Få eksperthjelp, og skreddersy din ferrie nå!

Oversikt

Med sin rike kultur, spektakulære grotter og fjell av kalkstein, risåkere og fossefall omringet av skogkledde åser er Laos hjem til både folkestammer og utallige naturlige underverker. Landet åpnet seg ikke for omverdenen før på syttitallet og sammenlignet med nabolandene Thailand og Vietnam virker det nesten helt urørt. 

Ved daggry kan du for eksempel se mediterende munker samle inn ofringgaver fra lokalbefolkningen som del av en seremoni kalt Tak Bat. Du kan også bli velsignet med et sunt liv gjennom en tradisjonell seremoni hvor man binder sammen armbånd. Etter å ha tatt en dagstur for å se pagoder og templer kan du dra til en av de travle natt-markedene.  Disse kan friste med et stort utvalg av spennende matboder hvor du garantert vil finne et måltid som vil få vannet til å renne i munnen. Laos har en unik plassering i Asia og er et av landene med størst etnisk mangfold i regionen. I nord vil du treffe på Hmong folket som lever av gårdsbruk i små fjellsamfunn og i sør vil du finne Kahu og Alak samfunnene hvor befolkningen fortsatt har tradisjonelle tatoveringer i fjeset. Det sies at Katang landsbyene sentralt i Laos sover med skogens ånder men uansett om du setter turen til øde landsbyer eller større tettsteder vil Laos gi deg et unikt innsyn i den magiske, lokale kulturen.

Høydepunkter:
 • Kuang Si fossefallene – er du i nærheten av Luang Buang burde du få med deg Kuang Si fossefallene, som består av flere mindre fossefall og  svømmehull med klart, turkisfarget vann. Bestemmer du deg for å bade må du være forberedt på å en naturlig pedikyr: Fiskene som lever i svømmehullene spiser nemlig de døde hudcellene på kroppen din.
 • Luang Prabang – i det nordlige Laos har den tradisjonelle livsstilen blitt  ivaretatt og dette verdensarvstedet gir et godt inntrykk av den avslappende stemningen som karakteriserer resten av landet. Byen er ikke landets hovedstad lengre, men den blir fortsatt sett på som Laos' spirituelle hjerte, og reiser du hit vil du oppleve fransk indokinesisk arkitektur, buddhistiske templer og en rett og slett magisk atmosfære. Hvis du drar til sentrum av byen kan du også gå opp bakken til Phu Si, som har et tempel på toppen du kan se fra nesten hvert eneste sted i byen. Fra denne høyden har du utsikt til fjellene som omringer Luang Buang, og du kan til og med se punktet hvor Mekongelven og Nam Khan elven møtes.
 • Vientiane – Laos’ hovedstad er en overraskende sjarmerende og avslappende by. Her kan du kjøre tuk-tuk til et av de mange spa-anleggene byen har eller besøke gamlebyen med sine glitrende templer, lunging naga statuer (som fremstiller mytologiske ormer lokalbefolkningen tror svømmer i elvene) og  gater fylt med  tamarind og  frangipani planter. Du vil også se mye fransk arkitektur, og gamle villaer fra kolonitiden er nå blitt til hoteller og restauranter. Vientiane har både billige overnattingsmuligheter for backpackere og dyrere restauranter og butikker om du ikke reiser på ett fullt så stramt budsjett.
 • Si Phan Don – er øyriket hvor det virker som tiden står stille og utsikter som du ser dem på postkort er normen og ikke unntak.  Reiser du hit er det stor sannsynlighet for at du blir så forført av øyenes sjarm at du bestemmer deg for å bli lenger enn du egentlig hadde planlagt.  Du kan se hvordan Mekongelven bugner til en bredde av 14 kilometer, og prøver du å telle hver lille holme og sandbanke når det er tørkesesong skjønner du raskt hvorfor øygruppen har blitt kalt Si Phan Do,  som oversatt betyr ‘fire tusen øyer’.
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Laos (Vientiane)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: april (29ºC) / Kaldeste måned: januar (23ºC) / Våteste måned: august (2197,5mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average min and max temperatures in Vientiane, Laos

Hvordan er været? Været i Laos er relativt enkelt å oppsummere sammenlignet med mange andre steder i Asia: det kan deles inn i tørkesesongen (mellom oktober og april) og regnsesongen (mellom mai og september). Drar du til Laos i løpet av regnsesongen vil luftfuktigheten og temperaturene være på sitt aller høyeste og du kan forvente mye uvær. Derimot er luften ofte renere og kaldere etter en regnstorm og hvis du er heldig kan du også få med deg en nydelig regnbue. August er måneden som vanligvis har mest nedbør. Tørkesesongen har mindre regn og kan deles inn i to intervaller: den kjøligere perioden mellom november og februar og den varmere perioden mellom mars og april. Du vil oppleve temperaturforskjeller i løpet av hver sesong men den siste delen av tørkesesongen (mars og april) og den første delen av regnsesongen (mai og juni) er vanligvis de varmeste månedene i året. 

Beste tiden å besøke landet? Ønsker du å besøke lavlands-Laos burde du reise mellom november og januar fordi dagtemperaturene er relativt varme, kveldene er kjølige og naturen er grønn og frodig. I områder som ligger høyere over havet vil det derimot være betydelig kaldere og noen ganger går temperaturene helt ned til frysepunktet.  I løpet av regnsesongen (mellom mai og september) blir de asfalterte veiene i Laos ofte umulige å kjøre på med en gang regnet kommer og gjør dem gjørmete. Derimot kan du reise langs elver for å komme deg fra sted til sted fordi  elvene blir dype nok for båter når vannnivået stiger med regnet. Som en tommelfingerregel er det best å dra til Laos mellom juli og august, for da er hotellene billigere, folkemassene mindre og du har gode forutsetninger for godt vær, spesielt i Luang Prabang.
Myntenhet: Den offisielle myntenheten i Laos er Lao Kip (LAK). 1 LAK = 100 att, men denne enheten er verdt såpass lite at du aldri vil se den i bruk.  Lao Kip er veldig lite verdt, så du vil hyppig bruke Amerikanske dollar (USD) og Thai Bath (THB) i stedet. Husk også å veksle eller bruke alle  Lao Kip før du forlater Laos. Myntenheten er ikke-konvertibel, som betyr at ingen banker utenfor Laos aksepterer eller veksler den lokale valutaen.

FreeCurrencyRates.com
Tips: I utgangspunktet er det ikke vanlig å gi tips i Laos, men også her gjøres selvsagt dette. Etterhvert som Laos blir mer populært følger også vår vestlige tradisjon med å gi tips tett etter. Vi har derfor utarbeidet følgende råd for Laos som vi håper kan hjelpe litt med ditt besøk til dette meget fascinerende landet.
 • Hoteller -  det er ikke forventet tips av ansatte på hoteller i Laos, men hvis du føler at noen har gjort en utmerket jobb er det selvsagt fullt mulig å gi en lnoe ekstra. Som i nabolandet Kambodsja er Laos forsatett et meget lavt lønnet land og selv små beløp kan utgjøre store forskjeller for en ansatt.
 • Restauranter & barer - det er stort sett på typiske utesteder som henvender seg til et vestlig publikum at det er vanlig å gi tips og 10% av regningen er regnet som normalt (men sjekk om dette allerede er inkludert på regningen i form av et service gebyr). På lokale etablissement er det ikke vanlig å gi tips.
 • Guider etc - Igjen er det kun vanlig å gi tips om du er meget fornøyd med den jobben som er gjort (og det er ikke forventet) og USD3-5 er da mer enn nok for en fulldags utflukt med privat guide (totalt)
Interessante fakta om Laos: Laos er et spennende land på mange måter, og de fleste som bestemmer seg for å dra hit må lese seg opp om landet først. Her er 3 fakta vi syns man burde vite før man reiser til landet:
 • I Laos kan du finne det største fossefallet i Sørøst-Asia, Khone Papeng.
 • Laos er ett av få steder hvor man kan se den sjeldne og utrydningstruede Irrawaddy-delfinen. Det er blitt estimert at det kun er 60 delfiner av denne arten igjen i Mekong elven.
 • Du kan møte på en verdens farligste giftslanger, kongekobraen, i Laos.
 • Laos er det eneste landet i Sørøst Asia uten en kystlinje.
 • Gjennomsnittshøyde på folk i Laos er 155,89cm, noe som gjør de til et av verdens minste folk. Laos har også den yngste befolkningen i Asia med rundt 70% av befolkningen under 30 år.
 • Laos er nå 1 av 5 gjenværende «kommunist» land i verden (de andre er Nord Korea, Kina, Vietnam & Cuba). Etter borgerkrigen som sluttet i 1975 ble kongedømmet kastet og kommunistpartiet har siden vært enerådende. Under Vietnamkrigen ble Laos invadert og benyttet som forsyningslinje av Nord Vietnam. Takket være dette bombet USA Laos omtrent tilbake til steinalderen og Laos har da også blitt det mest bombede landet i verden.
 • 95% av landets innbyggere er buddhister
 • Det har aldri vært en MacDonalds restaurant i Laos (enn så lenge)
Festivaler: I Laos kan du oppleve flere spennende festivaler og de fleste blir feiret på religiøse grunnlag. Vi har listet noen av våre favoritter nedenfor.
 • Bun Pha Vet (januar) – denne festivalen, som ofte feilaktig blir kalt for Laos’ nyttårsaften, blir arrangert for å feire reinkarnasjonen av Buddha. Det som er kult med denne markeringen er at den blir arrangert til forskjellige tider på forskjellige steder, så du møter gjerne på mennesker som planlegger en hel rute til diverse landsbyer for å få med seg alle festlighetene. Festivalen blir også sett på som en gunstig tid for menn å bli munker og du opplever gjerne at lokalbefolkningen går hyppigere for å meditere, be eller hører på prekener i denne tidsperioden.
 • Wat Phy festivalen (februar) – finner sted på det ekstraordinære UNESCO verdensarvstedet Wat Phu, hvor du kan observere rester av antikke sivilisasjoner, veggmaleri, ruiner i stein og tilgrodde bilder av Buddha som har blitt slukt av jungelen. Festivalen arrangeres i provinsen Champsasak og hvert år kommer tusenvis av troende fra fjernt og nært for å delta i religiøse seremonier, spill og konkurranser. Her får du muligheten til å se kappløp som blir gjort med både båter, elefanter eller bøfler. Du kan også få med deg en hanekamp eller en av de mange dansene som blir framført.
 • Rakett festivalen (6. måneden i månekalenderen) – denne festivalen, som også blir kalt Boun Bang Fai, er en feiring av fruktbarhet og et kall for regn. På ettermiddagen opplever du gjerne at menneskemasser samler seg på jorder utenfor byer og landsbyer for å skyte ut sine hjemmelagde raketter. Forskjellige landsbyer konkurrerer om å ha raketten som er finest og som går lengst mens verter lager og serverer tradisjonell mat.

Se våre reiser til dette reisemålet