Oversikt

Velkommen til en verden av eventyr og kulturell rikdom! Bosnia-Hercegovina, et land som lenge har ligget i skyggen av sine mer kjente naboer på Balkan, stiger nå frem som en inspirerende destinasjon for reisende som søker det autentiske, det unike og det uutforskede.

Med sin fargerike historie, spektakulære landskap og gjestfrie folkeslag, vil dette skjulte juvelen definitivt fange hjertet ditt.

Bosnia & Hercegovina har i århundre vært krysset mellom gamle sivilisasjoner, med en magisk blanding av europeisk og asiatisk kultur. Landets innbyggere er en miks av bosniere, serbere og kroater, som alle holder på sine kulturer. Landet har alt fra pulserende byer til de små tradisjonelle landsbyene. Her finner vi en unik sammensetting av tradisjoner, religioner og arkitektur. Mange vil nok si at Mostar er den nydeligste byen men man bør også prøve å få med seg den billedskjønne lille byen Travnik.

I tillegg har landet en rå naturlig skjønnhet, med gamle skoger, tøffe topper, elver, fossefall og flere store flotte nasjonalparker. Utforsk de gamle skogene i nasjonalparkene Sutjeska og Una, omgi deg selv med krystallklare elver og fossefall som tilsynelatende hører hjemme i et eventyr, og oppdag de skjulte hulene som har bevart fossiler fra istidens tidsalder. Uansett om du er en eventyrlysten vandringsmann, en lidenskapelig fotograf eller en rolig nytelsessøker, vil landets natur gi deg uforglemmelige opplevelser.
På en reise gjennom Bosnia-Hercegovina vil du bli møtt av en vegg av kultur og arv som strekker seg tilbake tusenvis av år. Byer som Sarajevo, en kryssning av øst og vest, vil fascinere deg med sine historiske landemerker og brosteinsbelagte gater. Her kan du gå i fotsporene til ottomanske sultaner, osmanske handelsmenn og østerrikske arvtagere, alt på én og samme dag.

Men det som virkelig gjør Bosnia-Hercegovina så spesielt, er dets mennesker. Bosnierne er kjent for sin gjestfrihet og varme velkomst. Du vil finne deg selv omringet av vennlige smil og invitasjoner til tradisjonelle kaffehus, hvor du kan dele historier med de lokale og lære mer om deres livsstil og kultur.

Så vær forberedt på å bli overrasket av Bosnia-Hercegovina – et land som vekker nysgjerrigheten din, utfordrer dine oppfatninger og gir deg minner for livet. Ta steget utenfor allfarvei og oppdag dette skjulte hjørnet av Balkan, et sted der det moderne møter det historiske, og det majestetiske møter det ydmyke. Bosnia-Hercegovina venter på å ønske deg velkommen med åpne armer, og vi lover at du vil reise hjem med et hjerte fullt av kjærlighet for dette eksepsjonelle reisemålet.

Høydepunkter
Velkommen til Bosnia-Hercegovina, et land som byr på en unik blanding av kulturelle skatter og naturlige underverker. Fra bølgende fjellandskap til historiske byer, vakre elvedaler og rike kulturskatter, har dette lille landet i hjertet av Balkan så mye å tilby for reisende med forskjellige interesser.

Bosnia-Hercegovina har gjennomlevd en kompleks historie som har formet landskapet og kulturen på en måte som er fascinerende å utforske. Det var en gang hjemmet til gamle sivilisasjoner og store imperier, noe som har etterlatt et rikt arv av arkitektur, kunst og tradisjoner som fremdeles er synlige i dagens modernitet.

 • Sarajevo: Byen har et kulturelt mangfold, etter først å ha vært styrt av Tyrkia og der etter Østerrike og Ungarn. Sarajevo har masse å by på, den katolske katedralen er den største i Bosnia. Her finner du også ottomanske Latinska Cuprija, Latinerbroen, den er fra 1798. Sarajevo Tunnel Museum er også vel verdt et besøk, disse tunnelene var livslinjen for innbyggerne da Serbia kuttet forsyningsårene under borgerkrigen.
 • Mostar: Byen er en idyll innhyllet i en vond fortid. Broen Stari Most med sine 2 tårn var tidligere verdens største og ble bygget av tyrkerne på slutten av 1500 tallet. Gamle byen Carsija er verdt et besøk med sine natursteins hus og steinbelagt gater, byen står på UNESCOs verdensarvliste. Langs elven finner man flere gode restauranter og kafeer, samt herlige håndverksbutikker med smykker og skreddersydde klesplagg til for rimelige penge.
 • Pocitelj, Kravica Waterfalls & Blagajs: Når man er i Bosnia & Hercegovina bør man absolutt legge inn et par dager utenfor de største byene. Første stopp er byen Pocitelj, som står på UNESCOs verdensarvliste, landemerket er Sahat Kula, et silo formet vakttårn. Turen går videre til Kravica vannfallene en grønn oase i fjell landskapet. Høydepunktene i Blagajs er Buna Spring og de ottomanske husene og klosteret. Fossen faller fra en 200 meter høy klippe og er eneste vannkilde til Buna elven.
 • Nasjonalparken Una: Utforsk dette uberørte naturområdet med sin klare, blå-grønne elv og vakre fossefall.
 • Jajce: Besøk den sjarmerende byen Jajce, kjent for sine middelalderske festninger og de imponerende vannfallene i byens sentrum.
 • Sutjeska nasjonalpark: For naturelskere er dette stedet ideelt, med sine majestetiske fjell, den gamle jungelen av Perucica og den vakre elven Sutjeska.
 • Medjugorje: Et viktig pilgrimssenter for katolikker, kjent for sine påståtte mirakler og åndelige betydning.
 • Trebinje: Besøk denne sjarmerende byen, kjent for sin vakre arkitektur, fine vingårder og avslappende atmosfære.

Dette er bare noen få av de mange skattene som Bosnia-Hercegovina har å tilby. Landet har en overflod av spennende steder å utforske, og uansett hvilken vei du velger, vil du oppdage en rik kulturell arv og en enestående natur som vil fortrylle deg og etterlate deg med uforglemmelige minner.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Sarajveo, Bosnia & Hercegovina
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (21ºC), Kaldeste måned: januar (0ºC) & Våteste måned: november (35.9mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.
Average temperatures and rainfall in Sarajevo, Bosnia Hercegovina
Hvordan er været?
Været i Bosnia-Hercegovina varierer betydelig avhengig av årstid og geografisk beliggenhet. Landet har et kontinentalt klima med tydelige forskjeller mellom de fire årstidene.
 • Sommeren (juni til august): er generelt varm og tørr, spesielt i de lavere regionene rundt byene. Temperaturene kan variere fra rundt 25°C til 35°C, og det er vanligvis solrike og behagelige dager. Dette er en populær tid for turister å besøke landet, spesielt på grunn av de behagelige temperaturforholdene.
 • Høsten (september til november): er mild og fargerik. Temperaturene begynner å synke gradvis, og landskapet blir dekket av vakre høstfarger. Det kan være litt regn på høsten, men det er også mange solrike dager.
 • Vinteren (desember til februar): kan være kald og snørik, spesielt i fjellområdene. Temperaturene kan falle under frysepunktet, spesielt om natten, og det er vanlig med snøfall, spesielt i høyere høyder. Vinteren er ideell for vintersport, og Bosnia-Hercegovina har flere populære skisteder.
 • Våren (mars til mai): er en flott tid å besøke landet, da temperaturene stiger, og naturen våkner til liv. Det er en fin tid for fotturer og utforsking av nasjonalparker og andre naturområder.

Det er verdt å merke seg at Bosnia-Hercegovina har forskjellige klimatiske soner på grunn av sin topografi. I lavlandet kan temperaturene være varmere og klimaet mer mediterransk, mens i fjellområdene vil det være kjøligere og mer kontinentalt. Uansett når du besøker Bosnia-Hercegovina, vil landets mangfoldige landskap og rike kultur gjøre det til en minneverdig opplevelse.

Best tid å besøke landet?
Den beste tiden å besøke Bosnia-Hercegovina avhenger av hva slags opplevelser og aktiviteter du ønsker å utforske. Hver årstid har sin egen sjarm og unike attraksjoner. Her er en oversikt over de forskjellige sesongene og hva de har å tilby:

 • Sommer (juni til august): Sommeren er den mest populære tiden å besøke Bosnia-Hercegovina, spesielt for turister som ønsker å nyte varmt vær og solrike dager. Temperaturene ligger vanligvis mellom 25°C og 35°C, noe som gjør det ideelt for å utforske byene, gå på sightseeing, og nyte utendørsaktiviteter som vandring, rafting og sykling. Sommeren er også høysesongen for festivaler og kulturelle arrangementer.
 • Høst (september til november): Høsten er en flott tid å besøke Bosnia-Hercegovina for de som ønsker å oppleve vakre høstfarger og mildt vær. Temperaturene er behagelige, vanligvis mellom 15°C og 25°C, og landskapet blir dekket av røde, gule og oransje nyanser. Dette er en fin tid for fotturer, utforske nasjonalparker og nyte den avslappede atmosfæren.
 • Vinter (desember til februar): Vinteren er ideell for de som elsker vintersport og snøaktiviteter. Bosnia-Hercegovina har flere flotte skisteder, spesielt i fjellområdene, hvor du kan nyte ski, snøbrett og andre vinteraktiviteter. Temperaturene kan være kalde, spesielt i fjellene, så sørg for å kle deg varmt.
 • Vår (mars til mai): Våren er en vakker tid å besøke Bosnia-Hercegovina når naturen våkner til liv, og blomster blomstrer. Temperaturene stiger gradvis, og du kan forvente milde og behagelige dager. Dette er en flott tid for å oppdage landets naturskjønne skatter og utforske de historiske byene uten å møte de store sommermassene.

Generelt sett er våren og høsten ofte ansett som de beste tidspunktene å besøke Bosnia-Hercegovina for de som ønsker å unngå store folkemengder og samtidig nyte behagelige værforhold. Imidlertid vil den ideelle tiden for besøk avhenge av dine personlige preferanser og hva slags aktiviteter og opplevelser du ønsker å ha under ditt opphold. Uansett når du velger å besøke, vil Bosnia-Hercegovina imøtekomme deg med sin rike kultur, storslåtte natur og gjestfrie atmosfære.


Pengene og valutaen som brukes i Bosnia-Hercegovina er konvertibel mark (BAM), som også ofte blir forkortet som KM (for konvertibelna marka på bosnisk/kroatisk/serbisk). Valutakoden for konvertibel mark er BAM.

1 BAM = 100 feninga (fening på engelsk), men feninga blir sjelden brukt i praksis, og priser er vanligvis oppgitt i hele mark.

Det er viktig å merke seg at i noen deler av landet, spesielt i turistområder og større byer, kan du også møte på euro som betalingsmiddel. Euro blir ofte akseptert i hoteller, restauranter og butikker som er rettet mot turister. Imidlertid er det offisielle betalingsmidlet konvertibel mark, så det er lurt å ha litt lokal valuta tilgjengelig for mindre transaksjoner og i mindre byer eller mer avsidesliggende områder.

Det er enkelt å veksle euro eller andre valutaer til konvertibel mark, da vekslekontorer er vanlig i større byer og turistområder. Banker tilbyr også vekslingstjenester, og minibanker (ATM-er) er tilgjengelige i de fleste byer og tettsteder, og de aksepterer vanligvis internasjonale kreditt- og debetkort for uttak av lokal valuta.

Vær oppmerksom på at Bosnia-Hercegovina er et kontanttungt samfunn, spesielt utenfor de store byene. Det kan være lurt å ha kontanter på hånden for småkjøp, markeder eller lokale butikker som kanskje ikke aksepterer kortbetaling.

Så, når du besøker Bosnia-Hercegovina, sørg for å ha litt lokal valuta på deg, i tillegg til eventuelt kreditt- eller debetkort for større kjøp eller nødsituasjoner.

Kostnadsnivå: Kostnadsnivået i Bosnia-Hercegovina er generelt lavere sammenlignet med mange andre europeiske land. Det gjør landet til et attraktivt reisemål for reisende som ønsker å oppleve mye for pengene sine. Prisnivået kan variere avhengig av hvor du befinner deg i landet, med større byer og turistområder som vanligvis har litt høyere priser enn mindre byer og mer avsidesliggende områder.
Her er noen eksempler på vanlige utgifter og kostnader i Bosnia-Hercegovina:

 • Overnatting: Hotellpriser varierer, men generelt sett kan du finne overnatting til en rimelig pris, spesielt utenfor høysesongen. Det er også mulig å finne rimelige vandrerhjem og gjestehus for et budsjettvennlig opphold.
 • Mat og drikke: Måltider på restauranter og kafeer er vanligvis rimelige. Tradisjonelle bosniske retter som cevapi, burek og sarma er ofte prisgunstige og deilig. Det er også mange små gateboder som tilbyr rimelige og smakfulle lokale retter. Drikkevarer, inkludert alkohol, er også relativt billig.
 • Transport: Offentlig transport, som buss og trikk, er rimelig, spesielt innenfor byene. Drosjer er også relativt billige sammenlignet med mange andre europeiske land.
 • Turistattraksjoner: Inngangsbilletter til museer, historiske steder og nasjonalparker er vanligvis rimelige.
 • Shopping: Håndverksprodukter og suvenirer er ofte rimelige, spesielt på lokale markeder.

Det er verdt å merke seg at selv om Bosnia-Hercegovina er et rimelig reisemål, kan priser variere avhengig av turiststrømmer, høysesong eller spesielle arrangementer. Det er alltid lurt å undersøke priser på forhånd, spesielt hvis du planlegger å besøke populære turistområder.

Samlet sett vil reisende finne at Bosnia-Hercegovina tilbyr god verdi for pengene, og det er mulig å ha en fantastisk opplevelse uten å spre budsjettet for mye.

Tips:
Tipping i Bosnia-Hercegovina er ikke like utbredt som i noen andre land, men det blir likevel verdsatt og akseptert som en gest for god service. Her er noen retningslinjer for tipping i ulike situasjoner:

 • Restauranter og kafeer: Det er vanlig å gi et tips på rundt 10% av regningen hvis du er fornøyd med servicen. Noen ganger kan tips allerede være inkludert i regningen som "servis", men det er vanlig å runde opp beløpet til et passende tipsbeløp.
 • Hoteller: Å gi et tips til hotellpersonalet er ikke påkrevd, men det er vanlig å gi små tips til portører som bærer bagasjen din eller til rengjøringspersonalet, spesielt hvis du har hatt et behagelig opphold.
 • Taxi: Rund opp beløpet til nærmeste passende tall når du betaler for drosjetjenester.
 • Turistguider og sjåfører: Hvis du har hatt en god opplevelse med en turistguide eller sjåfør på en guidet tur, kan du vurdere å gi et lite tips som en takk for deres innsats.
 • Tjenesteytere: Det er vanlig å gi små tips til tjenesteytere som frisører, massasjeterapeuter, etc., hvis du er fornøyd med tjenesten.

Det er viktig å huske at tipping er en frivillig gest, og du bør gi tips basert på kvaliteten på tjenesten du har mottatt. Noen steder, spesielt i turistområder, har kanskje en større forventning om tips, mens det i mindre byer eller mer lokale steder kan være mindre vanlig. I de fleste tilfeller blir tips sett på som en vennlig gest og en måte å vise takknemlighet for god service.

Interessante fakta
Bosnia-Hercegovina er et land med en rik historie og unik kultur. Her er noen interessante og morsomme fakta om landet:

 1. Pyramidene i Visoko: Bosnia-Hercegovina er hjem til Visocica Hill, som noen hevder er verdens eldste pyramider, enda eldre enn de i Egypt. Disse pyramidene er et interessant arkeologisk fenomen og trekker til seg mange nysgjerrige besøkende.
 2. Kaffeens kultur: Bosniere er kjent for sin kjærlighet til kaffe. Kaffe seremonien, kalt "bosanska kahva", er en viktig del av den bosniske kulturen. Kaffen blir brygget på en spesiell måte i en liten metallkanne kalt "dzezva" og serveres i små kopper.
 3. Broen i Mostar: Stari Most, den gamle broen i Mostar, er et ikonisk landemerke og en UNESCOs verdensarvliste. Den ble bygget på 1500-tallet, men ble ødelagt under krigen på 1990-tallet og senere gjenoppbygd. Den berømte tradisjonen med brohoppere som dykker fra broen ned i Neretva-elven er også et fascinerende syn.
 4. Pyromaner-festivalen i Trebinje: Hvert år i januar arrangeres "Pyromaners Natt" i Trebinje, hvor folk samler seg for å feire og tenne store bål for å markere starten på det nye året.
 5. Bosniske pyramider og underjordiske labyrinter: I nærheten av byen Visoko er det også funnet underjordiske labyrinter, som noen mener kan være en del av en eldgammel sivilisasjon.
 6. Rik kulturarv: Bosnia-Hercegovina har tre UNESCOs verdensarvsteder, inkludert Mostar, den gamle broen i Mostar, Stecci, gravsteiner fra middelalderen, og Mehmed Paša Sokolović-broen i Višegrad.
 7. Livlige byer: Bosnia-Hercegovinas byer har en eklektisk blanding av arkitektur, med osmanske, østerrikske og jugoslaviske innflytelser som er tydelige i bygningene og gatene.
 8. Multietnisk befolkning: Bosnia-Hercegovina er et flerkulturelt og flerspråklig land med en befolkning som består av bosniaker, kroater, serbere og andre etniske grupper.
 9. Avstandene: Bosnia-Hercegovina er et relativt lite land, og du kan enkelt besøke flere byer på kort tid, takket være den relativt korte avstanden mellom dem.

Disse faktaene er bare noen eksempler på hvor unikt og spennende Bosnia-Hercegovina er som reisemål. Landet har mye å tilby for de som er nysgjerrige på historie, kultur og naturskjønnhet

Festivaler:
Velkommen til en festivalkultur som feirer mangfold og tradisjoner på sitt mest eksplosive! Bosnia-Hercegovina er et land som brer ut en fargerik palett av festivaler gjennom året, og lokker besøkende inn i en verden av jublende musikk, livlige danser og hjertevarmende tradisjoner. Enten du er en kulturell utforsker, en eventyrlysten musikkentusiast eller bare ute etter å oppleve den ekte gleden av samhold, har Bosnia-Hercegovina en festival som vil ta pusten fra deg.

I denne innbydende verden av festivaler vil du oppdage den dypt forankrede kulturen og de unike skikkene som har overlevd gjennom århundrer. Fra religiøse feiringer som markerer viktige øyeblikk i landets historie, til musikkfestivaler som får hele nasjonen til å svinge i takt med energiske rytmer, er det ingen mangel på muligheter til å bli fortryllet av landets levende festivalkalender.

Gå gjennom de brosteinsbelagte gatene i gamlebyene, opplev de vibrerende melodier i fjellene, eller bli med på de fargerike folkefestene som tar deg med på en reise gjennom Bosnias hjerte og sjel. Uansett hvor du velger å delta, vil du bli møtt med åpne armer, gjestfrihet og en følelse av fellesskap som vil etterlate deg med uforglemmelige minner.

Så gjør deg klar til å bli overveldet av festivalfyrverkeriet i Bosnia-Hercegovina. Ta del i en feiring av livet, kreativitet og fellesskap som vil gi deg et dypt innblikk i landets sjel. Finn deg selv midt i en virvelvind av glede og latter, og oppdag hvorfor disse festivalene er så dyrebare for bosnierne, og hvorfor de også vil berike ditt hjerte og sjel. Velkommen til en verden av festivalmagi i Bosnia-Hercegovina!

 • Sarajevo Film Festival: Dette årlige filmarrangementet finner vanligvis sted i august. Det tiltrekker seg nasjonale og internasjonale filmskapere, skuespillere og filmelskere til byen Sarajevo for å nyte et bredt utvalg av filmer og kulturelle arrangementer.
 • Mostar Summer Fest: Dette musikkfestivalen arrangeres vanligvis i juli og august i byen Mostar. Festivalen byr på konserter med lokale og internasjonale artister, samt et pulserende natteliv og folkeliv langs elvebredden.
 • Sarajevo Winter Festival: Denne kunst- og kulturfestivalen avholdes om vinteren, vanligvis i februar. Festivalen har et variert program med teaterforestillinger, konserter, kunstutstillinger og andre kulturelle arrangementer.
 • Baščaršija Nights: Denne folkefestivalen finner sted i Sarajevo i juli og august. Den feirer tradisjonell bosnisk kultur med musikk, dans, mat, håndverk og historiske forestillinger.
 • Tuzla Film Festival: Dette filmarrangementet arrangeres vanligvis i september i byen Tuzla. Festivalen fokuserer på regionale filmer og gir et viktig kulturelt forum for både lokale filmskapere og filminteresserte.
 • Jajce Summer Festival: Dette kunst- og kulturfestivalen finner sted i Jajce om sommeren, vanligvis i juli. Festivalen inneholder konserter, teaterforestillinger, utstillinger og workshops.
 • International Festival of Theater for Children: Denne teaterfestivalen for barn arrangeres i byen Banja Luka i juni. Den bringer sammen teatergrupper fra hele verden som opptrer for barn og familier.
 • Guča Brass Band Festival (utenfor Bosnia-Hercegovina, men populært blant bosniere): Denne berømte musikkfestivalen for blåseinstrumenter finner sted i Serbia i august. Mange bosniere deltar på denne fargerike og livlige festivalen.

Vær oppmerksom på at datoene for festivalene kan variere litt fra år til år, så det er alltid lurt å dobbeltsjekke datoene for hvert år du planlegger å besøke Bosnia-Hercegovina. Disse festivalene gir en flott mulighet til å oppleve landets kultur, musikk og livsstil på sitt mest dynamiske og feirende vis.

Matkultur
Matkulturen i Bosnia-Hercegovina er en blanding av autentiske tradisjoner, smaker og påvirkninger fra forskjellige kulturer som har krysset veiene i regionen gjennom tidene. Maten i Bosnia-Hercegovina er kjent for å være hjertelig, smakfull og tilfredsstillende, og den reflekterer landets rike historie og kulturarv.

En viktig del av bosnisk matkultur er meze, som er en rekke småretter som blir servert før hovedmåltidet. Meze inkluderer vanligvis forskjellige oster, kjøttpålegg, syltetøy, grønnsaker og brød. Dette gir en sosial spiseopplevelse hvor familie og venner kan dele flere retter sammen.

Kjøttbaserte retter er også en viktig del av bosnisk matkultur. Noen av de mest kjente og populære rettene inkluderer:

 • ćevapi: Små, runde pølser laget av hakket kjøtt, vanligvis servert med løk og lepinja (lokalt brød). Dette er en av de mest kjente rettene i Bosnia-Hercegovina og en favoritt blant både lokalbefolkningen og besøkende.
 • Burek: Et lagdelt bakverk fylt med kjøtt, ost eller poteter. Burek er en annen populær rett som ofte spises til frokost eller som en lett lunsj.
 • Pljeskavica: En stor, flat kjøttpudding som er en variant av ćevapi. Den serveres ofte i et brød sammen med løk, kajmak (en kremet ost) og ajvar (paprikapålegg).
 • Sarma: En tradisjonell rett laget av kålblader fylt med ris, kjøttdeig og krydder. Sarma er vanligvis servert om vinteren og er en favoritt på høytidsdager.
 • Begova čorba: En rik og tykk kjøttsuppe som inkluderer kjøtt, grønnsaker og bønner. Denne suppen er en viktig del av bosnisk matkultur og serveres ofte som en forrett.
 • Klepe: Bosniske dumplings fylt med kjøtt, vanligvis servert med en rik saus og kajmak.
  Når det gjelder desserter, er Bosnia-Hercegovina kjent for sine deilige søtsaker, inkludert:
  • Baklava: En søt nøttepai laget av tynne filodeigslag dynket i søt sirup.
  • Tufahija: Epler fylt med valnøtter og krem.
  • Hurmasice: Små kaker rullet i kokos.
  • Čupavci: Sjokoladekaker som er dyppet i kokos og dynket i sjokoladesaus.
  • Krempita: En deilig vaniljekremkake.

Disse rettene representerer bare et lite utvalg av den rike og varierte matkulturen i Bosnia-Hercegovina. Maten i dette landet er en feiring av tradisjoner, samhørighet og gjestfrihet, og en smaksrik opplevelse som vil etterlate et varig inntrykk på enhver besøkende.

Se våre reiser til dette reisemålet