Oversikt

Sør Afrika er et sted som treffer deg rett i solar plexus, se for deg et land hvor svartmankede løver vandrer blant Kalahari ørkenens brutale sanddyner, pudderstrender som bades av to verdenshav, en gigantiske stjernehimmel, massive og frodige fjellkjeder og pulserende byliv – dette er virkelig et land med et forbløffende mangfold.
Sør-Afrika er et av kontinentets beste safari destinasjoner, og for de av dere som er ute etter å få krysset av «the Big Five» (løve, leopard, bøffel, elefant og neshorn) er nok Sør-Afrika det enkleste reisemålet du kan velge. Hvilket område og hva du skal velge i mylderet at tilbud er en jungel i seg selv. Det har de seneste årene dukket opp en rekke viltreservater over stort sett hele Sør-Afrika, men mange av disse er etter vår mening omtrent å regne som en eksotisk versjon av en vanlig dyrepark.
Kruger og de private landområdene som grenser mot Kruger parken (Sabi Sands, Maneyleti & Timbavatie som de kanskje beste) er uten tvil fortsatt det som vil gi deg mest valuta for pengene.
Sør-Afrika er en perfekt destinasjon for de av dere som liker utendørs aktiviteter. Her finner du fantastiske muligheter for å takle noen av Afrikas vakreste fjellmassiver som f.eks Cederberg fjellene utenfor Cape Town, hva med å rappelere ded fra Cape Towns ikoniske Table Mountain, la adrenalinen få fritt spillerom med verdens høyeste bungy hopp fra Bloukrans broen på Garden Route. Hvis adrenalin sport ikke er din greie kan REISEbazaar tilby enkle og tøffe sykkelturer, fotturer i Drakenberg fjellene, valgene er mange.
Sør-Afrikas landskap er fantastisk, fra det til tider glohete halvørkenen i Karoo og Kalahari til de tåkekledde fjellene i Drakensberg området og imponerende Blyde River Canyon.  Selv bare i Cape Town trenger du bare å løfte blikket og få øye på ruvende Table Mountain med sitt unike økosystemer og flora. Legg til en dramatisk kystlinje, og idylliske vingårder i området utenfor Cape Town.

Høydepunkter
Med så mye spennende er det vanskelig å få med seg "alt" på 3 uker. Men Sør Afrika er gjerne en destinasjon man lett kan elske og ulempen med å legge reisen hit er at det fort kan bli et meget langt forhold og man vender gjerne tilbake flere ganger. Vi har forsøkt å trekke frem noen av det som vi selv mener er høydepunktene i Sør Afrika, men dette er selvsagt ingen fasit, men bare noe av det vi selv har funnet attraktivt i denne delen av Afrika.
  • Cape Town – er uten tvil en av verdens vakrest beliggende byer. Cape Town er en smeltedigel av kulturer, mat og landskap – det er faktisk ingen steder som kan sammenlignes med Cape Town. Og over det hele ruver mektige Table Mountain, og utenfor strekker det fryktinngytende Atlanterhavet seg til Antarktis. Legg til et enormt utvalg av gode restauranter, festivaler og et stort sett vennlig lokal befolkning så har du et perfekt reisemål for en storbyferie.
  • Kruger nasjonalpark – dekker et område på 19,485 km² og er uten tvil en av verdens beste områder for de som ønsker å oppleve naturen på nært hold. Her finner du alle av Afrikas ikoniske dyr; elefant, løve, leopard, gepard, bøffel, neshorn, giraffer, flodhester og sebra – til sammen er det registrert 137 arter av pattedyr og 500 fuglearter. Fotogene granittåser dekker den sørlige delen av nasjonalparken og er et perfekt tilholdssted for leopard. Lebombo fjellene stiger opp fra savannelandskapet i øst og tropisk skog dekker den nordlige delen av nasjonalparken. Krugers popularitet er også parkens største problem, antall turister.Det finnes faktisk 2 ulike måter å oppleve denne delen av Sør-Afrika; a) enten i den offentlige delen av nasjonalparken eller b) i en av de mange private viltreservatene som grenser mot Kruger (mot en noe annen pris dessverre, men etter vår mening vel verdt pengene, se mer om dette under)
  • Drakensberg regionen – lever opp til sitt postkort rykte med sine taggede, grønnkledde fjellsider og imiterende topper. Regionen danner grensen mellom Sør-Afrika og fjellkongedømmet Lesotho, og er nok uten tvil det sørlige Afrikas beste fjellterreng.
  • The Winelands – ut fra Cape Town finner du et område som kalles «Boland» som oversatt betyr «landet innenfor». Omkranset av vakre fjellområder finner du noen av kontinentets mest kjente vindistrikter og Stellenbosch, Franschoek og Paarl som hovedtrekkplaster for vinbesøkende. Det har blitt dyrket vin her siden siste halvdel av 1700-tallet og er i dag et av Sør-Afrikas mest populære turist destinasjoner. 
  • Garden Route - alle har hørt om den og alle vil gjerne oppleve denne populære veistrekningen mellom Cape Town og Port Elizabeth. Vi synes at dette er en ganske kjedelig strekning og anbefaler heller at du velger Sør Afrikas svar på Route-66, nemlig veien som går i innlandet og det "ekte" Sør Afrika, Route-62. Dette er hjertet av bondelandet i Sør Afrika og tar deg til små tettsteder som Calitzdorp, Barrydale og Montagu i hjertet av vindistriktene. Veien går over fjellpass og øde karrige strekninger, avbrutt av en og annen farm. Sterkt anbefalt alternativ til den vanlige Garden Route. Veien kommer sammen med Garden Route ved George.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Sør Afrika (Cape Town)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: februar (22°C), Kaldeste måned: juli (13°C) & Våteste måned: juni (47.4mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? 
Sør Afrika er egentlig en helårs destinasjon takket være sine store klimatiske forskjeller og hva du er ute etter på din reise. Klimaet vil selvsagt variere i de ulike delene av landet. Området rundt Cape Town kan minne om Middelhavet og er stort sett varmt og tørt mellom september og april og grei temperatur i perioden mai til august men ned mot 13°C på det kaldeste.
I den nordlige delen og langs Atlanterhavet blir klimaet tørrere og varmere mens kysten mot det indiske havet er mer tropisk. Den varmeste perioden her er tiden mellom desember og februar. Johannesburg på den andre siden ligger forholdsvis høyt over havet (1753m) og her vil forskjellen mellom natt og dag i den samme perioden ha store forskjeller. Vår og høst er den beste perioden hvis du vil ha bra klima og behagelige temperaturer. Velger du høst så får du også med deg villblomst blomstringen som er fantastisk på Sør Afrikas vestkyst.
Beste tiden å besøke Sør Afrika
Sør Afrika er egentlig en helårs destinasjon takket være sine store klimatiske forskjeller og hva du er ute etter på din reise. Personlig foretrekker vi mars – mai og September – oktober, men igjen alle årstider har sine fordeler og ulemper. Reiser du i regntiden vil du i de nordlige delene risikere at veier blir stengt og det er ikke tillatt med safari utenfor oppmerkede veier, noe som forringer safari opplevelsen. Det tryggeste er derfor å reise i periodene som nevnt over. 

Valuta & Penger:  Myntenheten i Sør Afrika er Sør Afrikanske Rand (ZAR) = 100 cents, du finner minibanker stort sett i alle byer og tettsteder i Sør Afrika og de fleste steder vil også akseptere kredittkort. Husk kontanter for tips der dette er nødvendig.

Tips: det er vanlig gi tips i Sør Afrika omtrent i alle mulige situasjoner. Parkerer du en leiebil forventes det at du gir tips til han som har ansvaret for det området du har parkert, til de som fyller bensin på bensin stasjonen etc. Vi har forsøkt å sette opp en liten veiledning på hva som er vanlig, men igjen er dette bare et forslag.

 • Rangers / Tour Guides: det er vanlig å gi +/- ZAR100-150 per person til din ranger og ZAR50-100 per person/dag hvis du i tillegg har en sporfinner på bilen (tracker)
 • Restauranter: Det er vanlig å gi 10-15% tips på regningen hvis du er fornøyd med måltidet.
 • Bilvakter: Det er ikke anbefalt å parkere leiebil uten å ha forsikret deg om at det er en «bilpasser» i nærheten. Der forventer ikke mer enn ZAR2-5 per parkering så vi snakkert om en billig forsikring.
 • Guider på organiserte turer: forventer +/- ZAR20 per person
 • Bensinstasjoner: Får du hjelp til å fylle bensin er det vanlig å gi ZAR2-5 som tips

Interessante fakta

 1. Sør-Afrika har hele 11 offisielle språk inkludert Zulu, Afrikaans, Xhosa og engelsk.
 2. Sør-Afrika er faktisk det eneste landet i verden som frivillig avskaffet sitt atomvåpenprogram
 3. General Motors South Africa er det eneste stedet utenfor USA hor det produseres biltypen Hummer H3!
 4. Til tross for at landet er en demokratisk republikk er KwaZulu-Natal provinsen et kongedømme, under et spesielt unntak i grunnloven. Dagens konge (2018) er Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu, kongen av Zulu riket og har ikke mindre enn 27 barn og 6 koner.
 5. Sør-Afrika har 3 hovedstader; Pretoria er den politiske, Cape Town den lovgivende og Bloemfontein den rettslige
Festivaler
Lyden av trommer, gitarer og piano sammen med aromaen av fersk mat og fantastisk vin sammen med venner…festivaler I Sør Afrika er mer som en familiegjenforening. Sør Afrika har etterhvert opparbeidet seg et rykte som en meget bra musikkfestival destinasjon og det er nok av internasjonale konserter med både regionale og internasjonale artister.
 • Cape Town Minstrel Carnival – også kjent som Kaapse Klopse, er blant de beste festivalene i Sør-Afrika. Festivalen tiltrekker seg årlig rundt 10 000 utøvere (en «minstrel» er en middelaldersk sanger eller musikker, som gjerne utfører sang eller poese, gjerne akkompagnert av musikk) til Cape Town for denne festivalen. Dette er en fargerik festival med utrolige kostymer, paraplyer og kreative musikk instrumenter blandet inn med tradisjonelle lokale sanger. Festivalen finner sted i i januar hvert år
 • Robertson Wacky Wine Weekend – ta veien til en av de beste vinfestivalene i Sør-Afrika. Festivalen finner sted i tettstedet Robertson (ca 90 minutter utenfor Cape Town) i juni hvert år.
 • Royal Reed Dance – også kjent som Umkhosi Mhlanga, the Royal Reed Dance utføres av jenter fra hele Sør-Afrika. Siden dette er en kongelig dans finnes det en del regler (selv om de har blitt endret den senere tiden) er dette i hovedsak en fremføring i tradisjonelle klesdrakter og forestillingen er fantastisk å oppleve. Festivalen finner sted I September I Nongoma i KwaZulu Natal provinsen. Festivalen utføres av opptil 25 000 zulu jomfruer og promoterer respekt av unge jenter og for å bevare tradisjonen med at jenter skal være jomfruer frem til ekteskapet.
 • Cape Town International Jazz Festival – avholdes sent i mars eller tidlig i april, en av de største musikk tilstelninger i Afrika. Festivalen går over 2 dager og har en blanding av lokale og internasjonale artister som opptrer på 5 ulike scener. Arrangementet trekker normalt rundt over 30 000 besøkende hvert eneste år.

Lodges and Wildlife – hvordan skal du velge riktig bosted og viltreservat blant de mange tilbudene som finnes er ikke alltid like lett, spesielt når du begynner å lete selv på nettet. Etter mange år på safari i Sør-Afrika og besøkt en lang rekke av de mange tilsynelatende ypperlige bostedene (lodger) er det et par tommelfingerregler som du bør huske på;

  1. Høy pris er ikke alltid det samme som gode safariopplevelser
  2. Velg lodger som i utgangspunktet har min 5000 ha landområde å kjøre på eller finn ut om lodgen du velger har avtaler med omkringliggende lodger slik at området dere kan kjøre på er variert og stort nok
  3. Eiendommer med tilgang til vann hele året vil ha et fortrinn.

Utover dette er det mage andre kriterier og en god Afrika operatør vil vite hvilke lodger som gir best valuta for pengene. Utover viltreservatene som ligger langs Kruger vil vi trekke fram kun følgende som etter vår mening gir gode safariopplevelser; Kwandwe Private Game Reserve (Eastern Cape provinsen) og til en viss grad Madikwe Game Reserve på grensen til Botswana.

Se våre reiser til dette reisemålet