Oversikt

For tre millioner år siden steg Panamaeidet opp fra sjøen og endret verden for alltid. Et helt hav ble delt mens to kontinenter ble slått sammen, noe som utløste en av de viktigste hendelsene innen verdens naturlige evolusjon. I dag er dette området blitt det lille landet Panama og huser flere tre – og fuglearter enn hele Nord-Amerika tilsammen. Gjennom handel og shipping har millioner av mennesker passert gjennom Panama, men få har våget seg bort fra den verdenskjente Panamakanalen. Dette har ført til at landets nydelige hav, skoger, fjell og jungel fortsatt er relativt uoppdaget og uberørt.

Panama er landet som har alt for enhver smak. Ønsker du å se eventyrlig natur, kan landet by på tropiske regnskoger, slående fjelltopper og 1500 øyer i både Stillehavet og det karibiske hav. Her er det altså nok kritthvite strender å boltre seg på. Du kan også oppleve et rikt utvalg av forskjellige kulturer og Panama har hele 7 innfødte folkeslag som alle har ivaretatt sine tradisjoner. Har du lyst til å erfare hvordan det er å være i en skikkelig storby à la Miami kan du dra til Panama City. Er du interessert i arkitektur har Panama flere historiske bygninger fra den spanske kolonialtiden du kan beundre og er du litt mer av en adrenalin junkie har landet et endeløst utvalg av aktiviteter som dykking, sportsfisking og surfing i verdensklasse. Det som er så unikt med landet er at du kan finne alt på ett sted: Til og med Panama City, en moderne storby, finner du et steinkast fra regnskogen. 
 
Høydepunkter i Panama
 • Panama City – Panama city blir ofte beskrevet som den kosmopolitiske hovedstaden i Sentral-Amerika. Byen har både et spennende nattliv og en tropiske atmosfære – mange verdener kommer sammen her. Kulturelt sett er byen veldig mangfoldig og internasjonal handel har ført til at Panama City har blitt påvirket av gjennomreisende mennesker fra hele verden. På en annen side kan du også oppleve ett rikt dyreliv og Pipeline Road, som er rett utenfor Panama City, holder for eksempel verdensrekorden over antall sette fuglearter på en dag (350 forskjellige arter).
 • Panamakanalen – kanalen har blitt kalt en av verdens mest grandiose menneskeskapte underverk med god grunn. Bestemmer du deg for å se Panamakanalen vil du kunne se hvordan den strekker seg 80 kilometer i retning Panama City på stillehavskysten til Colón på Atlanterhavskysten. Du kan selv observere hvordan skip kjører gjennom den kunstige innsjøen Lago Gatún, og hver gang du ser et skip passere blir hele 197 millioner vann skylt i havet.
 • Coiba nasjonalpark, Santa Catalina – drar du hit vil du oppdage et sted som er ganske avsidesliggende og underutviklet. Nasjonalparken blir ofte kalt for Panamas Galapagos og bestemmer du deg for å snorkle eller dykke her får du muligheten til å bevitne dette ekstraordinære økosystemet under vann – en opplevelse det definitivt er verdt å få med seg. Siden Coiba er ved Stillehavet kan du forvente et mindre tropisk og mer mangfoldig sjøliv enn i det karibiske hav. Enhver undervannsekspedisjon som blir gjort i nasjonalparken i Coiba blir til et lite eventyr og du kan for eksempel svømme med en hvittippet revhai eller mengder av tunfisk, skilpadder og barrakudaer.
 • Bocas del Torro – øyene i denne nordlige provinsen i Panama og deres utstrakte, fargerike korallrev byr på noen av de beste dykke – og snorkling forutsetningene man kan finne i det karibiske hav. I Bocas del Torro kan du finne uberørt jungel og skog i tillegg til sjarmerende og sceniske landsbyer. Regionen har alt du drømmer om når du tenker på Karibien: magiske strender, stråhytter, turkis hav, tett regnskog og en mild havbris. Legg til en funky, bekymringsløs atmosfære og en veldig gjestfri befolkning så vil du raskt skjønne hvorfor Bocas del Toro er i ferd med å bli en av de heteste stedene for økoturisme i Panama.
 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Panama (Panama City)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (29ºC), Kaldeste måned: oktober (27ºC) / Våteste måned: oktober (137.1mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været?
Panama har et tropisk klima og det er varmt året rundt. Reiser du til landet mellom januar og april vil du oppleve tørkesesong og reiser du mellom mai og desember vil du oppleve regnsesongen. Nedbør vil du som oftest føle gjennom mye regn og tordenvær på ettermiddagen og kvelden, men uvær kan også fortsette iløpet av natten. Temperaturene varierer veldig lite i løpet av året, men de kaldeste månedene er vanligvis mellom oktober og november. Dette er i slutten av regnsesongen men du kan fortsatt forvente veldig høy luftfuktighet. De varmeste månedene er vanligvis mellom mars og april, før regnsesongen.
Beste tiden å besøke Panama
Ønsker du å oppleve strender, byer eller naturreservater burde du dra til Panama mellom januar og midten av april. Vi anbefaler deg spesielt å reise i februar og mars. I denne tidsperioden er det varm over alt, solen skinner og det er lite regn. De eneste unntakene finner du nordvest i landet (Bocas del Toro provinsen) og sørøst i landet (Darién provinsen), fordi disse områdene har et ekvatorialt klima med mye nedbør gjennom hele året.
Mynteenhet: I Panama vil du treffe på to myntenheter: Panamanske Balboa (PAB) og Amerikanske dollar (USD).  1 PAB = 100 cents og det finnes ingen PAB sedler, bare mynter. Panama har sin egen dollarseddel og denne blir brukt i stedet.
Interessante fakta
Panama er nok mest synonymt med sin verdenskjente kanal og eventyrlige natur, men imponerer også på andre måter. Drar du hit vil du mest sannsynlig bli overrasket over alt du ikke visste om landet. 
 1. Panama er det eneste stedet i verden hvor du kan se soloppgangen over Stillehavet og solnedgangen over Atlanterhavet fra det samme stedet. 
 2. På landets smaleste punkt er det bare 80 kilometer mellom Atlanterhavet og Stillehavet. 
 3. Selv om landet er på samme størrelse som den Amerikanske delstaten South Carolina er Panama hjem til over 10,000 plantearter, inkludert 1400 typer orkideer, 678 forskjellige typer bregne og mer enn 1500 forskjellige typer trær. 
 4. Verdens eldste kontinuerlige jernbane er fortsatt i drift i Panama, og den går tur-retur mellom Panama City og  Colón. 
Festivaler
I Panama kan du finne et rikt utvalg av både kulturelle og spirituelle festivaler. Her er det bare å bestemme seg for hvilken av de mange spennende festivalene du ønsker å oppleve. Uansett om du blir med på karneval eller Feria del Mar blir du helt sikkert revet  med og kommer hjem med unike inntrykk i bagasjen. Vi har listet noen av være favoritter. 
 • Karneval (Askeonsdag hvert år) – er veldig populært i Panama og i motsetning til andre karnevaler kan du ha på deg hva du vil og de fleste arrangementene er gratis. Karnevalet arrangeres i løpet av fire dager før askeonsdag hvert år. Det som er unikt med karnevalet i Panama er at hver by har sin egen vri på feiringen og sine egne spesielle tradisjoner. For eksempel organiseres det en ‘pollera’ parade i Panama City,  og i Las Tablas konkurrerer to nabolag om å ha den peneste karneval-dronningen. Uansett hvilken by du bestemmer deg for å feire karneval i vil du helt sikkert ikke forbli tørr: Det vil nok hyppig se en culeco,  som er en lastebil med en svær vanntank og en vannslange, stå parkert i nærmeste gate. Denne brukes til å sprute vann på forbipasserende og smilende mennesker vil også sprute vann på deg med vannpistoler og til og med helle vannbøtter over hodet ditt.
 • Festival de Daiblos y Congos de Portobelo (mars, hvert 2. år) – I følge Afro-panamansk folklore representerer ‘il diabolo’ (djevelen) brutaliteten til slavehandlere. Paraden går gjennom den gamle kolonibyen Portobelo og befolkningen har på seg masker med forskjellige skumle motiv som dyr, djevler, demoner og hekser. Jo mørkere masken til personene du ser er, jo lengre har de deltatt i paraden. Folkemassene som kommer for å se heier og danser også ved sidene av de maskerte deltagerne – her er det bare å slenge seg med.
 • Feria del Mar (midten av september) – feiringen i Bocas Del Toro har utviklet seg til et fire-dagers arrangement og tiltrekker seg tusenvis av mennesker hvert år for å hedre fiskere og det karibiske hav. Festivalen er en perfekt sammenkomst av lokalt håndverk, vannsporter og sjømat. Det er også helt vanlig at man danser til forskjellige musikkformer og rytmer som Calypso, Roots, Reggae, Salsa eller Merengue til man ser solen titte opp igjen i horisonten. 
Se vår destinasjons video fra Panama

Se våre reiser til dette reisemålet