Oversikt

Zambia er oppkalt etter det lokale ordet for «alles hjerte», er inngangsporten til «ekte Afrika». Det er ingen kystlinje her, men åsene, fjellene, elvene og nasjonalparkene veier mer enn opp for det. Landet er bare på størrelse med den amerikanske staten Texas, men byr på en variert natur og et rikt dyreliv.

Den peanøttformede nasjonen huser en rekke nasjonalparker, noe som gjør det til et toppsted for organiserte safariturer. Nedre Zambezi-, Kafue- og South Luangwa nasjonalparker er de mest besøkte, uten folkemengdene og trafikken til de bedre kjente viltreservatene i Sør-Afrika, slik at du virkelig kan være i ett med naturen og dyrelivet.

Zambezielven, som landet ble oppkalt etter, renner gjennom den vestlige delen før den renner over i de berømte Victoriafallene, som skiller Zambia fra nabolandet Zimbabwe. Det høyeste punktet finner du ved Mafinga Hills, som grenser til Malawi, mens Lusaka er et flott sted å fylle på med Tongakurver, keramikk, tekstiler og treskjæringer. Great East Road går gjennom støvete byer nær grensen til Mosambik. Byen Siavonga er det nærmeste landet har en ferieby, mens Livingstone tilbyr ekstremsport, som rafting, strikkhopp og mikroflyvninger over fossene.

Nshima er en tradisjonell rett i Zambia, som spises med en rekke kjøttgryter, grønnsaker, fisk eller surmelk. De mindre eventyrlystne har mange vestlige alternativer som stekt kylling, burgere og pizza. Øl og annen alkohol er allment tilgjengelig, inkludert Eagle Lager, Zambezi Lager, og maislaget ucwala. Overnattingssteder kommer i alle former, fra eksklusive hoteller til rimelige campingplasser, men jo mindre utviklet området, desto færre valgmuligheter. Å bo i en lokal landsby er en uforglemmelig opplevelse.

Zambia er generelt varmt året rundt - men det er to forskjellige klimasoner i landet, en fuktig subtropisk sone og tropisk våt og tørr sone. Men uansett hvor du er, er det bare to årstider i Zambia: regntiden (november til april) og den tørre årstiden (mai-oktober). Den varmeste måneden i denne delen av verden er oktober, når temperaturene svinger rundt 37ºC. Den beste tiden å reise er en gang mellom mai og august fordi været vil være mest behagelig, og de beste zambiske festivalene foregår i denne perioden.

Høydepunkter
Naturattraksjoner i Zambia er på sitt aller beste. Fra Victoriafossene, et av de nye syv underverkene i verden til Lochinvar nasjonalpark, kjent for det store antallet fuglearter som kan sees til fots, og South Luangwa nasjonalpark i øst det beste stedet for en safari, og huser den største konsentrasjonen av dyreliv i hele Afrika.

 • Victoria Falls - En av de mest fantastiske fossene i verden, mer enn dobbelt så stor som Niagara Falls, tok anslagsvis 100 000 år med erosjon før Victoriafallene ble skapt naturlig. Den skotske misjonæren David Livingstone endret navnet på fossefallene fra det som ble kalt Mosi-oa-Tunya ("Røyk som tordner") av det lokale Lozifolket til Victoria Falls i 1855. Området rundt er bygget for å gi besøkende en mest mulig nær og personlig opplevelse, med broen over kløften for en spektakulær utsikt. Fossenes vannsprut forårsaker permanent regn og vakre regnbuer, samt den bildeverdige vannskyen. Det er mange ekstreme aktiviteter som kan oppleves i de omkringliggende strykene og kløftene, og fra et fugleperspektiv.
 • Sørlige Luangwa nasjonalpark - Zambias mest besøkte nasjonalpark er et naturreservat og et av de beste stedene å se Afrikas fantastiske skapninger. Den 5624 kvadratmeter store parken er hjemsted for sjiraffer, sebraer, leoparder, løver, puku, flodhester, bavianer og elefanter. Over 400 fuglearter bor også i området, som består av tørr skog. Det er en av få parkene som tillater nattsafari, så mange velger å tilbringe minst én natt her. Det er nok av overnattingsalternativ rett innenfor, samt campingplasser.
 • Dag Hammarskjöld Memorial Crash Site - Dette nasjonale monumentet i Zambia representerer stedet der FNs andre generalsekretær døde i en flyulykke. Dag Hammarskjöld var på vei til Den demokratiske republikken Kongo for en våpenhvileavtale da det uventede skjedde. På stedet er det en minnehage og et museum som viser rester etter ulykken og informasjon om Dags liv og hans arbeid med FN.
 • Mosi-oa-Tunya nasjonalpark - Teknisk sett der Victoria Falls ligger, er den andre halvdelen av parken et naturreservat med palmer, gressletter og miomboskog. Ravineskogen er hjemsted for en mengde dyreliv og fugler, og blir ofte utforsket med flåte eller kano langs Zambezielven.
 • Kalambofossen - Afrikas høyeste uavbrutt foss, Kalambofossen er et 235 meter stort skue nær grensen til Tanzania. Det er et av de viktigste arkeologiske stedene i Afrika, da det har bevis på menneskelig aktivitet som dateres tilbake mer enn 250 000 år i form av Acheuliske gjenstander som ble funnet ved Kalambojuvet fra 300 000 f.Kr. De zambiske fossene er en yngleplass for den massive maraboustorken.
 • Karibasjøen - Verdens største kunstige innsjø ble laget etter ferdigstillelsen av Karibademningen, som oversvømmer Karibajuvet i Zambezielven. Innsjøen er 225 kilometer lang og 32 kilometer bred, og er et flott sted for fritidsaktiviteter som fiske, båtliv og camping, og er det nærmeste Zambia har et feriested.
 • Choma museum og håndverksprosjekt - Dette museet bevarer kulturen og arven til Tungastammen. Det huser eksempler på tradisjonelle Tongagjenstander, inkludert perleverk, treverk, utskjæringer og kurver. Produkter lages og selges på stedet, som hjelper lokalbefolkningen til å være selvhjupende. De eksporterer mange av håndverket til utlandet, spesielt Tongakurver.
 • Munda Wanga miljøpark - Denne miljøparken er et utdanningssenter, botanisk hage og dyrereservat samlet i ett. Den lærer barn om plantene og dyrene med over 1000 arter av flora på stedet. Omvisninger tilbys hver helg for å lære om urtemidlene deres, mens dyrereservatet huser 45 forskjellige typer fauna som er hjemmehørende i Zambia, hvorav noen som er blitt reddet fra ulovlig handel. Disse dyrene rehabiliteres og slippes ut i naturen igjen.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Livingstone
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: oktober (26ºC) / Kaldeste måned: april (22ºC) / Våteste måned: januar (175 mm) - Alle verdier basert perioden 1991-2020.

Hvordan er været?                                                                                                                           

Zambia er varmt året rundt, selv om de forskjellige høydene deler landet inn i to hovedklimatiske regioner; fuktig subtropisk og tropisk vått og tørt. Likevel er det bare to sesonger i Zambia uansett hvor du er. Regntiden er fra november til april og opplever en gjennomsnittstemperatur på 30°C, selv om det noen ganger kan bli så kjølig som 16°C.

Den tørre årstiden er mellom mai og oktober, men denne er delt inn i den kjølige årstiden mellom mai og august og den varme årstiden i september og oktober. Oktober har det varmeste været i året og kan komme opp til brennhete 37°C.

Flom og kraftige tordenvær er normen gjennom hele regntiden, med den største nedbørmengden i nord. I den tørre årstiden er buskebranner vanlig og røyken og lukten gjør dem merkbare. Vann renner i elvene året rundt, så det er aldri et fordampningsproblem, selv om lokalbefolkningen deler året inn i fiske og jakt perioder i den tørre årstiden og oppdrett i den våte perioden.

Beste tiden å besøke Zambia                                                                                                       

Det kjølige, tørre været mai til august er den beste tiden å besøke, takket være de utholdelige temperaturene, som er gjennomsnittlig rundt 22°C med lite eller ingen nedbør. Det er også da noen av de beste festivalene finner sted, når Victoriafallene er på sitt mest imponerende og da kan man se godt dyreliv.

September og oktober arrangerer også en stor mengde arrangementer, selv om de kan bli uutholdelig varme. Besøkende som kan håndtere varmen vil oppleve at disse månedene er de beste tidene på året for å nyte safari, ettersom dyrelivet strømmer til vannhull for å kjøle seg ned. I noen områder er dette den dyreste tiden på året å bo i Zambia på grunn av antallet tradisjonelle seremonier som finner sted.

Penger & valuta: Zambias offisielle valuta er zambesiske kwacha (ZMW). Kwacha er tilgjengelig på flyplasser, hoteller, minibanker og vekslingskontorer. Større butikker, hoteller, restauranter og turoperatører aksepterer i økende grad store kredittkort. Minibanker er tilgjengelig over hele landet.

Tips:

 • Taxi – Prisen blir avtalt på forhånd og tips er ikke nødvendig..
 • Hoteller – 10% tips i form av service gebyr er som regel inkludert i regningen. Man kan gi pikkoloene 30 ZMW pr koffert og rengjøringspersonalet 30-80 ZMW pr natt hvis servicen er veldig bra.
 • Det forventes at man gir tips på camper og lodger. Enten direkte til betjeningen eller i betjeningens felleskasse.
 • Restauranter – 10% tips er som regel inkludert i prisen på bedre restauranter, men litt ekstra blir satt pris på hvis er ekstra god service og opplevelse.
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 80-160 ZMW til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 30-80 ZMW hver. Å gi 30-80 ZMW til sjåføren blir også satt pris på.

Interessante fakta

 • Det offisielle språket i Zambia er engelsk, men på landsbygda er lokale dialekter normalen. Det snakkes 73 språk i Zambia, med Nyanja som det mest hørte. Andre man kanskje kommer over er Kaonde, Lunda, Tonga og Luvale.
 • Pruting er vanlig praksis på markeder.
 • I tillegg til turisme er Zambia rik på mineraler som kobber, som eksporteres over hele verden.

Festivaler
Å oppleve en tradisjonell festival eller zambesisk høytid vil garantert være et høydepunkt for enhver ferie. Det er mange stammer som feirer skikker, ritualer, historie og åndelig tro fylt med farger, dans og tromming. Ku-omboka er en av de mest kjente, etterfulgt av Likumbi Lya Mize.

 • Nc'wala (24. februar) - Denne feiringen av Ngonistammen i Chipata er for å markere sesongens første frukt. Høvdingen kler seg ut i leopardskinn og smaker på godbiter, som vanligvis er mais, gresskar eller sukkerrør. Han må da spyde en okse og drikke blodet, og gjenskape en tradisjon som stammer fra Zulukulturen. Denne begivenheten finner sted hvert år den 24. februar.
 • Ku-omboka (mai) - Å komme opp av vannet og inn på tørt land er betydningen av ordet som deler navnet med den mest kjente feiringen i Zambia. For å markere slutten på regntiden, bestemmer høvdingen for Lozifolket (Litunga) at det er på tide å sette kursen mot høyere terreng. Trommer signaliserer at det er på tide å pakke sammen og gå om bord i kanoer. Litunga kler seg i en viktoriansk ambassadørkostyme og blir tatt nedover elven, mens musikk spilles og folket fester. Seremonien går tilbake over 300 år og finner sted i Zambezi i mai.
 • Umutomboko (juli) - Hver juli kommer Lunda- og Lubafolket sammen for å feire at de kommer til Zambia fra Kongo. Legenden sier at høvding Mwata Yamva beordret folket sitt til å bygge et tårn som ville nå himmelen for å bringe ham solen og månen. Tårnet falt under sine mange byggeforsøk og mange ble drept i prosessen. Dette fikk mange familier til å rømme i frykt. De reiste over elven og erobret alle stammene de kom over. Hver gang de overtok en stamme, feiret de et ritual kalt Umutomboko. I dag er arrangementet en to-dagers feiring som kan skilte med en rituell forestilling med dunkende trommer og taler. Øl og mat blir brakt til høvdingen som deretter hyller sine forfedre før de blir båret tilbake til palasset. Den andre dagen etterfølges en Mutombokodans etter geiteslakting. Høvdingen peker så sverdet i alle retninger for å vise at ingen i noen retning kan erobre ham.
 • Kazanga (juni, juli eller august) - Zambias eldste seremoni dateres tilbake til Nkoyofolket som bebodde regionen for over 500 år siden. Den feirer tradisjoner gjennom dans, musikk og andre eldgamle praksiser årlig i juni, juli eller august i Kaoma ved Zambezi.
 • Kulamba (august) - Denne  Chewatakkefesten er kjent for sine fargerike Nyaudansere. Den arrangeres hvert år den siste lørdagen i august i landsbyen Undi og samler Chewafolket i Zambia, Malawi og Mosambik. Unge jenter opptrer for å vise at de er klare til å bli kvinner mens maskerte mannlige Nyaudansere beveger seg gjennom folkemengdene.
 • Likumbi Lya Mize (august) - er en populær feiring som arrangeres hvert år i Zambia i august. Det finner sted ved Mize, som er det offisielle palasset til seniorsjef Ndungu fra Luvalestammen. Det er en Makishimaskerade som er en tradisjon der moralske leksjoner og livsleksjoner gis til gutter mellom åtte og 12 år. Den fire dager lange feiringen starter den siste onsdagen i måneden og finner sted på begge sider av Zambezielven . Markedsboder som selger kurver, stoffer, metallarbeid og utskjæringer står på rekke og rad, og maskerte Makishidansere og artister gjenskaper mytologiske begivenheter. Det er non-stop underholdning og besøkende inviteres til å ta del i mange aktiviteter, og avsluttes med en kongelig Makishiparade for sjefen.
 • Livingstone kultur- og kunstfestival (september) - Denne årlige septemberfestivalen feirer kunstnerne i Zambia, fra dans til malere. Teatertropper, forestillinger, musikkgrupper, gjøglere og klovner fyller gatene. Turister kan kjøpe kunst som malerier, skulpturer og keramikk.
 • Shimunenga (september til november) - Denne Bai-ilastammefestivalen arrangeres for å vise respekt til sine forfedre ved å takke dem for å ha gitt dem mat det siste året. Den finner sted en gang i året på fullmåne mellom september og november, og betyr avslutningen av ett år og begynnelsen av det neste. Det holdes i Maala på Kafue Flats i tre dager.

Se våre reiser til dette reisemålet