Oversikt

Costa Rica er Mellom-Amerikas sentrum for økoturisme og har en velfortjent plass i manges dagdrømmer. Denne grønne juvelen har et større biologisk mangfold enn USA og Europa til sammen og en fjerdedel av landets natur er fredet. Costa Rica er rett og slett et paradis for naturelskere. I tillegg er den fantastiske kulturen og de hyggelige menneskene en minst like god grunn til å besøke landet.
Lokalbefolkningen, som kaller seg selv Ticos, er veldig stolte av sitt lille naturlige eldorado og vil raskt få deg til å føle deg vel i den ubekymrede atmosfæren som karakteriserer Costa Rica. Med den høyeste livskvaliteten i Mellom-Amerika, de perfekt bølgene, maleriske solnedgangene og sceniske strendene er dette landet en ekte og fantastisk opplevelse.

Du kan best nyte den nydelige naturen ved å kjøre taubane over de tåkefulle skogtoppene, hvor du vil høre gjenklangen av brøleaper i det fjerne, eller seile gjennom de avslappende kanalene i Tortuguero National Park. Om sommeren kan du til og med bevitne hvordan nyklekte skilpaddebabyer langsomt og møysomt streber seg fra stranden til det Karibiske hav. Costa Rica lever virkelig i ånden av slagordet sitt, for her vil du ikke finne noen kunstige «tilsetningsstoffer» –kun et naturskjønnt og autentisk land.
Høydepunkter
 • Arenal: Denne mektige vulkanen er ikke aktiv lenger, men dette er fortsatt et syn som gir deg hakeslepp. Den er plassert mitt i skogen og hvis du er heldig kan du slappe av i noen av de varme kildene rundt den. Kildene er ganske varme, så vi anbefaler å gå inn idem langsomt, så du blir vant til temperaturen. Dette er nesten som et naturlig spa bare at det er midt i regnskogen og med utsikt til en storslått vulkan.
 • Monteverde: Skogene i Monteverde virker nesten som et tåkefullt paradis med sine tallrike plantearter og fantastiske utvalg av dyreliv, som inkluderer den skye praktketsalen. De lokale naturreservatene har milevis med stier du kan gå tur på og det finnes en utrolig spennende taubane over skogtoppene her som du absolutt burde ta for å oppleve den beste utsikten.
 • Tortuguero: Dette er en øde landsby på den karibiske kysten og et essensielt hekkeområde for landets skilpaddepopulasjon. Hvert år kommer det havlærskilpadder og suppeskilpadde hit for å grave reir, så reiser du mellom april og mai eller mellom juli og oktober har du muligheten til å se grupper av skilpadder legge egg på stranden.
 • Cahuita: Denne landsbyen er ved den karibiske kysten og drar du til den hvite sandstranden her vil du ha ryggen til jungelen og den lille nasjonalparken med samme navn. Her er det ikke uvanlig å se vaskebjørner på stranden eller dovendyr i trærne. Cahuita er så uberørt at du ikke vil finne noen storskala turistanlegg i området og hovedgaten er fylt med kule restauranter som kan tilby god mat og en utrolig laid-back atmosfære.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Costa Rica (San Josè)

Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (24ºC) / Kaldeste måned: januar (22ºC) / Våteste måned: september (165.6 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Costa Rica (Puerto Limon)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (24ºC) / Kaldeste måned: januar (22ºC) / Våteste måned: september (165.6 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Selv om Costa Rica ligger mellom åtte og elleve grader nord for ekvatoren, varierer temperaturene med de forskjellige høydene i landet. Man skulle kanskje tro at landet har varme temperaturer hele året, men været er ekstremt variert fra region til region, og oppe i de høyere områdene kan temperaturene falle under frysepunktet. Fordi klimaet er så forskjellig fra sted til sted er det vanskelig å oppsummere været i hele Costa Rica, men man kan omtrentlig dele det inn i to sesonger: tørkesesongen (fra november til april) og regnsesongen (mellom mai og november). I tørkesesongen opplever du gjerne lite regn, solskinn og varme. I januar og februar derimot kan du oppleve sporadiske, sterke vinder som får temperaturene til å synke. I regnsesongen er det ofte mye regn men solfylte morgener. Du kan forvente mye uvær mellom september og oktober. Selv om de kan bli ganske voldsomme, hindrer de deg egentlig bare fra å reise til de mer avsidesliggende områdene i landet som for eksempel Nicoya halvøya, hvor kjørbare asfalterte veier blir til gjørme.                                                                                                                                 
Beste tiden å besøke Costa Rica: Den beste tiden å besøke Costa Rica på er fra midten av desember til april (tørkesesongen). På denne tiden av året er det utrolig mye sol og perfekt vær for å utforske regnskogene og dra på stranden. På en annen side er tørkesesongen den mest populære og dermed også dyreste tiden for turister å dra til Costa Rica. Hvis du ikke plages av litt regn burde du besøke landet mellom mai og november, når prisene er på sitt laveste. Juni og juli er kanskje de aller beste månedene å besøke Costa Rica på, for da stopper regnet for en kort periode samtidig som skogene er frodige og grønne.                                                                                                           
Myntenhet: I Costa Rica brukes det colon (CRC) som også skrives med tegnet ₡. I tillegg kan du bruke Amerikanske dollar (USD), men større sedler enn $20 kan være litt vanskelig å veksle siden colon er verdt såpass lite.
Tips: 
På spansk betyr ordet propina tips, og konseptet er en viktig del av kulturen i Costa Rica. Her er en oversikt over hvem du burde gi tips og hvor mye.
 • Piccolo: 1 USD per bag
 • Rengjøringspersonell: 2 USD per dag
 • Kelnere/frisører: 10-15% 
 • Spaansatte: 15%
 • Guide: 3-10 USD per dag per person
 • Taxisjåfør: 1-5 USD
Interessante fakta
Costa Rica er et land fylt med overraskelser, og her er har vi listet tre morsomme og spennende fakta om landet.
 • Den herlige naturen i Costa Rica er hjem til rundt 5% av verdens dyre –og plantearter. I tillegg bor rundt 10% av verdens sommerfugler i Costa Rica.
 • Presis klokken 7 hver morgen spiller hver eneste radiostasjon i landet nasjonalsangen.
 • Mange steder i landet har ikke gatenavn eller adresser, og for å beskrive hvor et hus befinner seg for eksempel brukes det ofte landemerker. 
Festivaler
Selv om Costa Rica kanskje er mest kjent  for sin slående natur, kan landet også friste med flere spennende festivaler.
 • Fiestas de los Diablitos (desember og andre halvdel av februar) –  Navnet på denne festivalen betyr oversatt ‘de små djevlers festival’ og blir holdt i to urfolkssamfunn, Boruca og Rey Cuure. Deltagerne av denne festivalen har på seg masker og kostymer som representerer antikke ånder og det arrangeres også en dans som representerer en kamp mellom Boruca-indianerne (diabolitos) og de spanske troppene (toro). Du får også muligheten til å drikke chicha, en drikke laget av fermentert mais, ut av en kalebass. Det serveres strålende mat ved Rey Curre, sør for San Isidro de El General og på kvelden kan du bevitne et nydelig fyrverkeri.
 • Karnevalet i Límon (oktober) – Oktober er kanskje den mest fargerike og festlige måneden i Costa Rica, og det er også tiden på året når folk fra hele landet begynner å forberede seg til å dra til Puerto Límon for å feire denne festivalen. Det er mye å like ved karnevalet i Límon, hvor det kjøres fargerike paradevogner gjennom byen og deltagerne har på seg nydelige, fargerike kostymer: Det arrangeres for eksempel en konkurranse hvor det stemmes frem en karnivalsdronning, flere parader og dansebegivenheter. Du kan også slenge deg på en rekke andre aktiviteter og festivalen byr på unike muligheter for deg som ønsker å prøve litt forskjellige typer lokal mat.
 • Fiestas Palmares (januar) – dette er den desidert største cowboy-festen i landet. Drar du til denne festivalen er det bare å forberede seg på hesteparader, paradevogner, rodeoer, konserter og det som virker som uendelige mengder med øl. Fiestas Palmares kan virke litt overveldende – over en million mennesker deltar på festivalen hvert år – men den er absolutt verdt å få med seg, spesielt den fascinerende rideparaden. Du kan også bevitne en Toros a la Tica, som er en type costaricansk tyrefekting.
Se vår destinasjons video fra Costa Rica:

Se våre reiser til dette reisemålet