Oversikt

Setter du reisen din til det fargerike landet Peru blir du belønnet med turstier i verdensklasse, mystiske ruiner, utrolige underverker, en majestetisk regnskog, tilsynelatende magiske, flytende øyer og spennende eldgamle gåter.
Landet, som en gang var maktsenteret til det mektige inkariket, har bare så vidt begynt å avdekke sine mange hemmeligheter og mysterier for besøkende, og den fascinerende festningen Machu Picchu ble ikke oppdaget før i forrige århundre.

I dette landet kan du vekke til live igjen uoppfylte drømmer, lære mer om deg selv og utforske tusenvis av år med levende historie og natur. I Andesfjellene finner du hyggelige landsbyer med kolonialarkitektur, avsidesliggende jungelhytter i Amazonasbekkenet, mektige snødekkede fjell og vulkaner, en lang kystlinje ved Stillehavet og selvfølgelig ruiner fra Inka sivilisasjonen. Peru er stedet for strålende håndlagde tekstiler og sprudlende feiringer, eksotiske dyr og fascinerende kulturer. Kort sagt bugner landet med muligheter for å skape minneverdige reiseerfaringer og friluftseventyr.    

Høydepunkter
  • Inkastien og Machu Picchu – Dette er definitivt en tur som vil etterlate deg måpende med forbauselse. Når du går langs stien vil du passere Inkaruiner, eksotiske tåkeskoger før du kommer fem til det storslåtte Machu Picchu. Denne mystiske byen midt i fjellene var gjemt bort i hundrevis av år over skyene og utsikten fra Machu Picchu over Andesfjellene er så slående at du burde unne deg noen minutter til å ta dette praktfulle landskapet innover deg.
  • Øyhopping i Titicacasjøen – I denne fascinerende sjøen vil du finne klart, lyseblått vann med menneskeskapte, flytende øyer og koselige landsbyer. Urfolkssamfunnene her er veldig åpne og her kan du lære mye om eldgamle tradisjonene og skikker.
  • Colca-dalen – denne imponerende dalen er hele 100 kilometer lang og 3000 meter dyp og herfra kan du se vulkaner med snøkledde fjell i det fjerne. Du møter gjerne på det lokale Quechuafolket, som er lett gjenkjennelige på grunn av sine nydelige og fargerike drakter. Du kan også ta turen til noen av de nærliggende tradisjonelle Peruanske landsbyene eller rette blikket oppover og få øye på noen av de majestetiske kondorene som flyr over dalen.
  • Nazcalinjene – disse gigantiske geoglyfene fremstiller både dyr, abstrakte symboler og geometriske former og ble laget ved å skape en kontrast mellom to av steintypene i Nazcaørkenen. De ble laget for over tusen år siden og kan bare sees fra luften, så det er mye mystikk tilknyttet disse formasjonene og bare størrelsen vil nok være overveldende.
  • Kuelap, Chachapoyas - også ofte kalt “Machu Picchu of the north”, var en gang hjemsted til de mystiske krigerne av regnskogen og ligner mer på en gigantisk festning rett ut fra Middelalderen. Kuelap er uten tvil det mest imponerende (og best bevarte) av arkeologiske funnene i denne regfionen av Peru, som inntil nylig omtrent seilt ubemerket under turistradaren. Faktum er at Kuelap faktisk er langt eldre enn Machu Picchu og ble bygd omtrent 500 år tidligere og var i motsetning til Cuzco regionen, aldri okkupert av utenforstående. På sin storhetstid er det beregnet at Kuelap huset over 300 000 innbyggere.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Peru (Cuzco)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: november (14ºC) / Kaldeste måned: juli (10ºC) / Våteste måned: januar (94.7 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Klimaet i Peru varierer betydelig fra region til region, men hele landet har regnsesong mellom januar og mars. Kystområdene er ganske varme i løpet av disse månedene, men kjøles ned av La Garuùa, et tykt lag med tåke. Tåken trekker heldigvis ikke veldig langt inn i landet og den vestlige siden av Andesfjellene har god sikt, varme temperaturer og lite regn meste parten av året. Det er som regel tørkesesong i Andesfjellene mellom juni og september. Drar du høyere i fjellene blir natt-temperaturene betydelig kaldere. Den østlige skråningen av Andesfjellene opplever i likhet med områder ved Amazonas bekkenet mye nedbør i løpet av regnsesongen, som varer helt til april i disse to områdene. Områdene med ørken har som regel en varme og sol mellom desember og mars, og en kaldere og mer tåke mellom april og november. Selv om det ikke er like varm som mellom desember og mars er det sjeldent regn, det eneste unntaket er når værfenomenet El Niño herjer i landet, noe som kun skjer rundt hvert tiende år.
Beste tid til å besøke landet
Det er vanskelig å finne et spesielt tidspunkt hvor hele Peru har bra vær, siden klimaet og værmønstrene er geografisk betinget. Våre rå angående når det er best å dra til Peru er derfor forskjellige avhengig av hvor i landet du skal dra. Skal du til områdene rundt og i Andesfjellene eller Amazonas regnskogen anbefaler vi at du reiser mellom juni og august. Drar du derimot til Perus kyst i løpet av denne tidsperioden vil du oppleve kaldt, overskyet og tåkete vær. Derfor anbefaler deg å dra mellom desember og april om du skal til områder nærme kysten.
Myntenhet: I Peru brukes det Sol (PEN). 1 PEN = 100 céntimos. Du burde alltid ha med deg mindre sedler (som for eksempel 10 og 20 sol) fordi butikkeiere vanligvis ikke har større lapper i vekslepenger. I turistområder kan du også bruke amerikanske dollar (USD), men så snart du beveger deg bort fra disse er du som regel avhengig av sol. Tenk også nøye gjennom hvor og med hvem du veksler penger – sirkulasjonen av falske kontanter (både sol og amerikanske dollar) er et problem i landet.

Tips: er ganske vanlig i Peru (spesielt til guider) og her er noen retningslinjer som kanskje kan hjelpe deg. 
 • Restauranter - på de fleste steder er det allerede lagt på regningen, men er det ikke det er det vanlig å gi 10% av totalen.
 • Guider gjelder følgende forslag. For en fulldags guidet tur mellom US$7-10 (guide) og US$5-7 (sjåfør). For fotturer vil nok guider regne med at du gir det dobbelte. Husk også å gi andre selskapet (bærere, kokker etc) tips.
Interessante fakta
De fleste forbinder kanskje først og fremst Peru med Machu Picchu, men her er tre fakta du kanskje ikke visste om landet:
 1. Det dyrkes mer enn 55 typer mais i landet, og du kan finne variasjoner av dette kornslaget i omtrent alle regnbuens farger, inkludert gul, lilla, hvit og svart.
 2. Du kan finne verdens høyeste sanddyne, Cerro Blanco, i Peru. Den befinner seg i Sechura-ørkenen og måler hele 1176 meter fra bunnen til toppen.
 3. Peru har den neststørste delen av Amasonasregnskogen (kun Brasil har en større andel).
Festivaler
Peru er et fargerikt land som kan by på mange spennende festivaler.
 • Fiesta de la Cruz (mai) – Denne festivalen feirer en katolsk begivenhet men skiller seg ut fra andre religiøse festivaler. Selv om festlighetene inkluderer tradisjonelle religiøse elementer som prosesjonskors kan du nemlig også oppleve visesang og dansing. Vi syns festivalens høydepunkt er de såkalte saksedanserne, som tradisjonelt sett pleide å danse på kirketak. Festivalen feires overalt i landet men vi syns det er best oppleve den i Lima, Cusco eller Ica.
 • Inti Raymi (juni) – Festivalen, som også blir kalt solens festival, er en av de mest begivenhetsrike feiringene i hele Sør-Amerika, og finner sted i byen Cusco. Den feires for å hedre Inkaneses solgud på årets lengte dag, når det sies at solen snur. Du kan oppleve fargerike, andinske parader, musikk og danser og i tillegg blir Inkafestningen Saksaywaman forvandlet til en majestetisk scene.
 • Virgen del Carmen (juli) –  Denne festivalen feires i den avsidesliggende koloniallandsbyen Paucartambo, som er rundt 4 timer fra Cusco. Selv om denne landsbyen kanskje er liten og ikke fult å kjent for folk flest, arrangeres en av Perus villeste festivaler her. I tre dager feires det med dansing, drikking, og spising. I tillegg kler folk seg ut med masker og drakter og i flokker på tusenvis av mennesker camper ute i gatene (fordi landsbyen er så liten at det ikke er plass til alle deltagerne).

Se vår destinasjons video fra Peru:

Se våre reiser til dette reisemålet