Oversikt

Bosnia-Hercegovina har i århundre vært krysset mellom gamle sivilisasjoner, med en magisk blanding av europeisk og asiatisk kultur. Landets innbyggere er en miks av bosniere, serbere og kroater, som alle holder på sine kulturer. Landet har alt fra pulserende byer til de små tradisjonelle landsbyene. Her finner vi en unik sammensetting av tradisjoner, religioner og arkitektur. Mange vil nok si at Mostar er den nydeligste byen men man bør også prøve å få med seg den billedskjønne lille byen Travnik.

I tillegg har landet en rå naturlig skjønnhet, med gamle skoger, tøffe topper, elver, fossefall og flere store flotte nasjonalparker. Dette gjør landet perfekt for fotturer, sykling og vinter aktiviteter.

Høydepunkter:
 • Sarajevo - Byen har et kulturelt mangfold, etter først å ha vært styrt av Tyrkia og der etter Østerrike og Ungarn. Sarajevo har masse å by på, den katolske katedralen er den største i Bosnia. Her finner du også ottomanske Latinska Cuprija, Latinerbroen, den er fra 1798. Sarajevo Tunnel Museum er også vel verdt et besøk, disse tunnelene var livslinjen for innbyggerne da Serbia kuttet forsyningsårene under borgerkrigen.  
 • Mostar -  Byen er en idyll innhyllet i en vond fortid. Broen Stari Most med sine 2 tårn var tidligere verdens største og ble bygget av tyrkerne på slutten av 1500 tallet. Gamle byen Carsija er verdt et besøk med sine natursteins hus og steinbelagt gater, byen står på UNESCOs verdensarvliste. Langs elven finner man flere gode restauranter og kafeer, samt herlige håndverksbutikker med smykker og skreddersydde klesplagg til for rimelige penge.
 • Pocitelj, Kravica Waterfalls & Blagajs - Når man er i Bosnia & Hercegovina bør man absolutt legge inn et par dager utenfor de største byene. Første stopp er byen Pocitelj, som står på UNESCOs verdensarvliste, landemerket er Sahat Kula, et silo formet vakttårn. Turen går videre til Kravica vannfallene en grønn oase i fjell landskapet. Høydepunktene i Blagajs er Buna Spring og de ottomanske husene og klosteret. Fossen faller fra en 200 meter høy klippe og er eneste vannkilde til Buna elven.
 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Bosnia & Hercegovina (Sarajevo)

Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (21ºC), Kaldeste måned: januar (0ºC) / Våteste måned: november (35.9mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.
 
Hvordan er været i Bosnia & Hercegovina? En liten del av Bosnia & Hercegovina har Middelhavsklima. Landet har en veldig liten kystlinje på ca 7 kilometer. De har fire årstider, med vår, sommer, høst og vinter. Somrene er passe varme og vinterne heller ikke for kalde men med snø flere steder.
Best tid å besøke landet? Den beste tiden å besøke landet er mai, juni og september. Mai er den vakreste måneden hvis man skal gå fottur, mens mars og april er best for vintersports aktiviteter. Dersom man ønsker å unngå regn er juli, august og september best.

Myntenhet: I Bosnia & Hercegovina brukes det Konvertibilna mark (BAM). Det anbefales å ta ut BAM i minibanker på flyplassen, Euro aksepteres normalt ikke som betalingsmiddel. Minibanker er lett tilgjengelige i de større byene og kredittkort kan brukes i flere butikker og hoteller, men hovedregelen er fremdeles kontant betaling.

Tips:
 • Hoteller – De vil ofte runde av til nærmeste hele beløp. Det blir satt pris på hvis man legger igjen 50cent pr natt til de som ordner rommet.
 • Restauranter – Her er det forventet at man gir tips, man bør gi 5-10% avhengig av servicen.
 • Taxi – Sjåføren runder ofte opp men det blir satt stor pris på litt tips også.

Interessante fakta

 • Navnet Bosnia kommer fra det Indo-Europeiske ordet «Bosana» som betyr vann. Navnet passer veldig bra da landet har mange vakre innsjøer, fosser og vannfall.
 • Den første trikken ruten i Europa begynte i 1885 i Sarajevo.
 • Landet har 3 offisielle språk som egentlig er helt like.
Festivaler
 • Jazz Fest Sarajevo (november): Festivalen startet i 1997 og er kjent ikke bare innenlands men også utenfor landets grenser. Her kan man oppleve regionale, nasjonale og internasjonale artister opptre samme.
 • BH Beer Fest (sommer): Dette er en musikk og øl festival. Her kan man høre nasjonale artister og smake populære lokalt øl.
 • Color Festival (juli eller august): Festivalen holdes i Brcko og er en elektronisk musikk festival, konseptet bygger på den indiske og nepalske vårfestivalen Holi. Det  blir kastet fargerikt pulver på deltagerne. 
Se vår destinasjonsvideo fra Bosnia & Herzegovina:
Copyright: Helifilm

Se våre reiser til dette reisemålet