Oversikt

I Namibia finner du noen av de fineste ørkenlandskapene i verden. Landet er fire ganger større enn England men har bare 1.6 millioner innbyggere. Uansett om du bestemmer deg for å se de massive sandmonolittene i Sesriem, de ekstraordinære stein formasjonene i Damaraland eller den utenomjordisk skjelettkysten, er Namibia en drøm for deg som søker øde landskap og eventyr.

Det er ikke mange land som kan sammenligne seg med Namibias naturlige skjønnhet. Navnet Namibia er avledet fra landets og verdens eldste ørken, Namibørkenen, og du skal lete lenge etter et mer rørende ørkenlandskap. Du vil oppdage hav med sand, harmoniske og ensomme landskap ved Sossusvlei og den utenomjordiske følelsen av sand dynene som nærmest styrter ned til sjøen ved Sandwich Harbour og skjelettkysten.  Innenlands vil du kunne få øye på fjell og daler som skaper en strålende panoramautsikt – fjellene Naukluft og Brandberg, Spitzkoppe, Damarland og Fish River Canyon kan fort gi deg hakeslepp. Med sine nydelige elver og våtmarker ved Caprivistripen og sine endeløse sletter med gyllent gress i Kalahariørkenen er det vanskelig og tenke på et mer ikonisk Afrikansk landskap enn det du finner i Namibia.

Høydepunkter
Er du interessert i dyreliv er Namibia en av de beste stedene i den sørlige delen av det afrikanske kontinentet til å observere ville dyr. Særlig nord i landet kan du få med deg spektakulære scener fra dyrelivet i ørkenen, men du vil også oppdage at Namibia er mye mer enn sine ørkenlandskap. Kystbyen Swakopmund, som nå troner sammen med Victoria Falls og Cape Town som en av eventyr hovedstedene i Afrika, kan for eksempel friste med utrolig varierte måter å oppleve landet på.
Dersom du ønsker å oppleve landet ovenfra kan du bli med på fallskjermhopping, en tur i en varmluft ballong eller ta en scenisk flytur. Vil du holde deg på bakken kan du også kjøre firehjuling gjennom ørkenen, prøve deg på sandbrett eller bli med på fisketur - hvor det fiskes etter hai. Etosha nasjonalpark er den tredje største nasjonalparken i Afrika og befinner seg på en stor saltslette nord i landet. Dette er en av de beste stedene for å observere ville dyr. Kommer du hit kan du forvente å se store kattedyr, elefanter og spissneshorn. I tillegg kan du se løver og elefanter som har tilpasset seg ørkenlandskapet i Damaraland, vest i landet.
 • Etosha: Nasjonalparken som dekker mer enn 20,000 kvadratkilometer er et unikt område for å observere ville dyr. I motsetning til andre nasjonalparker i Afrika, hvor du kan bruke dager på å lete etter ville dyr i håp om å få et glimt av dem, kan nasjonalparken i Etosha bringe dyrene til deg i stedet.  Det er så enkelt som å parkere bilen din i nærheten av en av de mange vannhullene og observere hvordan dyr som elefanter, løver, springbukker og spydbukker kommer i flokker på flere hundre for å drikke vann. Selve essensen av nasjonalparken er den enorme, flate Etosha saltsletten som hvert år blir forvandlet til en lagune av mye regn. Tenk deg en tørr og øde slette som plutselig blir et vann, fylt med fargerike flamingoer og pelikaner. Når det er tørrsesong vil du oppleve en annen atmosfære: Alt fra elefanter til de en gang så gylne gress slettene vil i Etoshas kritthvite støv gi en sterk følelse av et øde landskap. Og for ett dyreliv! Uansett om du har opplevd dyrelivet i Afrika før kommer du til å bli fortryllet av nasjonalparken i Etosha.
 • Sessriem & Sossusvlei: Selv om Sossusvlei er kjent for sine episke landskaper gir det deg fortsatt en følelse av isolasjon. Sanddynene, som er del av det 32,000 kvadratkilometer store havet av sand i regionen, føles nesten utenomjordiske, spesielt hvis du beundrer dem om morgenen. Rett ved soloppgang treffer nemlig lyset dem på en måte som bare kan beskrives som magisk. Sanddynene kan bli opptil 325 meter høye og er en del av noen av de eldste og tørreste økosystemene på jorden. Landskapet derimot endrer seg konstant – vinden forandrer formen på sanddynene mens fargetonene endres med skiftende lys. 
 • Skeleton Coast: Skjelettkysten eller den forræderske kyst – er en tåkete region med en steinete og sandete grunn som huser flere rustne skipsvrak og stigende sanddyner. Området har fått navnet sitt fordi det er blitt en slags kirkegård for uforsiktige skip og deres mannskap. Portugisiske seilere kalte kysten ‘As Areias do Inferno’ (sanden fra helvete) fordi hvis et skip ble skylt i land der var skjebnen til mannskapet ombord allerede avgjort. Dette beskyttede området strekker seg fra Sandwich Harbour, som befinner seg sør for Swakopmund, til elven Kunene og består av rundt 20,000 kvadratkilometer sanddyner og grus sletter. Med andre ord er dette det mest øde og vannløse området i verdens eldste ørken. 
 • Kaokoveld: dette er en fotografs paradis med åpne panoramiske sletter, ensomme ørken veier og nesten ikke et eneste annet menneske til stede som kan ødelegge bildet ditt. Med sine mange ørken fjell er dette område et av de minst utviklede i landet og noen vil nok si at det viser best hvordan landskapet opprinnelig så ut i Namibia. Kaokoveld er også hjem til det innfødte Himba folket, som har holdt på sin rike kultur og tradisjonelle skikker.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Namibia (Windhoek)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: desember (25ºC) / Kaldeste måned: juli (15ºC) / Våteste måned: januar (55,6mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Hvordan er været? Klimaet I Namibia kan deles inn i 3 deler: Mellom oktober og desember er det varmt og tørke med noen sporadiske regnbyger. Dette blir etterfulgt med like varme temperaturer, høyere luftfuktighet og hyppigere uvær med mye regn mellom januar og april. Tilslutt kommer vintersesongen mellom mai og september hvor du kan forvente et kaldt og tørt klima.

Temperaturforskjellene er også ganske store: Om sommeren kan det bli opptil 40°C men om vinteren kan temperaturene synke til 0°C om natten. Beste tiden å besøke Namibia? Du kan dra til Namibia hele året. Mellom desember og mars er det ofte høy luftfuktighet og stor sjanse for regn, som noen ganger blir fulgt av tordenvær. Ønsker du å se vilt dyreliv i en nasjonalpark, spesielt om du ønsker å dra til den i Etosha, er det best om du kommer når det er tørke, mellom juni og oktober. I løpet av den våtere sesongen kan dyrene flyttes fra vannhullene sine og spre seg rundt om i parkene. Generelt  er det mest fordelaktig om du drar til Namibia mellom mai og oktober, for da er dagene som regel solfylte og varme mens nettene er avkjølende – med andre ord får du de beste forutsetningene for å utforske de naturlige underverkene Namibia har å tilby.                                                                                                                       

Myntenhet: i Namibia brukes det Namibiske dollar (NAD) og 1 NAD = 100 cents. Sørafrikanske rand (ZAR) er også offisiell valuta i Namibia og NAD er da også likestilt med den Sørafrikanske randen med 1=1.
 
Tips:
 • Hoteller – på internasjonale/store hoteller er det hyggelig å gi 10 NAD til de som tar hånd om bagasjen din.
 • Restauranter – 10% av totalsummen, max NAD 150
 • Guider – for guider og sjåfører er ofte tips hovedinntekt, man burde guiden 100 NAD etter en full dag med utflukter og har man en sjåfør for en heldag er det normalt å gi 2-3 (NAD) i tips per dag. Er man på en privat tur burde disse summene dobles
Interessante fakta
 • Namibia har en av verdens største populasjoner av frie leoparder (mellom 2500-3000) og hvis du er heldig får du sett noen av dem hos The Cheetah Conservation Fund i Otjiwarongo. Noe som kanskje kommer til å overraske deg er den nesten kvitrende lyden leopardene gir fra seg når de er utålmodige og venter på lunsj.
 • Landets form har ofte blitt sammenlignet med en hånd som har en inn-trukket pekefinger. Når Storbritannia og Tyskland ble enige om hvordan de skulle dele opp Sør-Afrika avtalte de at Storbritannia skulle gi Tyskland det som nå er kjent som Caprivistripen i bytte for annet land. Tyskerne trodde de med denne avtalen ville få tilgang til Zambezi floden og en rute til Afrikas østkyst. Det viste seg bare å være ett ørlite problem: verdens største foss, Victoriafallene, var i veien - tyskerne hadde signert en veldig ugunstig avtale.
 • Det er langt fra trangt i Namibia – navnet ‘Namib’ kan oversettes til «enorm plass», noe som gir mening siden Namibia er en av verdens minst befolkede områder. Bare Grønland, Falklandsøyene, Mongolia og Vest-Sahara har mindre mennesker per kvadratkilometer.
Festivaler
I Afrikansk målestokk er nok ikke Namibia kanskje landet du ville velge om du er ute etter tradisjonsrike eller fargerike festivaler. Namibias tyske historie skinner fortsatt ganske godt igjennom når det kommer til dennetypen av begivenheter. Men noen av de mest populære festivalene i løpet av et år er bl.a:
 • Windhoek karneval (april) – Dette er den største kulturelle begivenheten I Windhoek og generelt i Namibia. Festivalen, som også blir kalt WIKA, forble en tradisjon etter at den tyske okkupasjonen tok slutt og du vil merke dens tyske innflytelser. Drar du på denne festivalen vil du oppleve både musikalske opptredener, et maskeball for voksne og en parade for barn i Independence Avenue. Heltenes dag (Maharero Day, august) – Ønsker du å oppleve en tradisjonell festival burde du absolutt få med deg denne høylytte og fargerike hendelsen. Festivalen hedrer Namibias krigshelter ved å arrangere en militærparade og befolkningen kler seg i tradisjonelle plagg.
 • Oktoberfest – Siden Namibia pleide å være en tysk koloni føles det nesten naturlig at landet er ett av mange som også arrangerer en av verdens mest kjente drikke begivenheter. Øl, moro og spill tiltrekker mennesker i alle aldre til landets hovedstad Windhoek vært år.

 

Se vår video fra Namibia:

Se våre reiser til dette reisemålet