Oversikt

Denne bortgjemte skatten befinner seg midt mellom den brasilianske Amazonasregnskogen og Atlanterhavet, og i dette tynt befolkede landet vil du finne en overflod av planter og dyr. Bestemmer du deg for å reise hit vil du oppleve kulturer, attraksjoner og kokkekunst helt utenom det vanlige.

Fransk Guyana er et land med raffinert kolonialarkitektur, nifs fangeleirhistorie og en utrolig mangfoldig natur. Dette er en eksotisk og spennende reisedestinasjon med noen litt annerledes attraksjoner som kan tilfredsstille enhver nysgjerrig besøkende: Her kan du nemlig oppleve alt fra fascinerende møter med ville dyr til kulturelle kuriositeter som virker som de er tatt rett fra en Evelyn Waugh-roman. Du kan også besøke den europeiske rakettoppskytningsbasen eller dra ut i den utemmede jungelen og besøke isolerte urbefolkninger. Hele landet er dekket med tykk regnskog og mange kommer blant annet hit for å  se de eksotiske fuglene ved savannene i Kaw eller capuchin-apene som ligger langs Sentier Molokoi de Cacao-stien. 
Høydepunkter
  • Îles du Salut – landets kanskje mest kjente øygruppe har en dyster historie som straffekoloni, men er i dag en avslappende fornøyelse. Île Royale, som pleide å være det administrative hovedkvarteret for fangeleiren, har flere bevarte fengselsbygninger, mens den mindre øya Île St Joseph, som er noe overgrodd med palmetrær, kan by på nifse glattceller. Det er også et overraskende rikt dyreliv på disse øyene: her kan du få øye på arafugler, pakaer, capuchin-aper og til og med havskilpadder.
  • Centre Spatial Guyanais – denne europeiske rakettoppskytningsbasen ble bygd i kommunen Kourou i 1964 og er en populær attraksjon. Du kan dra til et av observasjonssentrene, beundre senteret fra nærmeste strand med lokalbefolkningen eller til og med planlegge turen din så du får med deg en oppskytning. Romfartinteresserte vil elske den 3 timer lange gratisturen som tilbys her og selv om du ikke skulle være så interessert i romfart vil dette komplekset fascinere. 
  • Cacao – denne lille landsbyen er som et lite stykke Laos midt i Latin-Amerika. Her finner du for det meste skimrende elver, grønnsaksplantasjer og stilt hus. Det kom flere Hmong-flytkinger hit fra Laos på 70-tallet og dette merkes på den rike multikulturelle atmosfæren. Vi anbefaler at du drar til Cacao på en søndag, for da er det et stort marked her hvor du kan kjøpe nydelige Hmong-broderier og smake på laotiske godbiter.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Fransk Guyana (Cayenne)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: oktober (27ºC), Kaldeste måned: januar (26ºC) / Våteste måned: mai (298.4mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Fransk Guyana har et tropisk klima og det er varmt og fuktig året rundt. Det er en tørr og noe varmere sesong mellom juli og november og regnsesongen varer fra desember til juni. Minimumstemperaturen er alltid over 20 grader uansett hvilken tid det er på året. I hovedstaden Cayenne blir det opptil 29 grader mellom januar og mai og maksimum 32 grader i september og oktober, som er de varmeste månedene fordi det er så tørt og solfylt. På denne tiden av året er luftfuktigheten derimot litt lavere (rundt 65% på den varmeste tiden av døgnet), mens resten av året er den vanligvis over 70%. På de varmeste dagene mellom mai og november derimot, vil temperaturene nå rundt 40 grader.  På grunn av den generelt høye luftfuktigheten i landet kan været i Fransk Guyana oppfattes som noe trykkende, spesielt i innlandet, for her er det ingen avkjølende sjøluft som ved kystområdene. 
Beste tid å besøke landet
Den beste tiden å besøke Fransk Guyana på er mellom midten av august og midten av november. Vi anbefaler spesielt at du drar i enten september eller oktober, for disse er de minst regnfylte og mest solfylte månedene, særlig i den østlige delen av landet. Dette er også den varmeste tiden på året fordi luftfuktigheten er lavere og det er mindre regn.
Myntenhet: I Fransk Guyana brukes det Euro (EUR) og 1 EUR= 100 cents. Det finnes minibanker i mindre byer, men du kan bare veksle penger i Cayenne. Du kan stort sett bruke kredittkort i de urbane områdene av landet. 
Tips: Å gi tips er ikke veldig vanlig i Fransk Guyana. Taxisjåfører, hotellansatte og bartendere forventer generelt ikke tips. Noen restauranter legger til en serviceavgift på rundt 10%, men har denne ikke blitt lagt til forventes det ikke at du gir tips.
Interessante fakta
Fransk Guyana blir ofte overskygget av sin mer kjente nabo, Brasil, men dette lille søramerikanske landet er unikt på sin egen måte. Her er 3 fakta du kanskje ikke visste om Fransk Guyana.
  1. Landet har mange urørte strender og langs kysten kan du finne et av verdens største hekkeområder for skilpadder. 
  2. Chilipepperet Cayennepepper har trolig blitt oppkalt etter hovedstaden i Fransk Guyana, Cayenne. 
  3. Landskapet i Fransk Guyana domineres for det meste av tropisk regnskog, og store deler av landet er dekket av Parc amazonien de Guyane, en nasjonalpark som strekker seg utover et område på hele 33,900 kvadratkilometer. 
Festivaler
Det holdes ikke mange arrangementer i Fransk Guyana, men dette er kanskje fordi landets fabelaktige karneval er en begivenhet som dominerer landets festkalender såpass mye. Mange har kanskje hørt om karnevalet i Brasil, men feiringen i Fransk Guyana er verdens lengste og kan fortsette i ukesvis av gangen! Festlighetene starter på Helligtrekongersdag i januar og fortsetter som regel langt ut i februar. Du må rett og slett forberede deg på at hverdagslivet stopper helt opp og gatene blir fylt med parader og mennesker i fargerike kostymer. Det blir også arrangert store danserbegivenheter og på fredager burde bli med lokalbefolkningen å drikke champagne og spise kaken gallette des rois, som er tradisjon. På søndager arrangeres de største begivenhetene i gatene, og du vil blant annet oppleve paradevogner, trommespill og brassband. Her er det bare å glede seg til en karnevalsfeiring uten like. 
Se vår destinasjons fra Fransk Guyana:
Copyright: Ohad3079

Se våre reiser til dette reisemålet