Oversikt

Fra den gamle Mughal byen Lahore til de snødekte toppene i Karakoram fjellene, Pakistan er en mangfoldig nasjon som ikke bare er definert av naturlig skjønnhet og arkitektonisk prakt, men av sine vennlige innbyggere, varierte dyreliv og sine rike kulinariske tradisjoner.

Pakistan er velsignet med fantastisk natur og historiske rikdommer. Pakistans ruvende fjellandskap er satt mot et bakteppe av ørkenfort og historier om sultaner og mytiske spirituelle ånder (djinn). I byene er eldgamle basarer hjem til intrikate boder med alt fra kjøkkenutstyr. Krydder forhandlere og dampende teboder.

Mange tenker nok først og fremst om Pakistan som en konfliktsone og er ikke klatr over hvor mye landet faktisk har å tilby en besøkende. Fra urovekkende vakre fjellandskap til travel byområder har alle Pakistans livlige byer hver sin distinkte personlighet. Hovedstaden Islamabad er en moderne storby med spennende arkitektur, kulturelle attraksjoner i verdensklasse og noen av landets fineste restauranter.

Høydepunkter:

 • Karakoram Highway – er verdens høyeste asfalterte vei og når en høyde på 4,693 meter og slinger seg gjennom Himalaya, Hindu Kush og Pamir fjellene. Følg den gamle Silk Road gjennom et av verdens vakreste landskap med utsikt over Indus elven og de utsøkte Gilgit og Hunza dalene.
 • Khyber passet – et fantastisk historisk fjellpass som forbinder Pakistan med Afghanistan. Khyber passet er ikke bare mektig natur, men gir deg også muligheten til å oppleve en viktig del av regionens historie. Passet har gjennom århundrene alltid vært en viktig handelsrute som brakte silke inn i regionen og har alltid vært militært følsomt samt et av verdens eldste fjellpass. Passet ligger ikke spesielt høyt og er bare rundt 1000 moh.
 • Chitral Valley – det er i skyggen av Hindu Kush du finner Chitral Valley. Et vilt og vakkert sted, flertallet av de som besøker dalen bor i Chitral. Chitral er en avslappende og innbydende by og føles ganske annerledes enn resten av Pakistan. Beliggenheten er også beleilig om du ønsker å besøke Kalash dalene hvor Kalash folket, de siste av de ikke-islamske stammen av Kafiristan bor. Chitral dalen er også kjent for sine varme kilder og de ørret fylte elvene.
 • Lahore – er hovedstaden I Punjab provinsen og huser noe av landets fineste arkitektur, inkludert UNESCOS verdensarvliste steder som Shalimar Gardens og den fantastiske Badshahir moskeen som er et vakkert eksempel på Mughal arkitektur. Det er flere ting som må oppleves når man er i Lahore, den fargerike Wazir Khan moskeen, The Gate of Chauburji, Mughal Jahngirs grav og Gawalmandi Food Street for å nevne noen.
 • Shah Fasial Masjid – er kanskje den mest iøynefallende moskeen i Pakistan. Shah Fasilal Masjid er bygget etter modell av en tradisjonell ørkentelt og består av fire 288 fots minareter. Moskeen er en av de største i Asia og blander moderne og tradisjonelle arkitektoniske stiler. Moskeen er enorm og har kapasitet til 100 000 tilbedere i hovedrommet. Det er mulig for alle å besøke moskeen, både ut og inne.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Islamabad
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (31ºC) / Kaldeste måned: januar (11ºC) / Våteste måned: august (42,5 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Average min and max temperatures in Islamabad, Pakistan
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Lahore
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (33ºC) / Kaldeste måned: januar (12ºC) / Våteste måned: august (21,2 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Average min and max temperatures in Lahore, Pakistan

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Karachi
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juni (32ºC) / Kaldeste måned: januar (19ºC) / Våteste måned: august (1,8 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015
Average min and max temperatures in Karachi, Pakistan

Hvordan er været i Pakistan? Pakistan har i prinsippet 3 ulike sesonger inkludert sommer (også kaldt den varme perioden mars - juni), den våte (eller monsun sesongen midten av juni til slutten av august) og vinter (eller den kjølige fra oktober – februar). Det er store klimatiske forskjeller mellom de ulike regionene og mange områder opplever store temperatur forskjeller mellom natt & dag. Sommer månedene kan være ekstremt varme med temperaturer opp mot 40°C, spesielt i de nordlige områdene av landet. Langs kysten i den sørlige delen av landet er det også høye temperaturer, men det er noe bedre takket være litt bris fra havet.

Monsun regnet treffer vanligvis Pakistan hardt og de mest utsatte områdene er de sentrale områdene Swat og Kaghan Valley.

Beste tiden å besøke Pakistan: på grunn av Pakistans regionale forskjeller i klima er de beste tidene å besøke den nordlige og sørlige delen ulike. Når du reiser til Pakistan, bør du også unngå monsun sesongen (normalt fra midten av juni til slutten av august).

 • Sørlige Pakistan: den beste tiden å besøke denne delen av landet er i tiden mellom november – mars når regnet nettopp gar sluttet og dagene er klare og kjølige.
 • Nordlige Pakistan: er kjent for sine fotturer muligheter så her er den beste tiden mellom april – oktober. I løpet av denne perioden er det ikke noe snø., noe so gjør det lettere å nå de mer avsidesliggende regionene.
Myntenhet: Pakistans offisielle valuta er Pakistanske rupi (PKR). De fleste kredittkort er aksepter de fleste steder i landet for større transaksjoner, men det er viktig å ha nok kontanter til enhver tid. Minibanker (ATM) finnes i alle byer og er forholdsvis lett tilgjengelige.
FreeCurrencyRates.com

 

 

Tips:
 • Taxi – normalt sett gir man ikke tips til taxisjåfører, er sjåføren hyggelig og hjelpsom kan man gi 20-30 rupi.
 • Hoteller – på store hoteller er det normalt sett lagt på 17,5% tips i regningen så om man ønsker å gi tips til pikkoloene og rengjøringspersonalet er det vanlig å gi 30-40 rupi.
 • Restauranter – de fleste hoteller har 10% service tillegg i regningen men om men ønsker å gi tips til din servitør kan man gi 30-50 rupi. 
 • Guider – om man er på en dagstur burde man gi 200-300 rupi til guiden om man er på en gruppetur med flere kan man gi 30-50 rupi hver. Å gi 20-30 rupi til sjåføren blir også satt pris på. 
Interessante fakta:
 • Khewra Salt Mine i Pakistan er den nest største og den eldste saltgruven i verden. 
 • På Persisk og Urdu betyr odet Pakistan «The Land of Pure»
 • Det nest høyeste fjellet i verden er i Pakistan, K2 eller Mount Godwin-Austen og er 8,611 m høyt. 
Festivaler:
 • Eid-ul-Fitar (juni) – når den hellige måneden Ramadan går mot slutten venter muslimer over hele verden på Eid Al-Fitr, en av de mest håpefulle anledningene i religionen. Denne tre dagers feiringen markerer slutten på en måned med faste og innledes som oftest med dager fylt med god mat, gaver og hjemmelagde tradisjonelle søte retter. Selv om de religiøse aspektene er de samme, varierer festlighetene og de kulturelle tradisjonene fra nasjon til nasjon. I Pakistan er alle hjem, butikker, restauranter, landemerker og moskeer opplyst og smakefult innredet for feiringen.  Etter man har spist god mat og vært sammen med familie er det vanlig å ta en spasertur eller kjøre tur i byen for å nyte den opplyste atmosfæren.
 • Independence Day (14 August) – denne herlige dagen er et landemerke i Pakistans historie for å feire landets uavhengighet. Uavhengighetsdagen feires med iver og glød over hele landet den 14. august med spesielle programmer og arrangementer i store og små byer og landlige områder. Det holdes møter og samlinger over hele landet og hele landet er pyntet og dekorert! Nasjonale flagg, fancy lys og farger pryder hus, kjøpesenter, basarer og hovedveier.
 • Basant (februar) – feires med pomp og prakt i midten av februar hvert år, en vår festival og Lahore er den viktigste byen for feiring av denne festivalen i Pakistan.  Under feiringen vil du se flygende drager fra hoteller og hus, spesielt fra husene til slektningene til de som deltar i festivalen. Det kommer også familie og slektninger fra hele landet for å være med på feiringen som nyter musikk og god mat under festivalen. Selv om Basant Festivalen ikke har noen kobling til muslimsk kultur er festivalen blitt en populær tradisjon som feires med glede.    

Se våre reiser til dette reisemålet