Oversikt

Drømmer du om en eksotisk og eventyrlig reise i paradis? Da bør du vurdere å besøke Borneo, den tredje største øya i verden. Sabah og Sarawak er to reisemål som vil gi deg en unik opplevelse av denne magiske øya. Her kan du utforske naturskjønnhetene, lære mer om den lokale kulturen og delta på spennende aktiviteter som trekking, dykking og safari. Les videre for å finne ut mer!

Er du klar for å dra ut i jungelen og oppdage utemmet natur og dyreliv så nydelig at det nesten tar pusten fra deg? Borneo kan by på eventyrlige regnskoger og noen av verdens mest mangfoldige økosystemer, enkelt tilgjengelig via moderne og flerkulturelle byer.

Borneo er med sin ville of panoramiske natur hjem til både eksotiske dyre - og plantearter og flere stammer. Våre spesialister har alle reist langs elvene og gått langs jungelstiene i Borneo – de kan enkelt anbefale de mest autentiske opplevelsene og fjerntliggende overnattingsmulighetene landet har å tilby. Vi oppfordrer deg til å oppsøke de mer eksotiske og ukjente delene av Borneo, og vi hjelper deg gjerne med å skreddersy din ferie til landet basert på dine interesser. Vi ansetter guider som kjenner området som sin egen buskelomme og booker misunnelsesverdig hoteller for deg.

Borneo er delt opp i 3 land: de Malaysiske statene Sabah og Sarawak i nord, den Indonesiske staten Kalimantan i sør og det lille sultanatet Brunei. Befinner du deg på innenlands, er det uunnværlig at du besøker en av de mange naturvernreservatene. Her blomster dyrelivet og du kan blant annet møte på orangutanger, borneiske elefanter, neseaper og treleoparder. Befinner du deg ved kysten får du muligheten til å se ekstraordinære korallrev, fisker og skilpadder. Om du er mer eventyrlysten kan du også utforske grottesystemer ved å klatre Mount Kinabalu, besøke den lokale Iban stammen i deres tradisjonelle hus eller cruise langs Kinabatangan eleven.

Bli kjent med Borneo og opplev den unike kombinasjonen av historie, kultur og natur som Sabah og Sarawak har å by på. Utforsk de fantastiske regnskogene, fjellene, øyene og strendene på denne spennende destinasjonen. Besøk det rike kulturelle arvet til brunei-folket i longhouses eller nyt den mangfoldige maten deres på lokale markeder. Borneo er et paradis for naturelskere med sitt utrolige dyreliv som orangutanger, elefanter og neshornfugler - alt dette venter deg her!

Historie og kultur
Opplev Borneos mangfoldige kulturer og lær om de ulike stammene som bor på øya. Sabah og Sarawak er hjem til en rekke forskjellige etniske grupper, inkludert ibanere, dayaker og kadazandusuner. Besøk historiske landemerker som forteller Borneos rike historie, som det majestetiske Niah-hulesystemet i Sarawak eller den vakre Istana Nurul Iman-palasset i Brunei.

Oppdag Borneos rike kultur og historie gjennom de unike etniske gruppene som bor på øya, inkludert ibanere, dayaker og kadazandusuner.

Ta deg tid til å utforske de lokale markedene for å oppleve autentisk mat, håndverk og musikk fra regionen. En tur til Borneo vil gi deg muligheten til å bli kjent med noen av verdens mest unike kulturer samtidig som du opplever fantastisk natur og dyreliv.

Natur og dyreliv
Utforsk Borneos vakre jungelområder og la deg fortrylle av øyas fantastiske flora og fauna! Med en reise til Sabah og Sarawak vil du kunne møte orangutanger, neseaper og andre unike dyrearter. Bli med på en guidet tur gjennom regnskogen, hvor du kan oppleve naturen på nært hold.

Her er noen grunner til å besøke Sabah og Sarawak:

 • Opplev de fantastiske jungelområdene i både Sabah og Sarawak
 • Få muligheten til å se orangutanger i sitt naturlige habitat
 • La deg forbløffe av de fargerike plantene som finnes rundt omkring i skogene

Borneo er hjemmet til mange forskjellige dyrearter, så her vil du virkelig få et innblikk i den forskjellige naturen som finnes rundt omkring i verden. Besøk Brunei-moskeen eller delta på en lokal landsbytur for å lære mer om kulturen. En reise hit vil gi deg erfaringer for livet!

Reisemålene Sabah og Sarawak
Opplev Borneos uforglemmelige skjønnhet i de fantastiske reisemålene Sabah og Sarawak! Sabah er kjent for sine vakre strender, kulturelle landsbyer og rike dyreliv. Besøk Mount Kinabalu, en av Sørøst-Asias høyeste topper eller ta turen til den verdensberømte Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.

Sarawak byr på enda flere eventyr med sitt utrolige regnskoglandskap og spennende matopplevelser. Utforsk Batang Ai National Park eller besøk det imponerende Mulu-hulesystemet som står på UNESCOs verdensarvliste. Disse reisemålene vil garantert gi deg minner for livet!

Sabah
Opplev sandstrendene i Kota Kinabalu, utforsk regnskogen og dyrelivet i Danum Valley og besøk oljepalmeplantasjer mens du ser solnedgangen fra Pinnacle. Sabah tilbyr en unik reiseopplevelse for de eventyrlystne.

  • Opplev det klare turkisblå havet og den hvite sanden på Tunku Abdul Rahman nasjonalpark
  • Få et glimt av orangutanger på Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
  • Utforsk Gomantong-hulene, hjemmet til tusenvis av flaggermus

Sabah har mye å tilby for de som ønsker å oppleve vakre strender, rikt dyreliv og naturskjønn utsikt. Så hva venter du på? Ta turen til Borneo nå!

Sarawak
Opplev Sarawaks mangfoldige kultur og natur på din neste reise til Borneo! Gå på oppdagelsesferd til de spektakulære grottene i Mulu nasjonalpark, hvor du vil se fantastiske formasjoner og en unik underjordisk verden. Lær om lokalbefolkningens kultur og tradisjon ved å besøke Lang House Longhouse Village, hvor du vil få muligheten til å utforske tradisjonelle hus fra innsiden og lære mer om deres daglige liv.

Bli med på en uforglemmelig båttur langs Batang Rejang-elven, den lengste elven i Malaysia som renner gjennom Sarawak. Opplev det vakre landskapet og vær vitne til det lokale livet langs elvebredden mens du nyter turen. Med sine mange naturlige skatter og rike kulturarv er Sarawak et «must-see» reisemål for alle eventyrlystne som ønsker å oppleve Borneos magi!

Aktiviteter og opplevelser
Opplev Borneos utrolige skjønnhet og oppdag Sabah og Sarawaks hemmeligheter! Det er en rekke aktiviteter å velge mellom for reisende som søker eventyr. Utforsk de frodige regnskogene, besøk oransje aper, og se på flotte soloppganger mens du drar på båttur langs elvene.
For dykkere og snorklere kan Borneo ikke bli bedre - nyt krystallklart vann, levende korallrev og fantastisk havliv. Sabah har noen av de beste dykkestedene i verden med et mangfoldig økosystem under vannet. Gjør deg klar for uforglemmelige opplevelser når du utforsker det store blå i Sarawak!

Dykking og snorkling
Utforsk det krystallklare vannet rundt Sipadan Island og oppdag den vakre undervannsverdenen i Sabah. Dykk ned i dypet og utforsk de fantastiske korallrev og mangfoldige livet i havet, som gjør dette stedet til en av verdens beste dykke destinasjoner.

Bli med på en unik undervannsafari i Tun Sakaran Marine Park, hvor du vil få muligheten til å se sjeldne arter som pygméskjell eller haier. Utforsk Borneos rike marineliv på denne uforglemmelige turen!

Hvilke steder kan man best oppleve dyrelivet på Borneo?
Borneo er et paradis for dyreelskere og har noen av de mest unike og fascinerende dyrene i verden. Hvis du vil oppleve Borneos utrolige dyreliv, er det noen steder du bør besøke. En av de beste stedene for dyreliv på Borneo er Kinabatangan-elven. Her kan du se orangutanger, neshornfugler, krokodiller, elefanter og mange andre dyr som lever i elveområdet. Du kan også ta en elvecruise for å se dyrelivet i nærheten.

En annen flott destinasjon er Bako National Park. Dette området er kjent for sine neseaper, som bare finnes på Borneo. Parken er også hjem til mange andre dyr som macaques, bearded pigs og monitor lizards.

Hvis du vil se orangutanger i sitt naturlige habitat, bør du besøke Sepilok Orangutan Rehabiliteringssenter. Her kan du se orangutanger som er blitt reddet fra fangenskap og som nå blir trent opp til å overleve i naturen.

Til slutt er Danum Valley Conservation Area et fantastisk sted for å oppleve Borneos regnskog og dens dyreliv.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kota Kinabalu
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: oktober (29ºC) / Kaldeste måned: januar (27ºC) / Våteste måned: desember (251.3 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Average temperatures and rainfall in Kota Kinabalu, Borneo (Malaysia)

Hvordan er været på Borneo? Borneo befinner seg i et tropisk område og derfor bør du alltid forvente høy luftfuktighet (vanligvis rundt 80%) og regn uansett hvilken tid av året du bestemmer deg for å besøke øya. De våteste månedene er som regel mellom desember og februar, når den sørøstlige monsunen treffer inn. De mildere månedene, med vær mer egnet for besøkende, er mellom mars og oktober. Årlig er temperaturen i Borneo vanligvis mellom 27°C og 32°C. På dagtid vil du oppleve temperaturer mellom 30°C and 35°C. Det eneste store unntaket er området rundt Mount Kinabalu, hvor temperaturen vanligvis er lavere, mellom 22°C og 15°C. Om nettene er temperaturene mellom 5°C og 10°C kaldere en dagtemperaturen. Årlig nedbør kan overskride 4000 mm i noen områder av Borneo, selv om de fleste stedene har et gjennomsnitt av 220 mm nedbør per måned.

Den beste tiden å reise på ferie til Borneo: Den beste tiden å besøke Borneo er sterkt avhengig av været og hva du ønsker å gjøre når du er der. Generelt er det best om du reiser til Borneo når været er på sitt tørreste – mellom mars og oktober. Under har vi listet fire viktige sesonger på Borneo.
Fra mars til oktober er det tørkesesong, så du opplever mest sannsynlig mindre regn i denne perioden. Dette er høysesong og er også den beste tiden for å se ville orangutanger.
Fra april til desember regnes som den beste tiden for å dykke. I juli og august er vannet klarest og det er høyest sannsynlighet for krystallklart vann (noen ganger opptil 40 meter).
Fra mai til mars er den beste tiden for å se hvalhai.
Fra juni til september er den beste tiden for å observere skilpadder på øya Lankayan.
Resten av året kan det tropiske klimaet i Borneo merkes veldig godt ved regnet som øser ned for å gi næring til plantene i jungelen. Uansett vær er det alltid noe å utforske på Borneo. Klatrer du på Mount Kinabalu, vil du bli belønnet med en fantastisk utsikt og en etterlengtet kald bris og hvis du drar på stranden kan du kjøle deg ned i vannet og dykke i en av verdens beste dykkedestinasjoner.
Når bør du ikke reise til Borneo? I løpet av januar og desember er det ofte mye regn og røffere farvann. Det er mulig å reise til Borneo i løpet av disse månedene også, men vi anbefaler deg ikke å reise i denne perioden. Dette er fordi forholdene for å se dyreliv er veldig dårlige siden mange av dyrene gjemmer seg i den tette jungelen når været er så dårlig.
Myntenhet: Siden 3 land har territorier i Borneo brukes det også 3 forskjellige myntenheter, avhengig av hvor du er. De tre myntenhetene som blir brukt i Borneo er:
 • Indonesiske rupiah, IDR (1 rupiah = 100 sen, men på grunn av inflasjon vil du bare bruke rupiah)
 • Malaysiske ringgit, MYR (1 ringgit = 100 sen)
 • Brunei dollars, BND (1 B$ = 100 sen)
FreeCurrencyRates.com

Tips: Å gi tips er ikke veldig vanlig i Borneo. 

 • Restauranter - de fleste restauranter og hoteller inkluderer en serviceavgift på rundt 10%.
 • Hotell - hvis du ønsker kan du for eksempel tipse pikkoloen 6600-3300 IDR (Indonesia)/2 - 10 MYR (Malaysia)/0.70-3 BND (Brunei) og det samme til romservice eller rengjøringspersonalet.
 • Guider - det forventes ikke at du gir guider tips, men er du veldig fornøyd med turen kan du tipse 10% av prisen for hele turen eller 66300-100000 IDR (Indonesia)/20-30 MYR (Malaysia)/7-10 BND (Brunei) per dag. 
 • Interessante fakta:
 • Borneo er verdens tredje største øy, bare slått av Grønland og Ny-Guinea.
 • Sørøst-Asias høyeste fjell, Mount Kinabalu (4095 m), ligger i Borneo.
 • Regnskogen i Borneo er en av de eldste i verden, og forskere tror at den er rundt 130 millioner år gammel.
Festivaler: Det blir feiret mange utrolig spennende festivaler i Borneo. Festivalene blir ofte feiret på tradisjonelt vis med festmat, dansing og musikk. Dersom du er interessert i å lære mer om de innfødte skikker og tradisjoner, burde du absolutt oppleve en festival. Nydelig solskinn og den tette jungelen som bakteppe gir festivalene på Borneo et eget særpreg. Noen festivaler du absolutt burde få med deg er:
 • Gawai Dayak (slutten av mai) – Denne festivalen blir feiret i byer og landsbyer i Sarawak og hedrer de innfødte. Historisk sett spilte hodejegere en stor rolle i de innfødtes tradisjoner, men i dag blir kyllinger slaktet for å feire en suksessfull innhøsting. Familier og venner kommer sammen og folk gifter seg til og med på denne dagen. Under festivalen åpnes hjemmene til Iban- og Dayakfolkene for offentligheten og besøkende kan få et glimt av deres daglige liv.
 • Regnskogmusikkfestivalen (juli) – Juli er virkelig en fin måned å dra til Borneo på. I denne måneden kan du bli med tusenvis av andre besøkende i regnskogene og danse i gjørme. Forestill deg følelsen av å danse under regnet til lyden av rytmisk musikk spilt av artister fra hele verden midt i jungelen.
 • Dragefestivalen (slutten av september) – Hvert år samler drageentusiaster seg på en gammel flyplass i Bintulu for å bli med på festivalen og for å vise fram ferdighetene sine i drageflyvning. Dragefestivaler blir arrangert i mange deler av verden ,men den i Borneo er unik fordi stedet er helt ekstraordinært – en åpen plass hvor du vil se jungel overalt rundt deg.

 

Hvorfor reise til Borneo?

 • Maten – Det etniske og kulturelle mangfoldet blant Borneos befolkning har ført til at landets kulinariske tilbud er like variert som det er godt. På kinesiske restauranter kan du få fersk fisk fra Sør-Kina-havet, ved malaysiske natt markeder kan du kjøpe røkt kylling satay og Indonesiske spisesteder tilbyr krydret sambal. Selv lille Brunei har tallrike stammer som hver og en har sine egne kulinariske tradisjoner: Du kan prøve alt fra de kulinariske perlene til Kelabit folket – som Bario ris og ananas curry – til Dayak folkets bambus kylling og midin jungel bregne. Uansett hvilket territorium du velger å besøke har det
  lokale kjøkkenet garantert noe nytt og spennende å by på.

 • Det unike kulturelle mangfoldet – Borneo er en sammenkomst av utrolig mange kulturer, religioner og språk. Øya har eldgamle tradisjoner av gjestfrihet, noe som betyr at besøkende blir ønsket hjertelig velkommen. De fleste byene har store områder befolket av kinesere, mens de nydelige kystlandsbyene (Kampung) i Sabah og Sarawak for det meste har befolkninger med malaysisk bakgrunn. Drar du mer innlands derimot vil kulturen til de innfødte være mer prominent. Dayak folket stoppet med sin beryktede hodejeging for lenge siden, men mange andre gamle skikker og seremonier blir fortsatt praktisert i noen lokale samfunn. Vi syns at den beste måten å lære om de innfødtes måte å leve på er å besøke dem – dette kan selvfølgelig arrangeres enkelt med en lokal guide.

 • Jungelens dyreliv – for mange som besøker Borneo vil høydepunktet av turen deres bli å se en vill orangutang slenge seg over nærmeste tretopp, skimte en søt Irrawaddy-delfin i det skimrende Sørkinahavet eller å få øyekontakt med en saltvannskrokodille. Dyrene i jungelen er sky fra naturens side, men har du en god guide kan du lære deg å se jungelen med andre øyne: Det som så ut som lianer viser seg å være slanger, det du trodde var en kvist er egentlig ett insekt og lydene over hodet ditt viser seg å være gibboner og hornfugler i det fjerne.

Se våre reiser til dette reisemålet