Oversikt

Bolivias naturskjønne mangfold er vanskelig å undervurdere og umulig å glemme. Røff i kantene, vakker i sin naturlige skjønnhet, robust, nervepirrende, kompleks og nesten enerverende, Bolivia er en av Sør Amerikas mest varierte og forvirrende nasjoner.  REISEbazaar tilbyr en lang rekke spennende tema og fotturer til Bolivia. Landet Bolivia ble dannet politisk kun 150 år siden og faktisk to ganger større enn Frankrike men har kun rundt 7,5 millioner innbyggere !

Av disse er ca 70% etniske indianere, hvorav de fleste bor mellom 3 000 - 4 000 moh i Andes regionen. Den såkalte "eliten" av Europeisk avstamming og utdannelse har liten innflytelse og tankegang på den indianske delen av befolkningen og kan være vanskelig å se for en besøkende til Bolivia.

Høydepunkter:

 • Atacama ørkenen, Salar de Uyuni  - Verdens største saltslette på nærmere 12.106 km² gir frysninger for mange. Salar de Uyuni ligger høyt, mer enn 3600 moh og omkranset av fjelltopper, de fleste over 5 000 moh. Dette er et goldt og ugjestmildt område. I den tørre årstiden (OPPGI DEN) er sletten utrolig hvit og du ser ut over det største "ingenting" til det utenkelige., bare blå himmel, hvit bakke og deg! Hvis det er litt vann på slettene reflekterer overflaten perfekt skyene og den blå altiplanohimmelen og horisonten forsvinner. Hvis du besøker området i denne perioden (NÅR???) er effekten surrealistisk, og det er vanskelig å tro at du egentlig flyr gjennom skyene.

 • Cordillera Real  - har mer enn 600 fjelltopper over 5 000 moh, de fleste av de er relativt lette å bestige og ganske nære La Paz. I motsetning til fjelltopper i Himalaya er det forsatt lite eller intet byråkrati knyttet til å klatre eller gå i denne fjellheimen. Beste tiden for å klatre eller gå i dette området er mai - september. NB! Mange av turene er teknisk klatring og krever nødvendig erfaring, en godkjent guide og utstyr. Men vi har en rekke kortere og lengre fotturer tilgjengelig i Bolivia.

 • Altiplano - som strekker seg fra det sørlige Peru og inn i Bolivia, er et tøft og ugjestmildt område, men vakkert. Regionen var tilholdsstedet for en gammel inka sivilisasjon og du kan idag se ruinene etter deres kultur en rekke steder. Det mangler ikke akkurat på aktive vulkaner i dette området, og sprudlende geysir og endeløse laguner og innsjøer. Dette enorme landskapet kan tilsynelatende se forlatt ut, men ser du nærmere etter dukker det alltid opp dyr i horisonten. Her kan du se chinchilla, alpakka, lama og merkelig nok store flokker av rosa flamingoer.

 • Amazonas regionen & Madidi nasjonalpark - og lavlandet er faktisk den største delen av Bolivias areal og dekker 3/5 av landet. Landets mest spennende nasjonalpark. Parken ble grunnlagt i 1995 og er et jungelparadis, av mange forskere regnet som den mest artsrike territoriet på land og er et av største beskyttede landområdene i Bolivia. Parken dekker hele 19 000 km² og er unik i det at den dekker en vid rekke av økosystemer (fra 200 - 6 000 moh).

 • La Paz - opplevelser i motbakke! La Paz er IKKE hovedstaden som mange tror (det er faktisk Sucre) og er et kaos du ikke ser utenfor kanskje India. Her er det trange gater og smug, fotgjengere i alle retninger, indianerdamer med bowler hatt, minibusser som spyr ut en sky av diesel, politiske demonstrasjoner, kavalkader og gateselgere på alle fortau! Velkommen til La Paz. Dette er galskap satt i system, og du vil elske det, eller hate byen. Få med deg "heksenes marked" og den historiske bydelen.

 • Titicacasjøen - er imponerende og er verdens høyest liggende navigable innsjø (3 812 moh). Selv om største delen av innsjøen ligger i Peru er det fortsatt en god del på den Bolivianske siden å utforske. Titicacasjøen er også fødestedt til inka sivilisasjonen, men andre kulturer hadde også sitt utspring fra denne innsjøens bredder. Sun & Moon Islands er et populært valfartssted på veien mellom Peru (Puno)  og Bolivia.


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bolivia (La Paz):
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: desember (10ºC) / Kaldeste måned: juli (5ºC) / Våteste måned: januar (81,9 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bolivia (Salar de Uyuni):
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: desember (12ºC) / Kaldeste måned: juli (7ºC) / Våteste måned: januar (42,7 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Hvordan er været i Bolivia? Klimaet i Bolivia er helt avhengig av hvilken region du planlegger å besøke og det er store forskjeller avhengig av høyde spesielt. Generelt på Altiplano preges dagene av høye temperaturer, mens nettene kan bli svært kalde (og gjerne godt under frysepunktet). En annen innflytelse er selvsagt regntiden som stort sett er på vår europeiske vinterstid. For mer informasjon om været i Bolivia - klikk her                                                                                                               

Beste tiden å besøke Bolivia: Siden landet har så store variasjoner vil det avhenge av hva du ønsker å gjøre under besøketNovember til april: sommer er regntid i Andesregionen og i Bolivia og i lavlandet kan det fort bli vel fuktig (jordras og flom er vanlig). Landeveis transport kan fort bli umulig og alle fotturer/klatring i fjellheiem er rett og slett for farlig!. August er derimot festival sesongen så vær obs på mange religiøse festivaler i denne perioden. Oktober til november: er den perfekte tiden å besøke Altiplano og spesielt Salar de Uyuni regionenMai til oktober: stort sett lite nedbør og store sjanser for blå himmel (men kalde netter i høyfjellet, ofte ned langt under frysepunktet - vi opplevde -22ºC på jernbanestasjonen i Uyuni ventende på et tog som var 18 timer forsinket!). Dette er også den beste tiden for fotturer/klatring, mountain biking i fjellene. Vær obs på at dette er da også høysesongen for besøkende til Bolivia.                                                                                                            

 

Myntenhet: Boliviansk boliviano (BOB) = 100 centavos

Interessante fakta:

 • Verdens største saltslette er i Bolivia
 • Simon Bolivar var Bolivias første president
 • I La Paz er det noen mennesker som kler seg ut i sebra kostymer og hjelper barn og krysseveien mens de lærer de om trafikksikkerhet

Festivaler: 
Som de fleste land i Latin Amerika har også Bolivia sin andel av festivaler og de mest populære og spektakulære er bl.a disse. Vær obs på at omtrent all offentlig transport stopper opp rundt disse datoene så er du ikke interessert i å få med deg dette, bør du styre klar av Bolivia på denne tiden. Mange av festivalene kan fort bli vel fuktige og det er dessverre en god del fiendtlighet mot "hvite" turister i denne perioden, alt etter inntaket av alkohol.

 • Oruro - er normalt sett en søvnig gruveby men århundres blanding av katolske og lokale oppfatninger kommer sammen og danner rammen rundt kanskje Bolivias største festlighet. Dette finner sted uken før askeonsdag og i løpet av et par dager fylles byen av opptil 400 000 besøkende. Her finner du marsjerende band, dansing i gatene og parader og en hel rekke fulle mennesker.
 • Semana Santa (påskefeiring) - skjer over hele Bolivia og alt offentlig stenger stort sett hele ulken fra onsdag-tirsdag påfølgende uke. Den største feiringen skjer i landsbyen Copacabana hvor tusenvis av pilegrimer ankommer til fots etter å ha gått fra La Paz. Andre byer verdt å besøke under denne tiden er Oruro, Tarija, Yotala, Potosi og Santa Cruz.
 • San Juan - er en feiring av San Juan Batista og skjer over hele Bolivia den 24. juni. Store bål blir tent og folk drikker og hopper gjennom flammene. I høylandet tenner de bål for å holde skumle ånder ute på den kaldeste dagen i året

Andre populære festivaler er f.eks Fiesta de la Cruz (3. mai over hele landet, men beste sted er ved Titicaca sjøen), Virgin del Rosario (første uken i oktober i La Paz, Tarata, Cochabamba, Tarija, Santa Cruz & Tarabuco)

 

Hva er landet kjent for? Fotturer, mountain biking, verdens farligste vei (La Paz til Coroico), regnskogsopplevelser, Titicaca innsjøen, vakre kolonibyer som Potosi & Sucre (hovedstaden), Sør-Amerikas vakreste kjøretur (Uyuni til San Pedro de Atacama i Chile), jesuitt byene utenfor Santa Cruz de la Sierra, folket og historiske minnesmerker som bl.a Tiwanaku, folkemusikk

Se våre reiser til dette reisemålet