Oversikt

Flytende i Guineabukten ligger denne 2 øyers nasjonen, Afrikas nest minste land og er en blanding av naturlig skjønnhet og en fengslende historie.
En gang et enormt nettverk av plantasjer og et senter for den globale produksjonen av kakao. Siden storhetstiden har landet blitt offer for økonomisk kollaps etter frigjøringen fra Portugal i 197. Idag er de engang så staselige plantasje eiendommene i forfall og er for det meste overtatt av fattige husokkupanter. I hovedstaden forfaller storlagene kolonibygninger sakte men sikkert i ødelagte gater. Men til tross for den tilsynelatende store fattigdommen er Sao Tome & Principe et herlig land å besøke og folket er fullt av optimisme og landets tiltrekning er nettopp at det enn så lenge seiler under radaren for de fleste. 

Sao Tome e Principe er da også en naturelskers drømme destinasjon! Her finner du dramatiske fjellformasjoner, en nesten ugjennomtrengelig vegetasjon, de mest vanvittige muligheter for fotturer, episke strender, krystallklart vann og et stoprt potensiale for dykking i årene som kommer når man for utforsket revene rundt Sao Tome e Principe.

Høydepunkter
Sao Tomè è Principe er natur og for de som ikke krever vestlig standard. Men de landet mangler av infrastruktur tar de igjen med utrolig god mat, et utrolig vennlig folk, en håndfull lekre hoteller og strender som er i verdensklasse. Vi har falt pladask for dette landet og kan ikke skryte nok av destinasjonen, sterkt undervurdert som reisemål.

  • Principè Island - forestill deg karibisk idyll, men uten spa avdelinger, golfbaner og jetski, bare strender, tett regnskog og en og annen fiskerlandsby. Dette er hvorfor du velger Principè som reisemål. Å kalle det avslappende er å gjøre Principe en stor feilbedømming. Det stikker mye dypere og etter en uke vil det føles som om din egen DNA har blitt reprogrammert og livet har blitt tilbakestilt til det bare minimum. Det er ikke mange steder å overnatte på Principè og inntil nylig var det i realiteten kun Bom Bom Island Resort som tilbød overnatting, men selskapet bak dette stedet åpnet i 2016 den tidligere plantasjen Sundy som et billigere alternativ for de som vil oppleve denne unike destinasjonen. Det er ikke lett (eller billig) å komme til Princiè, men REISEbazaar sammen med HBD selskapet kan tilby egne priser på STP Airways som flyr mellom Sao Tomè og Principe
  • Ilheu das Rolas - ligger på den sørlige delen av Sao Tomè og her finner du Pestana Ecuador Resort. Ekvatorlinjen går rett gjennom Ilheu das Rolas som har lekre strender (men dessverre er det mye fattigdom og forsøpling fra den lokale landsbyen på øya). Ifølge hotellet er det gjort mange forsøk på å rydde opp, men det lar seg rett ig slett ikke gjøre. Få fastlandet kan vi tilby enklere overnatting på Praia Inhame, meget lekker strand som du må dele med store havskilpadder.
  • Fotturer i innlandet - har du nok tid så anbefaler vi at du får med deg noe av den flotte naturen og noen av de mange fossefallene som dekker innlandet av Sao Tome. Den magiske fjelltoppen Pico de Sao Tome strekker seg omtrent rett opp 2 024 meter ut av regnskogen og er selve kjennetegnet på Sao Tome


 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Sao Tome è Principe (Sao Tome)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mars (28ºC) / Kaldeste måned: juli (24ºC) / Våteste måned: november (164,3mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Beste tiden å besøke Sao Tomè e Principe? Sao Tome è Principe er generelt et meget fuktig sted og nedbør kan forekomme ofte. Men allikevel har øyene faktisk 4 sesonger (2 våte og 2 tørre årstider). Mellom mai-september er normalt sett den lengste perioden med lite nedbør (Gravan) etterfulgt av en kort regnperiode mellom oktober og desember. I perioden mellom januar & februar er det så en kort oppholdperiode (Gravanito)  før syndefloden setter inn i månedene mars og april og da også med høye dagtemperaturer.                                                                               

Myntenhet & penger:  Saotomesiske Dobra (STD) = 100 centimos.
Det er ingen muligheter for uttak av lokal valuta eller andre valutaer på Sao Tome (kun for lokalt utstedte kort). Kredittkort kan benyttes på noen av hotellene på Sao Tome og et par steder på Principe. Ta med nok EURO eller USD for hele oppholdet. Det erikke mye å handle med unntak av mat & drikke.

Tips: Det er ikke vanlig å gi tips i Sao Tome e Principe og er ikke forventet. Det er svært lite å bruke penger på i landet generelt med unntak av god sjokolade fra fabrikken i Sao Tomè. Vi pleier selv å gi f.eks EUR5 per person til guider per dag for utflukterog lignende. Siden det nesten ikke finnes restauranter utenfor hotellene er det ikke vanlig å gi tips. Men har du hatt god service legg igjen noe i tips om du føler for dette.

Det er flere festivaler som finner sted i Sao Tome året rundt. En av de mest kjente er Sao Tome Carnival, som avholdes i februar eller mars hvert år. Dette er en fargerik og livlig feiring med parader, dans og musikk.
En annen populær festival er Sao Joao, som feires i juni. Dette er en feiring av St. John the Baptist, og inkluderer tradisjonelle danser og mat.

I tillegg har Sao Tome også en årlig fiskerifestival, kalt Bonito Festival, som hylles i august. Dette er en feiring av fiskeindustrien på øya og inkluderer fiskekonkurranser, musikk og mat.

Sao Tome har også flere mindre musikkfestivaler og kulturelle arrangementer spredt utover året, så det er alltid noe å se frem til hvis du besøker øya!

Visum: EU-borgere og norske passholdere slipper visum til Sao Tomè è Principe

Sao Tomè è Principe er natur og for de som ikke krever vestlig standard. Men de landet mangler av infrastruktur tar de igjen med utrolig god mat, et utrolig vennlig folk, en håndfull lekre hoteller og strender som er i verdensklasse. Vi har falt pladask for dette landet og kan ikke skryte nok av destinasjonen, sterkt undervurdert som reisemål.

Sist besøkt av REISEbazaar: Vi besøkte landet sist i februar 2018 og har landet på vår topp 10 liste over våre destinasjoner som imponerer. Vi besøkte opprinnelig landet for første gang i september 2016 for å se på mulighetene for å utvikle et program rettet mot dykkere, men fant for ut at pr dd er det for lite utviklet til å være en ren dykke destinasjon. Men det vi fant ut istedet er at det er en perfekt reise for naturelskere og de som foretrekker naturlige strender og trangen til å utforske nye steder. Spesielt imponert var vi over standard på mat og det sammen med meget hyggelig prisnivå gjør at dette er en meget attraktiv destinasjon.
For litt ekstra inspirasjon, les disse flotte intervjuene om reiser til Sao Tomè è Principe:

Se våre reiser til dette reisemålet