Oversikt

Kosovo, Europas yngste nasjon, har de siste årene markert seg som en skjult perle i Balkan-regionen, klar for å bli utforsket av eventyrlystne reisende. Dette landet, rikt på historie og kultur, byr på en unik blanding av tradisjoner, arkitektur og naturlige skjønnheter som er ulikt noe annet i Europa.

Det som gjør Kosovo spesielt tiltalende som reisemål er dens autentisitet. Her vil besøkende finne eldgamle klostre, moskeer og festninger som bærer vitnesbyrd om regionens turbulente historie, samtidig som de kan oppleve den varme gjestfriheten fra lokalbefolkningen. Hovedstaden Pristina imponerer med sin kosmopolitiske atmosfære, moderne arkitektur og pulserende natteliv, mens byer som Prizren og Peja skryter av en sjarmerende gammelby-atmosfære.

Kosovo er også et paradis for naturelskere. Den frodige Rugova-kløften, Shar-fjellene og andre naturskjønnheter tilbyr utallige muligheter for fotturer, skigåing, og fjellklatring. Innsjøen Batlava og Mirusha-vannfallene gir også idylliske steder for avslapning og rekreasjon.

Samtidig gir Kosovo en opplevelse av et Europa i forandring, hvor gammelt møter nytt, og hvor kontrastene skaper en uforglemmelig atmosfære. For de som søker et unikt reisemål som kombinerer kultur, natur og historie, er Kosovo en destinasjon som ikke bør overses.

Dette landet er for mange fremdeles relativt ukjent og ble først selvstendig i 2008, men på en til reise til Kosovo vil du fort oppdage at du har mange spennende opplevelser i vente. I dette fascinerende landet kan du utforske praktfulle middelalderklostre, pittoreske byer med spor fra romertiden og vandre gjennom vakre daler i et storslagent fjellandskap.

I hovedstaden Pristina kan du oppleve historiske monumenter, vakre klostre og interessante museer. Pristina er også kjent for sitt livlige natteliv og gode utvalg restauranter og kafeer. Selv om landet er i spede begynnelse som turistland sin, er det enkelt å finne et hotell i Kosovo – her finner du alt fra eksklusive hoteller med alle fasiliteter til trivelige gjestehus hvor du kan oppleve gjestfriheten landet er kjent for.
Kosovo ligger i hjertet av Balkan, og grenser til Serbia i nord og øst, Nord-Makedonia i sør, Albania i vest og Montenegro i nordvest. Landet er en smeltedigel av seks forskjellige kulturer, og historisk og kulturelt ligger Kosovo i skjæringspunktet mellom serbisk-ortodoks kristendom og albansk Islam.

Kosovo er med sine 10 800 kvadratkilometer bare litt større enn Rogaland fylke, men har likevel mange interessante severdigheter og attraksjoner. I den sydvestlige delen av landet ligger de vakreste fjellområdene hvor du kan oppleve frodige daler, flott skogsterreng og brusende elver. Dette området er også et yndet sted for diverse skiaktiviteter om vinteren. Med sin storslåtte natur og mange fine fjellhoteller, er lett å forstå at dette var et populært feriested på den tiden da Kosovo var en del av Jugoslavia.

Byen Prizren ligger vakkert til ved foten av fjellene og er absolutt verdt et besøk. Prizren var et populært utfartssted for FN-soldater, som var utplassert i Kosovo i årene etter Balkankrigen. I dag kan du vandre rundet i den gamle bydelen og beundre osmansk arkitektur, gamle kirker fra 1300-tallet og besøke tyrkiske bad fra 1600-tallet. Byen kan også by på spennende markeder og mange hyggelige kafeer og spisesteder.
Selv om deler av Kosovo fremdeles er preget av krigen i 1998, er moderniseringen av landet i full gang. Landets moderne flyplass ligger 40 minutter unna sentrum i Pristina, og betjener mer enn 2 millioner passasjerer i året. Det er også enkelt å komme seg rundt i Kosovo. Vanlige busser kjører mellom byer og tettsteder, mens lokale busser betjener bykjernen i byene. Det går også tog mellom de større byene.

Høydepunkter
Kosovo, et krysningspunkt for forskjellige sivilisasjoner gjennom tidene, har et mylder av severdigheter som avspeiler dets rike historie, kulturelle mangfoldighet og naturlige skjønnhet. Fra eldgamle klostre til pulserende bysentre, gir dette balkanlandet besøkende en mangfoldig opplevelse av Europas historiske og kulturelle tapestry.

 • Landsbyen Brod: Denne pittoreske landsbyen ligger i en ravine i et vakkert fjellandskap, og er en utmerket anledning til å oppleve et ekte kosovisk dagligliv. Menneskene her har vært gjetere i generasjoner, og alle husene i landsbyen er bygget av stein. Det er også muligheter for å bli med på en muldyrtur til sommerbeitene med lokalbefolkningen som veivisere i dette naturskjønne området.
 • Kosovo-grottene: Bare et par mil sør for Pristina kan du se disse flotte grottene som ligger i landsbyen Gadimje. Inne i grottene kan du beundre unike fjellformasjoner, stalaktitter og en enorm underjordisk innsjø.
 • Novo-Brdo-ruinene: Novo Brdo var en storby på toppen av en vulkankjegle under Middelalderen. Byen var omsluttet av en enorm festning, og i dag kan du se ruinene fra det imponerende byggverket som var et viktig knutepunkt for handel under Middelalderen.
 • Dečani kloster: Beliggende i hjertet av en fredelig dal, representerer Dečani kloster en blanding av østlige ortodokse tradisjoner med lokale arkitektoniske stiler. Dets fresker, som skildrer bibelske scener, er verdenskjente for sin detaljrikdom og skjønnhet.
 • Nasjonalmuseet i Kosovo – Nasjonalmuseet i landet ligger i et stort herskapshus i hovedstaden Pristina. Museet har en stor arkeologisk samling, hvor høydepunktet er en statue av en gudinne som kan dateres 4000år tilbake i tid.
 • Saint George-katedralen: Denne vakre serbisk-ortodokse katedralen i Prizren fra 1856 ble fullstendig ødelagt etter opptøyer i 2004. I dag er katedralen fullstendig restaurert, og den storslåtte steinbygningen kan beundres fra en av de mange fortauskafeene i området.
 • Pristina: er ikke bare et administrativt senter, men også hjertet av Kosovos moderne kultur og historie. Byens sentrale Bazaar gir et innblikk i tradisjonell handel, mens det nye Nasjonalmuseet av Kosovo gir en omfattende oversikt over landets forhistorie, antikken, middelalderen og nyere tid. Funksjonelle bygg som Biblioteka Kombëtare e Universitare (Nasjonal- og Universitetsbiblioteket) er et arkitektonisk vidunder, som kombinerer moderne design med tradisjonelle motiver.
 • Prizren: er landets kulturelle hovedstad, med brosteins gater og festning murer. I tillegg til å se Kalaja Fortress, Sinan Pasha Mosque & Gazi Mehmet Pasha Hammam er byen også kjent for mat og vin, tradisjonelt håndverk samt sin fantastiske blanding av Bysantinsk og Ottomanske arkitektur.
 • Peja & Rugova Canyon: Ddette er et supert område for fotturer. Landet har mye uberørt natur og man skal ikke langt utenfor Pristina før man ser landsbyer hvor tiden har stått stille og hvor getere passer dyrene sine. Her finner man også høye fjell, skog områder og man kan besøke grotter hvor det finnes underjordiske vannfall og innsjøer som først ble oppdaget i 1990. Peja har også et par enkle overnattings steder. Men husk man bør ha med en guide på fotturen da det fortsatt finnes landminer i Kosovo.
 • Gračanica kloster: Selv om det er kjent for sine bysantinske fresker, er Gračanica også et viktig senter for den serbiske ortodokse kirken i regionen. Klosterets fredelige omgivelser gir en kontrast til det urbane livet i den nærliggende byen Pristina.
 • Bear Sanctuary i Mramor: Dette skjulestedet for reddede bjørner er mer enn bare en dyrepark; det er et vitnesbyrd om Kosovos innsats for å forbedre dyrevelferden. Historiene om hver bjørn gir innsikt i utfordringene regionen har stått overfor og den pågående kampen for dyrs rettigheter.
 • Mirusha-vannfallene: Mirusha er ikke bare kjent for sine vannfall, men også for de naturlige bassengene som er skapt mellom dem. Området, som er beskyttet som et naturreservat, gir en sjanse til å svømme, piknik, eller bare nyte den naturlige skjønnheten i regionen.

Kosovo, med sin rike kulturarv og storslåtte naturlige skjønnhet, tilbyr en opplevelse som både er autentisk og mangfoldig. Det er en destinasjon som venter på å bli oppdaget av nysgjerrige reisende.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Pristina, Kosovo
Måleenheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: august (23ºC) / Kaldeste måned: januar (1ºC) / Våteste måned: oktober (67.7mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.

 

Average temperatures and rainfall in Pristina, Kosovo

Hvordan er været?
Kosovo har et kontinentalt klima, som er preget av kalde vintre og varme somre. Dette gir regionen tydelig definerte årstider. Her er en generell beskrivelse av været i Kosovo gjennom året:

 • Vinter (desember til februar): Vintrene i Kosovo kan være kalde, spesielt i innlandet og de fjellrike områdene. Temperaturen kan ofte synke under frysepunktet, og snøfall er vanlig. I de kaldeste månedene kan temperaturen i noen områder falle til -10°C eller enda lavere, spesielt om natten.
 • Vår (mars til mai): Våren er en overgangsperiode hvor temperaturene gradvis stiger, og landskapet forvandles fra det tørre og kalde vinterlandskapet til blomstrende skjønnhet. De tidlige vårmånedene kan fortsatt være kjølige, men mot mai blir dagene betydelig varmere.
 • Sommer (juni til august): Sommermånedene er varme og solrike. I lavlandet, spesielt rundt Pristina, kan temperaturene stige til 30°C eller høyere. Selv om dagene kan bli ganske varme, er nettene generelt kjølige, noe som gir en behagelig pause fra sommervarmen.
 • Høst (september til november): Høsten er preget av fallende temperaturer, og landskapet blir farget i oransje og røde toner, spesielt i skogkledde områder. Dette er også en tid hvor det kan være mer regn, spesielt i oktober og november.

Værforholdene kan variere basert på geografiske faktorer, som høyde og nærhet til fjellene. Det er derfor alltid lurt å sjekke lokale værmeldinger hvis du planlegger en reise til en spesifikk del av Kosovo.

Beste tiden å besøke Kosovo
Den beste tiden å besøke Kosovo avhenger av hva du ønsker å oppleve. Her er en oversikt over de mest ideelle tidene for ulike aktiviteter:

 • For sightseeing og kultur: Sen vår (mai til juni) og tidlig høst (september til oktober) er ideelle. Temperaturene er milde, dagene er solrike, og naturen er vakker. Disse månedene unngår også sommerens varmeste dager, som kan være litt for intense for noen reisende. Høsten bringer med seg et flott fargeskue i landskapet, spesielt i skogkledde områder.
 • For utendørsaktiviteter som fotturer: Sommer (juni til august) er den beste tiden. Dagene er lange, og fjellområdene, som Rugova-kløften, er tilgjengelige og fantastiske for vandring. Selv om det kan bli varmt i lavlandet, er temperaturene i høylandet mye kjøligere og mer behagelige.
 • For vintersport: Vinter (desember til februar) er toppsesongen. Fjellområdene, spesielt i nærheten av Peć/Peja, blir snødekte og gir gode forhold for ski- og snowboardentusiaster.
 • For festivaler og arrangementer: Avhengig av interesser, kan du kanskje ønske å planlegge turen rundt bestemte kulturelle arrangementer. For eksempel, DokuFest i Prizren, en av de mest anerkjente filmfestivalene i regionen, finner sted i august.

Generelt, hvis du ønsker en kombinasjon av god temperatur, færre folkemengder, og muligheten til å utforske både byer og landskap, er sen vår og tidlig høst ideelle tider for et besøk. Uansett når du velger å besøke, tilbyr Kosovo en rik blanding av kultur, historie og naturlig skjønnhet som er verdt å utforske.

 

 

 

Penger & valuta: I Kosovo er den offisielle valutaen euro (€, EUR). Selv om Kosovo ikke er medlem av EU, vedtok de euroen som sin offisielle valuta etter krigen i 1999 for å stabilisere økonomien.

Kredittkort: Mange hoteller, restauranter og butikker i de større byene aksepterer kredittkort. Men mindre steder eller landsbyer kan være mer avhengige av kontanter, så det er lurt å ha litt kontanter for hånden.

FreeCurrencyRates.com

Kostnadsnivå
Kosovo er kjent for å være et av de mest prisgunstige landene i Europa, noe som gjør det til et tiltalende reisemål for mange som søker en autentisk opplevelse uten å bruke en formue. Her er en mer detaljert beskrivelse av kostnadsnivået i Kosovo:

 • Overnatting: Prisene for overnatting varierer avhengig av komfortnivå og beliggenhet. Vandrerhjem og budsjetthoteller kan koste så lite som €10-€20 per natt. Mellomklassehoteller kan ligge i området €25-€50, mens luksushoteller kan starte fra €60 og gå oppover.
 • Mat og drikke: Lokale restauranter og spisesteder tilbyr måltider til rimelige priser. Et måltid i en lokal restaurant kan koste mellom €3 og €6. Finere restauranter kan kreve €10-€20 for en hovedrett. Drikkevarer som lokale øl eller vin er vanligvis priset mellom €1-€3.
 • Transport: Innenlands transport er generelt rimelig. Bussbilletter mellom byer kan koste mellom €2 og €7, avhengig av avstanden. Taxiservice er også rimelig sammenlignet med vestlige standarder, men det er alltid en god praksis å avtale prisen på forhånd eller sørge for at taxameteret er på.
 • Attraksjoner: Inngangsbilletter til ulike attraksjoner, som museer eller historiske steder, varierer, men er ofte rimelig priset, vanligvis fra €1 til €5.
 • Shopping: Lokale markeder og basarer kan tilby rimelige priser på håndverksprodukter, mat og suvenirer. Som alltid, i slike miljøer, kan pruting være en del av kjøpsprosessen.
 • Diverse kostnader: Små utgifter som kaffe, snacks, eller lokale varer som frukt kan være utrolig rimelige. For eksempel kan en kaffe på en lokal kafé koste så lite som €1.

Selv om Kosovo er økonomisk gunstig for de fleste reisende, er det alltid lurt å ha en buffer i budsjettet for uforutsette utgifter eller spontane innkjøp. Som med alle reisemål, kan du tilpasse opplevelsen etter ditt eget budsjett – enten du søker luksus eller et backpacker-eventyr.

Tips
I Kosovo har tipskulturen utviklet seg de siste årene, spesielt i urbane områder og blant yngre generasjoner. Mens tips tidligere ikke var så vanlig, har det blitt mer forventet, særlig i serviceindustrien. Her er noen generelle retningslinjer for tipsing i Kosovo:

 • Restauranter: I sit-down restauranter er det vanlig å tipse mellom 10% og 15% av regningen hvis du er fornøyd med servicen. Mange mennesker runder bare opp til nærmeste hele euro. I mindre etablissementer eller hurtigmatsteder er tipsing mindre vanlig.
 • Barer og kafeer: Runding opp til nærmeste hele euro eller la småmynt være igjen er ofte tilstrekkelig. Hvis du har bestilt flere drinker eller spist et måltid, kan du vurdere å legge igjen litt mer.
 • Taxi: Tipsing er ikke nødvendig, men mange passasjerer runder opp beløpet eller lar sjåføren beholde vekslepengene som et tips. Dette er spesielt vanlig hvis sjåføren har hjulpet med bagasje eller gitt eksepsjonell service.
 • Hotelltjenester: For bagasjebærere eller dørpersonell er det vanlig å gi rundt €1 per bag. For renholdspersonale kan du vurdere å legge igjen €1-€2 per dag på rommet ditt.
 • Turguider: Hvis du deltar på en guidet tur, er det passende å gi mellom €2 og €5 til guiden, avhengig av kvaliteten på turen og dens varighet.

Selv om tips er blitt mer vanlig i Kosovo, er det viktig å merke seg at det fortsatt ikke er obligatorisk. Mange kosovere tipser basert på tilfredshet med tjenesten heller enn en fast prosentsats. Som reisende er det en god praksis å observere lokale skikker og høre på anbefalinger fra lokale eller andre reisende.

Interessante fakta
Kosovo, ofte beskrevet som hjertet av Balkan, er en nasjon rik på kultur, historie og overraskelser. Selv om det er et av Europas yngste og minste land, har Kosovo en fascinerende fortid og en fremtid full av håp og fornyelse. Fra dets antikke monumenter til dets pulserende moderne kultur, tilbyr Kosovo en unik blanding av østlig og vestlig innflytelse, alle samlet under det blå og gule flagget. Her er noen interessante og morsomme fakta som kanskje vil få deg til å se på Kosovo med nye øyne:

 1. Ung befolkning: Kosovo har en av de yngste befolkningene i Europa, med omtrent 70% av innbyggerne under 35 år.
 2. Multikulturelt hjerte: Selv om et flertall av befolkningen er etnisk albansk, huser Kosovo også serbiske, tyrkiske, bosniske, gorani, romani og andre etniske grupper.
 3. Historiske perler: UNESCO har listet opp flere av Kosovos middelalder monumenter som verdensarvsteder, inkludert Decani-klosteret.
 4. Filmfestival: DokuFest, holdt i Prizren, er en av de mest kjente dokumentarfilmfestivalene i Sørøst-Europa.
 5. Europas "Newborn": Når Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, ble en massiv skulptur med ordet "NEWBORN" avduket i hovedstaden Pristina. Den males på nytt hvert år for å markere uavhengighetsdagen.
 6. Broen over Drin-elven: Denne steinbroen i byen Gjakova er over 400 år gammel og er et av de mest fotograferte stedene i landet.
 7. Bear Sanctuary: I Mramor, nær Pristina, er det et bjørnereservat som gir hjem til bjørner som tidligere ble holdt i fangenskap som attraksjoner ved restauranter.
 8. Kaffe kultur: Akkurat som i nabolandene, er kaffe en stor del av kosovarisk kultur. Du vil ofte finne lokale innbyggere som nyter en "macchiato", som har blitt en av de mest populære kaffe drikkene i landet.
 9. Tony Blair & Bill Clinton an sees som helter i Kosovo, Bill Clinton har en hovedgate oppkalt etter seg og det er også en 3 meter høy statue av ham i Pristina. Mange barn blir oppkalt etter Tony Blair, foreldrene døper barna sine Toni, Bler eller Tonibler.
 10. De 6 stjernene i flagget symboliserer de 6 største etnisk folkegruppene i landet.

Kosovo, med sin blanding av det gamle og det nye, det tradisjonelle og det moderne, gir et fascinerende innblikk i hjertet av Balkan og Europas komplekse historie og kultur.

Festivaler
Kosovo, med sin rike kulturelle arv og dynamiske moderne puls, er et voksende sentrum for kunst, musikk og tradisjonelle feiringer. Dette unge europeiske landet har omfavnet sin unike skjebne og feirer sin identitet gjennom en rekke fargerike og mangfoldige festivaler. Fra film til musikk til tradisjonelle feiringer, gir festivalene i Kosovo besøkende en sjanse til å fordype seg i landets sjel. Her er noen av de mest populære festivalene:

 • Uavhengighetsdagen (17. februar): Dette er en nasjonal høytidsdag for å hedre landets lange kampe for selvstyre. Dagen feires behørig over hele landet med parader, musikk og mye fest og moro.
 • Hazu Jehon: Denne fascinerende folklorefestivalen arrangeres hvert år i mai i landsbyen Gjonay, og her kan du oppleve tradisjonell musikk og danseforestillinger med artister fra hele Kosovo. Det blir i tillegg utstillinger av tradisjonsrikt, lokalt håndverk på denne festivalen som tiltrekker seg tusenvis av lokale og tilreisende turister hvert år.
 • Nyttårsaften: Nyttårsaften kler befolkningen i Kosovo seg opp for å feire den siste dagen i året med store fester, fyrverkeri og mye god mat og drikke. På hoteller og restauranter arrangeres det spesielle tilstelninger som kan du ta del i.
 • Pristina Jazzfestival; Når høstmørket senker seg i oktober kan du oppleve nasjonale og internasjonale artister opptre på en rekke konsertsteder rundt om i hovedstaden. Jazzfestivalen er en populær begivenhet som besøkes av både lokale og utenlandske gjester.
 • DokuFest, Prizren: er den mest kjent film festivalen i Kosovo. Festivalen holdes i den historiske byen Prizren som er en av de vakreste byene på Balkan. Her kan man oppleve workshops, utstillinger, foredrag og diskusjons grupper samt levende musikk.
 • Sunny Hill Festival, Pristina (august): Festivalen holdes i Gemia Parken også kalt Pristinas lunge. Det er veldedighets organisasjonen Sunny Hill Foundation som arrangerer festivalen. Her kommer både lokale og internasjonale kjente musikere og artister.
 • Hardh Fest, Rahovec: når druene er modne og innhøstingen er i gang arrangeres denne festen i Rahovec en liten by nær Prizren. Festivalen er for å promovere den lokale vinen og Raki. Dette er en god mulighet til å smake på lokale spesialiteter, ha det gøy og ikke minst besøke en ukjent destinasjon.
 • Beer Fest: Avholdt i Pristina hvert år i august, er denne festivalen en feiring av øl, musikk og god stemning, som tiltrekker både lokale og besøkende.

Gjennom disse feiringene viser Kosovo sin kreative ånd, sin kulturelle mangfoldighet og sitt ønske om å bygge broer og samle folk fra alle bakgrunner.

Mat og drikkekultur i Kosovo
Med sin beliggenhet i hjertet av Balkan, bærer Kosovo en fascinerende sammensmelting av kulturer, og dette er tydeligst reflektert i landets kulinariske tradisjoner. Påvirket av nabolandene og de mange folkegruppene som har kalt dette landet sitt hjem, er kosovarisk mat en herlig blanding av smaker, teknikker og tradisjoner. Fra hjertevarmende supper til ferske bakverk, byr Kosovo på en kulinarisk reise som speiler landets rike kulturarv. Måltider i Kosovo er ofte en familiebegivenhet, og maten serveres med en dose av den berømte balkanske gjestfriheten. Her er noen av de mest kjente og populære kosovariske rettene og drikkene:
 • Flija: En lagdelt pannekake, tradisjonelt laget utendørs over en åpen flamme, ofte servert med yoghurt eller honning.
 • Tavë Prizreni: En smakfull gryterett med lam, paprika, løk og tomater, typisk for Prizren-regionen.
 • Pite: En tynn deig fylt med forskjellige ingredienser som kjøtt, ost eller grønnsaker, og deretter bakt til perfeksjon.
 • Suxhuk: En type krydret pølse, laget av biff eller lam, ofte servert grillet.
 • Mantia: Små dumplings fylt med kjøtt, liknar på tyrkiske manti eller russiske pelmeni.
 • Raki: En sterk fruktbasert brennevin, ofte sammenlignet med tyrkisk rakı eller gresk ouzo, men uten anis-smaken. Den er et populært valg blant lokalbefolkningen, spesielt ved sosiale sammenkomster.
 • Boza: En søt, litt fermentert drikke laget av maismel eller hvete.

Mat i Kosovo forteller historien om landets fortid, av kulturell utveksling, av familiebånd og av feiringer som går tvers gjennom generasjoner. Det å dele et måltid i Kosovo er en invitasjon til å oppleve landets sjel, en smak av gangen og et hint av det som kommer.

Kosovo er kjent for sin vakre natur og muligheter for fotturer
Kosovo er en skjult perle for de som elsker fotturer. Landets fjellrike landskap, skogkledde daler og vakre nasjonalparker tilbyr et mangfold av turmuligheter for både nybegynnere og erfarne turgåere. Her er en oversikt over noen av de mest populære stiene og turene i Kosovo:

 • Rugova Canyon:
  Lengde: Varierende avhengig av rutevalg, men mange turer varer mellom 4-8 timer.
  Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig.
  Tid: 4-8 timer.
  Beskrivelse: Rugova er en av Europas dypeste kløfter, og den tilbyr dramatisk landskap, høye fjell og vakre elver. Det finnes mange stier, fra dagsturer til flerdagsturer.
 • Via Dinarica, Bjeshkët e Nemuna (De forbudte Alper):
  Lengde: Total lengde er over 100 km, men kan deles opp i mindre etapper.
  Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig.
  Tid: Mange velger å ta denne ruten over flere dager, med overnatting i fjellhytter.
  Beskrivelse: Denne ruten er en del av Via Dinarica-stien som strekker seg over flere land i Balkan. Det gir fantastiske panoramautsikter over Kosovo og Montenegro. 
 • Gjeravica Mountain:
  Lengde: Rundt 8-10 km én vei.
  Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig.
  Tid: 6-8 timer tur-retur.
  Beskrivelse: Gjeravica er Kosovos høyeste fjell. Stien tar deg gjennom vakre landskap til toppen hvor du blir belønnet med utsikt over hele regionen.
 • Mirusha Waterfalls:
  Lengde: Omtrent 5 km.
  Vanskelighetsgrad: Lett til middels.
  Tid: 2-3 timer.
  Beskrivelse: En serie med vannfall og innsjøer som ligger i Mirusha Park. En perfekt dagstur, spesielt om sommeren når man kan ta en svømmetur i de naturlige bassengene.
 • Brezovica Ski Resort:
  Lengde: Varierer, men mange stier er mellom 5-10 km.
  Vanskelighetsgrad: Middels.
  Tid: 2-5 timer.
  Beskrivelse: Selv om det er mest kjent som et skisted om vinteren, er Brezovica også et flott tursted om sommeren med grønne enger og utsikt over Shar-fjellene.

Når du planlegger en fottur i Kosovo, er det alltid en god ide å sjekke lokale forhold, værmelding og sørge for at du har nødvendig utstyr. Mange av disse rutene er i avsidesliggende områder, så det er viktig å være forberedt. God tur!

 

Se våre reiser til dette reisemålet