Oversikt

Mange forbinder kanskje Mexico med tacos, aztekerne, sombreroer og tequila – for å ikke nevne Pancho Villa, Salma Hayek og Frida Kahlo – men det er så mye mer ved landet enn de klassiske stereotypene. Mexico byr på en forførende blanding av Mesoamerikansk kultur, Spanske tradisjoner og kontemporær kunst. Det mangler heller ikke på maleriske landskap.
Mange forbinder kanskje Mexico med tacos, aztekerne, sombreroen og tequila – for å ikke nevne Pancho Villa, Salma Hayek og Frida Kahlo – men det er så mye mer ved landet enn de klassiske stereotypene. Mexico byr på en forførende blend av Mesoamerikansk kultur, Spanske tradisjoner og kontemporær kunst. Det mangler heller ikke på maleriske landskap her: Baja California er velsignet med en skimrende blå kystlinje, i nord finner du ørkener fylt med kaktuser og i den sørlige delen av landet gir livfulle Maya-landsbyer og nydelige strender med palmetrær og kritthvit sand minneverdige inntrykk. Du kan gjøre en rekke aktiviteter her og klatre vulkaner, observere hvaler og gå gjennom agave plantasjer. Tilsetter du rikt utsmykkede kirker i kolonialstil, gigantiske pyramider og en utsøkt matkultur har du oppskriften på hvorfor dette landet er en så populær feriedestinasjon. Mexico er et stort land og uansett hvor du drar venter det fortryllende overraskelser og opplevelser på deg i alle landets hjørner.
Mexico en kulinarisk reise
Det de fleste av oss forbinder med Meksikansk mat er faktisk ikke fra Mexico men fra Texas. Så ikke bli forundret om at alle de rettene du kanskje hadde sett for deg svært sjelden er å finne. Men fortvil ikke, Mexicos gastronomiske repertoar er så forskjellig som landets innbyggere og topografi og mage av rettene du kommer til å elske er meget regionale som f.eks «cochinita pibil» (langtids tilberedt svin) fra Yucatan eller de mange ulike molos (sauser) fra Oaxaca og Puebla. Hvis du vil prøve autentisk mat i Mexico skal du absolutt spise fra en av de mange palapas (små restauranter som du vanligvis finner langs kysten) for sjømat eller småretter fra noen av de mange taquerias som finnes uansett hvor du ferdes i dette spennende landet. Og over det hele finner i Mexicos nasjonalrett, tortillas, som fylles med de utroligste ingredienser og med ethvert steds meget sterkt bevoktede hjemmelagede salsa – God apetitt.
Los Mexicanos
Mye er sagt om innbyggerne i dette landet og mange har nok fått en litt dårlig smak etter hvordan Meksikanere gjerne har blitt fremstilt i hopetall av amerikanske filmer og med den retorikken som de siste årene har preget amerikansk politikk mot Mexico. Men i sentrum for enhver reise til Mexico vil du fort finne ut at det er nettopp det Mexicanske folket som vil være i sentrum av opplevelsene. Mexico er jo viden kjent for sine hyppige og gjerne meget fargerike fiestas, men er også et meget gjestfritt folk som ofte holder simpatia (empati) langt høyere enn det å holde seg til avtaler og tid. Bildet som er dannet av narkokriger, kriminalitet og store sosiale problemer lever fortsatt bak i kulissene, men den vanlige meksikaner er som oftest  meget patriotisk og støtter opp sterke familiebånd, tequila og dype tradisjoner.
Kulturarven, et landets indre sjel
Mexicos sivilisasjoner før conquistadorenes inntreden bygde noen av verdens største arkeologiske monumenter, inkludert Teotihuacán’s mektige pyramider og de intrikate Maya templene du i dag der i Palenque og på Yucatán halvøya. Den spanske kolonitiden etterlot seg med vakre byer og skyggefulle plazas (torg), utsmykkede kirker og herskapshus mens det moderne Mexico tilførte verden storslagen kunst fra anerkjente kunstnere som Diego Rivera og Frida Kahlo. I dag lever denne sjelen videre i gatekunst, musikk og kunst fra den etniske delen av befolkningen og de mange levende festivalene og historiske monumenter i landet.

Høydepunkter
Mexico har så utrolig mange høydepunkter at det har vært en umulig oppgave å plukke ut noen. Vi starter med noen av våre minner fra besøk opp gjennom årene, men har endt opp med en liste som er rett og slett ekstremt lang (og dette er bare noen få utvalgte steder) - ta et besøk på Mexicos meget gode og informative nettsider for mer inspirasjon - www.visitmexico.com
Men er er ijhvertfall noen av stedene vi ville anbefale med en krt beskrivelse, mer informasjon for du hos REISEbazaar, send oss en mail eller ring oss på 22413030
 • Palenque  & Agua Azul – dette UNESCO verdensarvstedet befinner seg midt i Lacandona-jungelen, magisk beliggenhet og sammen med de vakre Aguas Azul er dette et sted man absolutt må få med seg.
 • Baja California - er du ute etter episke bilder av gamle western filmer er dette stedet. Vaker natur, perfekte og lite besøkte strender, behagelig klima, spennende landsbyer og et ""ekte" Mexico bør du legge turen til Baja California. Steder som Loreto og La Paz er perfekte steder å tilbringe dager. Baja California har også etter vår mening noe av den beste dykkingen i verden.
 • Det gylne triangel, Guanajuato, San Miguel de Allende og bortenfor allfarvei - hvis du søker etter spansk kolonihistorie, legg da veien om disse byene. Her er historien om Mexico skrevet i stein og du finner mengder av rik arkitektur både fra den spanske kolonitiden samt prekolumbiske monumenter. 
 • Riviera Maya & Yucatan - Mexicos turistmagnet #1, dette er hva alle forbinder med Mexico. Her finner du alle de ikoniske strendene du har sett for deg i Tulum, Isla Mujeres & Holbox, Playa del Carmen, samt en rekke andre mindre steder. Mektige templer fra Maya tiden ligger spredt utover hele denne halvøya med imponerende byggverk og kulturarver. Vakre spanske kolonibyer som Merida inviterer til fest og feiringer gjennom hele året. Hva med å ta ferden inn i underjorden og en av de  mange grottene og underjordiske elvene som renner under hele Yucatan. Dykker du er et besøk til Cozumel alltid en sikker vinner sammen med dykking i de mange cenotene.

 • Dykking - Mexico er et av verdens mest unike dykkedestinasjoner og har en mengde av ulike spennende områder. I Mexico har du dekning for det meste og vi har beskrevet dykkingen og vår erfaring under vann her på våre egne dykkesider. Er du her for å dykke er kan du forvente deg noen utrolige opplevelser med alt fra Socorro øygruppen med sine gigantiske havgående djevelrokker og stimer av hai, delfiner og den dype blå, Guadalupe med sin nærkontakt med hvithai. Men Baja California har mer å by på i form av flyvende möbula, hvalhai, hammerhai med mere med base i Loreto og La Paz. På Riviera Maya kan du velge mellom fantastiske korallrev på Cozumel eller fantastiske grottedykking i den mange cenotene og undervannselvene som finnes på Yucatán. Skulle vi være veldig negative og klage er det vel kun hvis du liker vrakdykking at du ikke ville bli imponert over hva Mexico kan tilby – for mer informasjon, klikk her (dykkesidene til DB)

  Strender
  Hvor skal du begynne? Dette blir informasjon basert på hva vi selv synes og er kanskje ikke representativt for alle som leter etter den perfekte stranden. I tillegg med en 9330km lag kyststripe (den 13. lengste i verden) er det klart at det vil være mange steder som burde vært med på listen her, men som vi garantert en gang vil inkludere.
  1. Tulum – dette er vel Mexicos signaturstrand og i den ene enden finner du Tulum arkeologiske sone med sitt ikoniske tempel fra det 13. århundre og forsetter for nærmere 10km med hvis sand, palmer ispedd et og annet hotell, et perfekt sted med kombinasjonen bohem liv og litt luksus.
  2. Playa Xpu Ha - er en del av Riviera Maya og ligger sør for Puerto Aventuras og har fortsatt ikke blitt oppdaget av så mange turister og selv i høysesongen er det vanligvis ikke overbefolket. 
  3. Playa Zipolite – ligger på Mexicos Stillehavskyst, i delstaten Oaxaca og er litt utenfor den vanlige turistløypa. Playa Zipolite var en ganske stor destinasjon for hippie generasjonen fra 60-taller og helt gjennom til slutten av 80-tallet og regnet som et «free love center» for en hel generasjon fra hele verden. I dag tiltrekker nok Zipolite seg en god del mindre hippier (det var faktisk Mexicos første nudiststrand) men dess flere mennesker som er interessert i surfing, en laidback atmosfære og meditasjon.
  4. Playa Balandra, Baja California – ligger rett utenfor La Paz er en fantastisk strand og med et utrolig utkikkspunkt. Det er ingen fasiliteter på denne stranden men det finnes en del parasoller men med denne beliggenheten var det liten tvil at denne stranden skulle inn på vår topp 5 liste.
  5. Playa La Boquilla, Puerto Angèl (Oaxaca) – ligger en hesteskoformet bukt omkranset av store klipper og med en bakgrunn dekket av skog. Stranden er forholdsvis liten og er også et bra snorkelsted.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Mexico City (Mexico)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (29ºC) / Kaldeste måned: oktober (27ºC) / Våteste måned: oktober (137.1mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Mexico City, Mexico
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Playa del Carmen (Mexico)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (28ºC) / Kaldeste måned: januar (23ºC) / Våteste måned: oktober (177.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Playa del Carmen, Mexico
For en full oversikt over Mexicos sammensatte klimatiske forhold - klikk her
Hvordan er været? 
I Mexico er det stort sett solfylt og varmt året rundt bortsett fra når det er regnsesong. Regnsesongen varer generelt mellom juni og oktober, men hvor mye regn du burde forberede deg på om du drar i løpet av denne tiden av året er veldig avhengig av hvor i landet du drar. I hjertet av Mexico kan du forvente mye men kortvarige perioder med nedbør så å si hver eneste ettermiddag. Nord i lander regner det nesten aldri og Chiapas er den våteste staten hvor veier blir til gjørme i løpet av høsten. I sør og de lavt liggende kystområdene er sommeren også ganske fuktig. Ved strendene er det orkansesong mellom september og midten av oktober, som betyr at det er rikelig med regn, farlige farvann, mye mygg og fare for at det blåser opp til en alvorlig tropisk storm. I Sonoran-ørkenen kan du til og med oppleve en liten monsun mellom juli og oktober. Alt i alt stiger temperaturene gradvis fra nord til sør, så de sørlige områdene har et helt tropisk klima. Høyden til de forskjellige områdene i landet spiller også en viktig rolle og byene som befinner seg i høylandsområder har et kaldere klima enn byene i lavlandet.
Beste tid å besøke Mexico
Sent på vinteren har tradisjonelt sett vært den mest populære turistsesongen og de store folkemengdene samles som regel i Acapulco og Cancún mellom desember og april. Du burde derimot ikke dra til fjellene i løpet av vinteren fordi nettene kan være ganske kalde på denne tiden av året. Det er stort sett alltid et område av Mexico du kan dra til året rundt. Vi anbefaler at du reiser til høylandsområder om sommeren og til kysten om vinteren. Alt i alt er november kanskje den beste måneden å dra fordi da er regnsesongen over og klimaet behagelig men landet er ikke helt overfylt med turister. 
Myntenhet: I Mexico brukes det meksikanske pesos (MXN) og 1 pesos = 100 centavos.
Du kan også bruke Amerikanske dollar (USD) mange steder i landet, men utenfor turistområdene må du ofte betale 1 dollar per 10 pesos, noe som er en svært ugunstig valutakurs for deg om du vil få mest ut av pengene dine.
FreeCurrencyRates.com
Tips: Lurer du på hva du skal gi i tips i Mexico? med USA og Canada som nærmeste naboer ligger det i kortene at lokalbefolkningen har forstått dette med tips! Mexico følger i prinsippet da også etter USA med standard 15-20% de flestes steder, men det er noen forskjeller og her er noen retningslinjer:
 • Taxi: Det er ikke nødvendig å gi tips for kjøreturer med taxi så sant ikke du får hjelp til bagasje og lignende.
 • Hoteller: "Bellboys" forventer rundt 10-20 pesos per koffert (og noe mer om de er tunge). Hushjelp er vanlig å tips 20-50 pesos per natt avhengig av hvor mange som bor på rommet (gi tips hver dag siden det kan være ulike ansatte fra dag til dag)
 • Restauranter & barer - det er standard å¨legge igjen 15% tips når du spiser ute (men det kan noen ganger være inkludert i regningen så sjekk denne først). På barer er det vanlig å gi 15-20 pesos per runde (eller 15-20% på totalregningen).
 • Guider etc - Retningslinjene er ganske heftige og det forventes faktisk 10-20% av turens kostnad som tips. For en reise som er over flere dager er det vanlig å gi USD3-5 per dag eller USD10 hvis det er en privat arrangert utflukt (for sjåfører er det vanlig å gi USD2 per dag i tips)
Interessante fakta: 
 1. Det at meksikanere er ansett som late er komplett feil og det er faktisk det folkeferdet som har de lengste dagene i verden og jobber normalt 43 timer per uke, noe som tilsier 2 255 timer i året.
 2. Mexico City ble bygd over ruinene til aztekernes gamle hovedstad, Tenochtitlán og er i dag Nord-Amerikas eldste by.
 3. Etterkommerne av Aztekerne snakker i dag en form for aztekisk som heter Nahuatl. Mange ord som brukes internasjonalt i forskjellige variasjoner, som avokado (ahuacatl) og tomat (tomatl), har røtter til dette språket, det finnes i dag 68 offisielle språk i Mexico.
 4. Mexico introduserte sjokolade, mais og chili til verdens kjøkken.
 5. Naturen i Mexico er fantastisk og har faktisk hele 10% av verdens artsmangfold finnes i Mexico
 6. Mexico har verdens minste vulkan! Utenfor Puebla finner du Cuexcomate vulkanen som måler hele 13 moh til kraterkanten

Festivaler:
Mexico er kjent for sin rike kultur og levende musikkscene, og festivaler er en viktig del av denne kulturen. Fra religiøse feiringer til musikkfestivaler, er det alltid noe å feire i Mexico. Her er noen av de mest populære festivalene i landet:

 • Feria de San Marcos - Denne festivalen holdes hvert år i Aguascalientes i april-mai og er en av de største festivalene i Mexico. Det er en blanding av religiøse feiringer, karneval og landbruksutstillinger.
 • Carnaval de Veracruz - Carnaval er en av de mest populære festivalene i Mexico, og Veracruz er kjent for å ha en av de største og mest livlige. Feiringen foregår i februar eller mars og inkluderer parader, musikk og dans, kostymer og masker. Det er en tid for å la løs og feire livet.
 • De dødes dag – denne festivalen er kanskje den mest fargerike og lystige hyllesten til menneskelig dødelighet som finnes. Deltagerne minnes de døde, særlig nære familiemedlemmer, og besøker graver. Denne festivalen er dypt rotfestet i urfolkskultur og landsbyen Pátzcuaro er så å si festivalens hovedstad. Det er utrolig spennende å være med på denne festivalen, og det syns tusenvis av andre mennesker også, så vær forberedt på å møte store folkemengder.
 • Festival de México (mars) – Akkurat som alt annet i Mexico by kan denne festivalen lett beskrives med et ord: enorm. Rundt 50 lokaler blir satt opp rundt om i hele byen og du kan få med deg førsteklasses opptredener, som danserfremstillinger, konserter, skuespill og til og med opera. Siden festivalen er så stor er det vanskelig å vite hvor man skal starte, men mesteparten av denne 2-ukers lange begivenheten finner sted i byens historiske sentrum, den eldste delen av Mexico by.
 • Guelaguetza festivalen (juli) – ordet Guelaguetza betyr offergave på zapotekisk og denne festivalen blir holdt i byen Oaxaca for å vise frem lokale, folkloristiske danser og musikk. Dette har vært en tradisjon som har blitt videreført i århundrer og de fleste begivenhetene skjer i et stort amfiteater som befinner seg på toppen av en ås. Hvis du har lyst til å oppleve festivalen på en litt mer intim måte kan du dra til noen av landsbyene i nærheten, som arrangerer mindre versjoner av festivalen.

Dette landet byr på en forførende blend av Mesoamerikansk kultur, Spanske tradisjoner og kontemporær kunst I Mexico finner du utsmykkede kirker i kolonialstil, gigantiske pyramider, en skimrende blå kystlinje, i ørkener fylt med kaktuser og en utsøkt matkultur

Se våre reiser til dette reisemålet