Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Vietnam er et land med fantastisk natur og kulturelt mangfold, fra dynamiske og pulserende storbyer til små landsbyer i utilgjengelige fjellområder, Vietnam er både eksotisk og overbevisende.

Få land har gjennomgått så mye forandring over så kort tid som Vietnam. Fra slutten av Vietnam krigen på midten av 70-talet og frem til idag har det skjedd enorme endringer og landet oppgraderes raskt (til tider for raskt). De fleste som nå besøker landet er mindre interessert i restene etter en brutal krig og leter mer etter spennende gatemat,  vakre strender og kulturelle opplevelser.
 
Som en besøkende vil du fort se at selv om den fysiske grensen mellom nord og sør Vietnam forsvant på 70-tallet at det fortsatt er store forskjeller økonomisk mellom de tidligere statene. Befolkningen i den nordlige delen av landet er sett på som tilbakeholdne, sparsommelige, lovlydige og manglende entreprenørskap i motsetning til de som bor i den sørlige delen av landet. Dette har da også gjort at den sørlige delen av Vietnam i dag er drivkraften i landets voksende økonomi og velstand, og Saigon (Ho Chi Minch City) vil da også selv helst bli sammenlignet med Singapore eller Bangkok.


Høydepunkter
REISEbazaar tilbyr en rekke temareiser til Vietnam og landene i Sørøst Asia og her burde du alltid kunne finne noe som kanskje til tilfredsstille dine ønsker og forventninger. Men Vietnam er også et land hor det er enkelt å reise på egenhånd til en viss grad, men vi kan også være behjelpelige til å legge opp reiser for deg som ikke ønsker å reise i en gruppe. Vi har plukket ut disse "must-see" stedene for Vietnam, men det finnes selvsagt mange andre steder som er vel verdt et besøk.


 • Det nordlige Vietnam - Hanoi, Sapa & Halong Bay: En reise til Vietnam uten å besøke Hanoi og Halong Bay er nesten umulig. Hanoi er en forholdsvis liten by (og hovedstad) og er en blanding av gammel fransk koloni arkitektur og mer tradisjonell vietnamesisk byggestil, med en god del kinesisk innflytelse på omtrent hvert eneste gatehjørne. Hanois juvel er allikevel utvilsom byens gamle bydel, et virvar av trange smug og gater fylt av små butikker, markeder og gateselgere og serveringssteder. Dette er et fantastisk sted å besøke enten til fots eller med en "cyclo". Halong Bay ligger kun 3 timers kjøretur fra Hanoi og alle har vel sett bilder fra dette unike området. Halong Bay er selvsagt på UNESCOs bervaringsliste og navnet kan egentlig oversettes til "synkende drage" og dtte skriver seg til myten om at øyene ble skapt av en drage som forsvant ned i havet! Den beste måten på å få med seg dette området er på et cruise, de fleste er på 2 dager og 1 natt, men 2 netter er det idelle etetr vår mening (om du har tid) - en av våre favoritt steder er Bai Tu Long Bay, en perle utenom det vanlige. Sapa ble etablert av franskmennene som et feriested i 1922 og er idag sentrum for all turisme til den nordlige delen av Vietnam og for fotturer inn til noen av de mange etniske folkegruppene i Vietnam. Hvis du hadde sett for deg et lite idyllisk alpelignende samfunn blir du nok dessverre skuffet. Moderne turisme har forlengst inntatt Sapa ogeneste grunnen til at du reiser til Sapa er for å gjøre en eller flere utlukter ut til de mange omkringliggende landsbyene, enten til fots over flere dager eller som dagsturer.
 • Sentrale Vietnam - Huè; Danang & Hoi An: De sentrale delene av Vietnam har mye å tilby fra den nylig historie og Vietnamkrigen og den demilitariserte sonen (DMZ), til historiske steder som My Son og den imperialistiske hovedstaden Huè. Selv kjøreturen mellom Huè og Danang / Hoi An er meget severdig der den snirkler seg over Hai Van passet. Danang var under Vietnamkrigen et populært setd for soldatene å få et avbrekk fra de mange harde kampene og Danang er idag en populær bade destinasjon. Hoi An derimot er en av Vietnams vakreste og best bevarte historiske byer og er utrolig fargerik (se under festivaler). For de som ønsker å se noe mer litt utenfor de turistområdene kan f.eks legge inn noen dager i fjellområdet rundt Dalat.
 • Det sørlige Vietnam - Saigon & Mekong deltaet: Denne delen av Vietnam er motoren i dagens Vietnam og dette ser du lett i gatebildet i Saigon (Ho Chi Minh City). Det er dessverre ikke mye igjen av den gamle historiske byen og mye av gatebildet er erstattet av nye moderne bygninger og (sikkert) 10  millioner mopeder og motorsykler. Men noen historiske bygninger har overlevd tidens tann og en av disse er byens postkontor og Notre Dame katedralen, som begge er verdt et besøk. En annen kuriositet er å ta en drink på tak terrassen på Hotel Rex, kjent for sine pressekonferanser under Vietnamkrigen. Noen timer utenfor Saigon finner du det fruktbare Mekong deltaet og et besøk her er som å ta et skritt tilbake i tiden og det er vanskelig å forestille seg at du befinner deg så nær en av Asias storbyer. Her er betong erstattet av hus på påler og flytende markeder, et nirvana etter storbyens mas. Den beste måten å utforske dette området er på sykkel, som gir deg muligheten til å besøke og oppleve livet slik det alltid har vært på ladsbygda i Vietnam og vil gi deg et bedre inntrykk av det "ekte" Vietnam.
 • Strender og avslapping: Utenfor Ho Chi Minh City (Saigon) finner du en perle av de sjeldne og det er egentlig litt merkelig at ikke flere har fått øynene opp for Phu Quoc. Omkranset av hvite sandstrender og dekket av tett tropisk regnskog har nå begynt å tiltrekke seg en del vestlige turister og det vil ikke være lenge før kanskje denne perlen også tar veien dit som de fleste av Thailands strand steder har havnet. Men heldigvis til tross for hektisk byggevirksomhet langs Long Beach og Sao Beach finnes det fortsatt bortgjemte steder hvor du kan finne freden og idyllen. REISEbazaar kan tilrettelegge et strand opphold på Phu Quoc etter ønske og budsjett.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Vietnam (Hanoi)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (30ºC), Kaldeste måned: januar (16ºC), Våteste måned: juli (241.3mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Vietnam (Ho Chi Minch City) 

Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (30ºC), Kaldeste måned: desember (27ºC), Våteste måned: oktober (116.7mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015. Vietnams klima har store forskjeller så får en fullstendig oversikt over klimaforholdene i landet - klikk her

Hvordan er været? Vietnam har i prinsippet 2 ulike monsunsesonger, men landets lange kyst og at det strekker seg såpass langt gjør at det er store forskjeller på klima i nord og sør i landet. Den nordlige delen av Vietnam er kjennetegnet av fjellområder og har derfor det mest ekstreme været i landet. Den sørlige delen av Vietnam er stort sett alltid varmt og tropisk og med høy luftfuktighet. Oversvømmelser er vanlig i Vietnam under regntiden (juni-desember) og kan da også føre til jordras og transport problemer, spesielt da i den nordlige delen av landet. 
Beste tiden å besøke Vietnam: Det er ikke alltid like lett å finne den optimale perioden for å reise til Vietnam siden landet strekker seg over så store geografiske og klima soner. men generelt er den beste tiden for begge deler av Vietnam. om våren (februar - april) når temperaturene er moderate og det er mindre sjanse for regn (mars & april er isåfall den beste tiden med minst nedbør). Høsten og tiden mellom august til oktober er også en bra tid å besøke Vietnam.

Myntenhet: Pengene i Vietnam er Dong (VND), og denne deles generelt ikke inn i mindre enheter (mynter forsvant stort sett fra sirkulasjon i 2014).

 
Tips: det å gi tips i Vietnam var ikke vanlig før for få år siden etter at turismen til landet eksploderte. Selv idag er ikke tips forventet (men det er selvsagt satt pris på). Utenfor storbyene Hanoi og Ho Chi Minh City det å gi tips langt mindre vanlig enn det du kanskje kunne forvente. For en liten oversikt over hva som er vanlig har vi satt opp disse retningslinjene for tips i Vietnam:
 • Restauranter/barer: Mange av de bedre hotellene og barene vil inkludere tips (service charge, normalt 5-10%) på regningen, men dette kommer omtrent aldri de ansatte tilgode så har service vært bra og du er fornøyd er det lltid hyggelig om du legger igjen +/- VND 100.000 per person ved bordet (dette gjelder stort sett bare på steder som utelukkende tiltrekker expats og utlendinger). Ethvert besøk til Vietnam bør inkludere litt testing av landets berømte "streetfood" markeder. Det er derimot ikke vanlig å gi tips på disse stedene/bodene, men legg gjerne igjen noe ekstra hvis du er fornøyd (og det vil du bli) i størrelsesorden VND 20 000 for gruppen som har spist.
 • Hoteller: Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller, men igjen er det mulig at det legges på 5-10% på regningen hvis du har spist eller drukket noe i hotellets barer/restauranter. Som de aller fleste andre land er du alltid sikret god servcice hvis du legger igjen noen småpenger på hotellrommet (spesielt hvis du skal være der noen dager)
 • Taxi: Du behøver ikke gi tips i dette tilfellet siden du allerede har avtalt pris på forhånd, men du kan alltids runde opp til nærmeste hele tall selvsagt.
 • Guider etc: har du lokale guider over lengre tid med deg er det vanlig å gi tips og USD5-10 er mer enn nok hvis du er fornøyd med service som er gitt.
Interessante fakta om Vietnam: 
 • Vietnams kjøkken er regnet som noe av det beste helsemessige i verden - men fortsatt står vestlige husdyr på menyen, hunder & katter
 • Noen gaver er sett på som dårlig skikk – gi aldri et lommetørkle, eller noe sort, gule blomster siden dette er ansett som å bringe ulykke til mottageren.
 • Motorsykkel produsentenes drømmested – det var i 2016 beregnet at det fantes 45 millioner registrerte mopeder eller motorsykler i Vietnam.
 • Et land for kaffe elskere – Vietnam er faktisk den nest største produsent av kaffe i verden og har ca 20% av det globale markedet 
 • Speed dating – hvis du trodde at dete var et konsept utviklet i den vestlige veden tar du faktisk feil. Konseptet var allerede utbredt blant Vietnams etniske befolking i området rundt Sapa hvor det ble arrangert «kjærlighets markeder» slik at unge fra ulike etniske grupperinger og bosetninger hadde muligheten til å treffe sin fremtidige partner.
Festivaler: Vietnam elsker festivaler og gir deg som besøkende til landet en unik mulighet til å komme nær og personlig med mytene og kulturen til denne stolte nasjonen. Til tross for at Vietnam har gjennomgått en modernisering uten sidestykke siden 70-tallet er Vietnam fortsatt et meget tradisjonelt land, med tusenvis av templer dedikert til Buddha og andre religiøse figurer, tradisjoner og trosretninger. Dette gir seg da også utslag i de mange ulike festivalene som finner sted og er du så heldig å være tilstede på rett tid er dette en fantastisk mulighet til å ta del i sjelen til det vietnamesiske folket. Dette er da noen av våre utvalgte festivaler som du bør forsøke å få med deg.
 • Tet Nguyen Dan (Lunar New Year, jan/feb): er den desidert største festivalen i Vietnam gjennom året. Tet festivalen er i hovedsak en religiøs feiring (så ikke forvent en vill fest), men det er fortsatt en fascinerende tid å besøke Vietnam og liker du fyrverkeri er dette definitivt tiden å besøke landet. Under denne festivalen stopper stort sett Vietnam opp fullstendig og det kan være vanskelig å finne overnatting og transport. Det beste stedet etetr vår meinnbg å feire Tet er i Hanoi.
 • Hue Festivalen (går over flere måneder april, mai & juni): er en festival som feires annethvert år og finner som navnet tilsier i den UNESCO listede byen Hue. Selve feiingen ble startet i 2000 og har fokus på Vietnamesiske tradisjoner som ble praktisert under Nguyen dynastiet. 
 • Hoi An lanterne festival (14 dag hver måned): Denne festivalen burde det være lettere å få til i et besk siden den feires hver eneste måned i denne utrolig vakre historiske byen. Som navnet tilsier er dette meget spektakulært og når alle restauranter, barer og butikker slukker alle lys i den gamle bydelen og tenner lanterner og stearinlys. Få også med deg et tempelbesøk hvor du kan se munke holde seremonier i lyset fra blafrende lys, et magisk øyeblikk.
 • Perfume Pagoda Festival  (15-18 januar): Festivalen strekker seg egentlig fra 6. januar til mars med klimaks 15-18. januar. Festivalen er sett på som en reise til Buddhas land i henhold til mytene. Pilgrimer fra hele Vietnam samler seg og reiser til Huong Son i Hanoi for å be om å få et fruktbart år og gode tider. Reisen for disse starter med båt på Yen elven til foten av Huong fjellet og fortsetter opp flere hundre trapper til de når målet for reisen, Huong Tick grotten.

 

 

Se vår destinasjonsvideo fra Vietnam:
Copyright: Emirates

Se våre reiser til dette reisemålet