Oversikt

Oppdag det mangfoldige og fascinerende landet Pakistan, et unikt reisemål som byr på en overflod av kulturelle skatter, historiske steder og naturlig skjønnhet. Fra majestetiske fjelltopper til gamle arkeologiske ruiner og pulserende byer, har Pakistan noe å tilby enhver reisende.

Utforsk de gamle byene som Lahore og Karachi, opplev den storslåtte arkitekturen til Badshahi-moskeen og Lahore Fort, og bli betatt av de frodige dalene og innsjøene i Swat-dalen og Hunza-dalen. Pakistan er også hjem til noen av verdens høyeste fjell, inkludert K2, som tiltrekker seg eventyrlystne fjellklatrere fra hele verden. Gjennom å utforske Pakistans mangfoldige landskap, rike kultur og gjestfrihet, vil du oppdage et land som er fylt med overraskelser og uforglemmelige opplevelser.

Velkommen til Pakistan, et unikt og fargerikt reisemål som venter på å bli oppdaget. Dette landet, med sin rike historie, varierte landskap og gjestfrie kultur, har mye å tilby eventyrlystne reisende. Utforsk de gamle byene som Lahore og Islamabad, og la deg imponere av arkitekturen til historiske steder som Badshahi-moskeen og Lahore Fort. Reis til de bølgende åsene i Swat-dalen og Kaghan-dalen, og la deg fortrylle av spektakulære fossefall og fjelltopper som strekker seg mot himmelen. Ta en reise til det ikoniske Karakoram Highway, og opplev den majestetiske skjønnheten til fjellene og dype daler. Dykk ned i den rike kulturen og tradisjonene til lokalsamfunnene, og nyt den tradisjonelle pakistanske maten som vil pirre smaksløkene dine. Fra de praktfulle Mughal-hagene til de historiske arkeologiske utgravningene i Taxila, har Pakistan en overflod av kulturelle og historiske skatter å tilby. Ta steget utenfor allfarvei og oppdag det spennende og mangfoldige Pakistan, et reisemål som vil berike din reiseopplevelse på en unik måte.

Pakistan er velsignet med fantastisk natur og historiske rikdommer. Pakistans ruvende fjellandskap er satt mot et bakteppe av ørkenfort og historier om sultaner og mytiske spirituelle ånder (djinn). I byene er eldgamle basarer hjem til intrikate boder med alt fra kjøkkenutstyr. Krydder forhandlere og dampende teboder.

Mange tenker nok først og fremst om Pakistan som en konfliktsone og er ikke klatr over hvor mye landet faktisk har å tilby en besøkende. Fra urovekkende vakre fjellandskap til travel byområder har alle Pakistans livlige byer hver sin distinkte personlighet. Hovedstaden Islamabad er en moderne storby med spennende arkitektur, kulturelle attraksjoner i verdensklasse og noen av landets fineste restauranter.

Himmelske Fjelltopper og Frodige Daler
Første stopp på vår reise er de spektakulære fjellene i Nord-Pakistan. Vi utforsker Karakoram Highway, en av verdens mest naturskjønne veier, som tar oss gjennom majestetiske fjellpass, isbreer og dype daler. Vi vandrer gjennom Hunza-dalens frodige terrasserte marker og opplever den varme gjestfriheten til lokalbefolkningen. På veien oppdager vi også Naltar-dalen med sine turkise innsjøer og Deosai Plains, en høyplatå som er kjent for sine ville blomsterenger.

Historiske Skatter og Kulturell Rikdom
Neste stopp er de historiske byene Lahore og Islamabad, som er rike på kulturell arv og arkitektoniske mesterverk. Vi besøker den praktfulle Badshahi-moskeen og Lahore Fort, som tar oss tilbake til Mughal-rikets storhetstid. Vi utforsker også gamle ruiner og templer i Taxila, som er et viktig arkeologisk sted. I Islamabad tar vi en tur til Pakistan Monument og Shakarparian Park, som gir oss fantastisk utsikt over byen og området rundt.

Eventyr og Utendørsaktiviteter
For de eventyrlystne tilbyr Pakistan en rekke spennende aktiviteter. Vi tar en fjellklatringstur til Concordia, foten av K2, en av verdens høyeste fjelltopper. Vi opplever adrenalinet på en raftingtur nedover elvene Indus eller Gilgit. For naturelskere tar vi en safari i Khunjerab National Park og oppdager den unike floraen og faunaen i regionen.

Møt Folket og Opplev Gjestfriheten
En reise til Pakistan er ikke komplett uten å møte den gjestfrie lokalbefolkningen. Vi besøker landsbyer og nomadefamilier og blir kjent med deres tradisjoner, musikk og dans. Vi utforsker de livlige basarene og smaker på de deilige lokale rettene, som biryani, kebaber og chai.
Pakistans skjønnhet, kultur og eventyr venter på deg. Bli med på denne reisen gjennom landets storslåtte fjell, rike historie og gjestfrihet som vil berike din reiseopplevelse. Utforsk Pakistans mangfold og opplev den autentiske sjarmen i dette fantastiske landet.

Høydepunkter
De fleste av Pakistans populære attraksjoner er historiske monumenter og steder. Fra eldgamle sivilisasjoner til strategiske og viktige fort. Det er ganske klart at Pakistans historie, både fra gamle tider til dagens situasjon er intrikat og komplisert. Det er imidlertid en overflod av både historiske minnesmerker enten det er det dramatiske arkitekturene til en religiøs bygning eller den vakre naturen, her er det noe for enhver smak.

 • Karakoram Highway: er verdens høyeste asfalterte vei og når en høyde på 4,693 meter og slinger seg gjennom Himalaya, Hindu Kush og Pamir fjellene. Følg den gamle Silk Road gjennom et av verdens vakreste landskap med utsikt over Indus elven og de utsøkte Gilgit og Hunza dalene.
 • Khyber passet: et fantastisk historisk fjellpass som forbinder Pakistan med Afghanistan. Khyber passet er ikke bare mektig natur, men gir deg også muligheten til å oppleve en viktig del av regionens historie. Passet har gjennom århundrene alltid vært en viktig handelsrute som brakte silke inn i regionen og har alltid vært militært følsomt samt et av verdens eldste fjellpass. Passet ligger ikke spesielt høyt og er bare rundt 1000 moh.
 • Chitral Valley: det er i skyggen av Hindu Kush du finner Chitral Valley. Et vilt og vakkert sted, flertallet av de som besøker dalen bor i Chitral. Chitral er en avslappende og innbydende by og føles ganske annerledes enn resten av Pakistan. Beliggenheten er også beleilig om du ønsker å besøke Kalash dalene hvor Kalash folket, de siste av de ikke-islamske stammen av Kafiristan bor. Chitral dalen er også kjent for sine varme kilder og de ørret fylte elvene.
 • Lahore: er hovedstaden I Punjab provinsen og huser noe av landets fineste arkitektur, inkludert UNESCOS verdensarvliste steder som Shalimar Gardens og den fantastiske Badshahir moskeen som er et vakkert eksempel på Mughal arkitektur. Det er flere ting som må oppleves når man er i Lahore, den fargerike Wazir Khan moskeen, The Gate of Chauburji, Mughal Jahngirs grav og Gawalmandi Food Street for å nevne noen.

Shah Fasial Masjid:er kanskje den mest iøynefallende moskeen i Pakistan. Shah Fasilal Masjid er bygget etter modell av en tradisjonell ørkentelt og består av fire 288 fots minareter. Moskeen er en av de største i Asia og blander moderne og tradisjonelle arkitektoniske stiler. Moskeen er enorm og har kapasitet til 100 000 tilbedere i hovedrommet. Det er mulig for alle å besøke moskeen, både ut og inne.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Shewa Hindu Kush, Pakistan
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (33ºC) / Kaldeste måned: januar (12ºC) / Våteste måned: juli (67,2 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.
Average temperature and rainfall Mianwali Hindu Kush, Pakistan

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Karachi, Pakistan
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (32ºC) / Kaldeste måned: januar (19ºC) / Våteste måned: august (1,8 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015

Average temperature and rainfall in Karachi, Pakistan

Hvordan er været?
Pakistan har et variert klima på grunn av sin geografiske beliggenhet og topografi. Generelt sett kan vi si at Pakistan har fire distinkte årstider: vår, sommer, høst og vinter. Været kan variere betydelig avhengig av hvilken region og tid på året det er.

 • I de nordlige fjellområdene som Hunza, Gilgit-Baltistan og Kashmir, er somrene milde og behagelige, mens vintrene er kalde med rikelig med snøfall. Disse områdene er populære blant fjellklatrere og naturelskere som ønsker å utforske de majestetiske fjelltoppene og fjordene.
 • I de sentrale områdene som Islamabad og Lahore kan somrene være varme og fuktige med temperaturer som kan nå opp mot 40 °C. Vintrene er generelt milde og behagelige, men kan være kjølige om natten. Disse områdene opplever også monsunsesongen fra juni til september, med perioder med kraftige regnskyll.
 • I ørkenområdene som Thar-ørkenen i Sindh-provinsen og Cholistan-ørkenen i Punjab, er klimaet tørt og varmt året rundt. Somrene kan være svært varme, med temperaturer som kan overstige 45 °C, mens vintrene er milde og behagelige.

Det er viktig å merke seg at værforholdene kan variere betydelig mellom forskjellige regioner og byer i Pakistan. Det anbefales å sjekke værprognoser og klimadata for det spesifikke området du planlegger å besøke, før du reiser.

Beste tiden å besøke Pakistan
Den beste tiden å besøke Pakistan avhenger av hvilke aktiviteter og regioner du ønsker å utforske. Generelt sett er våren (mellom mars og mai) og høsten (mellom september og november) de mest behagelige og populære tidene å besøke landet på.

 • Våren er preget av mildt vær og blomstrende natur. Temperaturene er behagelige, spesielt i nordlige områder som Hunza og Kashmir, som er kjent for sine vakre blomsterenger og kirsebærblomster. Det er også en god tid å besøke de sentrale byene som Islamabad og Lahore, da temperaturene ikke er for varme.
 • Høsten er en annen flott tid å besøke Pakistan, spesielt for de som ønsker å oppleve vakre høstfarger i fjellene. Temperaturene er milde, og det er mindre regn sammenlignet med sommer- og monsunsesongen. Dette er også en ideell tid for å utforske nasjonalparker som Margalla Hills National Park og Khunjerab National Park.
 • Sommeren (mellom juni og august) kan være varm og fuktig, spesielt i lavlandsområdene som Lahore og Karachi. Imidlertid er dette også en tid da de nordlige fjellene blir tilgjengelige for eventyrlystne turgåere og fjellklatrere, da snøen smelter og fjellstiene blir mer tilgjengelige.
 • Vinteren (mellom desember og februar) kan være kjølig, spesielt i de nordlige fjellområdene. Dette er en flott tid for vinteraktiviteter i regioner som Naltar og Malam Jabba.

Det er viktig å merke seg at værforholdene kan variere mellom forskjellige regioner i Pakistan, så det er lurt å sjekke klimadata og værprognoser for det spesifikke området du planlegger å besøke.

Valutaen i Pakistan er pakistansk rupee (PKR) = 100 paisa.
Enheten for pakistansk rupee er Rupee, og symbolene som brukes er Rs. Det er viktig å merke seg at det kan være begrensede muligheter for å veksle utenlandsk valuta i mindre byer og avsidesliggende områder, så det er lurt å ha med nok pakistanske rupees når du reiser dit.
Det er flere måter å få tak i pakistanske rupees. Du kan veksle valuta på flyplasser, banker, autoriserte vekslingskontorer og noen større hoteller. Banker er generelt det beste alternativet, da de vanligvis gir mer pålitelige og gunstige vekslingskurser. Det anbefales å ha med seg kontanter i pakistanske rupees, da kredittkort og reisesjekker kanskje ikke aksepteres overalt, spesielt utenfor større byer
FreeCurrencyRates.com

Tips: I Pakistan er det vanlig å gi tips for god service i forskjellige tjenesteområder. Her er noen tips om tipping i Pakistan:

 • Restauranter: Det er vanlig å gi 10-15% av totalregningen som tips på restauranter. Hvis det er en serviceavgift inkludert på regningen, kan du vurdere å gi et mindre beløp avhengig av servicen du mottok.
 • Hoteller: Det er vanlig å gi tips til hotellpersonalet, inkludert bagasjebærere og romservicepersonell. Et par pakistanske rupees per bagasje er vanlig for bagasjebærere, og et par pakistanske rupees per dag for romservicepersonell er vanlig praksis.
 • Sjåfører: Hvis du bruker en sjåfør til transport, er det vanlig å gi tips som en gest for god service. Du kan vurdere å gi noen pakistanske rupees direkte til sjåføren, spesielt hvis du har hatt en lengre reise eller spesielt god service.
 • Guidede turer: Hvis du har en guide som tar deg med på sightseeing eller guidede turer, er det vanlig å gi en tips som en takk for deres innsats og kunnskap. Det anbefales å gi et beløp basert på din egen vurdering av tjenesten og guidens innsats.
 • Andre tjenester: Det er vanlig å gi tips til andre tjenester som frisører, massører og portvakter. Vanligvis gir man noen pakistanske rupees som takk for deres tjenester.

Husk at tipping er frivillig, og det er opp til deg å avgjøre hvor mye du ønsker å gi avhengig av kvaliteten på tjenesten du mottok. Det er alltid hyggelig å vise takknemlighet for god service, men det er ikke forventet å gi tips i alle situasjoner.

Interessante fakta
Bli klar til å bli overrasket og underholdt av noen morsomme fakta om Pakistan! Dette mangfoldige landet har mer å by på enn det som møter øyet. Visste du for eksempel at verdens nest høyeste fjell, K2, befinner seg i Pakistan? Eller at landet har en av verdens største saltørkener? Fra deres kjærlighet for cricket til deres kjente lastebildesign, Pakistan er fullt av unike og morsomme trekk som vil sette et smil på ansiktet ditt. Bli med oss på en humoristisk reise gjennom noen av de mest morsomme faktaene om Pakistan og oppdag en ny side av dette fantastiske landet.

 1. Verdens nest høyeste fjell, K2, befinner seg i Pakistan.
 2. Landet har verdens største fjærsamling, med over 750 forskjellige fjærarter.
 3. Pakistan produserer noen av verdens søteste og mest saftige mangoer.
 4. I byen Karachi finner du et ekte Boeing 720-fly som er omgjort til en restaurant.
 5. Pakistan har et av verdens eldste universiteter, Taxila-universitetet, grunnlagt rundt 500 f.Kr.
 6. Rickshawene i Pakistan er fargerike trehjulede kjøretøy som er pyntet med blinkende lys og intrikate dekorasjoner.
 7. Det nasjonale dyret i Pakistan er markhor, en imponerende fjellgeit kjent for sine store horn.
 8. Lahore i Pakistan er hjemmet til verdens nest største samling av antikke murer, etter den kinesiske mur.
 9. I Tharparkar-ørkenen i Pakistan finner du en overraskende mengde vannbøfler som trives i det tørre miljøet.
 10. Nær byen Abbottabad i Pakistan kan du finne den sjeldne og vakre orkidéarten Neelakurinji, som blomstrer bare en gang hvert 12. år.

Disse morsomme faktaene gir deg bare en smakebit av den fascinerende kulturen, naturen og unike egenskapene til Pakistan. Utforsk landet selv og oppdag enda flere interessante aspekter ved dette fantastiske reisemålet.

Festivaler
Fargerike festivaler og feiringer utgjør en viktig del av Pakistans rike kulturelle arv. Landet byr på en mangfoldig blanding av religiøse, nasjonale og regionale festivaler som skaper en unik atmosfære av glede, fellesskap og tradisjoner. Fra de livlige farger og musikk til de overdådige matrettene og tradisjonelle klær, pakistanske festivaler er en opplevelse for sansene. Bli med oss på en reise gjennom de mest kjente festivalene i Pakistan, og oppdag den festlige stemningen og kulturelle mangfoldet som gjør disse feiringene så spesielle.

 • Eid-ul-Fitar (juni): når den hellige måneden Ramadan går mot slutten venter muslimer over hele verden på Eid Al-Fitr, en av de mest håpefulle anledningene i religionen. Denne tre dagers feiringen markerer slutten på en måned med faste og innledes som oftest med dager fylt med shopping og hjemmelagde tradisjonelle søte retter. Selv om de religiøse aspektene er de samme, varierer festlighetene og de kulturelle tradisjonene fra nasjon til nasjon. I Pakistan er alle hjem, butikker, restauranter, landemerker og moskeer opplyst og smakefult innredet for feiringen. Etter man har spist god mat og vært sammen med familie er det vanlig å ta en spasertur eller kjøre tur i byen for å nyte den opplyste atmosfæren.
 • Independence Day (14 August): denne herlige dagen en landemarkerke i Pakistans historie for å feire landets uavhengighet. Uavhengighetsdagen feires med iver og glød over hele landet den 14. august med spesielle programmer og arrangementer i store og små byer og landlige områder. Det holdes møter og samlinger over hele landet og hele landet er pyntet og dekorert! Nasjonale flagg, fancy lys og farger pryder hus, kjøpesenter, basarer og hovedveier.
 • Basant (februar): feires med pomp og prakt i midten av februar hvert år, en vår festival og Lahore er den viktigste byen for feiring av denne festivalen i Pakistan. Under feiringen vil du se flygende drager fra hoteller og hus, spesielt fra husene til slektningene til de som deltar i festivalen. Det kommer også familie og slektninger fra hele landet for å være med på feiringen som nyter musikk og god mat under festivalen. Selv om Basant Festivalen ikke har noen kobling til muslimsk kultur er festivalen blitt en populær tradisjon som feires med glede.
 • Mela Chiraghan: Dette er en festival som feires i Lahore til ære for den sufi-muslimske helgenen Data Ganj Bakhsh. Festivalen inkluderer kulturelle opptredener, bønn, lysprosesjoner og en festlig atmosfære.
 • National Horse and Cattle Show: Dette er en populær festival som holdes i byen Lahore og feirer pakistansk landbruks- og dyreoppdretttradisjon. Festivalen inkluderer hesteshow, kampløp, dyreauksjoner og tradisjonell kulturell underholdning.
 • Shandur Polo Festival: Denne festivalen holdes høyt oppe i fjellene i Chitral-regionen i Pakistan. Den kjente Shandur-pologrundens spesielle plassering gjør det til et spektakulært sted å se polokamper mellom lag fra forskjellige regioner.

Disse festivalene er bare noen få eksempler på de mange fargerike og livlige feiringene som finner sted i Pakistan. Hver festival gir en unik innsikt i landets kultur, tradisjoner og gjestfrihet.

Hva er det som gjør pakistan til et unikt reisemål?
Pakistan er et unikt reisemål av mange grunner. Her er noen av de særegne trekkene som gjør Pakistan til et spesielt reisemål:

 • Varierte landskap: Pakistan er velsignet med en utrolig variasjon av naturlige landskap. Fra majestetiske fjelltopper i Himalaya, Karakoram og Hindu Kush, til frodige daler som Swat og Hunza, og vidstrakte ørkener som Thar-ørkenen, kan reisende oppleve enestående naturskjønnhet og varierte økosystemer.
 • Kulturelt mangfold: Pakistan er hjem for et rikt kulturelt mangfold, med en blanding av innflytelse fra Mughal-riket, persisk kultur og innfødt pakistansk tradisjon. Besøkende kan utforske gamle byer med blendende arkitektur, historiske steder og delta i fargerike festivaler som reflekterer landets kulturelle arv.
 • Vennlige mennesker og gjestfrihet: Pakistanske folk er kjent for sin gjestfrihet og varme velkomst. Reisende vil finne lokalbefolkningen vennlige, imøtekommende og ivrige etter å dele sin kultur og tradisjoner. Det å bli invitert til et hjem for å oppleve pakistansk gjestfrihet er en unik og minneverdig opplevelse.
 • Arkitektoniske skatter: Pakistan har en imponerende samling av historiske og arkitektoniske skatter. Fra UNESCOs verdensarvsteder som Lahore Fort og Makli Graveyard til de vakre Mughal-hagene og templer, kan reisende utforske landets rike historie gjennom arkitektoniske mesterverk.
 • Eventyr og utendørsaktiviteter: For de eventyrlystne tilbyr Pakistan en rekke spennende utendørsaktiviteter. Dette inkluderer fjellklatring på verdenskjente fjelltopper som K2, trekking i spektakulære daler, dykking i korallrev i Arabiahavet, og utforskning av nasjonalparker som Deosai Plains og Khunjerab National Park.

Sammen utgjør disse unike elementene en uimotståelig blanding som tiltrekker seg reisende som søker en annerledes og autentisk opplevelse. Pakistan har et uutforsket potensial som et spennende reisemål, og besøkende vil oppdage en verden av skjønnhet.

Matkultur i Pakistan
Pakistansk mat er kjent for sin rike smak, varierte krydder og spennende kombinasjoner av ingredienser. Landets kulinariske arv er preget av innflytelse fra ulike regioner og kulturer, noe som resulterer i en eksplosjon av smaker og delikate retter. Utforskningen av pakistansk mat er som en reise gjennom en verden av dufter, krydder og munnvannende retter. Fra krydret biryani og saftig kebab til duftende curries og sprø pakoras, pakistanske retter vil definitivt fortrylle smaksløkene dine. Hvis du legger reisen til Pakistan (og du liker "indisk mat") vil du få gastronomisk opplevelse gjennom gjennom de varierte smakene av Pakistan og opplev en verden av autentiske kulinariske opplevelser.

 • Krydder: Krydder spiller en sentral rolle i pakistansk mat. Det brukes et bredt utvalg av krydder, inkludert koriander, spisskummen, kardemomme, ingefær, hvitløk, gurkemeie, kanel og mye mer. Disse krydrene bidrar til å gi maten en kompleks smak og aroma.
 • Biryani: Biryani er en av de mest kjente og populære rettene i Pakistan. Den består av krydret ris og saftig kjøtt (som kylling, lam eller geit), samt en blanding av krydder, løk og andre aromatiske ingredienser. Biryani er en festlig rett som ofte serveres ved spesielle anledninger.
 • Kebab: Kebab er en annen viktig del av pakistansk matkultur. Det finnes forskjellige typer kebab, inkludert seekh kebab (grillet kjøttspyd), shami kebab (malte kjøttboller) og chapli kebab (flat, krydret kjøttkake). Kebab serveres vanligvis med ferskt brød og yoghurtsaus.
 • Curry og karriretter: Curry er en essensiell del av pakistansk mat, og det er en rekke forskjellige curryretter som tilbys. De kan være basert på kjøtt, fisk eller grønnsaker, og serveres ofte med ris eller brød som naan eller roti.
 • Street food: Pakistan er kjent for sitt livlige street food. Gatekjøkken tilbyr et bredt utvalg av småretter som samosaer (friterte bakverk fylt med krydret potet- eller kjøttblanding), pakoras (frityrstekte grønnsaker i kikertmelrøre) og chaat (en blanding av kikerter, poteter, yoghurt og forskjellige sauser).
 • Søtsaker: Pakistanske søtsaker, eller mithai, er kjent for sin søthet og forskjellige smaker. Gulab jamun, barfi, jalebi og ras malai er noen av de populære søtsakene som serveres ved spesielle anledninger og festivaler.

Pakistansk matkultur er en blanding av autentiske smaker, tradisjonelle oppskrifter og gjestfrihet. Utforsking av pakistansk mat vil gi deg muligheten til å oppleve den rike arven og lidenskapen som ligger bak hver munnfull.

 

 

Se våre reiser til dette reisemålet