Oversikt

Oppdag en verden av mystikk og naturlig skjønnhet i Færøyene - et utrolig reisemål som vil ta pusten fra deg. Dette unike øyriket, gjemt i det nordlige Atlanterhavet, har en uimotståelig appell som fanger oppmerksomheten til eventyrlystne reisende fra hele verden.

Drømmer du om å oppleve unik natur, ro og fred, og en autentisk kultur? Da bør du sette kursen mot Færøyene, en øygruppe som ligger midt i Atlanterhavet mellom Norge, Island og Skottland. Med sin spektakulære og dramatiske natur, gjestfrie lokalbefolkning og mangfoldige kulturarv, er Færøyene et reisemål som virkelig tar pusten fra deg.

Færøyene består av 18 øyer, hvorav bare 17 er bebodde. Hver øy har sin unike karakter og skjønnhet, med bratte klipper, grønne sletter og majestetiske fossefall som strekker seg ned i det bølgende havet. Øygruppen er hjem til en rekke sjeldne fuglearter, som den majestetiske havørnen og den sjarmerende lundefuglen. Med over 70 000 sauer som beiter på de frodige engeene, er Færøyene også et paradis for naturelskere og friluftsfolk.

En av de mest ikoniske severdighetene på Færøyene er Vestmanna Sea Cliffs. Disse imponerende klippene stiger opp fra havet og strekker seg over 600 meter opp i luften. Du kan ta en båttur rundt klippene og oppleve det dramatiske landskapet på nært hold, samtidig som du får muligheten til å se det rike fuglelivet som trives i området.

Færøyene er også en drøm for fotografer, med muligheter for å fange øyeblikk som blir til kunstverk - fra dramatiske landskap til idylliske fiskevær.

En annen severdighet du bør få med deg er Tórshavn, hovedstaden på Færøyene. Denne sjarmerende byen har en unik blanding av gammel og ny arkitektur, med brosteinsbelagte gater og fargerike trehus. Ta en tur til Tórshavn gamleby for å oppleve den historiske atmosfæren og besøke tinghuset, som har vært møtested for færøysk parlament i over 800 år.

Færøyene er også kjent for sin rike kulturarv. På øya Sandoy finner du det historiske kirkestedet Kirkjubøur, som har vært et kulturelt og religiøst senter siden middelalderen. Her kan du besøke ruinene av St. Magnus-katedralen og Olavskirken, og få et innblikk i Færøyenes tidlige kristne historie.

Når du er på Færøyene, er det flere ting du kan oppleve. Du kan gå på fotturer i de vakre fjellene og utforske de spektakulære fossefallene. Du kan også dra på båtturer rundt øyene og oppleve den imponerende kystlinjen og det rike dyrelivet. Færøyene er også et flott sted for fiske, og du kan prøve fiskelykken i de mange fjordene og innsjøene.

Færøyene har en imponerende natur som vil ta pusten fra deg. Øyene er kjent for sine dramatiske fjellandskap, bratte klipper og grønne daler. En av de mest ikoniske severdighetene er Vestmanna Sea Cliffs, som er en spektakulær klippeformasjon som strekker seg over 600 meter opp fra havet. Her kan du ta båtturer og se de imponerende fuglefjellene som befolker klippene.

Færøyene er også et paradis for fugletitting. Øyene har et rikt fugleliv med over 300 forskjellige arter. Du kan oppleve sjeldne fugler som havørn, lunde, stormsvale og krykkje. En annen populær aktivitet er hvalsafari, hvor du kan se på delfiner, niser og til og med hvaler som spiller i havet.

Uansett om du søker eventyr, ro, kulturelle opplevelser eller kulinariske herligheter, vil Færøyene overgå dine forventninger. Utforsk dette skjulte reisemålet som fortsatt er uberørt av masseturismen, og la deg fange av det uvanlige landskapet og den gjestfrie atmosfæren. Færøyene venter på deg med åpne armer, klare til å gi deg en uforglemmelig reiseopplevelse.

Severdigheter på Færøyene
Velkommen til Færøyene - en perle i Atlanterhavet som skjuler et mylder av fascinerende severdigheter og naturlige underverker. På disse bortgjemte øyene finnes det utallige steder som vil ta pusten fra deg og gi deg en opplevelse du sent vil glemme. La oss utforske noen av de mest bemerkelsesverdige stedene denne magiske destinasjonen har å by på:

 • Sørvágsvatn - Den optiske illusjonens innsjø: Sørvágsvatn, også kjent som Leitisvatn, er en av Færøyenes mest ikoniske naturlige underverker. Denne innsjøen ligger høyt over havnivå og gir en illusjon av at den svever over havet. Utforsk stiene rundt innsjøen for å oppleve dette fortryllende synet og bli forbløffet av naturens lunefulle spill.
 • Gjógv - Den idylliske landsbyen: er en sjarmerende landsby som ligger ved foten av majestetiske fjell og omgitt av en naturskjønn dal. Navnet Gjógv kommer fra det færøyske ordet for kløft, og det er nettopp dette som gjør stedet så unikt. En naturlig kløft strekker seg inn i sjøen, og her finner du det karakteristiske røde gjestgiveriet som gir deg en autentisk opplevelse av færøysk gjestfrihet.
 • Tórshavn - Den sjarmerende hovedstaden: Færøyenes pittoreske hovedstad, kombinerer det moderne med det tradisjonelle på en bemerkelsesverdig måte. Utforsk de trange brosteinsgatene, de fargerike trehusene og den historiske katedralen. I tillegg kan du nyte herlige lokale restauranter som serverer fersk sjømat og tradisjonelle færøyske retter.
 • Mykines - Paradis for fugleentusiaster: For de som elsker fugler og natur, er øya Mykines et must-see sted. Her finner du en av de største sjøfuglkoloniene i verden. Ta den naturskjønne turen til fyret på øya og la deg forbløffe av det utrolige fuglelivet, inkludert sjarmerende lunder og majestetiske havsuler.
 • Risin og Kellingin - Legendariske klipper: Disse imponerende klippene, også kjent som The Giant and The Witch, stiger opp fra havet som gigantiske voktere av Færøyene. Ifølge færøysk folklore ble klippene til av to trollkvinner som forsøkte å dra Færøyene til Island, men de ble fanget av soloppgangen og ble til stein. En båttur langs klippene gir deg den beste utsikten til denne legendariske skapningen.
 • Kalsoy: Øya på Færøyene der James Bond "døde" i filmen "No Time to Die" (2021) Dette er en av øyene i den vakre øygruppen som ligger nord i Atlanterhavet. I filmen spiller Kalsoy rollen som den fiktive øya "Safdansk," der noen av de dramatiske hendelsene i filmen utspiller seg. Kalsoy er kjent for sin fantastiske natur og dramatiske landskap, og det var et imponerende bakteppe for actionscenene i James Bond-filmen.

Færøyene er en destinasjon som vil inspirere deg med sin rike natur, kultur og historie. Enten du søker eventyr, ro eller et glimt av det autentiske færøyske livet, vil disse severdighetene gi deg en uforglemmelig opplevelse. Ta med deg kameraet, et åpent sinn og la Færøyene fortrylle deg med sin unike sjarm og skjønnhet.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Torshavn, Færøyene
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: juli (11°C), Kaldeste måned: desember (4°C) & Våteste måned: dersember (100.2mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.

Average temperatures and rainfall in Tórshavn, Faroe Islands

Hvordan er været?
Været på Færøyene er kjent for å være svært ustabilt og skiftende. Øygruppen har et maritimt klima som påvirkes av den varme Golfstrømmen, noe som bidrar til milde vintre og relativt kjølige somre. Her er noen kjennetegn ved været på Færøyene:

 • Hyppige skifter: Værforholdene kan endre seg raskt og uventet. Det kan gå fra solskinn til regn og tåke på kort tid. Det er ikke uvanlig å oppleve alle årstider på én dag.
 • Nedbør: Færøyene er kjent for sine store mengder nedbør, spesielt i form av regn. Regn er vanlig gjennom hele året, og det er sjelden man opplever lange perioder uten nedbør.
 • Tåke: Tåke er også vanlig, spesielt langs kystområdene. Dette kan påvirke sikt og reiseplaner, spesielt for fly og ferger.
 • Vind: Det blåser ofte på Færøyene, spesielt om vinteren. Sterk vind kan påvirke utendørsaktiviteter og sjøtransport.
 • Temperatur: På grunn av Golfstrømmens påvirkning, opplever Færøyene relativt milde vintre med gjennomsnittlige temperaturer rundt 3-7 °C. Om sommeren er gjennomsnittstemperaturen vanligvis mellom 8-12 °C, selv om temperaturen kan variere fra dag til dag.
 • Lysforhold: Vintrene på Færøyene er mørke med begrenset dagslys, mens sommeren har lengre dager og nærmest midnattssol rundt den lengste dagen.

På grunn av det skiftende og uforutsigbare været er det viktig for besøkende å være godt forberedt og kle seg etter lag-på-lag-prinsippet. Det er også lurt å sjekke værmeldingen jevnlig og være fleksibel med reiseplanene for å kunne nyte det beste av denne vakre øygruppen.

Beste tiden å besøke Færøyene
Den beste tiden å besøke Færøyene avhenger av hva slags opplevelse du ønsker og hvilke aktiviteter du vil delta i. Hver årstid på Færøyene har sin sjarm og unike trekk, så det er viktig å velge den tiden som passer best for deg.

 • Sommeren (juni til august): er den mest populære tiden å besøke Færøyene. Dette er når øyene opplever sine mildeste temperaturer, vanligvis mellom 8-12 °C, og dagene er lengst med mye dagslys. Dette er også høysesongen for turister, og du vil ha mulighet til å oppleve Færøyene på sitt grønneste og mest blomstrende. Sommeren er ideell for turer, fotturer og andre utendørsaktiviteter. Det er også en god tid for å se det rike fuglelivet, inkludert lunder og andre sjøfugler.
 • Vår (april-mai) og høsten (sept-okt): Hvis du ønsker å unngå turistmassene og oppleve en mer autentisk side av Færøyene kan disse periodene være gode alternativer. Været kan fortsatt være ustabilt, men du vil ha muligheten til å nyte de dramatiske landskapene i en mer rolig atmosfære. Våren er spesielt flott for fuglekikking, da mange fugler returnerer til øyene for å hekke.
 • Vinteren (november til mars): er den minst populære tiden å besøke Færøyene på grunn av de mørke dagene, hyppige tåker og muligheten for kraftig vind og regn. Men hvis du er interessert i nordlys og ønsker å oppleve den unike stemningen på Færøyene om vinteren, kan dette være et interessant alternativ. Vinteren er også ideell for de som elsker å oppleve rolige landskap og ønsker å unnslippe folkemengdene.

Så, den beste tiden å besøke Færøyene avhenger av hva slags opplevelse du søker, om du vil unngå turistmengdene, eller om du har spesielle interesser som fuglekikking eller nordlysobservasjon. Uansett når du velger å besøke, vil Færøyene garantert fremstå mektige og imponerende.

Valutaen som brukes på Færøyene er færøysk króna (Føroya króna på færøysk), og symboliseres som "kr" eller "króna." Én króna er delt inn i 100 oyru (flertall oyru). Denne valutaen er kun gyldig på Færøyene og er ikke utbredt i andre deler av verden.

FreeCurrencyRates.com

Det er to valutaer med lik verdi på Færøyene: den færøyske kronen og den danske kronen. Mens den færøyske regjeringen trykker egne sedler, brukes kun danske mynter.

Når det gjelder pengebruk, er kortbetaling (kredittkort og debetkort) utbredt og akseptert på de fleste steder på Færøyene, spesielt i større byer og turistområder. Likevel er det alltid lurt å ha litt kontanter tilgjengelig, spesielt hvis du planlegger å besøke mindre og mer avsidesliggende områder, der kortaksepten kan være begrenset.

For valutaveksling, kan du gjøre dette på Færøyene, spesielt i banker og vekslingskontorer. Mange større hoteller og turistinformasjonssentre tilbyr også valutavekslingstjenester. Det er også mulig å ta ut penger fra minibanker (ATM-er) med kreditt- eller debetkort, som er tilgjengelige i de større byene og tettstedene.

Kostnadsnivå
Kostnadsnivået på Færøyene er generelt høyt sammenlignet med mange andre land, og det er viktig å være oppmerksom på dette når du planlegger reisebudsjettet ditt. Her er noen eksempler på typiske utgifter du kan forvente å møte på Færøyene:

 • Overnatting: Hotellprisene varierer avhengig av standard og beliggenhet, men generelt sett kan hotellprisene være ganske høye. Det finnes også alternativer som gjestehus, vandrerhjem og private utleieboliger som kan være litt mer økonomiske.
 • Mat og drikke: Spise ute kan være kostbart, spesielt hvis du velger middels til høyere priset restauranter. Lokale færøyske spesialiteter og fersk sjømat kan være dyrere. Det kan være lurt å utforske mindre kafeer og lokale markeder for rimeligere matmuligheter.
 • Transport: Offentlig transport er relativt pålitelig, men bussbilletter og fergepriser kan være kostbare. Bilutleie er også tilgjengelig, men dette kan også være en betydelig utgift.
 • Aktiviteter: Hvis du planlegger å delta i guidede turer, utendørsaktiviteter eller besøke attraksjoner, kan kostnadene variere, men noen av disse tjenestene kan være priset høyt.
 • Shopping og suvenirer: Prisene på suvenirer og lokale produkter vil variere, men husk at håndlagde og autentiske gjenstander ofte vil ha en høyere prislapp.

For å redusere kostnadene, kan du vurdere å reise utenfor høysesongen, utforske alternativer for overnatting og spising, og dra nytte av gratis eller rimelige attraksjoner og aktiviteter. Planlegging og budsjettering på forhånd vil også være nyttig for å unngå uventede utgifter.
Til tross for det høyere kostnadsnivået, er Færøyene en opplevelsesrik destinasjon med en unik kultur og imponerende natur, og mange besøkende finner at opplevelsene her er vel verdt investeringen.

Interessante fakta
Færøyene, en mystisk øygruppe fylt med fascinerende og morsomme fakta som vil forbløffe deg! Bortgjemt i det nordlige Atlanterhavet, er Færøyene en destinasjon rik på kultur, natur og unike trekk som gjør den til et spesielt sted å utforske. La oss ta en titt på noen av de mest interessante og underholdende fakta fra dette fortryllende landet:

 1. Færøysk fotballhype: Fotball er en hjørnestein i færøysk kultur, og det er bemerkelsesverdig at Færøyene har flere fotballklubber per innbygger enn noe annet land i verden! Til tross for at de bare har omtrent 50.000 innbyggere, har de likevel flere profesjonelle fotballklubber og et livlig fotballmiljø.
 2. Verdens minste hovedstad: Tórshavn, hovedstaden på Færøyene, er ikke bare en pittoresk og sjarmerende by, men den er også anerkjent som verdens minste hovedstad. Med sin idylliske beliggenhet og historiske sjarm, gir Tórshavn en intim og innbydende atmosfære som gjør den til et flott reisemål for utforskning.
 3. Færøysk grillingsteknikk: Færøyene har en unik tradisjon for å grille mat ved å bruke geotermisk energi. De legger ofte maten i en pose og begraver den i bakken nær de varme kildene, noe som gir en langsom og deilig matlaging. Denne tradisjonelle metoden, kalt "gjógvartekkni," har vært brukt i århundrer og er fortsatt en del av den færøyske kulturen i dag.
 4. Det sære postvesenet: På Færøyene har de et uvanlig postvesen der postmannen leverer posten ved å besøke husene til fots. Noen ganger er terrenget for utfordrende for kjøretøy, så postmannen er kjent for å gå lange avstander, krysse fjorder og klatre bratte åser for å levere posten til sine mottakere.
 5. Færøysk skriftspråk: Færøysk er et unikt og lite kjent språk, men det har en fascinerende skriftspråk. De bruker det latinske alfabetet, men har også tre spesielle bokstaver: "Æ/æ," "Ø/ø" og "Å/å." Disse bokstavene gir språket sin egen identitet og uttale.
 6. Verdens første undersjøiske rundkjøring: Færøyenes undersjøiske rundkjøring heter "Skálafjørðartunnilin" og ligger på øya Eysturoy. Den ble åpnet i 2006 og er en imponerende ingeniørprestasjon som går under havet for å koble sammen bygdene Runavík og Strendur. Tunnellen er ikke bare praktisk men også et teknologisk mesterverk som demonstrerer Færøyenes innovasjon og evne til å tilpasse seg utfordrende geografiske forhold.

Færøyene er et land som er fullt av uventede og sjarmerende overraskelser. Fra deres lidenskap for fotball til deres unike grillingstradisjoner og skriftspråk, har Færøyene en kultur og identitet som skiller seg ut fra resten av verden.

Festivaler
Festivaler er også en viktig del av Færøyenes kultur. En av de mest populære festivalene er Ólavsøka, som feires hvert år 28. og 29. juli. Dette er en nasjonal høytid som markerer Færøyenes uavhengighetsdag og minnes St. Olav, som er Færøyenes skytshelgen. Under Ólavsøka kan du oppleve tradisjonell musikk, dans, mat og drikke, og delta i ulike sportsaktiviteter som båtrace og fotballturneringer. Dette er en flott mulighet til å bli kjent med den færøyske kulturen og møte lokalbefolkningen.

 • Ólavsøka: Dette er den mest kjente og største festivalen på Færøyene og markerer landets nasjonaldag. Ólavsøka feires til ære for St. Olav, som var Norges konge og også er Færøyenes skytshelgen. Festivalen holdes rundt 29. juli, men feiringen strekker seg ofte over flere dager og kan vare til tidlig i august. Det er en tid med kulturelle aktiviteter, konserter, dans, mat, folkeliv og tradisjoner. Hovedfestlighetene finner sted i hovedstaden Tórshavn, og mange besøkende fra hele verden deltar i denne fargerike og folkelige begivenheten.
 • Summarfestivalurin: Denne sommerfestivalen er en feiring av musikk, kunst og kultur og finner vanligvis sted i midten av august. Den arrangeres i Tórshavn og er en viktig begivenhet for både lokale og tilreisende musikere, kunstnere og publikum. Summarfestivalurin inkluderer konserter med færøyske og internasjonale artister, kunstutstillinger, litterære arrangementer og andre kulturelle aktiviteter.
 • G! Festival: er en av Færøyenes mest unike musikkfestivaler og finner sted på øya Gøta i juli. Festivalen er kjent for sin unike beliggenhet ved stranden og vakre natur, og den tiltrekker seg både færøyske og internasjonale artister. Den varierte musikken, den avslappede atmosfæren og den fantastiske utsikten gjør G! Festival til en uforglemmelig opplevelse.
 • Tórshavn Jazz Festival: Dette er en viktig jazzfestival på Færøyene som vanligvis finner sted i august. Musikkelskere fra hele øygruppen samles for å nyte jazzopptredener og konserter fra lokale og internasjonale artister. Festivalen setter fokus på jazzsjangerens kreativitet og mangfold.
 • Jóansøka: er en sommerfestival som feires i de fleste færøyske bygdene i juni. Denne festivalen er en gammel tradisjon og markerer sommersolverv. Feiringen inkluderer musikk, dans, mat, båtturer, sportsarrangementer og andre folkelige aktiviteter. Det er en flott mulighet til å oppleve den autentiske færøyske kulturen og den varme sommeratmosfæren.

Færøyske festivaler er en flott måte å bli kjent med øygruppens kultur, tradisjoner og folkeliv. Enten du er interessert i musikk, dans, kunst eller mat, vil festivalene på Færøyene gi deg en unik opplevelse og minner for livet. Det er imidlertid viktig å sjekke datoer og arrangementer nøye, da noen detaljer kan variere fra år til år.

 

 

 

Matkultur
Når det kommer til mat og drikke, er Færøyene kjent for sin ferske sjømat. Du kan prøve lokale spesialiteter som færøysk lam, tørrfisk og klippfisk. Færøyene er også kjent for sitt håndverksøl, og du bør definitivt prøve noen av de lokale bryggeriene når du er der.

 • Skerpikjøt: er tørket og luftet sau- eller fårakjøtt, og det er en av de mest ikoniske rettene på Færøyene. Kjøttet henges utendørs på tradisjonelle tørkestenger og tørkes i den friske havluften. Denne prosessen gir kjøttet en særegen smak og konsistens. Skerpikjøt serveres ofte som forrett sammen med flatbrød og smør.
 • Ræst kjøt: er et annet tradisjonelt kjøttprodukt som er typisk for Færøyene. Det er saltet og tørket lamme- eller fårekjøtt som etterpå ræses (tørkes) på loftet eller ute i luften. Dette gir kjøttet en karakteristisk smak og aroma. Ræst kjøt serveres ofte i skiver som en del av hovedmåltider.
 • Grind og kjøtakjøt: Grind (sel) og kjøtakjøt (hvalkjøtt) er delikatesser som tradisjonelt har blitt spist på Færøyene. Selv om det tidligere var en viktig del av kostholdet på øyene, blir disse rettene nå vanligvis kun servert under spesielle anledninger og festivaler.
 • Síld og garnatáttur: Síld (sild) og garnatáttur (garnatørrfisk) er fiskeretter som er populære på Færøyene. Garnatáttur er tørket og luftet fisk, ofte laget av torsk eller lyr, som tørkes på tradisjonelle fiskerier. Disse fiskerettene serveres ofte sammen med poteter, kål, ertepuré eller brun saus.
 • Bollur: er en type søt bakst som minner om en bolle, fylt med svisker, rosiner eller andre frukter. Dette er en populær dessert på Færøyene og serveres gjerne med vaniljesaus.
 • Røkt laks: Færøysk røkt laks er kjent for sin høy kvalitet og gode smak. Laksen røkes på tradisjonell måte med røyk fra tørrfisk og gir en særegen og delikat smak.

Færøysk matkultur er preget av tradisjoner og lokal tilpasning, og det er verdt å utforske den autentiske smaken av Færøyene mens du besøker øygruppen.

Leiebil er det beste alternativer for å se Færøyene

Leiebil er definitivt en av de beste måtene å utforske Færøyene på. Det gir deg frihet til å bevege deg rundt i ditt eget tempo, stoppe ved de mest fantastiske stedene og utforske øyene på en fleksibel og uavhengig måte. Her er noen reiseforslag og tips for å få mest mulig ut av en bilferie på Færøyene:

 • Planlegg ruten din: Færøyene består av flere øyer, og det er viktig å planlegge ruten din nøye for å sikre at du får se alle de viktigste severdighetene. Du kan starte turen fra hovedøya Streymoy, som har mange populære attraksjoner som Saksun, Gjógv og Tjørnuvík. Deretter kan du krysse over til Eysturoy og besøke den berømte undersjøiske rundkjøringen og pittoreske bygder som Gøta. Utforsk også øyene Vágar, Mykines, og Sandoy for å oppleve den utrolige naturen og fuglelivet.
 • Vær forberedt på været: Værforholdene på Færøyene kan være uforutsigbare, så det er viktig å være forberedt på regn, tåke og vind. Kle deg i lag-på-lag klær, ta med en vanntett jakke og gode tursko, slik at du kan utforske naturen komfortabelt uansett været.
 • Kjør forsiktig: Veinettet på Færøyene er generelt godt vedlikeholdt, men mange veier er smale og svingete, spesielt på de mer avsidesliggende områdene. Kjør forsiktig, spesielt i dårlig vær, og følg trafikkreglene nøye.
 • Ta hensyn til sauene: Sauene har rett til å beite fritt på Færøyene, og de kan ofte være på veiene. Vær oppmerksom på sauer langs veiene, spesielt om natten, og kjør med forsiktighet for å unngå sammenstøt.
 • Utforsk naturen til fots: Selv om bilen gir deg muligheten til å dekke store avstander, bør du også vurdere å utforske naturen til fots. Færøyene har et nettverk av vakre turstier som tar deg til utrolige utsiktspunkter og naturskjønne steder.
 • Nyt det lokale maten: Prøv de lokale færøyske rettene som skerpikjøt, ræst kjøt, fisk og andre spesialiteter. Mange steder serverer også fersk sjømat som er fanget rett utenfor øyene.
 • Respekter naturen og kulturen: Færøyene har en sårbar natur og en sterk kultur. Vær respektfull mot naturen, dyrelivet og lokalbefolkningen under besøket ditt.

Med disse reisetipsene og anbefalingene, er du klar for en uforglemmelig bilferie på Færøyene. Utforsk den fantastiske naturen, opplev den unike kulturen og ta med deg minner for livet!

 

Se våre reiser til dette reisemålet