Oversikt

Venezuela er et land med store kontraster. Gran Sabanaregionen i sørøst er hjem til verdens høyeste foss, med en fallhøyde på 979 meter, kalt "den tapte verden" av forfatteren Arthur Conan Doyle fra 1800-tallet. Venezuela har også den lengste karibiske kystlinjen, med mange idylliske sandstrender og muligheter for dykking og snorkling i de strålende korallrevene. Vest-Venezuela er starten på de store Andesfjellene, med fjelltopper som når kolossale 5029 meter.

Angelfallene har lenge vært en populær attraksjon i Venezuela, som ligger i den avsidesliggende Canaima nasjonalparken i den sørvestlige regionen. På grunn av isolasjonen er den vanligste måten å nå fossen på med kort flytur fra den nærliggende byen Ciudad Bolivar. Vel fremme velger mange en helikoptertur for å se storheten av verdens høyeste foss. Å vandre opp Roraima, et av fjellplatåene kjent som tepuis som snor seg gjennom skogen er givende i den omkringliggende parken, som er den sjette største på jorden.

Venezuela er et stort land, og dyreliv og fuglekikking er tilgjengelig i Gran Sabanaregionen (rundt Angelfossene), de store slettene i Los Llanos, Orinocoelvens delta, regnskogen i Amazonas og fjellsiden til Andesfjellene. Landet er også tropisk, ligger nord for ekvator, og er hjemsted for en rekke vakre øyer. Mange besøkende kommer for vindsurfing og annen vannsport.

Fordi det ligger like over ekvator har Venezuela et tropisk klima som er konsekvent varmt hele året. Det er imidlertid våte og tørre årstider, og de er diktert av miljøets høyde og landskap. Rundt Caracas varer den tørketiden omtrent fra desember til april, og den er kjøligst og våtest fra januar til februar. I den sørvestlige regionen varer den tørketiden litt lenger, fra november til mai. Andesfjellets tørketid er fra oktober til mai - men den karibiske kysten og øyene er ganske tørre hele året. Den beste tiden å besøke Venezuela er september, når regnet begynner å avta, da også turismen starter å ta seg opp raskt og varer til april.

Venezuela byr på flotte overnattingsmuligheter og gjestfrihet, alt fra hoteller i vestlig stil i de større byene til de rolige strandvillaene på kysten og avsidesliggende jungelhytter bygget for økoturisme. Selv om landet aldri har opplevd stort volum av utenlandske besøkende som mange andre Latin-Amerika-land har, så setter de pris på alle utenlandsreisende og tar dem imot med åpne armer. Benytt anledningen til å besøke Venezuela nå, før dets skjulte perler blir oppdaget av massene.

Høydepunkter
Venezuela er et land fullt av storslått natur. En av de mest kjente attraksjonene er Angelfossen, den høyeste fossen i verden. En del av opplevelsen av disse fossefallene er den avsidesliggende naturen rundt, som ligger i en fantastisk nasjonalpark som er den sjette største i verden. For ikke å glemme at Venezuela har den lengste kystlinjen på det karibiske hav av noe land, en tur til de idylliske sandstrendene på de avsidesliggende øyene gir en avslappende opplevelse. Venezuela er også hjem til den unike bioregionen Los Llanos, rik på dyreliv og natur, eller besøkende så kan oppleve en smak av Andeslivet i den historiske byen Merida.

 

 • Angelfossen - er offisielt den høyeste uavbrutt fossen i verden på 979 meter. Også kalt "Salto Angel". Vannet som renner ned over kanten av Auyantepuifjellet i Canaima nasjonalpark er litt av et skue. En populær måte å komme seg til fossen på er med helikopter eller en elvetur i juni til desember, når det er nok regn til å fylle vannveiene. Å se fossen anses også som bedre på dette tidspunktet, ettersom vannvolumet er høyere. Den omkringliggende parken er hjemsted for steinplatåer kalt tepuis, som skaper en fantastisk natur og mye biologisk mangfold. Parken ble erklært som et UNESCOs verdensarvsted i 1994, og er den sjette største parken i verden.
 • Los Roques - Den største marineparken i Det karibiske hav ble opprettet i 1972 for å beskytte de endemiske korallrevene, mangrovene og sjøgressengene. Beliggende 109 kilometer nord for Caracas Hit kan du komme deg via en 40-minutters flytur fra havnebyen La Guaira eller chartre en yacht for å utforske de 350 øyene og holmene i skjærgården. Øyene er kjent for hvite strender og klart blått hav, og har opptil 70 000 besøkende i året for sitt undervannsliv og sjøfugler. Dykking, vindsurfing, fiske og seiling er også populært.
 • Isla Margarita - er den største av tre karibiske øyer som ligger utenfor kysten nordøst i Venezuela. Det er et veldig populært reisemål på grunn av det flotte været og de plettfrie sandstrendene og sies å ha over 330 soldager i året. De mest populære strendene er Playa el Agua og Playa Parguito, med favorittaktiviteter som dykking og soling. Det er også bra natteliv her, noe som gjør det til et flott sted å slappe av på. Det er mulig å fly til øyene fra fastlandet, eller ta den ni timer lange fergenturen over.
 • Meridaregionen - er starten på den store Andesfjellkjeden, den lengste kontinentale fjellkjeden på planeten. Toppene strekker seg kontinuerlig nedover den vestlige ryggraden i Sør-Amerika, og har vært bebodd i årtusener. Man kan besøke landsbygda Santiago de los Caballeros de Mérida vbed Chamaelvens dal på 1600 meter over havet med Pico Bolivar, Venezuelas høyeste topp når 4979 meter, som bakteppe. Klatreturer er populære, eller ta en tur på byens taubane, den lengste og høyeste i verden.
 • Los Llanos - er det store sletteområdet, rikt på dyreliv og et unikt økosystem. Orinoco, den lengste elven i Venezuela, deler nesten landet i to. Elven og dens sideelver brukes av lokalbefolkningen til transport med båt, og dette kan være en fin måte å få et innblikk i slettene på. I regntiden blir mange områder oversvømt, men an kan kanskje se noen vadefugler og ender. Den tørre årstiden er best for å se flodsvin, jaguarer, hjort og rever. I vannet kan man oppleve krokodiller som spiser og en type nise som vasser.
 • Maracaibosjøen er den største innsjøen i Sør-Amerika og den nest eldste vannmassen på planeten. Geologer har anslått at denne eldgamle innsjøen er nesten 35 millioner år gammel. Den er koblet til Det karibiske hav via Venezuelabukten på en 54 kilometers kanal i nord kalt Tablazo Stredet. Dens ferskvann kommer fra er Catumboelven i sørvest. I 1962 ble det bygget en bro på 12 kilometer over hele stredet som forbinder byene Maracaibo og Cabimas, noe som gjør den til en av de lengste broene i verden. Har kan man oppleve flamingoer. Man kan også være vitne til "Catumbolynet", et naturfenomen som oppstår der elven renner ut i innsjøen som produserer lynglimt opptil 160 dager i året.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Caracas
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (25ºC) / Kaldeste måned: januar (21ºC) / Våteste måned: oktober (110 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været? Venezuela er et tropisk land som ligger like over ekvator, og som sådan holder temperaturen seg ganske konstant gjennom hele året med årstider diktert av fuktighet. Landet kan deles inn i klimasoner etter høyde og landskap. Den tørre årstiden rundt Caracas varer mellom desember og april, med de aller kuleste månedene januar og februar. Den tørre sesongen i den sørøstlige regionen varer litt lenger, fra november til mai. Andesfjellene har sin tørketid fra oktober til mai. Været her er imidlertid notorisk uforutsigbart, og regn kan komme når som helst og variere drastisk gjennom en enkelt dag. Den karibiske kysten og øyene er generelt tørre hele året, selv om de også kan oppleve stormer når som helst.


Temperaturene i Venezuela er jevnt over varme. Rundt Caracas kan man forvente at daghøyder når 32°C, med de litt varmere månedene mars, april og mai når kvikksølvet opp til 34°F. Nedbøren er høyest i juli, med opptil fem centimeter nedbør. Når man kommer høyere i høyden, kan man forvente et temperaturfall på 15°C, og byen Merida kommer bare til rundt 25°C. Nattetemperaturer i Andesfjellene kan synke til så lavt som 10°C i løpet av de kaldeste månedene januar og februar; hvorpå andre steder i Venezuela kommer temperaturen ned på bare 20°C.

                                                                                                           

Beste tiden å besøke Venezuela: Generelt sett er den tørre årstiden den beste tiden å besøke Venezuela. Turismen tar seg opp rundt september, når regnet begynner å avta, og avtar deretter innen april. Desember, januar og februar kan bli spesielt travle ettersom det er da mange av lokalbefolkningen tar ferie og nyter det litt kjøligere været. Den karibiske kysten er like tørr hele året, så en ferie her kan være bra når som helst, men vær på utkikk etter uønskede stormvarsler. Hvis man planlegger å besøke Angelfossen, er den beste tiden å dra rett etter regntiden, når elvene er på sitt høyeste og det er full kraft i fossen. For den regionen er slutten av regntiden i oktober eller november.

 

Myntenhet:  Venezuelas offisielle valuta er bolívar (VES). Kreditkort blir akseptert i de større byene. Men Venuzuela er for det meste en kontantsamfunn, og det finnes minibanker i de største byene..

Tips:

 • Taxi – Prisen blir avtalt på forhånd og tips er ikke nødvendig.
 • Hoteller – 10% tips i form av service gebyr er som regel inkludert i regningen. Man kan gi pikkoloene 15 VES pr koffert og rengjøringspersonalet 15-45 VES pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Det forventes at man gir tips på camper og lodger. Enten direkte til betjeningen eller i betjeningens felleskasse.
 • Restauranter – 10% tips er som regel inkludert i prisen på bedre restauranter, men litt ekstra blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 175-250 VES til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 45-130 VES hver. Å gi 45-130 VES til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 • Det offisielle språket i Venezuela er spansk, selv om det er noen få urfolksdialekter som høres rundt Amazonas-regionen. Engelsk vil egentlig bare bli forstått i hovedstaden og de store turistområdene, så ta med i det minste en parlør.
 • Venezuela er et flott sted for kulinariske herligheter som rom og sjokolade. Landet er en stor kakaoprodusent og eksporterer sjokolade til hele verden.
 • Venezuelanere er stolte av klærne og utseendet. Det er viktig å være ryddig, ren og velstelt.

Festivaler                                                                                                                                         

Venezuela er for det meste et romersk-katolsk land, med omtrent 96 prosent av befolkningen som følger troen. Den mest bemerkelsesverdige venezuelanske høytiden er det årlige karnevalet, som byr på gatefester og holdes frem til fasten, og kulminerer med feiringen av begravelsen av Sardinen på fastelavn. For noe sekulært er den voksende populæriteten til El Hatillofestivalen en refleksjon av det moderne samfunnet.

Feria del Sol (2. februar) - Feires 2. februar hvert år kalles «Virgin de Candelaria». Arrangementene i byen Merida er de mest livlige, hvor lokalbefolkningen smykker seg med masker og fargerike kostymer, og det er nok av dans til langt ut på natten.

Karneval (februar) -  I likhet med Mardi Gras arrangeres karneval for å feire starten på faste, vanligvis i februar. Arrangemeter skjer over hele Venezuela og varer vanligvis i fire dager. De beste festene sies å være i byen El Callao, som drevet festivalen siden 1853.

Sardinens begravelse - Denne festivalen arrangeres ved den offisielle starten av fastetiden, på skjæretirsdag. Etter at de ville karnevalsfeiringer har lagt seg, kan man forvente en dyster affære når lokalbefolkningen samles for å begrave en dukke som er symbolsk for den kristne tro.

Velorio de la Cruz de Mayo (3. mai) - Denne dagen markeres årlig den 3. mai i Caracas, hvor lokalbefolkningen samles for å vise respekt for krusifiksene som har blitt utsmykket med kranser. Folk står rundt korsene og ber og synger, kledd i tradisjonelle venezuelanske drakter.

El Hatillo Musikkfestival (oktober) - Denne venezuelanske musikkfestivalen arrangeres årlig de to siste ukene av oktober, og har en blanding av jazz, folkemusikk og rock med voksende internasjonal berømmelse. El Hatillo er en by ti miles sør for Caracas, som gir en god atmosfære for fjorten dager med festligheter.

San Benito El Moro (desember) - Beliggende i området rundt Maracaibosjøen, er San Benito skytshelgen for innsjøen. Feiringen varer over en uke fra julaften til nyttårsdag, og det er konkurranser og parader over hele byen, hvor alle har på seg tradisjonelle drakter.

Se våre reiser til dette reisemålet