Oversikt

Dette landet er for mange fremdeles relativt ukjent og ble først selvstendig i 2008, men på en til reise til Kosovo vil du fort oppdage at du har mange spennende opplevelser i vente. I dette fascinerende landet kan du utforske praktfulle middelalderklostre, pittoreske byer med spor fra romertiden og vandre gjennom vakre daler i et storslagent fjellandskap.

I hovedstaden Pristina kan du oppleve historiske monumenter, vakre klostre og interessante museer. Pristina er også kjent for sitt livlige natteliv og gode utvalg restauranter og kafeer. Selv om landet er i spede begynnelse som turistland sin, er det enkelt å finne et hotell i Kosovo – her finner du alt fra eksklusive hoteller med alle fasiliteter til trivelige gjestehus hvor du kan oppleve gjestfriheten landet er kjent for.

Kosovo ligger i hjertet av Balkan, og grenser til Serbia i nord og øst, Nord-Makedonia i sør, Albania i vest og Montenegro i nordvest. Landet er en smeltedigel av seks forskjellige kulturer, og historisk og kulturelt ligger Kosovo i skjæringspunktet mellom serbisk-ortodoks kristendom og albansk Islam.

Kosovo er med sine 10 800 kvadratkilometer bare litt større enn Rogaland fylke, men har likevel mange interessante severdigheter og attraksjoner. I den sydvestlige delen av landet ligger de vakreste fjellområdene hvor du kan oppleve frodige daler, flott skogsterreng og brusende elver. Dette området er også et yndet sted for diverse skiaktiviteter om vinteren. Med sin storslåtte natur og mange fine fjellhoteller, er lett å forstå at dette var et populært feriested på den tiden da Kosovo var en del av Jugoslavia.

Byen Prizren ligger vakkert til ved foten av fjellene og er absolutt verdt et besøk. Prizren var et populært utfartssted for FN-soldater, som var utplassert i Kosovo i årene etter Balkankrigen. I dag kan du vandre rundet i den gamle bydelen og beundre osmansk arkitektur, gamle kirker fra 1300-tallet og besøke tyrkiske bad fra 1600-tallet. Byen kan også by på spennende markeder og mange hyggelige kafeer og spisesteder.

Selv om deler av Kosovo fremdeles er preget av krigen i 1998, er moderniseringen av landet i full gang. Landets moderne flyplass ligger 40 minutter unna sentrum i Pristina, og betjener mer enn 2 millioner passasjerer i året. Det er også enkelt å komme seg rundt i Kosovo. Vanlige busser kjører mellom byer og tettsteder, mens lokale busser betjener bykjernen i byene. Det går også tog mellom de større byene.

Høydepunkter

 • Landsbyen Brod – Denne pittoreske landsbyen ligger i en ravine i et vakkert fjellandskap, og er en utmerket anledning til å oppleve et ekte kosovisk dagligliv. Menneskene her har vært gjetere i generasjoner, og alle husene i landsbyen er bygget av stein. Det er også muligheter for å bli med på en muldyrtur til sommerbeitene med lokalbefolkningen som veivisere i dette naturskjønne området.
 • Kosovo-grottene – Bare et par mil sør for Pristina kan du se disse flotte grottene som ligger i landsbyen Gadimje. Inne i grottene kan du beundre unike fjellformasjoner, stalaktitter og en enorm underjordisk innsjø.
 • Novo-Brdo-ruinene – Novo Brdo var en storby på toppen av en vulkankjegle under Middelalderen. Byen var omsluttet av en enorm festning, og i dag kan du se ruinene fra det imponerende byggverket som var et viktig knutepunkt for handel under Middelalderen.
 • Nasjonalmuseet i Kosovo – Nasjonalmuseet i landet ligger i et stort herskapshus i hovedstaden Pristina. Museet har en stor arkeologisk samling, hvor høydepunktet er en statue av en gudinne som kan dateres 4000 år tilbake i tid.
 • Saint George-katedralen – Denne vakre serbisk-ortodokse katedralen i Prizren fra 1856 ble fullstendig ødelagt etter opptøyer i 2004. I dag er katedralen fullstendig restaurert, og den storslåtte steinbygningen kan beundres fra en av de mange fortauskafeene i området.
 • Pristina- Byen har mye å tilby og i tillegg til historiske bygninger har den et yrende cafeliv. Man bør besøke Gracanica Monastery et av kong Milutins siste verker, klosteret står også på UNESCOs verdensarvliste. Også Sultan Fatih Mosque og Kosovo Museet er verdt et besøk. Uten for byen finner man et 16 hektar stort skogsområde som er hjemmet til tidligere dansende bjørner som er blitt reddet.
 • Prizren- er landets kulturelle hovedstad, med brosteins gater og festning murer. I tillegg til å se Kalaja Fortress, Sinan Pasha Mosque & Gazi Mehmet Pasha Hammam er byen også kjent for mat og vin, tradisjonelt håndverk samt sin fantastiske blanding av Bysantinsk og Ottomanske arkitektur.
 • Peja & Rugova Canyon - dette er et supert område for fotturer. Landet har mye uberørt natur og man skal ikke langt utenfor Pristina før man ser landsbyer hvor tiden har stått stille og hvor getere passer dyrene sine. Her finner man også høye fjell, skog områder og man kan besøke grotter hvor det finnes underjordiske vannfall og innsjøer som først ble oppdaget i 1990. Peja har også et

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kosovo (Pristina)
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (23ºC) / Kaldeste måned: januar (1ºC) / Våteste måned: oktober (67.7mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

Average min and max temperatures in Pristina, Kosovo


Hvordan er været i Kosovo? Kosovo har et kontinentalt klima med kalde, snørike vintre. Somrene i landet er varme, mens det i høst- og vårsesongen er behagelige temperaturer. Det er generelt lavere temperaturer i fjellområdene hvor det også kan forekomme snø om vinteren.

Beste tiden å besøke Kosovo: Sommerhalvåret er den beste tiden for utendørsaktiviteter som fotturer i fjellet og bading i innsjøene. I denne perioden arrangeres også de fleste festivalene i Kosovo. Vintersesongen er en fin tid for skiaktiviteter i fjellene, og til å besøke de større byene hvor du kan gå på museer og andre innendørsattraksjoner.

Penger & valuta - Euro er offisiell valuta i Kosovo. 1 euro = 100 cents (øre).
Minibanker er godt utbygd. Kredit kort kan brukes i butikker, restauranter, kafeer og hoteller, spesielt i hovedstaden. På mindre steder er muligheten til å bruke kredittkort mer begrenset.

FreeCurrencyRates.com

Tips

Mennesker i servicebransjen blir ikke fornærmet hvis du ikke gir tips i Kosovo, men lønningene er lave og det blir satt pris om du gir tips dersom du er fornøyd med servicen.

 • Taxi – Taxisjåfører forventer ikke tips i Kosovo, men rundt gjerne av beløpet oppover dersom du er fornøyd med servicen.
 • Hoteller – Det er ikke vanlig å gi tips på hoteller og overnattingssteder, men gi gjerne litt tips til portneren som bærer bagasjen din eller personen som vasker rommet ditt.
 • Restauranter – Det er vanlig å gi rundt 10 prosent i tips dersom du er fornøyd med maten og servicen på finere restauranter.
 • Guider – Gi gjerne noen euro i tips til turguiden og sjåføren dersom du er fornøyd med servicen.

Interessante fakta

 • Kosovo har en av de yngste befolkningen i Europa med en gjennomsnittsalder på 29 år.
 • Majoriteten av innbyggerne i Kosovo er av albansk opprinnelse.
 • Kosovo er det minste landet på Balkan.
 • Rundt 40 prosent av landet er dekket av skog.
 • Kosovo ble medlem av UEFA og FIFA i 2016, og scoret sitt første landslagsmål mot Finland samme år. 
 • Tony Blair & Bill Clinton an sees som helter i Kosovo, Bill Clinton har en hovedgate oppkalt etter seg og det er også en 3 meter høy statue av ham i Pristina. Mange barn blir oppkalt etter Tony Blair, foreldrene døper barna sine Toni, Bler eller Tonibler.
 • De 6 stjernene i flagget symboliserer de 6 største etnisk folkegruppene i landet.

Festivaler
I dette interessante landet kan du oppleve festivaler som blant annet omhandler religion, kultur og historie. I tillegg vet denne unge nasjonen å feire og hedre sin uavhengighetsdag

 • Uavhengighetsdagen 17. februar – Dette er en nasjonal høytidsdag for å hedre landets lange kampe for selvstyre. Dagen feires behørig over hele landet med parader, musikk og mye fest og moro.
 • Hazu Jehon – Denne fascinerende folklorefestivalen arrangeres hvert år i mai i landsbyen Gjonay, og her kan du oppleve tradisjonell musikk og danseforestillinger med artister fra hele Kosovo. Det blir i tillegg utstillinger av tradisjonsrikt, lokalt håndverk på denne festivalen som tiltrekker seg tusenvis av lokale og tilreisende turister hvert år.
 • Nyttårsaften – Nyttårsaften dresser befolkningen i Kosovo seg opp for å feire den siste dagen i året med store fester, fyrverkeri og mye god mat og drikke. På hoteller og restauranter arrangeres det spesielle tilstelninger som kan du ta del i.
 • Pristina Jazzfestival – Når høstmørket senker seg i oktober kan du oppleve nasjonale og internasjonale artister opptre på en rekke konsertsteder rundt om i hovedstaden. Jazzfestivalen er en populær begivenhet som besøkes av både lokale og utenlandske gjester.
 • DokuFest, Prizren – er den mest kjent film festivalen i Kosovo. Festivalen holdes i den historiske byen Prizren som er en av de vakreste byene på Balkan. Her kan man oppleve workshops, utstillinger, foredrag og diskusjons grupper samt levende musikk.
 • Sunny Hill Festival, Pristina (august) – Festivalen holdes I Gemia Parken også kalt Pristinas lunge. Det er veldedighets organisasjonen Sunny Hill Foundation som arrangerer festivalen. Her kommer både lokale og internasjonale kjente musikere og artister.
 • Hardh Fest, Rahovec – når druene er modne og innhøstingen er i gang arrangeres denne festen i Rahovec en liten by nær Prizren. Festivalen er for å promovere den lokale vinen og Raki. Dette er en god mulighet til å smake på lokale spesialiteter, ha det gøy og ikke minst besøke en ukjent del av Balkan

Se våre reiser til dette reisemålet