Oversikt

Til å være et lite land har Uganda utrolig mye å by på, fra imponerende landskap, uforglemmelig dyreliv til en vennlig og innbydende lokalbefolkning.

Uganda er hjemmet til Afrikas høyeste fjellkjede, Rwenzoris, kilden til Nilsen, verdens lengste elv og kontinentets største innsjø. Rafting på Nilen er et adrenalineventyr i verdensklasse men landets mest ikoniske opplevelse er sporing av fjellgorillaer i deres tåkete habitat. Er du så heldig at du får se «The big five» vil du se at naturen, mangfoldig og strålende, dominerer dette vakre landet.

Winston Churchill kalte dette østafrikanske landet "Afrikas perle", og enormt mangfold for et land som er relativt lite sammenlignet med sine naboer. Nord-Uganda er det største området i landet, med Victoria-Nilen som skille fra Vest-Uganda før den renner inn i Kyotosjøen og deretter kiler seg inn mellom Sentral- og Øst-Uganda og deretter tømmer seg ut i Victoriasjøen. Sjøen er oppkalt etter dronning Victoria og er verdens største tropiske innsjø.

Uganda er en naturelskers drøm, kjent for sine fantastiske turstier som leder reisende gjennom det storslåtte landskapet for å få øye på fantastisk dyreliv. Båtturer er en annen populær måte å utforske landskapet og dyrelivet på takket være de mange elvene og de store afrikanske innsjøene. Reisende kan også vandre i fjellene og nyte utsikten ovenfra eller klatre til toppen av Elgonfjellet.

Queen Elizabeth Park er den mest besøkte parken i landet, som spenner over fire distrikter og okkuperer 764 kvadratkilometer land, som strekker seg fra Georgesjøen til Edwardsjøen. I tillegg til disse to innsjøene er Uganda også hjem for tre andre afrikanske store innsjøer, Albertsjøen, Kyogasjøen og Victoriasjøen.

Et av syv av verdens Bahaitempler ligger på toppen av Kikaayahøyden, et distrikt i hovedstaden Kampala. Ugandas største moske, Gaddafi National Mosque, ligger midt i gamle Kampala på toppen av Kampalahøyden, mens byens Mengodistrikt er hjem til det 800 år gamle Lubiripalasset. Enhver av disse kan sees med matatus, som er minibusser som kjører over hele byen. De viktigste tingene å oppleve i Uganda er dyrelivet og landskapet som kan sees i landets frodige nasjonalparker. Disse er best å utforske på en fottur eller en safari. Portalfortet er en pittoresk høylandsby med store teplantasjer og nydelige kolonibygninger som har et magisk bakteppe av fjellene og regnskogen.

Høydepunkter
 • Queen Elizabeth National Park: vakre Queen Elizabeth Nasjonal Park ligger i Sør-vestlige Uganda og er et must når du besøker landet. QENP er den nest største parken i Uganda og ligger ved foten av det majestetiske Rwenzori fjellet og vedsiden av Lake Edward og Lake George. Få reservater i verden har så høyt biologisk mangfold med et landskap som inkluderer savanner, bushland, våtmarker og frodige skoger. Parken ble etablert i 1952 som Kazinga National Park, men ble døpt etter 2 år da Queen Elizabeth II besøkte parken. Parken husker over 95 pattedyrarter og over 600 fuglearter!
 • Kibale National Forest: har en av de vakreste og mest varierte områdene med tropisk skog i Uganda. Den nordlige og sentrale delen er dekket av skog og har spredte gressmarker og sumper og ligger på et opphøyd platå. Kibale er kjent for sjimpanser men er også hjemmet til 70 pattedyrarter og 375 fuglearter. Kibale grenser til Queen Elizabeth National Park i sør og lager er 180 km lang korridor stappfull av dyreliv.
 • Bwindi Impenetrebal Forest: ligger i den sør-vestlige delen av Uganda på kanten av Rift Valley. De tåke dekkede åssidene er en av Ugandas eldste regnskoger og den regnskogen med mest biologisk mangfold. Skogen er over 25.000 år gammel og mest kjent for sine 400 fjellgorillaer, men regnskogen har også rundt 400 plantearter, 120 pattedyr, inkludert flere primater som bavianer og sjimpanser, samt elefanter og antiloper.
 • Murchisonfallene Nasjonalpark
  Nasjonalparken er Ugandas største, som strekker seg over 1480 kvadratkilometer. Victoria Nileelven skjærer gjennom parken og resulterer i den praktfulle Murchisonfossen. Parken er hjem for noen av Afrikas mest dominerende dyrarter, inkludert leoparder, elefanter, løver og sjiraffer. På grunn av elven er det også mulig å se krokodiller og flodhester her. Dette er et populært sted for rafting, fugletitting og fotturer. Denne berømte parken har blitt besøkt av Winston Churchill og Ernest Hemingway, og var rammen for deler av den berømte filmen «The African Queen».
 • Uganda Wildlife Education Center
  Stedet fungerer også som landets dyrehage og er en flott mulighet for de som ikke skal på safari til å få oppleve noe av Afrikas dyreliv. Senteret okkuperer 290 dekar land langs Victoriasjøen og kan skilte med dyreliv satt i økosystemer som savannen, våtmarken og skogen. De fleste av dyrene som bor her er reddet fra snikskyttere og smuglere, og mange blir senere sluppet ut i naturen igjen etter å ha blitt rehabilitert. Løver, tigre, leoparder, sebraer, neshorn, vortesvin, colobusaper, huggormer, pytonslanger, ørner og papegøyer kaller alle Uganda Wildlife Education Center sitt hjem. For en virkelig uforglemmelig opplevelse, besøk senteret i fôringstider eller bli frivillig for en dag.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bwindi Impenetrable National Park, Uganda:
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (21ºC), Kaldeste måned: juni (20ºC) / Våteste måned: oktober (177,4mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average min and max temperatures in Bwindi Impenetrable National Park, Uganda

 

Hvordan er været?
Selv om Uganda ligger nærme ekvator er det ikke ekstremt varmt der. Klimaet blir påvirket av høyde og de store vannområdene. På våren blir landet oversvømt av tropisk regn og nedbørsmengden øker fra mars til mai, lokale regnskurer er i denne perioden tunge, men de varer ikke lenge. Gjennomsnittstemperaturen i mars er ca. 24ºC og når våren nærmer seg slutten stiger temperaturen til 27-28ºC.

Uganda ligger på den sørlige halvkule så lokal sommer er vinter når vi snakker om været. Gjennomsnittstemperaturen på vinteren ligger på 25ºC men endrer seg drastisk om natten og kan synke helt ned til 10 ºC på de høye platåene og 5 ºC i høylandet.  Ugandas høst er «tiden for mindre regn», temperaturen har steget noe fra sommer månedene men lokale regnskurer kommer daglig. Nedbørsmengden er lavere, regnskurene oftere men mindre intense. Gjennomsnittstemperaturen på dagtid er mellom 25ºC og 27ºC og på natten ligger temperaturen på 18ºC. Vinteren er den varmeste tiden i Uganda med en gjennomsnittstemperatur på 29ºC, nordøstlige regioner er ennå varmere og ligger på 30ºC. til tross for varme dager er det kjølig om natten uansett hvor du befinner deg i landet. Nattetemperaturene ligger på 17ºC - 20ºC og ved innsjøene er det ennå kjøligere.

Den beste tiden å besøke Uganda                                                                                                   

Den beste tiden å besøke Uganda er i den tørre sesongen mellom juni og august og desember til februar om du reiser for å oppleve dyreriket. Primatturer i skogen er en stor del av enhver safari i Uganda. Regnskogens habitat er vanligvis svært våt, og man kan ikke unngå at det vil komme litt regn.

 

Penger & valuta: Ugandisk Shilling (UGX) er den lokale valutaen men siden 2013 har valutaer som USD, EUR og GBP blitt akseptert ved kontantbetaling. Vi anbefaler at du har med deg USD og små sedler, (1-5 dollarsedler) til tips, ved handel på markeder og måltider. American Express, Mastercard og visa kredittkort blir akseptert noen steder men er ikke mye brukt og minibanker er tilgjengelig i de større byene men begrenset i landlige områder.
FreeCurrencyRates.com

Tips: det er vanlig å gi guider, sjåfører og portører i Uganda drikkepenger, det er opp til deg hvor mye du ønsker å gi men det er lurt å alltid ha litt drikkepenger i lommen.

 • Sjåfører – det er høflig å gi 10 USD per dag per person til din sjåfør.
 • Hoteller – er ikke forventet men om bagasjen blir levert på rommet er det høflig å gi 1-2 USD per bag og 2 USD per dag til stuepiken.  
 • Restauranter – de fleste restauranter vil inkludere 10% servise gebyr i regningen om dette ikke er tilfellet er 10% av totalen normalt å gi i tips.
 • Guider – på en reise til Uganda vil du ha forskjellige guider og portører, det er vanlig å gi følgende; 15 USD per person til portøren på sjimpanse- og gorillaturer, 20 USD per person til sjefsguiden på sjimpanse- og gorillaturer, 5 USD per person til guider på andre utflukter/aktiviteter.

Interessante fakta:

 • Uganda har 6,8% av verdens sommerfuglarter
 • Det er om lag 52 forskjellige stammer bosatt i Uganda
 • Lake Victoria er den største innsjøen i Afrika og er koblet til Nilen
 • Uganda er den neste største produsenten av bananer i verden, etter India. Landet produserer rundt 11 millioner tonn bananer i året.

 

Festivaler
Det er ikke så mange organiserte feiringer eller festivaler i Uganda som har overlevd mer enn ett eller to år. De som fortsatt står sterkt er hovedsakelig fokusert på landets voksende kunst- og musikkscene. Jazz og hip-hop er på topp i Uganda, og festivalene viser dette. Likevel er den desidert største begivenheten Bayimba Internasjonale Musikk og Kunst Festival, som fremmer landets beste musikk, dans og teater.

 • Festival på Nilen
  Denne ukentlige feiringen finner sted i begynnelsen av august i Jinja, og fokuserer på de rike og mangfoldige kulturene til menneskene som bor langs denne berømte elven, blandet med tradisjonell kunst og kultur fra hele verden. Den har musikk, dans, teater, folklore og historiefortelling, og mat samt liveopptredener. Den har også en gateparade og barneaktiviteter. Det er en flott mulighet til å lære om stammene i hele Uganda.
 • Amakula Kampala Internasjonale Filmfestival
  Også kjent som Amakula Kampala Cinema Caravan Festival, flytter denne festivalen seg rundt i landet i løpet av fire måneder, fra begynnelsen av september til slutten av november. Den viser både gamle og nye filmer som har temaer om uavhengighet og faller inn under en av fem plattformer, som inkluderer afrikansk panorama, høydepunkter og hyllest, regionale vinklinger, landemerker og moderne kino. Det tilbyr også workshops om filmtrening og å lage lydspor for stumfilmer.
 • Bayimba Internasjonale Musikk og Kunst Festival
  Hver september arrangeres denne populære tredagers festivalen på Uganda Nasjonalteater i Kampalas sentrum. Festivalen fokuserer på kunst og kultur i Uganda og er et anbefales for alle besøkende som ønsker å lære mer om musikk- og kunstscenen i landet. Denne festivalen har vokst til å bli landets største festival, der Kampala virkelig kommer til live. Festivalen har musikk, film, dans, teater og visuell kunst under samme tak, og viser ikke bare lokale artister, men også de fra andre østafrikanske områder.
 • B-Global Indigenous Hip Hop Summit
  Denne fire dager lange festivalen finner sted hver september ble opprettet for å feire hiphop i Uganda. Dens visjon er å utdanne ungdom gjennom hiphopkultur og å lære ugandiske ungdommer viktigheten av å gjenopprette kontakten med røttene deres. Den bringer ungdommen i Uganda sammen med noen av Ugandas hiphopledere for å fremme fred, kjærlighet og moro.

Se våre reiser til dette reisemålet