Oversikt

Taiwan er en av Asias best skjulte turistperler. Mange assosierer kanskje landet med den imponerende teknologiske revolusjonen som har funnet sted her de siste 50 årene, men de fleste vet ikke at øya også er en strålende reisedestinasjon. Taiwan kan by på bemerkelsesverdige panoramaer, en regnbue av forskjellige kulturer og en oppsiktsvekkende rik historie.
Ved siden av nattmarkeder, sykkelveier og varme kilder vil du også oppdage skinnende skyskrapere, enorme fjell og glitrende innsjøer. Taiwan er et av få steder på jorden hvor religiøse og kulturelle tradisjoner fortsatt blomstrer i et overveldende modernistisk samfunn. Denne kontrasten kan best merkes i Tapei, hvor futuristiske vidunder som Taipei 101 – et av verdens høyeste bygg – deler plassen med  røkelsesfylte templer. 
Taiwans mangfold kan også merkes på øyas smakfulle, lokale mat som er en blanding av kinesisk, japansk og tradisjonelle retter som har blitt tilberedet av urbefolkningen i århundrer. Det er så utrolig mye å nyte i Taiwan. Utenfor de majestetiske tårnene i byene finner du dalene, innsjøene og slottene på landsbygdene som vanligvis gjør mest inntrykk på besøkende. Det er ikke få turister her fordi det er lite å gjøre – men fordi det rett og slett er en uberørt turistdestinasjon. Om få år vil nok Taiwan være en favoritt blant turgåere, syklister, dykkere, surfere, pilegrimer og matelskere verden rundt. 
Høydepunkter
 • Taipei: Taiwans hovedstad er hjem til noen av landets mest interessante kulturelle skatter, som både er moderne og historiske. Et av de kanskje mest bemerkelsesverdige attraksjonene i byen er det nasjonale palassmuseum, som har en av verdens mest ekstraordinære samlinger av kinesisk kunst. Her kan du se alt fra antikke bronsestatuer til Ming-vaser, og museet har over 700,000 gjenstander. Hvis du vil oppleve bylivet i Taipei i tillegg til den fantastiske matkulturen burde du dra til Shilin-markedet, som er landets største. 
 • Taroko-juvet: en kort togtur fra Taipei finner du Taroko nasjonalpark, som er en juvel blant Taiwans naturattraksjoner. På noen punkter er de vertikale klippene så nærme hverandre at det fra avstand ser ut som de møtes. Når du kommer inn i parken burde du gå langs stien som fører til Changchun fossefallet og den nærliggende jinjaen med samme navn. Etter det kan du gå langs Yanzikou-stien, for da får du en spektakulær utsikt til steinformasjonene i området og den turkise Liwuelven. 
 • Taitung: denne byen er kanskje ikke like utviklet som Taipei, men den har en utrolig avslappet og behagelig atmosfære. Her vil du finne et imponerende geologisk landskap og drar du til Siaoyeliou kan du finne en skulpturpark av steinformasjoner som har blitt støpt av sjøerosjon. Du kan også krysse byens kjente, dragelignende bro, som fører deg til øya Sansiantai, hvor du kan se nydelige soloppganger–og nedganger. Har du lyst til å lære litt om historie mens du er her anbefaler vi at du drar til Baxianhulene, hvor man har gjort flere funn som stammer fra Taiwans eldste prehistoriske sivilisasjon. 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Taiwan (Taipei)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (30°C), Kaldeste måned: januar (17°C), Våteste måned: september (67.0mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Taiwan har et subtropisk klima med varme, fuktige somre og korte og relativt milde vintre. De nordligere delene av landet har som regel varmere temperaturer og mer regn enn resten av landet. Den nordøstlige monsunen varer rundt 6 måneder (fra oktober til sent i mars) og fører til regnfylt vær i Keelung og den nordøstlige siden av øya, mens innlandet og sørlige regioner har relativt tørt vær. Den sørvestlige monsunen starter i mai, ender i slutten av september og påvirker den sørlige delen av landet. Årlig er det også to måneder mellom våren og sommeren hvor du kan oppleve kraftige regnskurer over hele landet.  Om vinteren er den gjennomsnittlige månedlige temperaturen mellom 15 og 20 grader og om sommeren er det vanligvis rundt 25 grader.  
Beste tid til å besøke landet? Generelt er det best å dra til Taiwan om høsten eller vinteren. Det er også fint å reise hit tidlig på sommeren (mellom mai og juli), for da er det spesielt behagelig i høydene og nord i landet. De høye temperaturene på midsommeren er perfekte for å blant annet gjøre vannsporter eller slappe av på stranden. 
Myntenhet: I Taiwan brukes det taiwanske dollar (TWD) og 1 TWD = 10 jiǎo. Det finnes minibanker i alle urbane områder og kredittkort blir akseptert på de fleste hoteller og finere restauranter. 
 
Tips: Det er ikke vanlig å gi tips på restauranter eller til taxisjåfører, men det blir fortsatt veldig verdsatt om du gjør det. Mange restauranter legger til 10-15% serviceavgift på regningen din, men husk at denne tipsen ikke blir delt opp blant de ansatte. Vi anbefaler at du tipser slik: 
 • Hoteller: Det er vanlig å tipse dørvakten på finere hotell rundt 100 TWD. 
 • Guider: Det er vanlig å tipse rundt 10% hvis du er veldig fornøyd med turen din. 
Interessante fakta: Her er tre fakta om Taiwan du kanskje ikke visste. 
 • Det tar omtrent 8 timer å kjøre rundt hele øya.
 • Det er vanlig at forretninger og selgere lukker butikkene sine etter lunsj for å ta seg en blund. 
 • Det er 14 urfolkstammer i Taiwan og hver og en stamme har sitt eget språk. 
Festivaler: I Taiwan arrangeres det en rekke tradisjonelle festivaler. Her er våre favoritter:
 • Pingxi lanternefestivalen (mars) – den lille landsbyen Pingxi er hjem til den bemerkelsesverdige laternefestivalen. Når den første fullmånen lyser opp sendes flere hundre lanterner opp mot himmelen. Historisk sett ble lanternene brukt av landsbybeboerne for å signalisere til familiemedlemmer at de var trygge, men nå symboliserer de ønsker og håp for det nye året. I tillegg arrangeres det folkedans, konkurranser og karnevalsfeiringer i gatene.
 • Dragebåtfestivalen (juni) – mennesker og lag fra hele verden kommer for å delta og se de unike båtkappløpene som arrangeres i Taipei, Lukang, Taiwan og Kaohsiung. Festivalen har også en unik historie, for båtkappløpene begynte egentlig når det i 277 år f.Kr. ble arrangert en redningsoperasjon for å finne den patriotiske poeten Chu Yuan. Når aksjonen mislykket og Yuan druknet, kastet folk bambus fylt med kokt ris i vannet for at fiskene skulle spise dette og ikke liket hans. I dag feires festivalen ved å spise retten tzungtzu, som er en slags melbolle fylt med ris eller bønnemos rullet inn i et bambusblad. 
 • Chung Yang festivalen (oktober) – i løpet av denne festivalen arrangeres det aktiviteter som klatring, drikking av krysantemum-vin og dekorering med kornellplanter. Disse tradisjonene er svært gamle og kan spores helt tilbake til Han dynastiet. Vil du oppleve den litt mer moderne delen av festivalen kan du blant annet bli med på drageflyvning. 
Se vår utvalgte destinasjons video fra Taiwan:
 Copyright: Taiwan Tourism Bureau

Se våre reiser til dette reisemålet