Oversikt

Det er en historie som chilenere er glade i å fortelle turister. Da Gud skapte verden, vil de si, hadde han litt igjen av alt; ørken, innsjøer, fjell, isbreer og vulkaner, så han slang alt sammen sammen og lagde Chile. Denne stripen med land i Sør-Amerika er uten tvil et av de mest mangfoldige landene i verden. Fra de tørre og ugjestmilde landskapene i Atacama ørkenen til de frodige området ved Lake District, Chile har noe for alle! 
 
En lang tarm av et land som klamrer seg fast i utkanten av et kontinent, Chile blir ofte først lagt merke til på grunn av den litt usannsynlige formen. Når du ser på formen i et atlas, så ser landet både merkelig og fantastisk ut; 4.620 km langt (tilsvarende avstanden Norge til Nigeria), og med en gjennomsnittlig bredde på bare 175 km, så virker det hele ganske absurd. Men med en gang du setter foten på chilensk jord, så virker derimot disse grensene helt naturlige og besøkende skjønner fort at Chile er en selvstendig geografisk enhet. Andesfjellene, den massive fjellkjeden som utgjør den østlige grensen, er en formidabel barriere av stein og is der den skiller landet fra Argentina og Bolivia. Atacama ørkenen, et område på 1.000 km med karrig ødemark, ligger som en grense mot Peru i nord. Og vestover er det bare noen få øyer spredt utover Stillehavet som bryter opp bølgene fra Australasia før de skyller innover Chiles kyst. 
 
Chile er et land med ekstreme geografiske forskjeller og disse forskjellene ser man igjen både i folket - fra alpaca-gjeterne på høyslettene og gauchoene i Patagonia til forretningsfolket i Santiago - og i matrettene som omfatter både tropisk frukt fra det golde nord og kongekrabbe fra fjordene i sør. Men det uten tvil at de fleste turistene som kommer til Chile, kommer for det fjerne og fantastisk vakre landskapet. Siden mesteparten av landets 15 millioner innbyggere bor i en håndfull store byer, så er mye av Chile fortsatt store områder med uberørt villmark - steder hvor du kan være dager fra nærmeste asfalterte vei
 
Høydepunkter:
 • Torres del Paine nasjonalpark - Nesten helt vertikal stigning opp mer enn 2.000 meter over de patagoniske stepper, granittsøylene til Torres del Paine (Tårene av Paine) dominerer landskapet i hva som godt må være den flotteste nasjonalparken i Sør-Amerika. Før opprettelsen i 1959 var parken en del av en stor sauefarm (estancia), og den holder fortsatt på å komme seg etter nesten et århundre med overutnyttelse av beitemark, skog og dyreliv. 
 • Påskeøya - Få områder i verden har et mer mytisk drag over seg enn denne lille flekken med land, et av de meste isolerte stedene på jorden. Det er vanskelig å føle seg tilknyttet til Chile, som ligger over 3.700 meter vestover, for ikke å snakke om resten av verden. Begavet med de mest ulogiske statuene i verden - de velkjente moai - Påskeøya (Rapa Nui for de polynesiske innbyggerne) utstråler en magnetisk, mystisk stemning. Men Påskeøya er mye mer enn bare et utendørsmuseum. Dykking, snorkling og surfing er fantastisk. På land er det ikke noen bedre, øko-vennlig måte å oppleve øyas rå skjønnhet på, enn til fots, fra et sykkelsete eller på hesteryggen.  Men hvis det eneste du er ønsker å gjøre er å lade batteriene, lokker et par områder av kritthvite strender. Selv om Påskeøya er verdenskjent og det kommer flere tilreisende, er alt fortsatt lite  og personlig - alt dreier seg om øko-turisme. 
 • Reserva Nacional Los Flamencos - Dette uryddige reservatet dekker syv geografiske forskjellige sektorer sør, øst og vest for San Pedro de Atacama, og inneholder mange av områdets hovedattraksjoner.
 • Vinkultur: Før vin ble en luksus eksportvare, hadde små, ydmyke tønner sin plass på alle chilenske bord. Besteforeldre hadde vinranker i bakgården. Nå har Chile blitt en produsent som dekker behovet til selv de mest sofistikerte ganer. Rike røde, tørre hvite og fruktige roséviner, det er en variasjon som passer til alle humør og anledninger. Men hjemme er det annerledes. Chilenerne liker konseptet med "buena mesa". Det handler ikke om det fancy. Utover et godt måltid, godt selskap og flytende samtaler, er det å åpne en vinflaske og blikkene som møtes over to glass som skåler, noe av det viktigste. Salud!

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Chile (Santiago de Chile)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: januar (21ºC) / Kaldeste måned: juli (9ºC) / Våteste måned: juni (18,1mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Hvordan er været i Chile? Lavsesong (jun–aug) - Beste tiden for skiresortene er juni til august. En god tid for å besøke de North Few services på Carretera Austral; fjellpassene kan være blokkert av snø. Transport og overnatting er travelt i juli. Skuldersesong (sep–nov & mar–mai) - Temperaturmessig er disse de beste periodene for å besøke Santiago. The Lakes District er behagelig fra september til november, i april kan du få med deg høstfargene i det sør. Vinområdene høster druene og har vinfestivaler i mars. Høysesong (nov–feb) - Patagonia er best (og dyrest) i desember til februar. Strendene er fulle av folk fra sent i desember og hele januar.                                                                                                               
Beste tiden å besøke Chile: Våren er den beste tiden å besøke Chile, men siden landet er et såpass langstrakt land vil variasjonene være store fra nord til sørspissen av landet. For mer informasjon om været se derfor de ulike landsdelene og byene for mer detaljert oversikt - klikk her                                                                                                         
Myntenhet: Chilensk peso (CLP) = 100 centavos
Tips: Det er en del saker du bør vite på forhånd når du skal gi tips i Chile. Etiketten I Chile er kanskje litt annerledes enn I mange andre land. Lønninger har en tendens til å være Ganske lave og mange som jobber i service industrien er kanskje 100% avhengig av at de mottar tips, men igjen ikke bare gi tips fordi du føler at du er nødt det, hvis de forventer tips, så skal du selvsagt også forvente god service i retur.
 • Restauranter - priser på restauranter inkluderer i «prinsippet» tips, men det er også vanlig at det er lagt på 10% trips (propina) på toppen av regningen. Hvis dette er gjort er det ikke nødvendig å betale noe ekstra. Er du ikke fornøyd med serveringen og service kan du også be at dette ikke inkluderes. Men husk det er ikke god kutyme å IKKE legge igjen tips (propina) og hvis du er misfornøyd kan dette lett stadfestes i at du f.eks. kun gir 5% tips, men igjen husk at lønninger er meget ave i Chile.
 • Taxi – det er ikke nødvendig å gi tips etter en kjøretur, men det er god høflighet å runde opp til nærmeste hele beløp (hvis du var meget fornøyd med kjøreturen holder det lenge å gi tilsvarende 10-12 kr) – Det er Über tilgjengelig i Santiago de Chile og noen andre byer (2020)
 • Hoteller – Det er forventet å gi tilsvarende 10-12 kr per koffert/veske om du ber en av hotellets ansatte til å hjelpe deg med bagasjen. Det er også forventet at du gir tips til hotellets concierge om du har fått god service. Hvis du skal bli boende på samme hotell over en lengre periode er det også lurt å legge igjen noe tips hver dag til de som gjør rent på ditt rom, igjen holder det med 10-12 kr (tilsvarende i CLP)
 • Guider – det er vanlig høflighet å gi tips til guider og som en tommelfingerregel vil vi anbefale at du gir mellom 60-170 kr (tilsvarende i CLP) per dag, selvsagt avhengig av kvaliteten på den service som er gitt.

Interessante fakta:

 • Chile er verdens lengste land fra nord til sør med sine 4.620 km. Det strekker seg over 38 lengdegrader, men er bare 150 km bredt fra øst til vest.
 • Andesfjellene strekker seg langs hele lengden av landet og dekker omtrent 80 % av landområdet. Som et resultat av dette er bare 3,8 % av alt land i Chile dyrkbar mark.
 • Påskeøya, kjent for sine moai statuer, er geografisk en del av Polynesia, men hører offisielt til Chile. Med sin beliggenhet 2.000 km øst for Pitcairn og 3.700 km vest for Chile er det et av de mest avsidesliggende samfunnene i verden.
 • Det er omtrent 90 aktive vulkaner i Chile. Cerro Arul, Cerro Hudson og Villarrica - komposittvulkaner, av og til kalt stratovulkaner, - er tre av de mest aktive og derfor de som er mest overvåket. Chile har også den vulkanen i verden som har størst historisk aktivitet: Ojos del Salado, 6.893 meter høy.
 • Verdens største svømmebasseng er på San Alfonso del Mar Resort i den chilenske byen Algarrobo. Det er over 1.013 meter langt, dekker et område på 20.000 m² og har en maksdybde på 35 meter. Det har 250 millioner liter vann og har en årlig vedlikeholdskostnad på USD 3 millioner i året.

 

Se våre reiser til dette reisemålet