Oversikt

Underlig nok, over hundre år senere, holder Myanmar (Burma) kraften til fortsatt å overraske selv den mest bereiste besøkende (men besøk landet raskt siden dette er i ferd med å endres utrolig raskt). Du vil forelske deg i vakre og glitrende Shwedagon Paya.

Du kan stirre i vantro av synet av "the Golden Rock" på toppen av Kyaiktiyo fjellet der det enger på klippekanten. Stå igjen trollbundet når du skuer ut over de mer enn 4000 hellige templene som ligger spredd over slettene i Bagan. De fleste av templene du vil se er i daglig bruk av landets fromme munker som er mer beundret en rockestjerner!

Etter mange års isolasjon fra utenomverdenen startet Myanmar (Burma) å åpne seg for turisme rundt 2013. Så sent som i 2010 ble landet offisielt klar til å motta turister etter flere års boikott av landet i kjølvannet av Aung Suu Kyis anmodning om å ønske utenlandske turister velkommen nok en gang. I løpet av denne korte tiden frem til idag har Myanmars (Burmas) turistanløp nådd nye høyder og mottok i 2015 nærmere 3 millioner besøkende i 2015 (opp fra ca 400 000 i 2012, hvorav de fleste var fra Thailand). Desverre har landet nok en gang falt tilbake på gamle synder og landet er igjen styrt med miltær jernhånd og det politiske ikonet Aung Suu Kiys ettermære er i ruiner.

Men for oss som fikk gleden av å¨oppleve de få årene med positiv utvikling av Myanmar må vi nå leve på minnene om disse få optiumistiske årene, inntil landet igjen forhåpentligvis endrer kurs. Burmesere som hadde levd mesteparten av sitt liv i eksil returnerte, og sammen med resten av folket ble det et kappløp om å dra landet inn i det 21. århundre, samtidig at man forsøkte å ta vare på tradisjoner og landets kultur.

Dette arbeidet ligger nå i ruiner og vi vet ikke når vi nok en gang kan glede oss over Mmyanmars mange attraksjoner, men innbyggerne er stolte og som alltid meget sjarmerende. Våre beste øyeblikk i Myanmar (Burma) er dialogen med menneskene og ikke minst en solnedgangsaften på Shwedagon Paya i samtaler med en gruppe munker om politikk, noe som viste hvor langt landet hadde kommet selv på få år.

Høydepunkter
Myanmar, tidligere kjent som Burma, er et fascinerende land i Sørøst-Asia med en rik historie, kultur og naturlige skatter. Bagan med sine mer enn 1000 templer, nok for selv den mest iherdige historiker. Merkelige "benfiskere" har en fiske teknikk som du kun vil kunne se på Inle innsjøen. Hovedstaden Yangon er byen med flest kolonibygninger i Sørøst Asia (enn så lenge).

Her er noen grunner til å vurdere å reise til Myanmar:

 • Kulturell rikdom - Myanmar er hjemmet til en av de mest imponerende samlingene av buddhistiske templer og monumenter i verden. Fra de majestetiske pagodene i Bagan, som strekker seg så langt øyet kan se, til den ikoniske Shwedagon-pagoden i Yangon, er det utallige historiske og religiøse steder å utforske.
 • Magiske Bagan - Bagan er en av Myanmars største skatter og en absolutt "må besøke" destinasjon. Dette arkeologiske området er kjent for sine mer enn 2000 bevarte pagoder og templer, som dateres tilbake til det 9. til 13. århundre. Utforsk disse historiske strukturene til fots, på sykkel eller til og med med varmluftsballong for en spektakulær utsikt over landskapet.
 • Gylne pagoder i Yangon - Yangon, Myanmars største by, er hjemmet til den ikoniske Shwedagon-pagoden. Denne gyldne strukturen er en av de mest hellige buddhistiske stedene i landet og en av verdens mest imponerende religiøse bygninger. Utforsk det omkringliggende området for å oppdage lokale markeder, koloniale arkitektur og livlig gatekost.
 • Inle Lake - er en av Myanmars mest unike og naturskjønne destinasjoner. Utforsk innsjøen med båt og bli kjent med Intha-folkets unike livsstil. Du vil se fiskere som balanserer på en fot mens de roer med den andre, flytende hager og tradisjonelle landsbyer som ligger på stylter.
 • Kulturell mangfold - Myanmar er hjemmet til en rekke etniske grupper, og landet har en rik kulturell mangfoldighet. Utforsk de lokale markedene, prøv forskjellige regionale retter og møt de vennlige lokalbefolkningen for å få et innblikk i Myanmars kulturelle rikdom.
 • Naturlige skjønnheter - Myanmar har også vakker natur å tilby. Fra de grønne fjellene i Shan State til de gyldne strendene i Ngapali og Mergui-øyene, er det et utvalg av naturlige skatter å utforske.
 • Mandalay - den siste kongelige hovedstaden i Myanmar (Burma) og områdene rundt er spekket med utrolige monumenter over sen svunnen tid.Heldigvis, skjer endringene ikke for raskt og det er fortsatt mulig å nyte et nesten intakt Myanmar (Burma. Du kan fortsatt seile rolig ned Ayeyarwady (Irrawaddy) floden på en gammel elvebåt eller en av de mange luksus båtene som nå har inntatt plassen.
 • Strender - Visste du at Myanmar (Burma) kanskje har noen av de vakreste strendene i Sørøst-Asia? Se for deg selv og legg inn noen dager på f.eks Ngapali på Bengalkysten. Men det som gjør Myanmar (Burma) forsatt så utrolig for oss som besøker landet er landets befolkning. Overalt treffer du smilende og nysgjerrige mennesker som gjerne vil snakke engelsk og diskutere...ikke så rart etter nesten 70 år som innelukket nasjon og paria i verdens øyne. Besk Myanmar (Burma) nå før alt dette forsvinner i masseturisme.
 • Tradisjonelle Myanmar (Burma) - I et land med mer enn 100 ulike etniske grupper gjør at man nesten skulle tro at man har falt ned i en levende utgave av National Geographic fra tidlig 1900 tallet. Til tross for alle de siste årenes er Myanmar (Burma) fortsatt et jordbruksland med tradisjonelle verdier. Her vil du se menn i skjørt lignende longyi og gjerne med tradisjonell "thanakha" (sminke) i ansiktet. Her vil du se betel nøtt tyggende bestemødre, med munnen full at nøttens røde juice. Det vanligste transportmidlet er fortsatt trishaws eller hest & kjerre på landsbygda. Den eldgamle britiske te tradisjonen lever også sitt beste i landets 1000-vis av dedikerte tehus.

Vær oppmerksom på at det er viktig å være informert om den politiske og sosiale situasjonen i Myanmar før du reiser dit. Sørg for å sjekke oppdaterte reiseråd og følg alle sikkerhetsforanstaltninger for å ha en trygg og minneverdig reiseopplevelse.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Yangon, Myanmar
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (31ºC), Kaldeste måned: januar (25ºC) / Våteste måned: juli (394.9 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Average temperatures and rainfall in Yangon, Myanmar
Hvordan er været i Myanmar (Burma): 
Myanmar har et tropisk monsun klima og har derfor store mengder med sol og mye regn pluss høy luftfuktighet, noe som kan gjøre det ganske ukomfortabelt til tider. Det er 3 sesonger  i Myanmar (Burma) med en kald og tørr periode mellom november og februar med gjennomsnittstemperaturer rundt 20-24ºC. Dette etterfølges av den varme og tørre perioden fra mars til april hvor temperaturene ligger på mellom 30-35ºC. Årets våteste periode er mellom mai til oktober med temperaturer mellom 25-30ºC. I Myanmars deltaområde på rundt 2600 mm (dette inkluderer hovedstaden Yangon), mens ellers i landet ligger nedbørmengden på rundt 1000 mm (Mandalay ikke mer enn rundt 800 mm). Men kystområdene i Myanmar omtrent drukner med over 5000 mm hver år (og det er da forståelig at de fleste av hotellene i Ngapali holder stengt mellom april og november).

Beste tiden å reise på ferie til Myanmar: Den beste tiden å besøke Myanmar er mellom november - februar, etter monsunsesongen og før varmen setter inn. Problemet med dette er at alle andre reiser i denne perioden også, og dette ødelegger selvsagt enormt mye ved et besøk. Vi anbefaler derimot å vente litt, og heller reise i mai og begynnelsen av juni, selv om dette er i begynnelsen av regntiden. Vær oppmerksom på at de fleste av Myanmars strender da er stengt. August er den desidert våteste perioden, og vi anbefaler ikke reiser til Myanmar i denne perioden.

 • Myntenhet & penger; Kyat (MMK) = 100 Pya
  Det finnes nå minibanker (ATMs) i de fleste byer, men vær obs på at du kun kan stole på at de faktisk fungerer i Yangon og Mandalay. Det er nå mulig å veksle USD i Kalaw, men vi anbefaler at du har kontanter til enhver tid. Alle hoteller veksler USD kontanter - Kredittkort er fortsatt ikke offisielt akseptert og heller ikke reisesjekker.
FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – ikke nødvendig, men anses som høflig.
 • Hoteller – Dersom bagasjen blir levert på rommet, er det høflig å gi 1-2 USD (2000 – 3000 Kyat). Tips til housekeeping er ikke forventet, men det er høflig å gi 1-2 USD (2000 – 3000 Kyat) per dag. Kyat er foretrukket, men USD brukes også. 
 • Restauranter – Tips er ikke forventet eller inkludert i regningen i Myanmar (Burma), men det blir satt stor pris på om man legger igjen litt tips.
 • Guider – for grupper (mer enn 4 pax) burde man gi 5 USD (8000 – 15000 Kyat) per person om man har en guide en hel dag. For mindre grupper (under 4 pax) burde man gi 10-15 USD (15000 – 23000 kyat) per person for en hel dag.

Interessante fakta:

 1. 89% av befolkningen i Myanmar (Burma) er buddhister
 2. På restauranter i Myanmar (Burma) lager man kysselyder for å få kontakt med servitører
 3. U Bein Bridge er 1,1 kilometer lang og ble bygget i 1850, dette er verdens eldste og lengste teakbro.
 4. Burmesere klipper ikke håret sitt på mandager, fredager og på bursdagen sin.
 5. Navneendring: Landet ble offisielt kjent som Myanmar i 1989, etter at militærjuntaen tok makten. Før det ble det referert til som Burma.
 6. Pagodene i Bagan: Bagan er hjemmet til over 2.000 pagoder, templer og klostre som dateres tilbake til det 9. til 13. århundre. Dette er et av de mest imponerende arkeologiske områdene i verden.
 7. Gullbekledde pagoder: Myanmar er kjent for sine vakre gyldne pagoder. Shwedagon-pagoden i Yangon er en av de mest kjente og mest hellige buddhistiske stedene i landet. Den er dekket med mer enn 30 tonn gullblad.
 8. Langhalsede kvinner: I de nordlige delene av Myanmar kan du komme over kvinner fra Padaung-stammen som bærer tunge messingringer rundt halsen. Dette gir inntrykk av at halsen deres er forlenget, selv om det egentlig bare skyver ned skulderen og gir en illusjon.
 9. Tradisjonell klesdrakt: Den tradisjonelle klesdrakten for menn er kjent som longyi, som er en lang skjørtelignende kappe som knyttes rundt midjen. Kvinner bruker ofte en bluse og en saronglignende kappe kalt htamein.

Festivaler
Myanmar er kjent for å ha en rekke fargerike og livlige festivaler som feires i løpet av året. Disse festivalene er viktige kulturelle og religiøse begivenheter og gir en flott mulighet til å oppleve landets tradisjoner og feire med lokalbefolkningen. Her er noen av de mest kjente festivalene i Myanmar:

 • Thingyan New Year Festival - går over 4 dager i forbindelse med påske og er den største festivalen og bringer inn det nye året til Myanmar (Burma). Festivalen er også kjent som den årlige "vann festivalen" og vannet symboliserer renhet som da skal vaske vekk alle syndene som er gjort gjennom året, fjerne sykdom og kurere dårlig lykke. Så det er som du vil forestille deg, en vannkrig i organisert form. Thingyan feires over hele landet, spesielt i byene Yangon og Mandalay.
 • Phaung Daw U Pagoda Festival - er avholdt årlig og varer i hele 18 dager. Dette er en av de mest fargerike og berømte begivenheten gjennom året i Myanmar (Burma). Festivalen finner normalt sted mellom september og oktober alt etter Myanmars (Burmas) månekalender. Høydepunktet er uten tvil båt prosesjonen med sine spesialbygde båter som bruker 18 dager på ferden rundt hele innsjøen og som har med seg 4 enorme Buddha statuer.
 • Thadingyut (Lyktefestivalen) - Thadingyut er en lysfestival som markerer avslutningen av buddhistiske fasteperioden. Den feires i oktober, og folk pynter husene og gatene med fargerike lykter. Det er også vanlig å besøke pagoder og templer for å gi offergaver og lys til buddhistiske munker.
 • Taunggyi Tazaungdaing Festival - Denne festivalen finner sted i Taunggyi, hovedstaden i Shan State, og er kjent for sine spektakulære flyvende lyktene. Store lykter formet som dyr, sopp eller andre fantasifulle figurer blir sendt opp på nattehimmelen, og det er også fyrverkeri, musikk og dans for å feire begivenheten.
 • Kyaikhtiyo Pagoda Festival - også kjent som Golden Rock, er en av Myanmars mest hellige buddhistiske steder. Festivalen holdes i november og er en tid for pilegrimsferd til pagoden. Folk tar del i bønner, seremonier og religiøse aktiviteter i tillegg til å nyte markedsboder og underholdningDette er bare noen få eksempler på de mange festivalene som feires i Myanmar. Landet har en rik kulturell arv og en kalender fylt med fargerike og spennende festivaler som er verdt å oppleve. Det er imidlertid viktig å merke seg at datoene for festivalene kan variere fra år til år, så det er best å sjekke de spesifikke datoene for den tiden du planlegger å besøke

Matkultur
Myanmar har en rik og variert matkultur som er preget av tradisjonelle retter og påvirkninger fra nabolandene, inkludert India, Kina og Thailand. Her er noen av de viktigste trekkene ved matkulturen i Myanmar:

 • Ris: er hovedstiftet i det burmesiske kjøkkenet og serveres til nesten alle måltider. Myanmarene spiser vanligvis hvit ris, men det er også populært med røris og klebrig ris.
 • Mohinga: er en av Myanmars nasjonalretter og er en populær frokostrett. Det er en risnudelsuppe med fiskbuljong, koriander, sitron, løk, hvitløk og forskjellige krydder. Mohinga anses som en næringsrik og mettende start på dagen.
 • Curry: Curryretter er utbredt i Myanmar, og det er mange varianter å velge mellom. Kyat tha hin gyaw er en populær vegetarisk curry med en blanding av grønnsaker og bønner. Det serveres ofte med ris og suppe.
 • Salater: spiller en viktig rolle i det burmesiske kjøkkenet. Lahpet thoke, også kjent som tealeaf salad, er en av de mest kjente. Den er laget av fermenterte teblader, blandet med grønnsaker, nøtter, fiskesaus, lime og chili.
 • Nudleretter: Nudler er en annen viktig del av det burmesiske kostholdet. Shan-nudler er spesielt populære og serveres vanligvis med soyasaus, hvitløk, koriander og grønnsaker. Det er også mange andre nudelretter, som hokkien-mee og mohinga-nudler.
 • Street Food: Myanmar er kjent for sitt varierte og velsmakende street food. Du kan prøve forskjellige snacks som friterte vårruller, stekte pannekaker (paratha), grillet kjøtt på spyd (satay), og mye mer. De travle gatene og nattmarkedene i Myanmar er fulle av dufter og smaker.
 • Søtsaker: Myanmarene har også en søt tann, og det er flere tradisjonelle desserter å utforske. En populær søtsak er moh let saung, som er risnudler servert med kokosmelk og palmesukker. Shwe yin aye er en annen deilig dessert laget med gelé, frukt, tapioka og kokosmelk.
 • Te: Te spiller en viktig rolle i den burmesiske matkulturen. Myanmar er kjent for sin te drikkekultur, og te serveres vanligvis med kondensert melk og sukker. Du kan prøve tradisjonell Myanmar te i en lokal tebutikk (teashop) og smake på snacks som samosas, bønnefylte pannekaker og peanøtter.

Myanmars matkultur er variert, smaksrik og reflekterer landets kulturelle mangfold. Enten det er gatekjøkkenmat, tradisjonelle retter eller søtsaker, vil du finne mange spennende smaker å utforske når du besøker Myanmar.

Se våre reiser til dette reisemålet