Oversikt

El Salvador kan virke begrenset og fremmed på grunn av sin lille størrelse og mye dårlige omtale i media. Det de fleste derimot ikke vet er at Mellom-Amerikas minste land har en utrolig gjestfri befolkning og kan by på surfing i verdensklasse, spennende kaffeplantasjer som klamrer seg til fjellsider av vulkaner, fargerik arkitektur i kolonialstil og herlige nasjonalparker. 
Du kan finne både eventyrlige og varierende landskaper i El Salvador og fra den avslappende kystlinjen ved Stillehavet til åssidene fylt med plantasjer lenger inn i landet mangler det ikke på spennende natur å utforske. I El Salvador kan du finne noen av de mest billedskjønne områdene i hele Mellom-Amerika og du burde absolutt ikke gå glipp av de naturlig slående skogene, strendene og arkeologiske stedene som finnes her. Det beste er at alle disse forskjellige aktivitetene er såpass nærme hverandre – landet har ikke blitt kalt ’45-minutters landet’ for ingenting. El Salvador er virkelig en enestående smak av Mellom-Amerika, helt uten store folkemengder.
Høydepunkter
 • Suchitoto – den tidligere kolonialbyen er bare 50 kilometer fra hovedstaden San Salvador og er landets kulturelle knutepunkt. Her kan du nyte en nydelig gåtur langs byens brosteinsbelagte gater, se standhaftige gamle bygninger eller ta en dagstur rundt området og utforske fossefall, huler og den sceniske innsjøen Lago Suchitlán. Er du interessert i fugler, er det bare å blåse støv av kikkerten og forberede deg på å observere noen av de mer enn 200 artene som flyr over byen. 
 • La Ruta de las Flores – å reise langs La Ruta de las Flores er som å følge en sti fylt med El Salvadors historie. Her finner du tallrike sjarmerende landsbyer som alle bærer preg av kolonialtiden men også urbefolkningenes kultur. Er du kulinarisk interessert kan du glede deg til den lokale maten (spesielt den som blir solgt på helgemarkedene), de lokale håndverks-butikkene (kalt tiendas) og muligheten til å smake deg frem til hvorfor El Salvador er verdenskjent for kaffen sin. Hvis du ønsker litt mer fart og spenning kan du ta turen innom Cordillera Apaneca, en vulkansk fjellkjede som bugner av fossefall, stier perfekte for mountain biking og furuskoger som, om du drar til El Salvador i mai, florerer med nydelige hvite blomster.
 • Puerta del Diablo – steinformasjonen har en mørk historie men om du bestemmer deg får å se den vil du ikke angre. Puerta del Diablo, også kjent som ‘djevelens dør’, består av to store steinblokker og former et slags naturlig vindu med utsikt over El Salvadors frodige skoger. En svingete vei fører opp til et utsiktspunkt hvor du kan se den urbane byen Panchimalco ovenfra og innsjøen Lago de Ilopango til venstre for deg. Snur du deg rundt vil du se San Vicente vulkanen med sine to topper og Stillehavet i horisonten. Det er også mer enn 60 etablerte stier i og rundt denne steinformasjonen i tillegg til at du kan bli med på eventyrlige turer som inkluderer taubaner, grotter og rappellering.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for El Salvador (San Salvador)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (29ºC) / Kaldeste måned: desember (27ºC) / Våteste måned: august (159,5 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015
Hvordan er været? 
Som mange andre land i Mellom-Amerika har El Salvador et tropisk klima, og ved kysten er det varmt året rundt. I høylandsområdene helt nord i landet er det konsekvent kaldt. I lavere områder (rundt 1000 moh.), kalt ‘tierras calientes’, er det varmere og lite variasjon i temperaturene (bare noen få grader) mellom årstidene. I noen områder av landet kan du oppleve polarluft som av og til gjør nettene kalde og til og med fører til nattefrost. Tørkesesongen varer mellom desember og april og i løpet av disse månedene vil du oppleve lite nedbør. De varmeste månedene i året er vanligvis mars og april. Regnsesongen varer fra mai til november, og om morgenene er det stort sett oppholdsvær mens om kveldene og om nettene må du forvente store mengder regn. Tordenvær og sterk vind er heller ikke uvanlig i løpet av denne sesongen.
Beste tid å besøke El Salvador
Den beste tiden å besøke landet på, uansett om du har tenkt å besøke byer, dra på utflukter eller ligge på stranden, er mellom desember og midten av april. Vi syns dette er den mest behagelige tiden på året temperaturmessig og det er veldig liten sannsynlighet for at du blir overrasket av regn. Det er best å besøke områdene med sletteland mellom desember og januar, for da er det mindre varmt. 
Myntenhet:I El Salvador brukes det amerikanske dollar (USD) og 1 USD = 100 cents. Før den amerikanske dollaren ble introdusert som den offisielle myntenheten i 2001, ble det brukt El Salvador Colon (SVC). Denne myntenheten eksisterer fortsatt men blir så å si aldri brukt lenger. 
Tips: Vi anbefaler at du tipser på følgende måte:
 • Kelnere på restaurant: Hvis det ikke allerede har blitt lagt på en serviceavgift på 10% kan du tipse mellom 10 og 15% prosent. 
 • Ansatte på hoteller: Her kan du tipse rengjøringspersonalet 1 USD. 
 • Guide: er du fornøyd med turen din burde du tipse mellom 10 og 20%. Det er også vanlig å gi noen få USD til sjåføren. 
 • Ansatte på bensinstasjon: Hvis du får ekstra hjelp på bensinstasjonen kan du gi noen mynter eller 1 USD i tips.
Interessante fakta
Selv om El Salvador er omtrent på samme størrelsen som Wales, utelukker dette ikke at landet har et UNESCO verdensarvsted, flere innbyggere enn Norge og et stort antall vulkaner:
 1. Landets eneste UNESCO verdensarvsted er Joya de Ceren, som ofte blir kalt for Amerikas Pompeii. Dette er fordi stedet består av restene av en Maya-by som ble fullstendig begravd av aske når vulkanen Loma Caldera hadde utbrudd i år 590.
 2. El Salvador er ett av de tettest befolkede landene i hele det Amerikanske kontinentet. Det lille landet har rundt 7 millioner innbyggere fordelt på kun 21,041 kvadratkilometer.
 3. Du kan finne over 20 vulkaner i El Salvador, og 2 er fortsatt aktive.
Festivaler
Akkurat som sine naboland kan El Salvador by på mange spennende festivaler, hver og en av feiringene her har en helt unik og uventet vri.
 • Festival del Invierno (august) denne festivalen blir holdt hvert år i kommunen Perquin, som pleide å være hovedkvarteret til det som i dag er det politiske partiet Farabundo Martí National Liberation Front (FMLN) under borgerkrigen. I hovedsak feirer festivalen fredsavtalen som ble signert i 1992 og som satte en ende på den 10 år lange borgerkrigen som herjet i landet sent på 80-tallet. Dette er en god anledning til å lære mer om historien til El Salvador og du vil også oppleve en stor fest med mye musikk, kunst og liv.
 • Blomster –og palmefestivalen i Panchimalco (mai)  her får du anledningen til å beundre nydelige paradevogner dandert med tusenvis av blomster i alle regnbuen farger. Du vil rett og slett få se lange tog med mennesker som bærer på skjønne blomster så langt øyet kan se. Det blir dekorert med palmeblader og blomster overalt i landet og lokalbefolkningen kler seg i fargeglade drakter. Du kan også få med deg en av de tallrike musikalske opptredene som blir arrangert i løpet av festivalen.
 • Ildkulefestivalen (august) dette er kanskje en av de mest oppsiktsvekkende festivalene i landet. Den blir arrangert i kommunen Nejapa og begivenheten går ut på at lokalbefolkningen, som er iført tradisjonell ansiktsmaling, deles inn i lag og kaster påtente stoffbiter på hverandre. Bakgrunnen for festivalen er at en vulkan i nærheten hadde utbrudd i 1921 og hele landsbyen måtte evakueres. Visstnok regnet det nærmest brennende steiner under vulkan utbruddet (derfor etterlignes dette med hjemmelagde ildkuler) og selv om dette høres noe skremmende ut er arrangeres det selvfølgelig med ambulanse og brannbiler til stede. Bestemmer du deg for å få med deg denne festivalen er du heller ikke alene –hvert år kommer publikum fra nært og fjernt for å få den med seg.
Se vår destinasjons video fra El Salvador:

Se våre reiser til dette reisemålet