hvor lokalbefolkningen hygger seg med biljard, gode måltider og dansing.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Nicaragua (Managua)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (30ºC) / Kaldeste måned: januar (27ºC) / Våteste måned: september (42.2 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015
Hvordan er været?
Som en tommelfingerregel kan man dele klimaet i Nicaragua inn i to distinkte sesonger: tørkesesongen om sommeren (verano) og regnsesongen om vinteren (invierno). Når det er sommersesong (fra desember til april) er det ekstremt varmt og tørt mens i løpet av regnesesongen (fra mai til november) er det bare å forvente daglige regnbyger. Det er derimot noen få regioner som har et annerledes værmønster: Drar du til Stillehavskysten mellom mai og november er det oftest opphold om morgenen og regn om ettermiddagen. I fjellregionen sentralt i landet vil du finne et kjøligere klima med sporadisk regn året rundt og drar du til kysten ved Atlanterhavet vil du oppleve varmt og fuktig vær uansett hvilken tid på året du er her, mens september og oktober er høysesong for tropiske stormer.
Beste tid til å besøke landet
Vi syns at den beste tiden å besøke Nicaragua på er i desember, januar og februar, som er i begynnelsen av tørkesesongen og før været blir for varmt og tørt. På høyden av tørkesesongen tørker trærne og plantene i landet ut, så hvis du er interessert i å se planteliv burde du dra tidligere. Juni, juli og august er også behagelige fordi du kan oppleve et litt kjøligere klima før det kraftigste regnværet starter. Du burde helst unngå å reise til Nicaragua i løpet av september, oktober og november fordi når regnet høljer ned som mest blir ofte veiene gjørmete og umulige å kjøre på. I løpet av disse månedene kan du også møte på tropiske stormer ved kystområdene og Islas de Maiz øyene, noe som kan oppleves som litt ubehagelig og som kan forsinke reiseplanene dine.
Myntenhet: Den offisielle myntenheten i Nicaragua er Córdoba (NIO) og 1 NIO= 100 centavos. Amerikanske dollar (USD) blir også brukt og akseptert overalt i landet -noen priser blir til og med skrevet i dollar. Husk da at $ er tegnet for Amerikanske dollar og C$ er tegnet for Córdoba, som er verdt langt mindre.
Tips: 
Nicaragua er et av verdens av verdens fattigste land (men utrolig vennlige) og det er vanlig å gi tips for tjenester så her er noen retningslinjer: 
Taxi: det er ikke vanlig å gi tips til taxi sjåfører (du betaler mest sannsynlig mer enn de lokale uansett). Hoteller: Det er vanlig (og forventet) at du gir tips på hoteller. Vanlig er NIO25 per bagasje og rengjøringspersonalet NIO25 per dag.
Restauranter: på bedre spisesteder vil nok allerede service avgift være inkludert i regningen. Ander steder er det vanlig å gi 10% av regningen i tips.
Annet: det er forventet at du tipser guider avhengig av lengden på tiuren og hvor god service som er gitt. Vanlig er 5-15% til guide og halvparten av dette til sjåfør.
Interessante fakta
Nicaragua er unikt blant landene i Mellom-Amerika og det er absolutt verdt å få med seg stjernebildet på himmelen. Vi syns det er utrolig spennende at:
  1. Du kan finne den eldste byen i Mellom-Amerika, Leon Viejo, i Nicaragua og ruinene er over 1500 år gamle.
  2. Nicaragua har den største innsjøen i Mellom-Amerika. Nicaraguasjøen blir brukt som vannkilde for mange deler av landet og er et must-see for turister.
  3. Om du er glad i å se etter stjernebilder burde du kikke opp til himmelen på nattestid i Nicaragua. Du kan nemlig se hele 86 av verdens 88 konstellasjoner helt klart på landets nattehimmel.
Festivaler
Uansett hvilken tid på året du drar til Nicaragua vil du oppleve en eller annen form for stor feiring. Så å si alle festivalene er utrolig gøy å oppleve, men må man først velge, anbefaler vi at du får med deg en av festivalene under.
  • Semana Santa (mars/april) – denne festivalen finner sted i hele landet i løpet av den hellige uke og Nicaraguanerne deltar i presisjoner som er inspirert av bibelen. En av de populære tradisjonene du burde få med deg er esel prosesjonen, hvor en mann kledd som Jesus rir på et esel i løpet av et flere timer langt tog. Du kan også oppleve en stor fest på stranden utenfor San Juan del Sur og det er på stranden du også vil finne de fleste Nicaraguanerne i løpet av denne festivalen: Mange tar seg ferie og du vil oppleve at butikker nesten ikke er åpne, busser går sjeldnere og banker har begrensede åpningstider. Med andre ord er alle opptatt med å bli med på feiringen.
  • Tulululu (mai) – dette er en parade som hyller Mayaya, den karibiske guden for fruktbarhet. Tulululu er også navnet på dansen som strekker seg over flere nabolag i løpet av festivalen. På den siste dagen i mai samler befolkningen i byen Bluefields seg rundt en maistang og starter en sakte mars gjennom byen. De har selvfølgelig med seg et korps som spiller musikk, og for hvert kvartal de passerer strømmer det mer mennesker til. Når folkemassen er stor nok, begynner de å danse tulululu dansen og lenker av mennesker strekker seg over flere nabolag, en fantastisk gøy begivenhet å være med på. Vi anbefaler at du også prøver måltidet Rondón men du først er her, for dette er nasjonalretten ved kysten av Nicaragua.
  • San Jeronimo (september) – dette er den lengste festivalen i Nicaragua og blir feiret i byen Masaya. I løpet av feiringen blir en statue av helgenen San Jeronimo båret rund i byen på skuldrene av sine følgere. Legg merke til hvor mange mennesker som trengs for å bære alteret med statuen på: selv om statuen bare er litt over 2 meter høy er alteret gigantisk og veier sikkert flere titalls kilo. Det er også en parade etter dette som heter Torovenado hvor lokalbefolkningen kler seg ut som alt fra lokale politikere, demoner og kreaturer tatt fra lokal folklore.
Se vår destinasjons video fra Nicaragua:

Se våre reiser til dette reisemålet