Oversikt

Frankrike er et av landene i verden som tar imot flest turister - og det er ikke uten grunn. Hit kommer folk fra alle kontinenter for å oppleve Frankrikes rike historie, vin og mat i ypperste klasse, arkitektur, alper, fotball, pittoreske landsbyer, vingårder og mye mer. Landskapet viser seg i alt fra lilla lavendelenger, vinranker, høye spisse alpefjell, lange strender og dype daler.

Frankrike er Vest-Europas tredje største stat i areal. Det betyr at det er stor variasjon i klima og natur. Hvilken del man bør besøke kommer an på hva man er ute etter.

Hovedstaden Paris kan man nesten ikke unngå å reise innom. Verdens vakreste by vil mange påstå. Den er majestetisk og monumental med alle sine historiske bygninger, palasser og kirker. Vakker kunst, gourmet-restauranter, motehus, avenyer og brosteinsgater forbinder man også med byen.

I sør finner vi den kjente franske Rivieraen. Klimaet og det vakre landskapet har sterk tiltrekning på turister størstedelen av året, særlig Nice, Cannes og Menton. I tillegg til strandliv, er det yrende liv langs promenadene, og innbydende restauranter ligger på rekke og rad. Shoppingmulighetene er det heller ingenting å si på.

Men Frankrike er mye mer enn Rivieraen og Paris. Hvis du søker litt mer ro kan du se til vestkysten, spesielt i områdene Bretagne og Normandie. I Bretagne finner du milevis med strender, små fiskelandsbyer og delikat sjømat, men også slott og herregårder lenger inn.

Opplev noen av de små fjellandsbyene i Provence. Her er tempoet lavt, og ingen har dårlig tid. Gjennom landskap som dufter av lavendel og sitrus møter du på små, pittoreske landsbyer, for eksempel Bonnieux, Lacoste og Gordes. Kombiner det gjerne med et besøk i Marseilles, en eksotisk smeltedigel av ulike kulturer – her får du både middelhavsby og storby i ett.

Høydepunkter
I Frankrike vil du finne mange attraksjoner og aktiviteter, enten du liker historie, vil se majestetisk natur, være aktiv eller vil nyte livet fra en fortauskafe. Her er noen av høydepunktene:

 • Carcassonne – På en høyde helt sør i Frankrike finner du denne middelalderbyen. Byen deles av elven Aude i en øvre, gammel bydel, og en nyere, nedre bydel. Gamlebyen er omgitt av festningsmurer med mange tårn, og er et svært godt bevart bybilde fra middelalderen. Det er ikke uten grunn at mange historiske filmer har blitt spilt inn her.Dette er et av Frankrikes mest besøkte steder. Brosteinsbelagte små torg og butikker gjør det til et hyggelig sted å vandre rundt i. Gamlebyen står også på UNESCOs verdensarvliste.
 • Mont-Saint-Michel – Denne tidevannsøya i Normandie er en svært populær destinasjon for turister. På toppen av øya ligger et stort kloster med en kirke. Dette stedet er kjent for den store forskjellen på høyvann og lavvann – den kan være på hele 15 meter. Ved høyvann blir Mont-Saint-Michel til en øy i noen timer – et imponerende syn. På avstand ser det ut som en mystisk øy, med gotiske spirer som raver 155 meter over havet. Klosteret er det verdt å se nærmere på. En gangsti tar deg til toppen av fjellet, deretter en trapp på 350 trinn.
 • Verdon Gorge – Frankrikes svar på Grand Canyon. Området ligger i sørøst, et par timer fra Rivieraen. Vannet er turkisgrønt og blir omtalt som et av de mest naturskjønne canyon. Utsikten fra toppen av fjellområdet er til å miste pusten av. Området tiltrekker seg aktive turister fra hele verden. Rafting, padling, kajakk og vandring er populære aktiviteter.
 • Sanddynene i Pilat – I Sørvest-Frankrike, 6 mil fra Bordeaux, ligger en underlig attraksjon: en 100 meter høy sanddyne. Den er dannet ved at sand fra den lokale stranden tørker ut i sola og blir blåst innover av vind fra havet. Sanddynene i Pilat er en unik naturopplevelse. Den er som en ørken sier mange. Panoramautsikten fra toppen er fantastisk: På den enes siden ser man havet, på den andre et hav av furuskog.
 • Chamonix-dalen – De praktfulle fjellmassivene i de franske alpene kan du blant annet oppleve fra byen Chamonix. Byen ligger idyllisk til nede i en dal omgitt av høye fjell, ikke minst Europas høyeste, Mont Blanc. Her kan du stå på ski om vinteren, mens sommeren byr på gode forhold for fjellklatring og turgåing. Utsikten er slående i dette området. Med gondolheis kommer du høyt opp, og herfra kan du la utsikten til Mont Blanc og fjelltoppene rundt synke inn.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for destinasjonen Paris
Varmeste måned: juli (26ºC) / Kaldeste måned: januar (8ºC) / Våteste måned: mai (68 mm)

Average min and max temperatures in Paris, France

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for destinasjonen Nice
Varmeste måned: august (27ºC) / Kaldeste måned: januar (13ºC) / Våteste måned: oktober (128 mm)

Average min and max temperatures in Nice, France

Hvordan er været i Frankrike? Vinden fra Atlanterhavet i vest gir et mildt, fuktig klima med små årlige temperatursvingninger i vest og nord. I sørøst gir middelhavsklimaet varme og tørre, nesten regnløse somre og milde, fuktige vintre. Lengst øst er det fastlandsklima som er preget av en varm sommer og kjølig vinter.

Beste tiden å besøke Frankrike: Vinden fra Atlanterhavet i vest gir et mildt, fuktig klima med små årlige temperatursvingninger i vest og nord. I sørøst gir middelhavsklimaet varme og tørre, nesten regnløse somre og milde, fuktige vintre. Lengst øst er det fastlandsklima som er preget av en varm sommer og kjølig vinter. Du kan besøke Frankrike hele året. Det avhenger av reiseformålet ditt. I mai, juni, september og oktober er været ofte behagelig. I juli og august kan det være veldig varmt.  

Myntenhet: Valutaen i Frankrike er euro = 100 cents.
Internasjonale kredittkort brukes overalt, men det kan være greit å ha noen kontanter. Det finnes også minibanker i alle byer.

FreeCurrencyRates.com

Tips:

 • Taxi – Sjåfører vil forvente omtrent 10 % tips.
 • Restauranter – Tips er inkludert, men rund gjerne av oppover ytterligere 5-10 % hvis du er fornøyd.
 • Hoteller – For hjelp med bagasjen kan du gi 1 euro i tips. Om man er fornøyd, kan man gi renholder 1-2 euro per natt.

Interessante fakta:

 • Fastlandet har en sekskantet form som har gitt Frankrike det franske kallenavnet l’hexagone («sekskanten»).
 • Frankrike er det landet som har mottatt flest nobelpriser i litteratur.
 • Frankrike er en av verdens største eksportør av filmer.
 • Etter Tyskland har Frankrike den lengste jernbanen i Europa.
 • Fem oversjøiske departementer hører til Frankrike: Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte og Reunion.

Festivaler:
En måte å bli kjent med et lands kultur, er å få med seg en festival eller to. I Frankrike foregår det mange festivaler og arrangementer året rundt, med tema som mat og vin, musikk eller religiøse høytider, og ikke minst store begivenheter som Tour de France og Paris Maraton. Her er noen det er verdt å få med seg:

 • Karnevalet i Nice (februar-mars) - Karnevalsfesten varer i tolv dager og er en fargerik og morsom måte å oppleve Nice på om vinteren. Det avholdes hvert år, og kan også kombineres med sitronfestivalen i Menton som også foregår på denne tiden. Karnevalet i Nice er et av de største i verden, og er kjent for sine store karnevalsfigurer. Som en ramme rundt karnevalsopptogene pyntes Nice med lys og blomster, og det hele avsluttes med et fargerikt fyrverkeri med hele byen som tilskuere.
 • Bordeaux Vinfestival (juni) - Vinfestivalen foregår over tre dager i slutten av juni. Vinregionen Bordeaux feires – regionen der noen av verdens mest kjente viner blir produsert. Langs bredden av elven Garonne er det satt opp paviljonger der produsenter og vinbønder kommer for å møte deg og vise frem de beste vinene fra regionen. Med levende musikk i bakgrunnen kan du smake deg gjennom smaksprøvene som deles ut.
 • Festival Aix-en-Provence (juli) - Dette er en klassisk musikkfestival som finner sted hvert år i Aix-en-Provence. Det holdes mange konserter på ulike arenaer ute og inne, med vekt på fransk klassisk musikk og opera. Dette er en stor begivenhet som trekker til seg turister fra hele Europa.
 • Tour de France (juli) - Verdens største sykkelritt foregår i juli, og ruten går gjennom flere av Frankrikes største byer, som Paris, Bordeaux, Nice og Marseilles. Dette er et stort sirkus som flytter på seg hver dag over en periode på tre uker. Langs veiene står det flere millioner tilreisende og fans for å heie frem syklistene. De fleste turister velger å få med seg rittet fra Alpene. Her blir det derfor masse liv og røre langs de mest kjente klatreetappene. De lager en stemning som det er vel verdt å oppleve.
 • Bastille-dagen (juli) - Til minne om julidagen under den franske revolusjonen da folket i Paris stormet Bastille-fengselet, feires denne dagen over hele Frankrike, men spesielt i Paris. Dagen markeres med militærparader, fyrverkeri, gatefester, levende musikk og dans.
 • Paris Marathon (april) - Dette storbyløpet er ett av de største maratonløpene i verden. Hvert år løper over 55.000 deltakere gjennom Paris’ gater. Den turistvennlige ruten tar deg med rundt i hele byen, blant annet forbi kjente severdigheter som Eiffeltårnet, Louvre og Triumfbuen. For å se løpet kan du stå ved en av broene over Seinen, eller ta en piknik ved Boulogneskogen rett før målstreken.

 

 

Se våre reiser til dette reisemålet