Oversikt

Japan er en fascinerende destinasjon som tilbyr en unik blanding av tradisjon og innovasjon. Dette øystaten i Øst-Asia har en rik historie, en levende kultur og et mangfoldig naturlandskap som trekker til seg besøkende fra hele verden.

Alle som noen gang har spist sushi, lest manga eller nippet sake føler kanskje at de vet noe om dette verdenskjente øyriket. Fortsatt virker det nesten som om du har landet på en helt annen planet når du ankommer Japan. Forbered deg på å bli positivt desorientert mens du navigerer deg selv gjennom denne fascinerende verdenen hvor antikke guder, skikker og håndverk mikses med nyskapende teknologi, futuristisk mote og populærkultur.

Høyhastighetstog kjører deg fra den ene enden av landet til den andre med imponerende punktlighet og i forstaden til enhver storby kan du få øye på en bonde som jobber på risåkeren sin ved morgengry. Ved neste hjørne kan du finne deg selv stående ved siden av en videospillsjappe opplyst av neonlys i alle regnbuens farger, og en annen dag kan det hende du shopper i en butikk designet av en prisbelønnet arkitekt. Neste dag sitter du kanskje i et geotermisk badebasseng og nyter et nydelig landskap av enten kirsebærblomster eller snøflak, avhengig av årstiden.

I Japans storbyer vil du nok bli overrasket av mengden med mennesker. Det er i disse metropolene du kan få nyss om de nyeste trendene, den hippeste moten og duppedingsene alle kommer til å snakke om neste år. Derimot handler ikke alt i Japan om modernitet, og storbyer som Tokyo, Kyoto, Ōsaka og Kanazawa kan by på noen av de beste mulighetene for å oppleve tradisjonelle kunstverk eller skuespill som kabuki and nō. Du må aldri dra langt for å oppleve et majestetisk slott, antikt tempel eller en fargerik gatefestival.

En av Japans mest fremtredende trekk er dets kulturelle arv. Landet er kjent for sin vakre kunst, tradisjonelle templer, helligdommer og te-seremonier. Besøkende kan utforske gamle byer som Kyoto, hvor de kan oppleve den gamle japanske atmosfæren, utforske UNESCOs verdensarvsteder og delta i tradisjonelle håndverk som origami og kimono-prøving.

Japan er også et knutepunkt for teknologisk innovasjon. Store byer som Tokyo og Osaka er kjent for sine futuristiske arkitektoniske landemerker, elektronikkdistrikter som Akihabara og Shibuya-kryssingen, som er en av verdens travleste fotgjengerkryss. Besøkende kan oppleve cutting-edge teknologi og utforske japansk popkultur gjennom anime, manga og videospill.

Landets naturlige skjønnhet er like imponerende. Fra de snødekte fjellene i Hokkaido til de vakre strendene i Okinawa, tilbyr Japan en rekke naturopplevelser. Besøkende kan bestige ikoniske fjell som Mount Fuji, utforske nasjonalparker som Hakone og Nikko, eller nyte vakre hager og blomstring av kirsebærtrær om våren.

Maten i Japan er en annen høydepunkt for reisende. Den japanske matkulturen er mangfoldig og kjent for sin kvalitet og smak. Prøv autentiske retter som sushi, sashimi, ramen, tempura, teppanyaki og wagyu-biff. Landet har også et rikt utvalg av regionale spesialiteter som kan oppdages gjennom å utforske lokale markeder og spisesteder.

Samlet sett er Japan et reisemål som appellerer til alle sanser. Fra å oppleve rik kultur og historie til å nyte fantastisk mat, naturlig skjønnhet og avansert teknologi, har Japan noe å tilby alle typer reisende. Det er en destinasjon som vil etterlate deg fascinert og inspirert.

Høydepunkter
Japan er et utrolig spennende reisemål med en rik kultur, vakker natur og en blanding av moderne og tradisjonell arkitektur. Her er noen av de mest populære stedene å besøke i Japan:

 • Kyoto: Utforsk de vakre tradisjonelle templene og helligdommene i Kyoto, som Kiyomizu-dera, Fushimi Inari Taisha og Ginkaku-ji. Vi anbefaler sterkt at du drar til Kyoto i april, for da blomstrer kirsebærblomstene for fullt og det arrangeres fester under byens nydelige kirsebærtrær (hanami). I sentrum av det hele er et massivt shidare-zakura kirsebærtre, et av byens fineste syn. Personlig synes vi at høsten er bedre med mer farge og tidlig september er når høsten kommer til Kyoto regionen.
 • Tokyo: Utforsk den pulserende hovedstaden Tokyo med sine neonbelyste gater, shoppingdistrikter som Ginza og Shibuya, og ikoniske landemerker som Tokyo Tower og Tokyo Skytree.
 • Hiroshima Peace Memorial Park: Besøk denne symbolske parken dedikert til fred og minnesmerket over atombombingen av Hiroshima under andre verdenskrig.
 • Miyajima og Itsukushima-helligdommen: Ta en tur til Miyajima Island og opplev den ikoniske Itsukushima-helligdommen, kjent for sin torii-port som står i vannet under høyvann.
 • Mount Fuji: Gå på en fjelltur eller nyt utsikten over Japans høyeste fjell, Mount Fuji. Mange besøkende drar også til innsjøene i Hakone for å få et glimt av dette majestetiske fjellet.
 • Nara: Besøk Nara Park og se de tamme hjortene som vandrer fritt rundt. Utforsk Todai-ji-tempelet med sin massive bronsestatue av Buddha.
 • Matopplevelser: Prøv en autentisk japansk matopplevelse, inkludert sushi, ramen, tempura, teppanyaki og mye mer. Japan er kjent for sitt varierte og deilige matutvalg.
 • Onsen-opplevelser: Ta en avslappende dukkert i en tradisjonell japansk varm kilde (onsen) og nyt de terapeutiske egenskapene til varmt mineralvann.
 • Takayama og Shirakawa-go: Utforsk de pittoreske historiske byene Takayama og Shirakawa-go, kjent for sine tradisjonelle japanske hus og unike landlige landskap.
 • Japansk hagekunst: Besøk vakre japanske hager som Kenrokuen i Kanazawa eller Ritsurin-koen i Takamatsu for å oppleve den harmoniske balansen mellom natur og menneskeskapt skjønnhet.
 • Hakone: dette er en fredelig fjellandsby med varme kilder og Fuji-fjellet som bakteppe. Her kan du ta et tradisjonelt onsen bad i et offentlig badehus eller finne ro ved det hellige stedet Hakone, som er på enden av innsjøen Ashinoko, en imponerende kratersjø. De varme kildene er ekstra behagelige etter en lang tur i Fuji-Hakone-Izu nasjonalpark. En av våre favoritter er ruten fra Owakudani til Ashinokoinnsjøen, for da får du en helt utrolig utsikt til Fuji-fjellet
 • Dykking og tropiske strender på Okinawa: Okinawa har et subtropisk klima og i motsetning til andre gode dykkesteder i Japan som Ogasawara øyene, Amami øyene og Tokara øyene, er det regelmessige fly til/fra andre trust destinasjoner i Japan og i tillegg en rekke flyforbindelser til utlandet.
  De fleste som kommer til Okinawa kommer for sol & strender o selv på vinteren når mange andre steder i Japan ligger på frysepunktet detter temperaturen sjelden under 15°C på Okinawa.
  For som de om er litt mer opplevelsessøkende finner du fortsatt øyer som svært sjelden besøkers, som f.eks. Iriomote som er dekket av tett regnskog. Andre attraksjoner på Okinawa er et av verdens største akvarier på den nordlige delen av Okinawa. I samme område har du også en av Okinawa mest innbydende strender, Emerald Beach. Okinawa arkipelet er regnet som et de beste dykkestedene i verden og du finner faktisk like manga arter koraller og fisk her om du ville gjøre på Australias mer kjente Great Barrier Reef. Det er registrert mer enn 400 ulike typer koraller, 5 arter kareter/skilpadder, djevelrokker, hvalhai, hammerhai og hundrevis av tropiske revfisker. Noen av høydepunktene inkludere Kerama Islands med fantastisk sikt og enestående korallrev, djevelrokkene på Ishigaki & Miyako og ikke minst hammerhai og undervannsmonumentet på Yonaguni.

Disse høydepunktene i Japan gir et bredt spekter av kulturelle, historiske og naturskjønne opplevelser som vil gi deg et innblikk i landets unike sjarm.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Japan (Osaka)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (29°C), Kaldeste måned: januar (5°C) / Våteste måned: juni (69.0mm)
Average temperatures and rainfall in Osaka, Japan
Hvordan er været? Værmønsteret i Japan er relativt komplisert, for klimaet i dette øyriket er veldig forskjellig i nord og sør. Været her blir påvirket av monsuner mens vinterklimaet som regel blir påvirket av kalde strømninger fra nord-øst, mens om sommeren blir klimaet påvirket av våte og fuktige strømninger med tropiske opprinnelse. I nord er somrene korte og vintrene veldig lange. Snø er et vanlig syn her, mens i sør er været fuktigere, varmere og nesten tropisk. I innlandet er klimaet temperert. På slutten av sommeren er det ikke uvanlig å oppleve orkaner og kraftige regnskurer. Om høsten opplever du gjerne mildere temperaturer. Japan har i motsetning til flere andre asiatiske land ikke en distinkt tørke –og regnsesong. Generelt er de mest regnfylte områdene i landet Honshu, Shikoku, Kyushu og kii-halvøya. Det minste regnfylte stedet i landet er Hokkaido. Alle verdier basert på innhentet data i perioden 2005-2015. For en ful oversikt over Japans komplekse klimaforskjeller - klikk her
Beste tid til å besøke landet? Den beste tiden å besøke Japan på er nok om våren, mellom april og juni. Mai er en spesielt fin måned å være i landet på, for da blomstrer landets kjente kirsebærtrær. I april kan det derimot fortsatt være relativt kaldt noen steder, som på øya Hokkaido. Det er også fint å dra til Japan om høsten, mellom midten av oktober og midten av november, for da er orkansesongen som regel over. 
Myntenhet: I Japan brukes det japanske yen (JPY) og 1 JPY= 100 sen og 1000 rin. De fleste postkontorene og dagligvarebutikkene har internasjonale minibanker. Etablerte fortetninger tar kredittkort, men det er alltid smart å ha med seg litt kontanter. 
FreeCurrencyRates.com

Tips: Å gi tips er ikke vanlig i Japan (hvis du legger igjen penger vil kelneren sannsynligvis komme løpende etter deg for å gi det tilbake). Dyrere restauranter vil vanligvis legge til en serviceavgift på rundt 10%.  

Interessante fakta:
Mange kjenner kanskje til japansk mat eller populærkultur, men her er tre fakta de fleste ikke vet.

 1. Lang levetid: Japan har en av verdens høyeste forventede levetid, med gjennomsnittlig levealder på over 84 år. Dette skyldes blant annet sunn livsstil, et balansert kosthold og god helsehjelp.
 2. Teknologisk innovasjon: Japan er kjent for sin teknologiske fremgang. Landet har bidratt til utviklingen av mange banebrytende oppfinnelser, som høyhastighetstoget (Shinkansen), Sony PlayStation, videospillserien Super Mario og mange flere.
 3. Toiletteknologi: Japanske toaletter er kjent for sin avanserte teknologi. De har funksjoner som oppvarmede seter, innebygde bideter, selvrensende toalettskåler og til og med lydeffekter for å skjule lydene av "toalettbesøk".
 4. Buet vannmeloner: I noen regioner i Japan dyrkes vannmeloner i firkantede eller buede former. Dette gjøres for å spare plass og gjøre transporten enklere.
 5. Øyriket: Japan består av rundt 6 800 øyer. De største øyene er Honshu, Hokkaido, Kyushu og Shikoku. Totalt er kun rundt 430 av øyene bebodd.
 6. Kawaii-kultur: Kawaii, som betyr "søtt" eller "sjarmerende" på japansk, er en fremtredende kultur i Japan. Det preger populærkultur, mote, mat, reklame og karakterdesign, og er kjent for å omfatte søte og fargerike estetikk.
 7. Blomsterfeiring: Sakura (kirsebærblomster) har en spesiell betydning i japansk kultur. Hvert år feirer japanerne ankomsten av våren med Hanami, hvor de samler seg under kirsebærtrærne for å beundre og feire blomstringen.
 8. Verdensarvsteder: Japan har 23 UNESCOs verdensarvsteder, inkludert historiske templer, slott, helligdommer, naturlige landskap og kultursteder. Dette inkluderer steder som Himeji-slottet, historiske Kyoto og Nara, og den urbane landsbyen Shirakawa-go.
 9. Respekt for renslighet: Japan er kjent for sin høye standard for renslighet og orden. Offentlige rom, offentlig transport og til og med gater er generelt svært rene. Det er vanlig å fjerne skoene før man går inn i private hjem, tradisjonelle templer og mange restauranter.
 10. Japanere unngår nummeret fire (shi) fordi det høres ut som ordet for død. Mange høye bygninger er delt inn at slik at de ikke har en fjerde etasje, og teserviser blir solgt med fem i stedet for fire kopper.

Disse faktaene gir deg et innblikk i noen av de unike aspektene ved japansk kultur, tradisjoner og samfunnsliv. Japan er virkelig et land med mange fascinerende og distinkte trekk.

Festivaler:
Japan er kjent for sine livlige og fargerike festivaler som feirer alt fra sesongendringer til historiske hendelser og religiøse tradisjoner. Her er noen av de mest kjente festivalene i Japan:

 • Hanami (Kirsebærblomsterfestival): En av de mest kjente festivalene i Japan, der folk samles under kirsebærtrærne for å beundre de vakre blomstene og feire ankomsten av våren. De mest berømte stedene for Hanami inkluderer Hirosaki Cherry Blossom Festival og Nakameguro Cherry Blossom Festival.
 • Gion Matsuri (Gion Festival): Den største festivalen i Kyoto, kjent for sine spektakulære paradevogner, tradisjonelle kostymer og fyrvokslys. Festivalen finner sted i juli og inkluderer religiøse seremonier og ulike arrangementer.
 • Takayama Matsuri: En av de mest berømte festivalene i Japan, holdt to ganger i året (april og oktober) i Takayama-byen. Festivalen viser praktfulle paradevogner dekorert med intrikate trearbeider og dukker.
 • Tanabata Matsuri (Stjernefestivalen): En romantisk festival feiret over hele Japan den 7. juli, der folk skriver ønsker på papirstrimler og henger dem på bambusgrener. Festivalen er inspirert av en gammel japansk legende om to elskende stjerner.
 • Awa Odori: En livlig dansfestival som finner sted i Tokushima-regionen på Shikoku-øya. Festivaldeltakere i fargerike kostymer utfører tradisjonelle danser og trommemusikk i gatene.
 • Nebuta Matsuri: En spektakulær sommerfestival i Aomori-regionen, kjent for sine enorme, opplyste flytende papirfigurer som forestiller helter og legendariske skikkelser. Festivalen inkluderer også parader, danser og fyrverkeri.
 • Kanda Matsuri: En av Tokyos største festivaler, holdt hvert annet år i mai. Festivalen inkluderer en imponerende parade med mange tradisjonelle portable templer og mikoshi (hellige palanquins) som blir båret gjennom byen.
 • Jidai Matsuri (Tidsperiodenes festival): En historisk festival i Kyoto som hedrer byens rike kulturarv. Festivalen inkluderer en prosesjon der deltakerne er kledd i tradisjonelle klær fra forskjellige epoker i Japans historie.
 • Sapporo Snow Festival: En vinterfestival i Sapporo, kjent for sine imponerende snø- og isutskjæringer. Festivalen tiltrekker seg besøkende fra hele verden og inkluderer snøskulpturkonkurranser, snøsklier og lysutstillinger.
 • Kanamara Matsuri (Penisfestivalen): En unik og noe uvanlig festival i Kawasaki, der deltakerne bærer fargerike penissymboler for å feire fertilitet og beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer.

Disse festivalene gir en smakebit av den rike kulturen, tradisjonene og festlighetene som finnes i Japan. Det er verdt å merke seg at datoene for festivalene kan variere fra år til år, så det anbefales å sjekke de aktuelle tidspunktene før du planlegger besøket ditt.

Dykking Okinawa
Grunnet de store temperatur forskjellene i japansk farvann er det et helt utrolig rikt og variert undervannsliv og hva du kan oppdage og se på dykk. Her finner du alt fra glitrende blekkspruter (firefly squid), skalarer (angelfish) og en mengde med ulike klovnefisker, nakensnegler. PÅ dypere vann patruljerer stimer med hammerhai og i bakgrunnen vil du under hvalsesongen høre en konstant lyd fra hvaler som kommuniserer.

I farvannet rundt Okinawa finnes det en rekke pattedyr som f.eks. den meget silende sjøkuen (dugong), så holdt et øye ute for disse hvis du dykker nære elveutløp eller i grunne laguner og regionen tiltrekker seg også knølhval i perioden (feb og litt inn i mars måned).

Kerama Islands ble erklært nasjonalpark i 2014 og består av tilsammen 22 store og små øyer klipper og rev. Av de mange severdige øyene som finnes i denne sørlige provinsen av Japan er Kerama øyene ganske enestående. Kerama øyene er ofte referert til som «Kerama Blue», grunnet fargen på vannet i dette farvannet og er noen av de mest uberørte marine domener på vår planet og tiltrekker seg derfor også en hard kjerne av dykkere.

Øygruppen ligger kun en times båttur fra hovedøya Okinawa og området har 100-vis av dykkersteder og noe av det klareste vannet i Stillehavet (det finnes ingen elver i dette området). Dykkersteder varierer fra grunne revdykk fullpakket av makro muligheter og massevis av både bløte og harde koraller til heftige veggdykk, grotter, tuneller og spennende strøm dykk.

Hva er de beste mulighetene for en storbyferie i Japan?
Japan er kjent for sin unike kultur, mat, teknologi og et pulserende byliv. Hvis du planlegger en storbyferie i Japan, er det mange alternativer å velge mellom. Her er noen av de beste mulighetene for en storbyferie i Japan:

 • Tokyo: er en av verdens mest befolkede byer og har alt en reisende kan ønske seg. Byen har et pulserende natteliv, fantastisk mat, shopping, teknologi og kultur. Besøk byens mange museer, templer og helligdommer, som Meiji-jingu-helligdommen og Senso-ji-tempelet. Du kan også besøke shoppingdistriktene Ginza og Shibuya for å oppleve den pulserende byen.
 • Kyoto: er en fantastisk by med en rik historie og kultur. Byen har over 2000 templer og helligdommer og er kjent for å være hjemmet til den tradisjonelle geisha kulturen. Besøk byens helligdommer, inkludert Kiyomizu-dera-tempelet og Fushimi Inari-helligdommen. Kyoto er også kjent for sin fantastiske mat, inkludert tradisjonelle kaiseki-måltider.
 • Osaka: er en livlig by med et pulserende natteliv og fantastisk mat. Byen er kjent for sitt street food og har en rekke restauranter som serverer lokale spesialiteter som okonomiyaki og takoyaki. Besøk Osaka Castle for å oppleve byens historie og ta en tur på det berømte pariserhjulet for å se byen fra oven.
 • Sapporo: er den største byen på Hokkaido og er kjent for sin fantastiske mat og øl. Byen er spesielt kjent for sin miso ramen og er vert for et årlig snøfestival i februar. Under snøfestivalen kan du se fantastiske snøskulpturer og prøve ulike vintersportaktiviteter.
 • Hiroshima: er en by med en sterk historie og kultur. Byen er kjent for å være stedet der den første atombomben ble sluppet under andre verdenskrig, og du kan besøke fredsparken og atomic bomb dome for å lære om byens historie. Hiroshima er også kjent for sin okonomiyaki, en lokal spesialitet.

Uansett hvilken by du velger, vil du oppleve Japans unike sjarm og kultur. Japan er en destinasjon som har mye å tilby for enhver reisende. Fra storbylivet i Tokyo til den tradisjonelle kulturen i Kyoto, har Japan en perfekt balanse mellom gammelt og nytt. Det er viktig å være åpen for nye opplevelser og kulturelle forskjeller når du besøker Japan.

Når du planlegger en reise til Japan, er det viktig å huske på at landet har forskjellige årstider som kan påvirke reiseplanene dine. Vinteren i Japan kan være kald og snørik, mens sommeren kan være varm og fuktig. Derfor kan det være lurt å velge de beste tidspunktene for å besøke de forskjellige destinasjonene.

Hvilken matkultur finnes det i Japan?
Matkulturen i Japan er en av de mest unike og mangfoldige i verden. Japanerne har en dyp respekt for mat, og det er ikke uvanlig å bruke flere timer på å tilberede og presentere enkle retter. Tradisjonelt sett har japansk mat en tendens til å være sunn og lett, med hovedfokus på ferske ingredienser og naturlige smaker.

En av de mest populære japanske rettene er sushi, som er laget av rå fisk, ris og tang. Sashimi, en annen type rå fisk, blir også servert mye i Japan. Ramen, en type nudelsuppe, er også en populær rett, spesielt i vintermånedene. Andre populære japanske retter inkluderer tempura, yakitori (grillet kylling), okonomiyaki (en type pannekake), og takoyaki (fritert blekksprutkuler).

Matkulturen i Japan er mangfoldig, raffinert og kjent over hele verden. Japan har en lang historie med å verdsette ferske, sesongbaserte ingredienser og legge vekt på estetikk, presentasjon og balanse i matlagingen. Her er noen viktige aspekter ved den japanske matkulturen:

 • Sushi: er kanskje Japans mest kjente rett. Det er en kombinasjon av rå eller kokt sjømat, som fisk eller skalldyr, sammen med ris og ofte pakket inn i tang. Sushi kommer i ulike varianter, som nigiri (enbitssushi), maki (sushiruller) og sashimi (tynne skiver av rå fisk).
 • Ramen: er en populær nudelsuppe med kraftig smak. Ramen har forskjellige regionale varianter, men inkluderer vanligvis myke nudler, kjøttkraft og toppings som stekt svinekjøtt, egg, vårløk og bambusskudd.
 • Tempura: er en metode for frityrsteking der sjømat, grønnsaker eller andre ingredienser blir dyppet i en lett deig og deretter stekt til sprø gullbrun. Tempura serveres vanligvis med en dippsaus.
 • Sukiyaki: en varm gryterett der tynne skiver av biff, tofu, grønnsaker og nudler blir kokt i en søt soyabasert saus ved bordet. Sukiyaki er ofte ledsaget av ris og en dippsaus for kjøttet.
 • Matcha: er pulverisert grønn te og er en viktig del av japansk te-seremoni. Den brukes også i baking og desserter. Matcha har en intens smak og er kjent for sine helsefordeler.
 • Izakaya-mat: er tradisjonelle japanske puber som serverer et bredt utvalg av småretter (kalt izakaya-mat) som passer til alkoholholdige drikker. Dette inkluderer grillet kjøtt og fisk, yakitori (grillet kylling på spyd), edamame (sojabønner), gyoza (dumplings) og mye mer.
 • Wagyu-biff: Japansk wagyu er kjent for sin eksepsjonelle marmorering og smak. Det er flere regionale typer wagyu, inkludert den berømte Kobe-biffen fra Hyogo-prefekturet. Wagyu-biff blir ofte tilberedt som biffsteak eller shabu-shabu (tynn skiver av biff kokt i en varm suppe).
 • Kaiseki: en raffinert og elegant flerretters måltidstradisjon som serveres på tradisjonelle restauranter og ryokan (japanske gjestehus). Kaiseki består av småretter som er nøye sammensatt for å representere årstidene og bruke sesongbaserte ingredienser.
 • Street food: Japansk gatekjøkken er kjent for sitt varierte utvalg av raske og deilige retter. Dette inkluderer takoyaki (oktopusboller), okonomiyaki (pannekake med forskjellige fyllinger), yakisoba (stekt nudler), taiyaki (fiskeformet vaffel med søte fyllinger) og mye mer.
 • Søtsaker: Japansk konfekt, kjent som wagashi, er vakre og delikate søtsaker som ofte serveres sammen med te. De er laget av ingredienser som søt bønnepasta, rispulver, agar og sesongbaserte frukter.

Dette er bare noen få eksempler på den varierte og rike matkulturen i Japan. Maten er ikke bare en nytelse for smaksløkene, men også en estetisk opplevelse som reflekterer landets tradisjoner og filosofi om balanse og harmoni.

Se våre reiser til dette reisemålet