Oversikt

Mosambik lokker med vakker kystlinje og svaiende palmer, muligheter for eventyr, og en stemning som enda ikke er ødelagt av masseturisme. Det gåtefulle landet har mye å tilby de som tar turen, som lange strender, turkist vann som bugner av fargerike fisk, godt bevarte koraller, arkitektur i kolonistil, pulserende natteliv og en fascinerende kultur.

Aktiviteter her deles inn i to kategorier, strandliv inkludert vannsport og utforskning av de historiske byene, landemerkene og nasjonalparkene. Eksklusive hvite sandstrandferiesteder ligger rundt Det indiske hav, og tilbyr noen av verdens beste dykkesteder, marineparker og havfiskesteder. Nasjonalparkene er stedet for safari gjennom den frodige afrikanske bushen og turer til stammelandsbyer. Ilha de Mozambique, den tidligere hovedstaden i den portugisiske kolonitiden.

Høydepunkter
Historiske attraksjoner i Mosambik er sentrert rundt landets 400 pr med portugisisk okkupasjon og det finnes svært lite minnesmerker fra før denne tiden, mye grunnet at man tidligere benyttet leire som byggemateriale til bygging av tidligere bosetninger. Mange av attraksjonene er knyttet til de mange utenforliggende øygruppene i det Indiske Hav som danner en rev barriere med lave sandbanker og korall formasjoner lamges hele kysten av Mosambik.

 • Quirimbas arkipelet – som er skjult piratskatt utenfor Mosambiks nordkyst finner du øygruppen Quirimbas. Fra de fargerike korallrevene i Medjumbe til de gamle baobabtrærne i Quilaluia, dette er Mosambiks strandparadis og kulturelle hjerte. Av de til sammen 31 øyene som utgjør denne regionen er det få som kan måle seg med mysiske Ibo Island, øygruppens de-facto hovedstad og en blanding av spøkelsesby og en by som ser ut til å stå stille siden midten av 1800-tallet. Ibo, en øy hjemsøkt av en turbulent historie er en herlig blanding av portugisisk, swahili, indiske og afrikanske kulturer og er et av de mest unike stedene i Mosambik.
 • Inhambane – er kanskje en av Mosambiks mest sjarmerende byer med sine alléer, falmet arkitektur og en blanding av arabisk og afrikansk innflytelse. Inhambane har en lang historie og er faktisk en av de eldste bosetningene langs denne delen av Afrikas kyst. Inhambane er også innfallsporten til en rekke fantastiske strandsteder som f.eks. Tofo og Barra, begge også verdenskjente for sine gode dykkemuligheter.
 • Gorongosa Nasjonalpark – ble hardt berørt av den mangeårige borgerkrigen som herjet i Mosambik og infrastruktur blir sakte men sikkert bygd opp igjen. Dessverre kam ikke dyrebestanden sammenlignes med de andre landene i det sørlige Afrika, men et lite håp er det at dette skal endres over tid. Du vil mest sannsynlig i hvert fall observere impala, sabel antilope, ellipsevannbukk, krokodiller og hvis du er heldig til og med elefanter og løver. Parkens kanskje største attraksjon er fuglelivet, inkludert mange endemiske arter, spesielt rundt våtmarkene i øst rundt Urema elven.
 • Ponta d’Ouro & Ponta Malongane – disse 2 enklavene rett ved grensen mot Sør-Afrika har i mange år vært et meget populært feriested for spesielt «boere» fra den nordlige delen av Sør-Afrika for sine muligheter for dykking og ikke minst havfiske. Ponta d’Ouros største attraksjon er nok uten tvil stedets lange innbydende sandstrand. Ponta d’Ouro er også et meget populært dykkested og havet utenfor har rikelig med dyreliv inkludert delfiner, hvalhai og spermhval i perioden juli – oktober. Litt lengre nord for Ponta d’Ouro ligger Ponta Malongane, en litt merkelig landsby hvor det tilsynelatende kun fokuseres på salg av bensin og servering av alkohol!
 • Bazaruto arkipelet – er kjent for sitt klare turkise vann og bra dykkemuligheter, men øyene har kanskje noen av de mest populære strandstedene i Mosambik med mange luksuriøse hoteller. Øygruppen består av fem hovedøyer; Bazaruto, Benguera (også stavet Benguerra, og tidligere kjent som Santo António), Magaruque (Santa Isabel), Santa Carolina (Paradise Island eller Ilha do Paraíso) og lille Bangué.
  Det meste av området har siden 1971 vært beskyttet område under Bazaruto nasjonalpark og parken har i tillegg til et yrende dyreliv under vann med over 2000 arter fisk, skilpadder og den meget sjeldne dugong (sjøku) samt også en rekke fuglearter inkludert fiskeørn og flamingoer. Øygruppen nås vanligvis med fly ut fra hovedstaden Maputo.
 • Nossa Senhora de Baluarte kirken - ligger på historiske Ilha de Mozambique, og er den eldste europeiske religiøse bygningen på hele den sørlige halvkule. Bygget på midten av 1500-tallet, tiår etter at Vasco da Gama gjorde krav på Mosambik for Portugal, ligger like utenfor øyas Sao Sebastiaofortet i ensom prakt på en odde med utsikt over havet.
 • Fort Sao Sebastiao - på Isla de Mozambique ble bygget av tidlige portugisiske kolonister i 1588, selv om det ikke var ferdig på ytterligere 62 år på grunn av avbrudd forårsaket av nederlandske angrep på øya. I de neste 200 årene avviste den angrep fra araberne, britene og franskmennene med batterier av kanoner, hvorav mange fortsatt er på plass. Innenfor de massive murene finner du et kapell, et gammelt sykehus og en enorm sisterne bygget for å inneholde nok drikkevann til å tåle en beleiring. Selve fortet er fortsatt i god stand.
 • Misericordiakirken - ble bygget på 1500-tallet, og ligger nær det gamle sykehuset, nå hjemmet til Ilha de Mozambiques museum for hellig kunst. Både kirken i typisk middelalderportugisisk stil, og museet er tatt hånd om av House of Mercy-nonnene. Museet har utstillinger av religiøse utskjæringer, kunst og fresker, inkludert en utskjæring fra 1600-tallet av Saint Isabel, en tidligere portugisisk dronning.
 • Cathedral of Our Lady of Conception, Inhambane - Historiske, søvnige Inhambane er hjemsted for en rekke lavmælte arkitektoniske herligheter, inkludert Cathedral of Our Lady of the Immaculate Conception. Det religiøse bygget ble bygget av portugiserne på 1700-tallet, og ligger i Inhambanes historiske gamleby, nær havnen. Spissen av det ruvende spiret er tilgjengelig med en stige, som gir storslått utsikt over havet og det omkringliggende landskapet til de som er modige nok til å prøve oppstigningen.
 • Maputofestning - En av de eldste bygningene i hovedstaden og ligger ved siden av den gamle fiskehavnen. Den kan dateres tilbake til tidlig på 1700-tallet. Brukt som base for den beryktede slavehandelen, ble festningsverket flere ganger angrepet av franske pirater og ble brukt som fengsel i løpet av 1800-tallet. I dag er det hjemmet til Militærhistorisk Museum i hovedstaden og er oppført som et mosambikansk kulturarvsted.
 • Maputo Jernhus - En av de mest ikoniske bygningene i hele Afrika, Jernhuset ble designet av Alexandre Gustave Eiffel, den franske arkitekten som tegnet Eiffeltårnet og Frihetsgudinnen. Bygget i 1892 utelukkende av stål som bolig, ble huset aldri okkupert på grunn av dets uegnethet i det fuktige, varme klimaet. Den ligger nå i nærheten av Tunduru botaniske hage og huser Riksantikvaren.
 • Mosambik Nasjonalmuseum - viser en variert samling av inngraveringer, malerier, skulpturer og andre verk fra 1950-tallet til i dag. Ledende mosambikanske og utenlandske kunstnere som bodde og arbeidet i landet er representert.
 • Zambezielven - En av de mest kjente afrikanske elvene slutter seg til havet langs den nordlige delen av Mosambiks kyst i Indiahavet sammen med de mindre elvene Save, Buzi og Pungwe som også drenerer det enorme Zambezibassenget. Selv om deltaområdet har blitt mye redusert av den kontroversielle av Kariba- og Cahora Bassademningene, er våtmarkene fortsatt et viktig habitat for dyreliv, spesielt fugler. Løver, geparder, leoparder, flodhester, hyener og sjakaler vender tilbake til sine opprinnelige habitater, mens øgler og nilkrokodiller kan sees. Flomslettene er et fristed for trekkende fuglearter, inkludert storker, traner og pelikaner.
 • Cascata - Nord for byen Gurue kan du ta en 16km. Ikke bekymre deg hvis du ikke har tid eller energi til å møte Mt Namúli. Like minneverdig er den 8 km (enveis) turen til kaskataen (fossen) i åsene nord for byen. Ta en piknik, bær rikelig med vann og la en enkel dag for utflukten. En guide er ikke nødvendig, siden du vil møte mange lokale landsbyboere og teplukkere langs ruten. For å komme dit, ta turen først til tefabrikken UP4 (også kjent som Chá Sambique), som du kan se på avstand mot nord; be lokalbefolkningen om å peke ut veien og la 45 minutter til fots. Fra UP4 er det cirka ytterligere to timer til fots langs et svingete spor gjennom teplantasjene til fossen, som vil være til høyre for deg. Svømming er mulig i bassengene over kaskadene.
  Cascata er et populært reisemål for lengre turer gjennom åsene i den nordlige byen. Det er rundt 45 minutter å komme til tea4-fabrikken, hvorfra du vil vandre i ytterligere halvannen time gjennom gjengrodde teplantasjer og skog til fossene. På veien vil du merke en rekke omveier som tilbyr utsøkt utsikt over Gurue. Du kan til og med ta en svømmetur i bassengene over fossen.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Beira, Mosambik
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar (27ºC) / Kaldeste måned: juli (20ºC) / Våteste måned: februar (86.4 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020

Average temperatures and rainfall in Beira, Mosambique

Hvordan er været? Mosambik har et varmt tropisk klima med en gjennomsnittstemperatur på 28°C. Mosambik har en nærmere 2000km lang kyststripe mot det Indiske hav og følger stort sett værsystemet for resten av det sørlige Afrika med det meste av nedbøren i perioden desember – mars (dette vil variere noe fra den sørlige til den nordlige delen av landet og regntiden vil vare noe lengre i den nordlige delen av landet enn i den sørlige).

Mosambik blir til dels skånet for en del av nedbøren siden Madagaskar tar av og det er en markant mindre mengde nedbør i Mosambik enn på Madagaskar. Til tross for dette har Mosambik siden 2000 vært truffet av en rekke ødeleggende sykloner. Fra april / mai begynner regnet å avta og fuktigheten går ned og solen dukker frem og været begynner å bli mer behagelig. Juni – oktober er den tørre årstiden og bringer med seg en perfekt tropisk værtype med blå himmel, lite nedbør og strålende solskinn fra sør til nord (og dette er den beste tiden å besøke landet). Juni, juli & august er de kjøligste månedene og nettene blir kjøligere, men dagtemperaturene er fortsatt rundt 30°C. November er en litt mer uforutsigbar måned og du kan oppleve at regntiden setter inn en eller annen gang under perioden (og starter vanligvis tidligere i nord enn i sør).

Den beste tiden å besøke Mosambik - Svaret på dette er noen ganger litt kompleks siden det vil avhenge litt på hva du ønsker å oppleve under ditt besøk. Den tørre årstiden er mellom mai – november, mens regntiden er mellom januar – mars og litt inn i april (syklon sesongen er stort sett i januar & februar. Strendene langs listen er perfekte å besøke gjennom hele den tørre årstiden, men i perioden juni – august kan det ofte være en del vind, spesielt i den nordlige delen av landet, Den optimale perioden å besøke Mosambik er derfor etter vår mening september – november, med gode forhold for å oppleve dyrelivet i nasjonalparkene, været er på sitt mest stabile og du får også med deg den årlige hval migrasjonen i havet utenfor Mosambik.

Myntenhet: Den offisielle myntenheten i Mosambik er METICAIS (MZN = 100 centavos. Du vil I tillegg oppleve at mange av butikker, spesielt i sør vil oppgi priser i Sørafrikanske rand (ZAR). Er du av den litt mer «gammeldagse» varianten er det forholdsvis lett å veksle USD, GBP og EURO. Uttak fra minibanker kan være vanskelig og selv på steder med mye turister kan dette være umulig. En del steder som er vant til turister vil ta imot kredittkort som betaling, men vår anbefaling er å ha med nok kontanter til enhver tid på reiser til Mosambik.

FreeCurrencyRates.com