Oversikt

Nyt ville landskap, rik kultur og vakker natur i det uoppdagede Albania. Albania har en naturlig skjønnhet i så store mengder at du noen ganger kan lure på hvorfor det har tatt så lang tid før det har blitt kjent som en turistdestinasjon etter fallet på det brutale kommunist regimet i 1991.

Ansett i generasjoner som den mest mystiske og hemmelighetsfulle nasjonen i Europa, så har Albania brutt fra sin urolige fortid og sjarmerer besøkende med sin åpenhet og tilgjengelighet. Ikke lenger et land med blodfeider og absolutt diktatur; moderne Albania har blitt anerkjent av mange som en av de mest spennende og givende turistdestinasjonene utenfor allfarvei i Europa.

For et så lite land byr Albania på en rekke muligheter, med alpint landskap, uberørte strender og frodige landskap, alt med en overflod av kultur og historie. Severdighetene er like forskjellige som menneskene som bor i dette eldgamle landet, som kan spores tilbake til gresk-romersk tid. Bare på få tiår etter at Albania dukket opp fra den mørke skyggen av politisk uro er tiden for å besøke mens dens hemmeligheter, stort sett er intakte og modne for oppdagelse.

Fra de grønne bulevardene i Albanias hovedstad, til den rustikke sjarmen og UNESCO-beskyttede severdighetene i innlandet, vil landets landsbyer, tettsteder og byer få en rask appell blant urbane eventyrere. For de som setter pris på naturen, venter store deler av skogkledde høyland, med sine fryktinngytende fjellformasjoner, fossefall og stier, på de som er vågale nok til å oppdage dem. Det pittoreske lavlandet gir i mellomtiden verdifull innsikt i hvordan Middelhavskysten var i antikken.

Høydepunkter:
 • Butrint, Berat & Gjirokaster: er byer man «må» besøke når man reiser til Albania, alle tre finner du på UNESCOs verdensarvliste. I Butrint finner du en gammel oldtidsby som ligger vakkert til på en liten halvøy mellom Korfusundet og Butrintsjøen.  Berat er kjent som «museumsbyen av Albania», byen er kjent for sine mange ottomanske hus som klatrer vakkert oppover åssiden og på toppen Berat Kala slottet. Oliven- og kirsebærtrær pynter den slanke skråningen. Byen er kjent for sine stein, treskjæring. Skinnarbeidere, og særlig sine mange landemerker. Gjirokaster er en liten Ottomansk by som helt tar pusten fra deg. Byen er ikke unik bare i Albania men også sammenlignet med hele Europa. Her finner du vakkert dekorerte hus med originale tak sten og en perfekt bevart gamle by.
 • Durres Amfiteater: disse gamle romerske ruinene er vel verdt et besøk. Det er ikke vanskelig å bli imponert over hva de klarte å bygge før. Man kan gå overalt og se gangene under teateret.
 • Saranda: La deg friste med avslappende dager langs den vakre Albanske riviera.  Her finner du krystallklart vann, strender med både sand og småstein. 17 km sør for Saranda finner du strandparadiset og landsbyen Ksamil med sine tre små drømmeøyer bare en svømmetur unna den turkise bukten. Mange gode restauranter med fersk sjømat gjør området verdt et besøk.  
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Albania (Tirana):
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (25ºC), Kaldeste måned: januar (7ºC) / Våteste måned: mars (69,7mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015. 
Beste tiden for å besøke Albania: Klimaet er definitivt Mediterransk langs hele kysten og det er vanlig med hetebølger om sommeren. Vintrene er regnfulle men med milde temperaturer langs kysten. I fjellene er det større forskjeller mellom sesongene og Albania kan faktisk få snø på de høyeste toppene. Beste tiden i besøke Albania er mai, juni og september.
Myntenhet:  Leke (LEK) = 100 qindarka, større kreditt- og debetkort akespeteres i de fleste baker, store supermarked og internasjonale hoteller. Mindre bedrifter og drosjer aksepterer kun kontanter. Det er mange minibanker i Tirana og de større byene, samt Bureaus de Change hvor GBP, USD og EUR er akseptert. 
Tips: er blitt mer normalt i Albania enn hva det var tidligere.
 
Taxi – er ikke nødvendig men om du ønsker er det hyggelig å runde opp sluttsummen.
Hoteller – det er fortsatt ikke vanlig å gi hotell ansatte tips men om du får hjelp med bagasjen er det greit å gi 100-200 LEK
Restauranter – det er vanlig å rundte opp din totalsum, prøv å gi 5-10 (avhengig av service)
Guider etc. – da det ikke er vanlig å gi tips i Albania, men til guider, sjåfører etc. er det hyggelig å gi tips, men ikke mer enn 15% av totalsummen.

Interessante fakta

 • Det bor flere Albanere utenfor Albania enn i selve landet
 • 70% av Albania er fjell
 • Over 700.000 bunkere ble bygget iløpet av kommunisttiden

Festivaler

Det er et mål på den nasjonale stoltheten at Albanias helligdager og festivalkalender er rettet mot å vise frem sin tradisjonelle kunst- og håndverksscene. Faktisk er scenekunst viktig for albanere, og det sies at deres tradisjoner er like livlige den dag i dag som de var for et århundre siden. Men det betyr ikke at albanere lever i fortiden. Den nasjonale festivalen for folkesang, for eksempel, tar sikte på å fremføre en moderne tolkning av tradisjonell musikk - en som kan være mer relevant for nåtiden. Sensommeren er det som regnes som den best tiden for offentlige glede, sammen med øl, i Albania. Korca Ølestival gir albanere sjansen til å slippe løs, for å feire brygget i fire hele dager.

 • Nasjonal Festival for Urban Folkesang
  Hver mars arrangeres denne festivalen som en hyllest til folkesangene som fremføres i byer og landsbyer over hele Albania. Denne musikkstilen er veldig annerledes enn tradisjonell folkemusikk, etter å ha blitt revidert gjennom mer moderne metoder for orkestrering og tolkning. Byen Elbasan er vertskap for feiringen den første vårdagen hvert år og ønsker artister fra hele Albania velkommen for å vise frem sitt talent.
 • Korça Ølfestival
  Antatt å være den største offentlige feiringen i Albania, serverer Korca Ølfestival i august 14 000 halvlitere øl over fire kvelder på rad med fest. Korca er Albanias eldste og favoritt bryggeri, og er oppkalt etter byen som arrangerer arrangementet hver august. Tradisjonell mat, levende musikk med noen internasjonale band som spiller og mye dans står høyt på menyen.
 • Gjirokaster Folkefest
  Denne viktige festivalen finner sted rundt september hvert fjerde år i det sørlige Albania, med den siste utgaven i 2021. Arrangementet ble først arrangert i 1968, og tar sikte på å bringe et interessant utvalg av folkemusikere, utøvere og artister fra hele Balkan. Den siste begivenheten tiltrakk seg over 1000 artister.
 • Internasjonal Festival for Moderne og Samtidsdans
  Denne festivalen holdes i Durres hver oktober, og er laget for å bringe aspekter av internasjonal samtidsdans til Albania og demonstrere innovative uttrykksformer. I 2006 bestemte arrangørene seg for å holde den første utgaven fordi de mente at Albania var for gjennomsyret av sin egen folkescene og kulturen måtte moderniseres mer. Forestillinger etterfølges av workshops hvor alle er invitert til å delta.
 • Tirana Internasjonale Filmfestival
  Festivalen finner sted hvert år i november, og er den første i sitt slag som finner sted i Albania. Den ble avholdt for første gang i 2003, og blander en kombinasjon av kortfilmer med store internasjonale spillefilmer. Festivalen er en landsomfattende begivenhet og har mottatt beskyttelse og støtte fra en rekke internasjonale navn fra hele Europa og Amerika.

Se våre reiser til dette reisemålet