Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Mongolia eksisterte i en sovjetisk boble for det meste av det 20. århundre, etter kommunismens fall har Mongolia oppstått under et ungt demokrati med en lovende økonomi basert på gruvedrift, jordbruk og turisme. Landets nomadiske kultur er verdens kjent, besøkende kan sove i gjeterens hytte (tradisjonelt feltjurt), hjelpe de lokale å runde opp sauer og ri på hester.

Arven fra Djengis Khan og gjenoppbyggingen av den nasjonalistiske stoltheten gjør besøket i Mongolia uforglemmelig. En kultur med enorm gjestfrihet gjør lokalbefolkningen mer tilgjengelig og i en verden besatt av låser og porter er det forfriskende å møte mennesker som er villig til å åpne dørene sine og hjemmene sine til fremmede.  

Høydepunkter
 • Gobi Desert – Gobi opptar ca. 1.300.000 kvadratkilometer av landområdene i Mongolia og Kina og er den største ørkenen i Asia. Nemegt Basin i den nordvestlige delen av Gobiørkenen er kjent for sine dinosaurusfossiler og er regnet som en ekte dinosaur kirkegård. Ørkenen er også hjemmet til neon av de mest spennende paleontologiske funnene dette århundret men er også hjemmet til mange dyr, inkludert Gobi bjørn, alpesteinbukk, persiagaselle, snø leopard, Gobi ulv, konge ørn, baktriakamel, Jerboa mus og asiatisk villesel.
 • Mongolsk mat & drikke – det mongolske kjøkken er basert på begrensede ingredienser.  Kjøtt (spesielt fårekjøtt), mel og melkeprodukter har en fremtredende rolle i tradisjonelle retter. De beste rettene lages på landsbygda i feltjurt hvor en familiefest inkluderer, kjøtt, dyreorganer og hode på dyret. Det finnes også andre retter som buzz (dumplings) og tsuivan (dampet pasta) som man også finner andre steder i Asia. Å drikke airag (fermentert hoppemelk) er en unik sentralasiatisk opplevelse som du og magen din sent vil glemme!
 • Klostre – de gamle og grunnet tid slitte klostrene (Khiid) ligger som prikker i det Mongolske landskapet og er landets åndelige røtter. Unge og gamle lokale sitter stille på benkene i klostrene og bærer arven og religionen hentet fra Tibet for århundrer siden videre. I tillegg til å være pilegrimsmål inneholder klostrene konkret historie, fylt med dyrbare buddhistiske ikoner, Sutras og gamle malerier pryder deres vegger. Amarbayasgalant Khiid, landets best bevarte kloster er dedikert til den store skulpturen Zanabazar.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Ulaanbaatar
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (18ºC) / Kaldeste måned: januar (-22ºC) / Våteste måned: juli (23,3 mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015

Average min and max temperatures in Ulaanbaatar, Mongolia
Hvordan er været? Mongolia er et land med ekstreme temperaturer, landet ligger på en høye på ca 1500 m over havoverflaten adskilt fra havet og er omgitt av høye fjell som blokkerer de våte vindende. Gobiørkenen i sørlige Mongolia kan nå opp til 40 ºC om sommeren og faller til -40 ºC om vintere. Vinteren er lang og kald men sommeren er kort men varm, vinteren varer fra november til slutten av april, våren fra mail til juni og sommeren starter i juli og avsluttes i september.

Beste tiden å besøke Mongolia: når man besøker et land med så store temperaturforskjeller er det viktig å sjekke været og temperaturen på de områdene du skal besøke. Se full oversikt her

Myntenhet: i Mongolia brukes det Mongolian Tughrik (MNT) og de har et kontantbasert land. I store byer som Ulaanbaatar kan man bruke kredittkort på store hoteller og restauranter, man finner også minibanker flere steder. På landsbyene må man ha kontanter da de ikke har minibanker og kortterminaler.
FreeCurrencyRates.com

 Tips:

 • Taxi – det er normalt og runde opp til nærmete hele beløpet.  
 • Hoteller – om du bor på et vestlig hotell er det vanlig å tipse stuepiken 1000 MT per natt og pikkoloen MT 2000
 • Restauranter – på restauranter vestlige restauranter er det normalt å gi mellom 5-10% tips av den totale summen.
 • Annet – å gi tips er ikke normalt i Mongolia men om du er på en organisert tur kan du gi guiden 5-10% tips og sjåføren 2-5%.

Interessante fakta:

 • 30% av den mongolske befolkingen er under 18 år.
 • Mongolia er det 18. største landet i verden.
 • Det er 13 ganger så mange hester som det er mennesker i Mongolia
 • Mongolia er den nest største produsenten av kashmir geit ull
Festivaler:
 • The Thousand Camel Festival (mars) – blir holdt I Gobiørkenen og er en feiring av den utryddingstruede baktriakamelen og har en stor rolle i livet til nomadene som lever i Gobiørkenen. Under festivalen er det kamelløp og polokonkurranser samt forestillinger med lokal musikk og dans. Den vakre naturen i ørkenen gjør denne festivalen spektakulær, med høye sanddyner, isbreer og røde sandsteinsklipper og de baktriakamelen er på sitt vakreste med sin tykke vinter pels.  
 • Naadam Festival (sommer) – feires hver sommer i alle provinser og i de fleste byer og landsbyer i Mongolia. Den lokale Naadam festivalen er den beste av alle Naadam festivalene – ingen lange køer, store folkemengder eller forurensing (som det ofte er under festivaler i Ulaanbaatar). I tradisjonelle drakter ser de fargerike tilskuerne på konkurrentene som deltar i de tre «mannlige» sportene bueskyting, bryting og hesteveddeløp. Tradisjonen sier at kun menn kan delta i bryting men både menn og kvinner kan delta i bueskyting og barn (så unge som 5 år) er ofte jockeys under hesteveddeløpene.
 • Eagle Festivals (September – oktober) – det holdes to Golden Eagle festivaler hvert år, normalt sett i september og oktober når det begynne rå bli kaldt og ørnene er klare for vinter jakt. Den gamle falkoneri kunsten som blir praktisert av Kazakhene i vest har ikke blitt endret på tusen år. Beundre hastigheten og kraften til den edle ørnen og forholdet mellom ørnen og dens mester. I landskapet til Altai fjellet vil du få en opplevelse som viser det virkelig Mongolia.

Se våre reiser til dette reisemålet