Oversikt

Utforsk det fortryllende Kambodsja, et land rikt på historie, kultur og naturlig skjønnhet. Fra de majestetiske templene i Angkor til de pulserende byene, uberørte strendene og frodige jungler, har Kambodsja noe for enhver reisende.

Opplev landets unike sjarm, vennlige mennesker og autentiske opplevelser mens du dykker inn i den rike kulturarven, smaker på den utsøkte kambodsjanske maten og oppdager de skjulte perlene som gjør dette sørøstasiatiske reisemålet så uforglemmelig. Velkommen til Kambodsja, hvor eventyret venter på deg.

I Kambodsja kan du oppleve alt fra gudenes rike i Angkor Wat til den mørke underverdenen i Tuol Sleng Prison. Med en historie som både er inspirerende og rystende er landet idag en enestående reisedestinasjon. Synet av den blodrøde solen som stiger over den mektige silhuetten til Angkor Wat, den svake lyden av Buddhistiske munker som ber et sted i det fjerne, lukten av ukjente krydder og de friske smakene som danser på tungen din når du spiser gatemat: En tur til Kambodsja er definitivt en reise for alle sansene. Kambodsjanere er kjent for å være noen av de vennligste befolkningene i verden, og en tur til landet deres vil også by på mange nysgjerrige blikk, store smil og en enestående følelse av gjestfrihet.

Kambodsja er ett unikt land på mange måter. For eksempel kan du ikke forvente å finne et stort utvalg fastfood man oftest kan finne hvor some helst i verden. Sammen med Ghana og Jemen er Kambodsja ett af få land som aldri hatt en McDonalds. De har derimot en Burger King, Kentucky Fry Chicken og en tilsvarende kjede som heter "Lucky Burger". Et annet interessant faktum er at bursdager tradisjonelt ikke blir feiret - hvis du spør noen eldre om når de har bursdag er det stor sannsynlighet for at de ikke vet sin egen bursdag. Noen vet ikke en gang hvilken måned de ble født i. Naturen i Kambodsja har også sine særegenheter: Den største ferskvannssjøen i Sørøst-Asia, Tonle Sap, befinner seg i landet, men to ganger i året endrer vannstrømmene seg. Drar du til Kambodsja i november er ferskvannsjøen iferd med å krympe, mens hvis du besøker landet i juni vil du se at vannet stiger.

Høydepunkter
Kambodsja er ett skattekammer av historiske og arkitektoniske skatter, med flere høydepunkter som man absolutt må oppleve når man besøker landet. Kanskje mest kjent er Angkor Wat, verdens største religiøse steinkonstruksjon og et symbol på makten til det tidligere Khmerriket. Uansett hvor mange bilder og videoer du har sett av Angkor Wat kommer det til allikevel være imponerende og mektig.

Kambodsja er en destinasjon som er rik på høydepunkter og severdigheter. Her er noen av de mest bemerkelsesverdige stedene du bør utforske når du besøker Kambodsja:

 • Angkor Wat: Dette er en av verdens mest imponerende arkeologiske steder og et UNESCOs verdensarvsted. Angkor Wat er et enormt tempelkompleks som ble bygget i det 12. århundre og er et ikonisk symbol på Kambodsja. Utforsk de intrikate relieffene, imponerende tårn og den utrolige arkitekturen.
 • Angkor Thom: En annen del av Angkor-området, Angkor Thom, var en stor middelalderby og hovedstaden i det gamle Khmer-riket. Her kan du beundre Bayon-tempelet med sine mange gigantiske steinhoder, den imponerende terrasse av elefanter og den mystiske terrassen av Leper King.
 • Ta Prohm: Dette tempelet er kjent for sin naturlige fusjon med naturen. Trær og røtter vokser gjennom ruiner og skaper en atmosfære av mystikk og eventyr. Ta Prohm er mest kjent for å være en av filmsettene til Tomb Raider-filmen.
 • Phnom Penh: Kambodsjas pulserende hovedstad byr på en blanding av historie og moderne kultur. Utforsk Det kongelige palass, beundre den fantastiske Sølvpagoden, og besøk Tuol Sleng-museet og Choeung Ek Killing Fields for å lære mer om landets tragiske fortid under Røde Khmer-regimet.
 • Sihanoukville og øyene: Hvis du ønsker å slappe av på vakre strender, er Sihanoukville-regionen det perfekte stedet. Nyt solen og sanden på strendene i Sihanoukville, og utforsk de idylliske øyene som Koh Rong og Koh Rong Samloem med krystallklart vann og en avslappet atmosfære. Sihanoukville har dessverre falt på dårligere tider etter en byggeboom og feilslåtte kinesiske investeringer og byen er i rask forfall.
 • Battambang: Denne sjarmerende byen i det nordvestlige Kambodsja er kjent for sin koloniale arkitektur, lokale landsbyer, tradisjonell kunst og den berømte bambusjernbanen. Utforsk de historiske bygningene, ta en tur langs elven Sangkae og oppdag den autentiske kambodsjanske landsbylivet.
 • Tonle Sap-innsjøen: Den største ferskvannssjøen i Sørøst-Asia, Tonle Sap, er en unik økosystem med flytende landsbyer og et variert dyreliv. Ta en båttur og opplev det lokale livet mens du ser de flytende husene og fiskerne som utøver sitt yrke.
 • Banteay Srei: Dette vakre tempelet, også kjent som "Kvinnenes citadell", er kjent for sin fantastiske røde sandsteinarkitektur og intrikate steinskulpturer. Banteay Srei er kjent for sin detaljerte utførelse og er et populært reisemål for de som er interessert i Khmer-arkitekturen.

Kambodsja er et land med en rik historie, storslått arkitektur og vakker natur. Utforsk disse høydepunktene og severdighetene for å få en dypere forståelse av landets kulturelle arv og oppleve landets unike sjarm.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Phnom Penh, Kambodsja
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (30ºC), Kaldeste måned: januar (27ºC) / Våteste måned: september (285,4mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Hvordan er været? Klimaet i Kambodsja er sterkt påvirket av to veldig innflytelsesrike monsuner som markerer årstidene. Fra mai til oktober er monsunen fra sørvest veldig prominent. Du kjenner gjerne effekten av denne på kroppen gjennom sterk vind og kraftige regnbyger. I denne perioden er luftfuktigheten også veldig høy. Monsunen fra nordøst derimot, som herjer mellom november og mars,  forårsaker perioder med veldig lite regn.

Beste tid til å besøke landet? Det beste tidspunktet å besøke Kambodsja avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve. Her er en oversikt over de ulike sesongene i Kambodsja:

 • Den tørre årstiden (november til februar): Dette er den mest populære tiden å besøke Kambodsja. Været er vanligvis tørt, med moderat temperatur og mindre nedbør. Dette er ideelt for å utforske tempelkomplekset Angkor Wat og andre kulturelle severdigheter. Det er også en flott tid å besøke de sørlige strendene og øyene.
 • Varmt og tørt (mars til mai): Disse månedene er preget av varmt vær med høy luftfuktighet. Temperaturene kan nå opp til 40°C i visse områder, spesielt i april. Selv om det kan være varmt, er det færre turister, og du kan finne gode tilbud på overnatting.
 • Regnsesongen (mai til oktober): Dette er perioden med mer regn i Kambodsja, spesielt fra juni til september. Regnbyger er vanligvis intense, men varer ofte bare en kort stund. Fordelene med å besøke i regntiden inkluderer lavere priser, færre turister og en frodig, grønn natur. Vannstandene i innsjøen Tonle Sap er også høyere, noe som gir deg muligheten til å oppleve flytende landsbyer.

Hvis du ønsker å unngå folkemengder og få de beste tilbudene, kan både tørkesesongen og regnsesongen være gode valg. Hvis du foretrekker mer moderat vær og mindre nedbør, er tørkesesongen fra november til februar det beste tidspunktet å besøke

Myntenhet: Kambodsjansk riel (KHR). 1  KHR = 100 centimes (Men dette vil du aldri kunne se siden valutaen er verdt såpass lite. USD er derimot den valutaen som primært brukes og foretrekkes som betaling)
FreeCurrencyRates.com
Tips: Det er ikke historisk sett vanlig å gi tips i Kambodsja, men med så lave lønninger vil enhver ekstra inntekt være av stor betydning for den enkelte (selv en enkel USD kan for mange være en dagslønn for  mange lokale, for å sette det hele i perspektiv).
 • Taxi - siden du alltid har blitt enige om en pris på forhånd er det ikke nødvendig å betale noe ekstra, men har du hatt en sjåfør for en full dag og han har gjort en meget god jobb er det selvsagt hyggelig å gi noe ekstra. 
 • Hoteller - igjen ikke vanlig men legger du igjen USD1 på puten er du garantert en meget god service, kan være nyttig om du skal være noen dager på samme hotell ihvertfall.
 • Restauranter & barer - tips gis stort sett kun på typiske restauranter som er rettet mot et vestlig klientell og da normalt 5-10% av regningen. På alle andre typer restauranter er det ikke forventet noen form for tips..
 • Guider etc - siden det å gi tips ikke er vanlig i Kambodsja er det ikke lett å gi noen gode råd, men igjen selv en liten påskjønnelse på 1-2USD vil bety veldig mye og spesielt om du har hatt en god opplevelse betyr dette svært lite for deg som besøkende.

Interessante fakta
Kambodsja, et land med en rik historie og en fascinerende kultur, er fullt av interessante fakta som fanger oppmerksomheten til reisende verden over. Fra majestetiske templer til dystre historiske hendelser, og fra naturlige underverk til kulinariske opplevelser, her er noen av de mest interessante faktaene om Kambodsja.

 1. Angkor Wat: Kambodsja er hjemmet til Angkor Wat, verdens største religiøse monument. Dette ikoniske tempelet ble bygget i det 12. århundre og er et UNESCOs verdensarvsted.
 2. Verdens største tempelby: Angkor Thom, som ligger i nærheten av Angkor Wat, er faktisk en hel by og ikke bare et tempel. Den dekker et område på rundt 9 kvadratkilometer og var en gang en blomstrende hovedstad i det gamle Khmer-riket.
 3. Hemmelige krigsstier: Under Vietnamkrigen ble det anlagt et nettverk av hemmelige krigsstier i Kambodsja kjent som Ho Chi Minh-stien. Dette var en forsyningsrute for vietnamesiske soldater og Viet Cong-geriljaen, og den spilte en viktig rolle i konflikten.
 4. Flytende landsbyer: Kambodsja har ikke bare den berømte Tonle Sap-innsjøen, men landet har også flere flytende landsbyer rundt omkring. Disse landsbyene er bygget på elver og innsjøer og har et unikt samfunn og en levemåte tilpasset vannmiljøet.
 5. Bokor Hill Station: Kambodsja har sin egen forlatte fjellstasjon, Bokor Hill Station, som ligger i Bokor nasjonalpark. Bygget av franske kolonister på 1920-tallet, har det blitt forlatt flere ganger og har nå blitt et spennende sted å utforske for eventyrlystne reisende.
 6. Dansende delfiner: I Kratie-provinsen i Kambodsja kan du oppleve Irrawaddy-delfiner i Mekong-elven. Disse sjeldne delfinene er kjent for sin karakteristiske utseende og deres lekne og nysgjerrige oppførsel.
 7. Rollespillterninger: En populær tradisjon i Kambodsja er det såkalte "rollespillterningsspillet". Det er et vanlig syn å se lokale mennesker spille dette tradisjonelle spillet på kafeer eller på gatene. Spillet er en sosial aktivitet som involverer terninger og er en del av den kambodsjanske kulturen.
 8. Krokodillefarm: Kambodsja har en av verdens største krokodillefarmer, som ligger i Siem Reap. Her kan besøkende se hundrevis av krokodiller og lære mer om avl og bevarelse av disse fascinerende skapningene.
 9. Kongefamilien: Kambodsja har en konstitusjonell monarki, og kongen er et høyt respektert symbol for nasjonal enhet og identitet.
 10. Øyer og strender: Kambodsja har vakre strender og øyer langs kysten, spesielt i området rundt Sihanoukville. Øyer som Koh Rong og Koh Rong Samloem er populære reisemål for sol- og strandentusiaster.

Dette er bare noen få av de mange interessante faktaene om Kambodsja. Landet har mye å tilby i form av kultur, historie, natur og gjestfrihet, og er en destinasjon som fortjener å bli utforsket.

Festivaler
Kambodsja er kjent for sine fargerike og livlige festivaler som feires over hele landet. Her er noen av de mest kjente festivalene i Kambodsja:

 • Khmer New Year (Choul Chnam Thmey): Dette er den viktigste festivalen i Kambodsja og markerer begynnelsen på det khmeriske solkalenderåret. Festivalen feires vanligvis i midten av april og varer i tre dager. Det er en tid med familiebesøk, religiøse ritualer, tradisjonelle leker og dans.
 • Bon Om Touk (Water Festival): Dette er en av de mest spektakulære festivalene i Kambodsja og feires i november. Festivalen markerer retningen på vannstrømmen i Tonle Sap-elven, og det er båtrace og fargerike belysningsshow på elven. Tusenvis av mennesker strømmer til hovedstaden Phnom Penh for å delta i feiringen.
 • Pchum Ben (Ancestor's Day): Denne festivalen er viet til å ære forfedrene og blir feiret i september eller oktober. Familier besøker pagoder og ofrer mat og gaver til sine avdøde forfedre. Det er også en tid for religiøse seremonier og til å tilbringe tid med familie.
 • Royal Plowing Ceremony: Denne seremonien, kjent som "Bun Pkar Sra", markerer begynnelsen av rissåingen og blir holdt i april eller mai. Seremonien blir utført av kongen eller høye embetsmenn, og det er en symbolsk handling for å bringe overflod og velsignelse til avlingene.
 • Visak Bochea: Dette er en buddhistisk høytidsdag som feires over hele Kambodsja i mai. Det markerer fødsel, opplysning og død av Buddha. Troende samles i templene for bønn og meditasjon, og det holdes prosesjoner rundt tempelet i kveldstimene.
 • Sea Festival: Denne festivalen feires årlig i en kystby og fremhever Kambodsjas maritime kultur og ressurser. Festivalen inkluderer båtrace, kulturelle opptredener, matboder og fyrverkeri.
 • Angkor Sangkran: Dette er en unik festival som feires ved Angkor Wat-tempelet i april. Det inkluderer vannspruting og vannkamper som symboliserer renhet, velsignelse og gode ønsker for det nye året.

Disse festivalene gir en flott mulighet til å oppleve den kambodsjanske kulturen, tradisjonene og gjestfriheten på nært hold. Festivalene er fargerike, energiske og fulle av glede, og de vil definitivt gi deg et minneverdig innblikk i Kambodsjas kulturelle rikdom.

Matkultur
Kambodsjansk matkultur har en unik blanding av smaker, krydder og teksturer som gjør den til en spennende opplevelse for matelskere. Her er noen kjennetegn ved matkulturen i Kambodsja:
 • Rismat: er hjørnesteinen i kambodsjansk kosthold. Ris serveres til nesten alle måltider og er ofte kombinert med grønnsaker, kjøtt eller fisk. Kambodsja er kjent for sin aromatiske jasminris.
 • Amok: er en signaturrett i Kambodsja. Denne dampede retten består vanligvis av fisk eller kylling som er marinert i en blanding av kokosmelk, gurkemeie, galangal, hvitløk og andre krydder. Den serveres ofte i bananblad og har en delikat og kremaktig smak.
 • Lok lak: er en populær rett bestående av marinert biff som stekes og serveres med frisk salat, rå løk, lime og ris. Den er vanligvis ledsaget av en deilig saus laget av limejuice, fiskesaus og pepper.
 • Nom banh chok: er en tradisjonell kambodsjansk frokostrett som består av risnudler toppet med en currybasert kokossaus og en rekke grønnsaker. Det serveres vanligvis med friske urter og grønnsaker som bønnespirer, agurk og grønne bønner.
 • Fish Amok: Fiskemarkeder er vanligvis travle steder i Kambodsja, og fisk spiller en viktig rolle i kambodsjansk mat. Fish Amok er en populær rett som kombinerer fersk fisk med en krydret currysaus laget av kokosmelk, gurkemeie og sjalottløk.
 • Krydder og urter: Kambodsjansk mat er rik på krydder og urter som gir rettene deres karakteristiske smak. Populære krydder inkluderer galangal, sitrongress, koriander, mynte og basilikum.
 • Street food: Kambodsja er kjent for sitt varierte utvalg av gatekjøkkenretter. Fra grillede satayspyd og nudelsupper til ferske vårruller og fruktshakes, er det mange deilige og rimelige alternativer å utforske langs gatene.
 • Desserter: Kambodsjanske desserter inkluderer søte rispuddinger, fersk frukt, klebrig ris med mango og bananpannekaker. Disse søte godbitene er perfekte avslutninger på et kambodsjansk måltid.

Kambodsjansk matkultur er mangfoldig og smakfull, og den gir en flott mulighet til å utforske nye smaker og oppdage lokale delikatesser. Enten du prøver tradisjonelle retter på lokale markeder eller spiser på restauranter, vil du bli begeistret over de unike og velsmakende opplevelsene som Kambodsja har å tilby.

Se våre reiser til dette reisemålet