Vi leter nå etter din drømmereise

Reiser til Chile

ChileDet er en historie som chilenere er glade i å fortelle turister. Da Gud skapte verden, vil de si, hadde han litt igjen av alt; ørken, innsjøer, fjell, isbreer og vulkaner, så han slang alt sammen sammen og lagde Chile. Denne stripen med land i Sør-Amerika er uten tvil et av de mest mangfoldige landene i verden. Fra de tørre og ugjestmilde landskapene i Atacama ørkenen til de frodige området ved Lake District, Chile har noe for alle!
En lang tarm av et land som klamrer seg fast i utkanten av et kontinent, Chile blir ofte først lagt merke til på grunn av den litt usannsynlige formen. Når du ser på formen i et atlas, så ser landet både merkelig og fantastisk ut; 4.620 km langt (tilsvarende avstanden Norge til Nigeria), og med en gjennomsnittlig bredde på bare 175 km, så virker det hele ganske absurd. Men med en gang du setter foten på chilensk jord, så virker derimot disse grensene helt naturlige og besøkende skjønner fort at Chile er en selvstendig geografisk enhet. Andesfjellene, den massive fjellkjeden som utgjør den østlige grensen, er en formidabel barriere av stein og is der den skiller landet fra Argentina og Bolivia. Atacama ørkenen, et område på 1.000 km med karrig ødemark, ligger som en grense mot Peru i nord. Og vestover er det bare noen få øyer spredt utover Stillehavet som bryter opp bølgene fra Australasia før de skyller innover Chiles kyst.
Chile er et land med ekstreme geografiske forskjeller og disse forskjellene ser man igjen både i folket - fra alpaca-gjeterne på høyslettene og gauchoene i Patagonia til forretningsfolket i Santiago - og i matrettene som omfatter både tropisk frukt fra det golde nord og kongekrabbe fra fjordene i sør. Men det uten tvil at de fleste turistene som kommer til Chile, kommer for det fjerne og fantastisk vakre landskapet. Siden mesteparten av landets 15 millioner innbyggere bor i en håndfull store byer, så er mye av Chile fortsatt store områder med uberørt villmark - steder hvor du kan være dager fra nærmeste asfalterte vei. 

Fem interessante fakta om Chile

  1. Chile er verdens lengste land fra nord til sør med sine 4.620 km. Det strekker seg over 38 lengdegrader, men er bare 150 km bredt fra øst til vest. 
  2. Andesfjellene strekker seg langs hele lengden av landet og dekker omtrent 80 % av landområdet. Som et resultat av dette er bare 3,8 % av alt land i Chile dyrkbar mark. (Kilde: Trading Economics)
  3. Påskeøya, kjent for sine moai statuer, er geografisk en del av Polynesia, men hører offisielt til Chile. Med sin beliggenhet 2.000 km øst for Pitcairn og 3.700 km vest for Chile er det et av de mest avsidesliggende samfunnene i verden. (Kilde: National Geographic)
  4. Det er omtrent 90 aktive vulkaner i Chile. Cerro Arul, Cerro Hudson og Villarrica - komposittvulkaner, av og til kalt stratovulkaner, - er tre av de mest aktive og derfor de som er mest overvåket. Chile har også den vulkanen i verden som har størst historisk aktivitet: Ojos del Salado, 6.893 meter høy. (Kilde: BBC, CIA World Factbook)
  5. Verdens største svømmebasseng er på San Alfonso del Mar Resort i den chilenske byen Algarrobo. Det er over 1.013 meter langt, dekker et område på 20.000 m² og har en maksdybde på 35 meter. Det har 250 millioner liter vann og har en årlig vedlikeholdskostnad på USD 3 millioner i året. (Kilde: Guardian)
Vinkultur
Før vin ble en luksus eksportvare, hadde små, ydmyke tønner sin plass på alle chilenske bord. Besteforeldre hadde vinranker i bakgården. Nå har Chile blitt en produsent som dekker behovet til selv de mest sofistikerte ganer. Rike røde, tørre hvite og fruktige roséviner, det er en variasjon som passer til alle humør og anledninger. Men hjemme er det annerledes. Chilenerne liker konseptet med "buena mesa". Det handler ikke om det fancy. Utover et godt måltid, godt selskap og flytende samtaler, er det å åpne en vinflaske og blikkene som møtes over to glass som skåler, noe av det viktigste. Salud!

 
Nyttig informasjon om Chile (Santiago de Chile)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: januar (21ºC) / Kaldeste måned: juli (9ºC) / Våteste måned: juni (18,1mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.
Average temperatures and precipitation in Santiago de Chile, Chile


Beste tiden for å besøke 
Chile:  
om våren, men siden Chile er et såpass langstrakt land vil variasjonene være store fra nord til sørspissen av landet. For mer informasjon om været se derfor de ulike landselene og byene for mer detaljert oversikt - klikk her
Lavsesong (jun–aug) - Beste tiden for skiresortene er juni til august. En god tid for å besøke de North Few services på Carretera Austral; fjellpassene kan være blokkert av snø. Transport og overnatting er travelt i juli.
Skuldersesong (sep–nov & mar–mai) - Temperaturmessig er disse de beste periodene for å besøke Santiago. The Lakes District er behagelig fra september til november, i april kan du få med deg høstfargene i det sør. Vinområdene høster druene og har vinfestivaler i mars.
Høysesong (nov–feb) - Patagonia er best (og dyrest) i desember til februar. Strendene er fulle av folk fra sent i desember og hele januar.
Myntenhet:  
Chilensk peso (CLP) = 100 centavos
Hva er landet kjent for?

  • Torres del Paine nasjonalpark - Nesten helt vertikal stigning opp mer enn 2.000 meter over de patagoniske stepper, granittsøylene til Torres del Paine (Tårene av Paine) dominerer landskapet i hva som godt må være den flotteste nasjonalparken i Sør-Amerika. Før opprettelsen i 1959 var parken en del av en stor sauefarm (estancia), og den holder fortsatt på å komme seg etter nesten et århundre med overutnyttelse av beitemark, skog og dyreliv. 
  • Påskeøya - Få områder i verden har et mer mytisk drag over seg enn denne lille flekken med land, et av de meste isolerte stedene på jorden. Det er vanskelig å føle seg tilknyttet til Chile, som ligger over 3.700 meter vestover, for ikke å snakke om resten av verden. Begavet med de mest ulogiske statuene i verden - de velkjente moai - Påskeøya (Rapa Nui for de polynesiske innbyggerne) utstråler en magnetisk, mystisk stemning. Men Påskeøya er mye mer enn bare et utendørsmuseum. Dykking, snorkling og surfing er fantastisk. På land er det ikke noen bedre, øko-vennlig måte å oppleve øyas rå skjønnhet på, enn til fots, fra et sykkelsete eller på hesteryggen.  Men hvis det eneste du er ønsker å gjøre er å lade batteriene, lokker et par områder av kritthvite strender. Selv om Påskeøya er verdenskjent og det kommer flere tilreisende, er alt fortsatt lite  og personlig - alt dreier seg om øko-turisme. 
  • Reserva Nacional Los Flamencos - Dette uryddige reservatet dekker syv geografiske forskjellige sektorer sør, øst og vest for San Pedro de Atacama, og inneholder mange av områdets hovedattraksjoner. 
Se vår destinasjons video fra Chile:


Søk etter reiser

clear
Velg Aktivitet